Napisano Wczoraj o 06:34 1 dn Cześć wszystkim!Od około 4-5 lat zajmuję się tworzeniem modeli do GTA: San Andreas w 3ds Max – głównie budynków i przedmiotów. Przez ten czas sporo się nauczyłem, ale mam wrażenie, że stoję w miejscu i nie wiem, w jakim kierunku dalej iść.Chciałbym rozwijać się dalej w grafice 3D, ale mam problem z określeniem konkretnej ścieżki. Myślałem o wizualizacjach, może o gamedevie, ale nie wiem, na czym się skupić i co będzie dla mnie najlepsze. Mam też problem z budowaniem portfolio – kiedy tworzę coś sam dla siebie, bez konkretnego zlecenia, brakuje mi motywacji i często nie kończę projektów.Czy ktoś miał podobny problem? Jak sobie z tym poradziliście? Może macie jakieś rady, jak podejść do portfolio lub jak znaleźć projekty, które pomogą mi ruszyć do przodu?Będę wdzięczny za każdą wskazówkę!
Napisano Wczoraj o 06:46 1 dn Environment artist; tylko zacznij robić w Unreal Engine. Zrób np. remake jakiejś lokacji (im mniejsza tym lepsza) może i z GTA nawet coś, tylko na standard AAA obecny, będziesz miał do portfolio, nawet jak nie skończysz to assety jakieś pewnie zostaną. Wrzucaj tutaj to cię ludzie pojadą, ale i podpowiedzą co można lepiej, a potem na juniora się pchaj do gamedevu, przy czym marne szanse, bo branża aktualnie zapchana i nawet seniorzy mają problem z robotą.Więc jeżeli brak ci motywacji, to sobie odpuść i idź jak najdalej od art/3D. Ew. obejrzyj sobie dżoko łilink czy inny dżordan piotersyn, pościel łóżko i napchaj się testosteronem, jak to nie pomoże to też odpuść sobie. Generalnie najlepiej odpuść sobie od razu, to będzie dla ciebie najlepsze.
Napisano Wczoraj o 06:47 1 dn Na pytania, które Cię nurtują możesz odpowiedzieć tylko Ty sam. Musisz określić czego w życiu chcesz. Pieniędzy? Satysfakcji? Przyjemności z tworzenia? Sławy? Wszystko to jednocześnie? Zamknij oczy, pomyśl co chcesz robić za 10 lat. I zacznij to realizować. Tak po prostu. Nikt Tobie życia nie ułoży, nie wybierze ścieżki, bo nikt nie siedzi w Twojej głowie. Poukładaj sobie wszystko na spokojnie pod czaszką, zrelaksuj się i ułóż wizję swojej przyszłości. Jak to ogarniesz, to następnym krokiem jest dążenie do zrealizowania tej wizji. Piszę bezpośrednio, bo to o co pytasz, to pytanie z cyklu "jaki samochód mam kupić". Nikt tego nie wie poza Tobą.
Napisano Wczoraj o 07:20 1 dn Autor Głównie zależy mi na tym żeby się rozwijać, hobbystycznie, jeśli w przyszłości uda się przy tym zarabiać będę zadowolony, jeśli nie to trudno. Chodzi mi bardziej o sam fakt, że lubię to robić, sprawia mi to satysfakcję, a problemem jest to, że po prostu nagle uważam, iż ten model się zupełnie nie nada. Oprócz 3ds maxa i unreal engine jest coś jeszcze co może mi się przydać? Dziękuję za wszystkie wskazówki i odtworzenie lokacji z gta tylko w wyższej jakości brzmi świetnie. Są jakieś sprawdzone poradniki, które pomogą mi na sam początek z UE5? Jak exportowac model, tekstury, etc.
Napisano Wczoraj o 07:50 1 dn Zainwestuj w jakiś profesjonalny tutorial, np. linkedin learning na temat tworzenia assetu, czy później environmentu. Trzeba trochę wydać ale kurs będzie kompletny (od tego jak poruszać się po programie do skończenia pierwszego małego projektu)
Napisano 18 godzin temu18 godz Z tym linkedin learning jako profesjonalne źródło to nie byłbym taki pewny :) Oni kupili Lynda.com i przebrandowali a tam tutoriale były bardzo takie se, jak digital tutors kupione przez pluralsight tj certyfikowany instruktor uczył czegoś a jego doświadczenie zawodowe to bycie certyfikowanym instruktorem i uczenie czegoś ;) do bo do uczciwej roboty jakoś go nie wzięli, czasem jakość była zatrważająco niska, nie wiem jak jest teraz ale podejrzewam ze skok się nie dokonał :) Na skillshare czy udemy też jest groch z kapsutą, są nawet tutki zgapione od profesjonalistów jak np z gnomon workshop i odtworzone niemal 1 do 1 tylko gorzej i bardziej amatorsko :)Jak już to poleciłbym właśnie The Gnomon Workshop, Fliped Normals, CGCircuit, CGMA, Double Jump Academy, Rebelway, LearnSquared, HelloLuxx, Level Up Digital, Houdini School, CG Forge, Hipflask, do tego patreon, artstation i gumroad ale to mixed bag, trzeba patrzeć bo jakość bardzo różna, Wingfox podobnież też niezłe kolega zrobił jakiś kurs na postacie. Jeszcze by się coś znalazło z takich gdzie większość trzyma poziom ale to już takie małe strony np prowadzone przez jedną osobę czy małą grupkę. Ale jak hobbistycznie to youtube i darmowe materiały na spokojnie wystarczą na początek. Te profesjonale kursy potrafią trochę kosztować a i tak czasem dobrze mieć już solidne podstawy żeby ktoś poprowadził na wyższy poziom a nie żeby uczył podstaw które są szeroko dostępne wszędzie na wyciągnięcie ręki.Moja rada, odpowiedz sobie co chcesz robić i to rób :) 7 hours ago, L4MP3K said:kiedy tworzę coś sam dla siebie, bez konkretnego zlecenia, brakuje mi motywacji i często nie kończę projektów.Czy ktoś miał podobny problem?Tak klasyka, cmentarzysko projektów to standard :) rób coś co spraw przyjemność a jak się wypalisz to zrób przerwę bo się nie zmusisz. Dobrze idzie kończenie projektów dla klienta bo gdy ktoś stoi z batem i widmo pustego konta zagląda w oczy to zagryzasz wargi, przełykasz łzy, zaciskasz zęby i brniesz do mety :) z czasem się wyrabiasz albo wykruszasz
Napisano 13 godzin temu13 godz koledzy Ci tutaj bardzo ladnie opisali, zgadzam sie z tym. Jesli jest to naprawdę Twoja pasja i będziesz to robil niezależnie od wszystkiego to robota sama Cię znajdzie... a jak Ci będzie brakowalo motywacji to przeczytaj sobie "Udręka i ekstaza" Irvinga Stone'a :) Edytowane 10 godzin temu10 godz przez jaras
Napisano 13 godzin temu13 godz Ja jestem zdania, że jak bardzo by się czegoś nie kochało to sama motywacja nie wystarczy. Trzeba trochę dyscypliny w to też włożyć i czasem zacząć z niechęcią.