Mejo Napisano 11 Czerwiec 2022 Napisano 11 Czerwiec 2022 (edytowane) Hej, wydziubałem takiego ghoulopodobnego jegomościa, co myślicie ? Nie chciałbym juz raczej wprowadzać rewolucyjnych zmian, wkrótce planuje przejść do lowpoly, tekstur i animacji. Jeśli jednak ktoś ma jakiś konstruktywny feedback i chce się podzielić spostrzeżeniami co mógłbym zrobić lepiej lub co jest ewidentnie skaszanione to chętnie się zapoznam. Dłonie i stopy są nieproporcjonalnie duże, ale to świadomy zabieg związany z moim wyimaginowanym lore tej postaci (kreatura ta włóczy się po dawnych wiejskich cmentarzach i plądruje groby w poszukiwaniu nadających się do spożycia kąsków, stąd ma większe, nieco wręcz spuchnięte łapy, trochę jak u kreta.) Dzięki za wszelkie sugestie 🙂 Edytowane 12 Czerwiec 2022 przez Mejo 7
KLICEK Napisano 11 Czerwiec 2022 Napisano 11 Czerwiec 2022 generalnie spoko, troche oldgenowo ale spoko. Jedyne co bym zmienil na lepsze jak juz nie masz sily, to podklepal bym twarz odrobine. Wiecej miejsc gdzie czuc czaszke by sie przydalo
Mejo Napisano 11 Czerwiec 2022 Autor Napisano 11 Czerwiec 2022 Super, dzięki - pomyślę nad małą liposukcją brwi, polików i czoła
tobiq4 Napisano 13 Czerwiec 2022 Napisano 13 Czerwiec 2022 W dniu 12.06.2022 o 00:11, KLICEK napisał: generalnie spoko, troche oldgenowo ale spoko. Jedyne co bym zmienil na lepsze jak juz nie masz sily, to podklepal bym twarz odrobine. Wiecej miejsc gdzie czuc czaszke by sie przydalo Oldgenowo czyli co? Bo ja nie czaje, że detale tak jakby ze spreja czy co? 😄
KLICEK Napisano 13 Czerwiec 2022 Napisano 13 Czerwiec 2022 Godzinę temu, tobiq4 napisał: Oldgenowo czyli co? Bo ja nie czaje, że detale tak jakby ze spreja czy co? 😄 Szmaty modelowane z reki, przez co wygladaja jak z ciasta to raz. Dwa brak landmarkow na ciele, juz sie tak nie modeluje po prostu(chociaz cialko by sie obronilo moim zdaniem jak szmatki by byly wysymulowane), trzy to sposob renderowania czyli szary model ze spekiem na czarnym tle. Aczkolwiek, imo z texturkami ladnie to bedzie wygladac. Takze dawaj do przodu 🙂
michalo Napisano 13 Czerwiec 2022 Napisano 13 Czerwiec 2022 (edytowane) Na spodniach widac ze symulacja w jakims stopniu. Edytowane 13 Czerwiec 2022 przez michalo
tobiq4 Napisano 13 Czerwiec 2022 Napisano 13 Czerwiec 2022 Teraz widze, dzieki :D, a top moglby tez sie bronic gdyby byl np z grubszej skory (bo jak usunac ten torn na krawedziach i kanciane memory folds) to w sumie wyglada blizej skory. 1
KLICEK Napisano 13 Czerwiec 2022 Napisano 13 Czerwiec 2022 4 minuty temu, michalo napisał: Na spodniach widac ze symulacja w jakims stopniu. nawet jezeli, to poprawiana recznie pozniej w zbrushu 🙂 Teraz, tobiq4 napisał: Teraz widze, dzieki :D, a top moglby tez sie bronic gdyby byl np z grubszej skory (bo jak usunac ten torn na krawedziach i kanciane memory folds) to w sumie wyglada blizej skory. no o tym samym pomyslalem, ze jak dasz na to material skory w painterze to i tak zagra 🙂 1
Mejo Napisano 13 Czerwiec 2022 Autor Napisano 13 Czerwiec 2022 Szmatki robione w MD, ale tak jak Klicek zauważył później sporo zmieniałem je jeszcze w Zbrushu (zwłasza górę) bo coś mi nie siedziała. Docelowo zarówno góra jak i spodnie mają być materiałowe (jakiś len czy cos takiego, upaprany starą krwią, fekaliami itp) ale zgadzam się, że obecnie zwłaszcza z tym spekiem przypomina raczej skórę. Materiał jest za gruby, ale tak wygodniej mi się rzeźbiło, ostatecznie pewnie będzie na alphie, pozawijam tylko krawędzie i porobię przetarcia juz w Painterze (choć trochę mnie to drażni jak czasem widzę w grach ze ciuchy są takie płaskie, jednostronne, mają zero grubości w miejscach dziurawych) Co do renderu, testowałem inne tła, ale jakoś najbardziej jarało mnie takie wyłanianie się z mroku zwłaszcza w przypadku tego rodzaju postaci (to pewnie wynika z mojego zamiłowania do klimatów około horrorowych:) 1 1
Mejo Napisano 24 Wrzesień 2022 Autor Napisano 24 Wrzesień 2022 Hej, wracam z tematem Ghoula wysysacza szpiku 😉. Póki co zero posteffectów i oświetlenie na szybko, kilka rzeczy do poprawy/dokończenia: oczy, dziury na alphie w materiale, uspokojenie rdzy i zbalansowanie względem siebie kolorów koszuli i spodni. Macie może cos jeszcze co wywołuje w Was krwawienie z oczu, a ja juz tego nie dostrzegam ? dzięks 2
ArnoldSzczesliwy Napisano 24 Wrzesień 2022 Napisano 24 Wrzesień 2022 (edytowane) No i super jest. Wlasnie mialem pisać ze oczy możesz czarniejsze zrobić z wiekszym roughnessem, skóre w okolicach oczu mozesz też na czarno wymalowac i moze sie fajny efekt zrobić . Oświetlenie poprawić i poze zrobić bardziej naturalną i bedzie elegancko 🙂 Zastanowiłbym sie jeszcze nad zmniejszeniem topora bo wygląda gigantycznie. Możesz sprobować jeszcze skóre w bardziej blady odcień wrzucić A tak to good job pozdro Edytowane 24 Wrzesień 2022 przez ArnoldSzczesliwy 1
Jedaith Napisano 24 Wrzesień 2022 Napisano 24 Wrzesień 2022 Spodnie wydają się mieć sporo takiego cloudowego dirta, fajnie byłoby dodać coś bardziej zdefiniowanego. Jakieś obszary z bardziej zróżnicowanym roughnessem też by pomogły. Inna sprawa, że oświetlenie Ci tego nie wyciągnie w tej formie. Powodzenia, możesz z tego wyciągnąć więcej! 1
Mejo Napisano 25 Wrzesień 2022 Autor Napisano 25 Wrzesień 2022 Ok, dzięki za feedback. Oczy będą czarniejsze albo ślepe (chociaż nie wiem czy ślepe nie zrobią z niego za bardzo zombie) Z tekstury spodni faktycznie jestem najmniej zadowolony, bazą jest ten sam smartMat co koszulina, ale cos mi się rozmydliło po drodzę. Co do topora to porobię testy bo chcę zioma jeszcze zanimować i trochę się obawiam, że jak dam mu realistyczne proporcje to w silniku wyjdzie taki bardziej dziadzio machający ciupagą... we'll see, pozdro
blood_brother Napisano 25 Wrzesień 2022 Napisano 25 Wrzesień 2022 Nie wiem, czy to przez oświetlenie, czy czarne tło, czy coś ze specularem, ale moim zdaniem dość równomiernie się błyszczy, przez co sprawia wrażenie trochę plastikowego. Ta dziura nad paskiem to pępek? Jeśli nie jest monstrum złożonym z kilku ciał, to jednak powinien być sporo dalej od krocza 🙂 Ale w sumie przy wcześniejszych renderach tak bardzo nie rzuca się to w oczy. Jest nieźle, ale może być lepiej 🙂 1
Mejo Napisano 25 Wrzesień 2022 Autor Napisano 25 Wrzesień 2022 (edytowane) to prawdopodobnie przez zgiętą pozycje (ten obniżony pępek) Edytowane 25 Wrzesień 2022 przez Mejo
Mejo Napisano 2 Październik 2022 Autor Napisano 2 Październik 2022 Zamknąłem Ghoula, to był dłuuugi weekend, mam lawę w oczach 🙂 Dzięki wszystkim za feedback, wszystkie komentarze przeanalizowałem i cenne rady zaimplementowałem na tyle na ile pozwalał mi czas, skill i subiektywne odczucia. Wrzuciłem kilka screenów do galerii, a efekt końcowy w pełni możecie obczaić tutaj: https://www.artstation.com/artwork/9NoVAR jeśli się spodoba byłbym wdzięczny za lajacza 🙂 pozdro 8
RaVirr Napisano 2 Październik 2022 Napisano 2 Październik 2022 Fajny, oldschoolowy klimat 😄 Planujesz jakąś bogatszą scenkę? 1
Mejo Napisano 3 Październik 2022 Autor Napisano 3 Październik 2022 Plan jest taki żeby zrobić mu animacje i przygotować klimatyczną scenkę w UE5, ale na razie kilka dni luzu 😉 2
ArnoldSzczesliwy Napisano 3 Październik 2022 Napisano 3 Październik 2022 ooo wlasnie oto chodzilo, zajebioza 🙂 1
Mejo Napisano 17 Luty 2023 Autor Napisano 17 Luty 2023 (edytowane) Siema, wracam z kolejnym pamprem. Moim głównym celem było ogarnięcie ubrań, tak żeby Klicek nie pisał więcej, że "szmaty wyglądają jak z ciasta" 😉 Wpadajcie na https://www.artstation.com/artwork/8bWO26 po więcej shotów, i tak btw - udanego piątku 😉 ! Edytowane 18 Luty 2023 przez Mejo 4
blazejbobek Napisano 17 Luty 2023 Napisano 17 Luty 2023 Piękny 🙂 BTW. Szkoda, że dzisiaj nie piątek 13-ego 😉 1
Mejo Napisano 26 Kwiecień 2023 Autor Napisano 26 Kwiecień 2023 Siema, wrzucam tym razem Kobolda według konceptu Bartłomieja Gawła. Tak się w niego wkręciłem, że pokusiłem się o animacje i małą historyjkę - mój debiut z Unrealem5 - mega fun! Tu możecie obczaić rezultat: https://www.artstation.com/artwork/zPx46w komentarze, lajacze bądź uwagi - mile widziane 🙂 4
ArnoldSzczesliwy Napisano 27 Kwiecień 2023 Napisano 27 Kwiecień 2023 (edytowane) fajnie, widac napracowanko i animki zajebiste moznaby sie pokusić o ciekawsza anatomie ale to przyjdzie z czasem 😉 Edytowane 27 Kwiecień 2023 przez ArnoldSzczesliwy 1
Rekomendowane odpowiedzi