Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
30 minut temu, Nezumi napisał(a):

Jak slysze o srebrze na wampiry to sie wzdrygam

Śmiem sie nie zgodzić - Wampiry też nie lubiejo srebra. Jak na uczonej stronie piszo:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wampir
Wapir: Słabe punkty

Srebro

Choć częściej przypisywana wilkołakom, niektóre dzieła nadają ją również wampirom (Blade, trylogia: Kuzynki, Księżniczka, Dziedziczki, Hellsing, Czysta krew, Pod osłoną nocy, Co robimy w ukryciu, Mroczne Cienie)[10]. W „Nekroskopie” jest tłumaczona jako zwykła alergia. Według niektórych autorów wstręt do srebra (jak również przebicie osinowym kołkiem) ma swoje początki w religii, konkretnie u Judasza Iskarioty, który po zdradzie Chrystusa rozsypał srebro (budzące u niego wstręt) oraz powiesił się na drzewie, z którego wykonywano kołki osinowe.

30 minut temu, Nezumi napisał(a):

glupiego sobie "strzelil w kolano".

Myślę że memy wryły się w beret, a za wykoślawienie tego powiedzenia prawdopodobnie odpowiada TEN
Elder scrolls arrow to the knee (template and blank), somehow this sub  didn't have it : r/MemeTemplatesOfficial

🙂 

• Odpowiedzi 106
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• SebastianSz
    SebastianSz

Wygląda fajnie, zobaczymy jak będzie po premierze 🙂 Mam tylko nadzieję, że nie okaże się to taki Wiedźmin bis i będzie jednak trochę świeżości. A ten początek streama to taki dysonans, że nie m

• Hemoglobina Świtosanisty - Zbuntowane Kudłacze

• @Destroyer @Kalberos Proponuję kompromis:

Posted Images

Napisano
33 minutes ago, Mortom said:

Śmiem sie nie zgodzić

Przyklady ludzi, ktorzy sie myla jako dowody prawdziwosci mylnego twierdzenia 😉 

Znaczy nie ma o co sie klocic bo to fikcja ogolnie, ale jednak siegnalbym do legend i literatury ktora jako pierwsza opisywala wampiry a nie do pozniejszych wymyslow. Ale co kto lubi. W komiksach i filmach widzialem nawet srebrne kolki 🙄🤣

Ze strzalem w kolano jest latwiej. Ta glupota chyba bardziej wziela sie z roznych mafijnych porachunkow w filmach. Ale skad by sie nie wzielo jest dla mnie wyrazem ignorancji.

Edytowane przez Nezumi

Napisano

Jak wiadomo źródła po 1683 roku to już same bzdury jeżeli chodzi o wampiry, czy raczej wąpierze.

A tak poważniej, gadanka bardzo gitna, jeżeli dowiozą to będzie hit na 100%, więc kibicuję jak mój stary polskiej reprezentacji w gałę. Czyli jak wygrajo, to dzięki mnie, bo kibicowałem. Jak przegrajo, to wiadomo, że serca chamy nie włożyły, gryźć trawy nie chcieli i można ich spalić na stosie, a w ogóle PZPN to sk.syny i złodzieje.

Napisano

Zmieniając trochę temat z gołych lasek, to kto robił ten trailer?