Skocz do zawartości

„Singularity” — nowy film Blender Studio

Featured Replies

Napisano

Blender Studio szykuje premierę „Singularity”, nowego open movie w malarskim stylu NPR. Film będzie można oglądać podczas oficjalnego wydarzenia na YouTube 11 maja o 17:00 czasu polskiego.

Blender Studio zaplanowało internetową premierę „Singularity” na poniedziałek, 11 maja o 17:00 CEST. Na YouTube jest już ustawione wydarzenie „SINGULARITY Premiere Party”, więc można włączyć przypomnienie. Studio zapowiada godzinną transmisję z udziałem artystów i developerów, którzy opowiedzą o pracy nad filmem oraz o tym, jak produkcja wpłynęła na rozwój Blendera.

„Singularity” to kolejny open movie Blender Studio, opisywany jako malarska kosmiczna przygoda osadzona w odległej epoce wszechświata, zanim gwiazdy i galaktyki przybrały znany nam kształt. Bohaterem jest małe kosmiczne stworzenie, którego lodowy dom zostaje pochłonięty przez złowrogie kosmiczne zjawisko. Szukając schronienia, trafia ono do grupy świetlistych istot obserwowanych przez tajemniczą celestialną postać.

Dla użytkowników Blendera ważne jest nie tylko samo wideo. Projekt powstał jako rozwinięcie doświadczeń z „Project Gold” i służył do testowania narzędzi związanych z malarskim wyglądem, NPR-em, brush stroke tools, shadingiem, teksturami oraz pipeline’em Blender Studio. W planach produkcyjnych pojawiał się też eksport w 4K HDR — co czyni ten projekt szczególnie ciekawym jako test nowego workflow pod publikację online w wysokiej jakości.

Według aktualizacji Blender Studio film jest już na finiszu: finalny rendering został ukończony, a zespół pracował nad color gradingiem, poprawkami renderów, eksportem, plakatem i materiałami promocyjnymi. „Singularity” miało również światową premierę festiwalową 7 maja podczas Animayo, czyli hiszpańskiego festiwalu animacji, VFX i gier, który jest festiwalem kwalifikującym do Oscarów.

To dobry moment, żeby przypomnieć, że open movies Blender Studio są zwykle czymś więcej niż krótkimi filmami promocyjnymi. To produkcje, na których Blender jest realnie sprawdzany w warunkach pipeline’u, a część narzędzi, assetów i rozwiązań trafia później do społeczności. W przypadku „Singularity” szczególnie interesujący jest kierunek malarskiej, nie-fotorealistycznej animacji i to, jak Blender 5.x radzi sobie z takim stylem produkcji.

Zobacz cały news

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 210
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mortom
    Mortom

Jak zwykle spóźnionym ale co tam, napiszę. 1) W ogólności wizualnie jest OK. 2) Nie porywa mnie jakoś default cube w roli czarnej dziury... choć pewnie po miliardach skasowań wreszcie może się odgryź

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Mi się nawet podoba ta stylówa, ale scenariusz i dobór tematu pod stylówę (bo jak sądzę było tak, a nie odwrotnie?) już mniej. Poza tym uważam, że jak chce się robić malarskość, to należy podejść do t

Posted Images

Napisano

Akurat mi się poleciło na jutjubie a akurat jadłem bułkę wiec kliknąłem byle co żeby coś leciało i tak obejrzałem prawie całe. No i

Tak widzę proces produkcji, bierem amsterdamski towar dla rozbudzenia twórczych zmysłów

Ale Faza #1 | sameQuizy

i tak wyszło :)

Napisano

O znowu andy góralczyk czy jak on tam... może lepiej jakby były jakieś konkursy otwarte dla społeczności, a nie ciągle kolejny filmik góralczyka (tak wiem, że studio niby ma różnych rerzyzeszuf), a umówmy się... no nie jest to kurła jakiś spilberg czy nawet machulski, czy chociaż lasseter. A przy każdym filmie coś tam grzebie... ale jakoś nigdy się jego robotą nie jarałem. Tutaj też takie meh, do zapomnienia do jutra.

Napisano

Tak czuje, ze te ich filmy to takie usprawiedliwienie, ze cos robia, zeby im dalej dawac kase z datkow na Blendera.

Napisano

Mi to by nawet pasowało taki filmek o niczym ale żeby coś rzeczywiście zrobili wyjątkowego jak teraz miało być malarskie npr a wyszło tak sobie, tylko w kilku ujęciach tak to od biedy widać a przez większość czasu wygląda tak normalnie z lekką teksturą malowaną ręcznie, ale za to w innych ujęciach jest wyraźne odcięcie planów jakby nawet się nie starali tego zlepić w spójną całość :) no nie wiem takie se, że szkoda gadać nawet :)

Napisano

Chcialem napisac, ze Blender juz osiagnal taka dojrzalosc jako narzedzie, ze sorki ale chyba nie wystarczy pokazac cokolwiek i powiedziec ze "na Blenderze" zeby sie ludzie jarali.

A potem zerknalem z ciekawosci na komentarze.

Jednak nadal wystarczy.

Edytowane przez Nezumi

Napisano

Mi się nawet podoba ta stylówa, ale scenariusz i dobór tematu pod stylówę (bo jak sądzę było tak, a nie odwrotnie?) już mniej. Poza tym uważam, że jak chce się robić malarskość, to należy podejść do tego z jajami i... namalować (vide: The Dam Keeper), a nie, żeby kąkuter zrobił, żeby wyglądało jakby było malowane, bo kurde, no, nie będzie wyglądało.

image.png

every single time 😁

Napisano

Jak zwykle spóźnionym ale co tam, napiszę.

1) W ogólności wizualnie jest OK.
2) Nie porywa mnie jakoś default cube w roli czarnej dziury... choć pewnie po miliardach skasowań wreszcie może się odgryźć! 😀
Sama historyjka plasuje się na coś pomiędzy tik-toko-wą padliną a jojtubowym shotsem ☹️ płytka okropnie. To już jednoosobowe teamy potrafią coś więcej z siebie wykrzesać niż takie nijakie coś ☹️
3) Powoli zaczynam nienawidzić kolesi od SPAJDERmeMa za te 12kl/s postaci. Kiedyś było to takie fajne, świeże i takie charakterystyczne. A teraz gdzie nie popatrzę to miliony naśladowców robi ciągle ten sam trik bez zadania sobie pytania "czy moja animacja tego potrzebuje?"
Może to nie wina kolesi od animacji z pająkiem ale gdzieś musze ukierunkowywać swoją złość... padło na nich! Przeżyją, wycierając sobie dolarami spłakane oczka 😉

Ogólnie coś mi te ich filmy jakoś ostatnio tak średnio wchodzą. Do dzisiaj pamiętam Big Bucka - choć może troszkę przez szok, że darmowy program był w stanie stworzyć animację o porządnej jakości. Potem nic i Salon fryzjerki - chyba nadal mój ulubiony ze wszystkich. A potem już nic... jakiś dziadek ganiający po fabrykach, zienone skrzaciki (choć tam to przynajmniej fabuła była) jeszcze chyba coś... i to ☹️