Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Witam, zak艂adam teczk臋 do kt贸rej b臋d臋 wrzuca艂 r贸偶ne modele, g艂贸wnie postacie i inne kreatury. Na pocz膮tek taki diabe艂ek inspirowany tym obrazkiem: https://www.artstation.com/artwork/k4nZNy Renderki z v-raya 3.6, 艣wiat艂o jedna hdr'ka. Edytowane 22 Wrzesie艅 20195 l przez Tomala
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Spoko g艂贸wka. Brakuje mu troch臋 detalu na twarzy i w teksturze wskazuj膮cego na jego agresywny i wojowniczy charakter.聽
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Fajnie, mi sie podoba, choc nie wiem czy te uszy nie za nisko i jakos za bardzo z tylu glowy馃. Ale jak KLICEK powiedzial ze "elegancko" to pewnie dobrze馃槄
Napisano 17 Wrzesie艅 20195 l Autor Hej, dzi臋ki za opinie. Dawno si臋 nie bawi艂em w renderingi i jestem troch臋 zacofany. Tak si臋 zastanawiam czy w blenderze nie da si臋 zrobi膰 lepszych w艂os贸w ni偶 te maxowe padaczki. Szukam materia艂贸w ale trafiam na same tutki gdzie pokazuj膮 proste fryzury. Chyba trzeba zainstalowa膰 i pobawi膰 si臋 samemu bo nie ma co si臋 艂udzi膰 偶e doczekam si臋 porz膮dnego hair systemu w maxie.
Napisano 22 Wrzesie艅 20195 l Autor Kolejne testowe rendery niedoko艅czonego modelu. Wysz艂o 偶e rz臋sy troch臋 za wyra藕ne chyba no i w艂osy jak zwykle crap ale jaki艣 podgl膮d jest. No i blizny kijowo wygl膮daj膮 馃檪 聽
Napisano 25 Wrzesie艅 20195 l Autor Taka g艂贸wka zrobiona w tym tygodniu. W艂a艣nie robi艂em rendery testowe i na koniec zapoda艂em hdr'k臋 tylko 藕le ja obr贸ci艂em i twarz zacieniona 馃槃 Jutro postaram si臋 zrobi膰 inny fryz jak b臋dzie czas.
Napisano 26 Wrzesie艅 20195 l Autor Michalo dok艂adnie tak pomy艣la艂em jak zobaczy艂em render z daleka. Nawet nie spojrza艂em na Halle Berry przy robieniu tej g艂owy, tak jako艣 wysz艂o. Dzisiaj pokombinuj臋 z inn膮 fryzur膮 ale niestety na razie robi臋 tylko w maxie a tam jest dramat z w艂osami, technologia sprzed 15 lat.
Napisano 28 Wrzesie艅 20195 l Autor Chcia艂em zrobi膰 w艂osy kr臋cone ale niestety w maxie si臋 nie da u偶ywaj膮c tylko hair&fur bo tam w艂os ma maksymalnie 150 segment贸w. Zrobi艂em byle jakie w艂osy na odczepnego, chyba ju偶 ostatnie w maksie i trzeba si臋 b臋dzie w ko艅cu nauczy膰 xgena bo na m臋ki z w艂osami straci艂em wi臋cej czasu ni偶 na model i textur. Pierwszy render jedno vray light, pozosta艂e 艣wiecone hder'k膮. 聽 聽
Napisano 24 Kwiecie艅 20205 l Autor Hej, w tym tyg wykona艂em swoje pierwsze rendery w mayce i w arnoldzie. Obieca艂em sobie 偶e wi臋cej w maxie nie b臋d臋 dzia艂a艂 z takimi renderami przede wszystkim z powodu w艂os贸w ale te偶 mia艂em starego maxa 2013 i starego v-raya. Wiem 偶e shader wygl膮da s艂abiutko ale jestem zadowolony 偶e ju偶 ogarniam prawie wszystko co potrzebne 偶eby zrobi膰 render postaci i w艂osy. Te na renderze s膮 proste bo chcia艂em jak najszybciej sprawdzi膰 wszystko w akcji. 聽
Napisano 25 Kwiecie艅 20205 l Powiem Ci co ja widz臋.聽 sculpt twarzy jest za idealnie wyg艂askany (mid detal) warto wprowadzi膰 jakie艣 niedoskona艂o艣ci braki anatomiczne czo艂a charakterystyczne dla kobiety specular jest za ma艂o roughnessowy, lub za ma艂o poci臋ty przez faktur臋 sk贸ry.聽 co za tym idzie detal sk贸ry mo偶e jest za p艂ytki jak dasz na mapie by wn臋trza por贸w nie odbija艂y tak 艣wiat艂a to potnie ci bardziej specular i lub zrobi twarz bardziej roughnessow膮 detal sk贸ry jest prawdopodobnie za drobny w niekt贸rych cz臋艣ciach twarzy lub to wra偶enie mam z powodu jego p艂ytko艣ci w艂osy za cie艅kie si臋 wydaj膮 na brwiach, rz臋sach i g艂owie.聽 do艂贸偶 pass w艂os贸w z jakim艣 lekkim nosiem bo teraz s膮 za bardzo wyg艂askane, dodaj babyhairs troch臋 za bardzo odsaturowane spoj贸wki przez co ma si臋 wra偶enie 偶e szare, powinny i艣膰 lekko w r贸偶e i czerwienie Og贸lnie bardzo dobry kierunek, pozostaje tuning. Daj臋 5/10 na zach臋t臋 馃檪 聽
Napisano 26 Kwiecie艅 20205 l Autor Hej Gryzo艅, dzi臋ki za feedback. W wszystkim masz racj臋. To taka g艂贸wka do test贸w zrobiona w tym tyg, w sumie zrobi艂em trzy azjatyckie g臋by a tylko do tej mia艂em brwi dopasowane i posz艂a pod render. Speculara nie ma wcale je艣li chodzi o map臋, tylko suwaki. W艂osy wiem 偶e maga proste, po prostu si臋 podjara艂em 偶e uda艂o mi si臋 je zrobi膰 tak szybko w xgenie i zrobi艂em par臋 rednerk贸w 馃檪 Samego materia艂u te偶 jeszcze dobrze nie ogarniam. Teraz b臋d臋 m臋czy艂 temat babyhair i ma艂ych w艂osk贸w na twarzy i og贸lnie realizmu w艂os贸w. Mo偶e macie jakie艣 tutoriale do xgena w tym temacie? Mi bardzo pomog艂y te dwie serie: 聽 聽
Napisano 26 Kwiecie艅 20205 l Niestety jeszcze nie mia艂em czasu usi膮艣膰 do XGena. Uczy艂em si臋 Yeti i bardzo mi si臋 spodoba艂. Ch臋tnie zerkn臋 na te XGenowe tutorsy, dzi臋ki za linki.聽
Napisano 30 Kwiecie艅 20205 l Autor Taki szybki te艣cik na razie modelu 偶eby zobaczy膰 jak to wygl膮da ze wszystkim. W艂osy, shader tyle 偶e s膮. W艂osy u偶y艂em z poprzedniego modelu tylko skr贸ci艂em i rozczochra艂em troch臋. Twarz full symmetry. Robi臋 kilka g艂贸wek na raz i ci膮gle brakuje czasu 偶eby tego xgena poci膮gn膮膰 do przodu ale w nast臋pnych wrzutkach ju偶 si臋 postaram dopie艣ci膰. 聽 聽
Napisano 4 Maj 20204 l Wstaw jakies twarde swiat艂o i przetestuj SSS. Albo nei gra SSS na tym modelu, albo roughness, bo wyglada plastikowo 聽
Napisano 4 Maj 20204 l Autor Roughness te偶 mo偶e nie gra膰 nie by艂 ustawiony w sumie raz na oko. Nie ma tu mapy dla speculara i roughness. SSS ustawi艂em tak 偶eby nie bi艂 po oczach ale musz臋 to tez ogarn膮膰 ale bez map si臋 chyba nie obejdzie. Tu zwi臋kszy艂em troch臋 sss tak 偶e w wielu miejscach wyglada lepiej a w niekt贸rych m贸g艂by by膰 jeszcze wi臋kszy ale聽 powieki ju偶 si臋 "zapali艂y" 聽 聽
Napisano 4 Maj 20204 l Widzia艂em gorsze 馃槈 A powa偶nie to na moje oko wygl膮da bardzo 艂adnie.聽 Loczki bardzo 艂adne i bu藕ka te偶.
Napisano 4 Maj 20204 l Autor Spec i roughness zrobiony cho膰 jeszcze jak wida膰 par臋 miejsc zosta艂o do dopasowania. Teraz pora na dopasowanie sss za pomoc膮 mapy. 聽
Napisano 4 Maj 20204 l ziom ja mysle, ze starasz sie za doskonale zrobic wszystko, rozwal jej troche symetrie na twarzy i bedzie git 馃槈 聽 聽
Napisano 5 Maj 20204 l Autor Klicek ale偶 oczywi艣cie 偶e p贸jd臋 w asymetri臋 i to wyra藕n膮, w tym tkwi ca艂y urok i klucz do realizmu. Tu jest symetria niemal偶e 100%聽馃榾 To jest na razie taki poligon do艣wiadczalny 馃槈 nie zale偶y mi na pokazywaniu tego gdzie艣 i zdobywaniu lajk贸w ale feedback i krytyka jest mile widziana. Chc臋 si臋 podszkoli膰 w nowych narz臋dziach. Nie ukrywam 偶e si臋 podjara艂em mayk膮 i arnoldem i xgenem bo to dla mnie nowo艣膰聽馃榾 Przy okazji testuj臋 nowe uniwersalne assety jak np z膮bki, tu jest sreen z marmoseta i oczy. Zrobi艂em np trzy modele dla r贸偶nych typ贸w t臋cz贸wki.
Napisano 27 Maj 20204 l Autor Takie zabawy z tego tyg. Tym razem pokusi艂em si臋 o meszek na twarzy. Niedopracowane bo wiadomo, brak czasu ale zawsze jakie艣 膰wiczenie. 聽
Napisano 27 Maj 20204 l Ogolnie jest ladnie, ale usta psuja wszystko. Pogugluj troche kszta艂y jakie s膮 na ustach, bo tutaj masz basemesh z detalem xyz
Napisano 27 Maj 20204 l Autor Detal xyz? Co do ust to nie musz臋 googlowa膰, mam na dysku z kilkadziesi膮t gb referencji ust wszystkich ras i grup etnicznych 艣wiata, pewnie z艂e wybra艂em. Tego modelu ju偶 nie b臋d臋 poprawia艂 bo du偶o innych czeka na zrobienie. kiedy艣 si臋 naucz臋, innej opcji nie ma 馃檪 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto