Mortom Napisano Wtorek o 07:35 Napisano Wtorek o 07:35 30 minut temu, Nezumi napisał(a): Jak slysze o srebrze na wampiry to sie wzdrygam Śmiem sie nie zgodzić - Wampiry też nie lubiejo srebra. Jak na uczonej stronie piszo: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wampir Wapir: Słabe punkty Srebro Choć częściej przypisywana wilkołakom, niektóre dzieła nadają ją również wampirom (Blade, trylogia: Kuzynki, Księżniczka, Dziedziczki, Hellsing, Czysta krew, Pod osłoną nocy, Co robimy w ukryciu, Mroczne Cienie)[10]. W „Nekroskopie” jest tłumaczona jako zwykła alergia. Według niektórych autorów wstręt do srebra (jak również przebicie osinowym kołkiem) ma swoje początki w religii, konkretnie u Judasza Iskarioty, który po zdradzie Chrystusa rozsypał srebro (budzące u niego wstręt) oraz powiesił się na drzewie, z którego wykonywano kołki osinowe. 30 minut temu, Nezumi napisał(a): glupiego sobie "strzelil w kolano". Myślę że memy wryły się w beret, a za wykoślawienie tego powiedzenia prawdopodobnie odpowiada TEN 🙂 1
Nezumi Napisano Wtorek o 08:08 Napisano Wtorek o 08:08 (edytowane) 33 minutes ago, Mortom said: Śmiem sie nie zgodzić Przyklady ludzi, ktorzy sie myla jako dowody prawdziwosci mylnego twierdzenia 😉 Znaczy nie ma o co sie klocic bo to fikcja ogolnie, ale jednak siegnalbym do legend i literatury ktora jako pierwsza opisywala wampiry a nie do pozniejszych wymyslow. Ale co kto lubi. W komiksach i filmach widzialem nawet srebrne kolki 🙄🤣 Ze strzalem w kolano jest latwiej. Ta glupota chyba bardziej wziela sie z roznych mafijnych porachunkow w filmach. Ale skad by sie nie wzielo jest dla mnie wyrazem ignorancji. Edytowane Wtorek o 08:09 przez Nezumi 1
kengi Napisano Wtorek o 08:16 Napisano Wtorek o 08:16 Jak wiadomo źródła po 1683 roku to już same bzdury jeżeli chodzi o wampiry, czy raczej wąpierze. A tak poważniej, gadanka bardzo gitna, jeżeli dowiozą to będzie hit na 100%, więc kibicuję jak mój stary polskiej reprezentacji w gałę. Czyli jak wygrajo, to dzięki mnie, bo kibicowałem. Jak przegrajo, to wiadomo, że serca chamy nie włożyły, gryźć trawy nie chcieli i można ich spalić na stosie, a w ogóle PZPN to sk.syny i złodzieje. 2
Destroyer Napisano Wtorek o 12:50 Napisano Wtorek o 12:50 Ja za dzieciaka szukający rzetelnych informacji o Wamperach w lokalnej bibliotece, nie wiem były zgodne z kanonem ale mi się tam podobały 😄 1 1 1
Rekomendowane odpowiedzi