Salvator Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 Ale duzo fajnych renderkow :) nawet fajny ten zolty domek wyszedl ale za dlugo sie liczyl dlatego MINUS za to hehe hyhy jeśli chodzi o czas to odsyłam do pierwszego żółtego renderka, który liczył się 9 minut z hakiem :> Poszedłem oglądać film, więc żeby komputer się nie marnował, to dałem astronomiczne liczby w ustawieniach vraya i wyszło to większe coś. btw. zawsze chciałem mieć żółty domek :] javor - przywracasz mi wiarę scanline'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordi Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 witam. od jakiegos czasu obserwuje to co sie tu dzieje na forum. sam również walcze z renderingiem kuchni i niedługo coś wrzuce wsojego. Narazie mam jedno pytanko. czy mi się tylko wydaje czy sporo osób wywala szybe w oknie i renderuje bez niej? bo przy moich próbach wychodzi ze caustuics zwieksza czas renderingu znaczne (a fajnie jest jak widac promienie słońca na podłodze i odbicie wnętrza w szybie). chyba że z moim materiałęm na szybę jest cos nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 16 Marzec 2005 Autor Share Napisano 16 Marzec 2005 hmm w viz. raczej nie chodzi o symulacje az takiego szczebla ... daruj sobie caustics ... sa zbedne ... a co do szyby ... ja tam nic z nia nie robie , a jej material to EGZ Glass z vray.info beta materials a dzis zobaczymy co nowy Progressive Patch Tracing potrafi wyglada na to ze w nowym vrayu dali mini maxwella ... robi sie z tego niezly cukiereczek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 oo już wiem czemu renderowało mi tyle ten drugi domeczek, byłbym zapomniał, że włączyłem kaustykę :D nic nie dało, ale przynajmniej iem że i tak wiem że raczej marny z niej pożytek w vis ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufooox Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 sam direct plus skylight wystarczy. w tym drugim to nie ma wogule cieni wlaczonych. 1 jest ok tylko GI bys wlaczyl :) kurcze... dobry ten scanline. a wszyscy jakis vrayow maxwellow i mentalow uzywaja phi Nie oswietlisz takiej sceny 1 directem. Bez skylighta sie raczej nie obejdzie, no chyba ze chce ci sie recznie ustawiac swiatelka :) No i wlasnie, glupek ze mnie :) Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arnet Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 Renderer: Mental Ray Hardware: Athlon T-bird 1.33Ghz, 768 Ram SDR jako, że jeszcze nie dopracowalem techniki doboru parametrow FG wyszlo mi cos takiego... w nierozsadnym czasie :P Dwa światla: IES Sun, IES Sky. GI: 30000 photons per light FG: Samples 200, Radius max 0.1, min 0.01 Samples per pixel: min 1, max 4 , Mitchell. Reszta standardowo. Czas: 4h24m14s a tutaj zapomnialem o szybach :P Dwa światla: IES Sun, IES Sky. GI: 100000 photons per light FG: Samples 100, Radius max 1. Samples per pixel: min 4, max 16 , Mitchell. Reszta standardowo. Czas: 8h04m09s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 sory za bezczelne ziarno :D jutro wrzuce czystsze. test PPT w VRayu. ustawienia.. vraylight nad domkiem mult 1.5, direct mult.0,6 + HDRI skyligkt mult 0.3. aha first / sec bounce: 0,6/0,4, lightcahe na oba, mode: PPT czas.. niepowiem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Kosiorek Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 mental ray-uestawienia w zalaczniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 Tomek. jakis skylight by sie przydal. kome ale ziarno :D Jakie ustawienia mam podac ? first bounce tylko, standard. Caly problem polega chyba na ustawieniu odpowiednio swiatel ich intesywnosci i koloru. Przynajmniej w vrayu bo w mentalu jak widze to trzeba sie z ustawieniami jeszcze meczyc :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arnet Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 niezle Ci wyszło Bobby!! :) szczegolnie to ostatnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javor Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 bobby_digital: te ostatnie 3 renderki są oświetlone z mapki czy światłami ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Kosiorek Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 jest skyligh bobby:)tak chcialem zrenderowac przcie nie zawsz eslonce jest w zenicie i niebo bezchmurne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 Bobby_digital wow dawaj chłopie screeny błagam Cię i kolorki świateł (w liczbach oczywiscie) naprawde jedno z najlepszych o ile nie najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 Swiatlami oswietlone. 3 vraylightami, tylko pierwszy direct + vraylight jako skylight. HDRI uzylem tylko do odbic w szybach. ok zachod slonca.. vray sphere jako slonce dalem bo niechcialem ostrych cieni, reszta vraylightow z mniejszym intensity 0.2 i 0.1 noi kolorek z trohe wiecej blackness ale b podobny jak dla slonca. aha noi no decay wlaczone dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 bobby, świetne zgranie tła ze śwaitłem, jakieś glowy by się jeszcze przydały, miodzio :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 ten to moze testowac... po 10 minutach ma rendery w takiej jakosci.. ehh JA CHCE TAKI SPRZET :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 nawet jeśli musisz czekać 15 min. na render to i tak nie jest chyba za dużo kome :> vray szybki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 15 min to owszem nie wiele ale u mnie takie renderki zajeły by kompa na minimum 45 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 to tez do ustawiania swiatla nawet nie musicie wlanczac GI , a nawet jak wlanczacie do do testowych renderow wystarczy wszystko na low i rendery w minute macie :) moje ustawienia irr mapy to: (do wszystkich renderow takei same) min/max -3/0 clr tresh 0.35 nrm tresh 0.4 hsph 50 interp 20 tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 Bobby a jaki dałeś color mapping?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 zaden :) w ps tylko odrobine rozjasnilem. tego 3 to wogule nietykalem, czysty render. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 16 Marzec 2005 Share Napisano 16 Marzec 2005 15 minut.. chlopaki o czym wy gadacie! =] u mnie taka rozdzielczosc i jakosci zajelyby 4h conajmniej! utrudnia to swobodne testowanie ustawien ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubu Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 NO to ja ze swoimi wypocinami ;) Pierwszy render: Scanline+light tracer, sky light multipler=0.85 direct light multipler=1 bounces=1 reszta standardowo czas około 10min Drugi render: brazil sky light mult=1 direct mult=1 samples:min=1 max=2 GI shade rate min= -1 max=0 View rate=17 sec rate=7 reszta normalnie czas= 6 min 20s Trzeci render: ustawienia jak wyżej tyle, że bounce podbite do 2 a czas 11m47s no i chyba za bardzo przepalony i za ziarnisty ;P Ale co mi tam ucze się :D Ogólnie wszystkie takie mizerne, ale jak ktoś używa brazila i ma jakieś rady to prosiłbym bardzo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 scanline the bestest :) ale material szyb byc mogl poprawic, jakies odbicia dac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubu Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 Materiału szyb właśnie nie ma bo wychodziły jakieś głupoty ;) Może z wieczora coś zapodam (skanline powiadasz też mi się tak wydaje :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_presidente Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 pada deszczyk pada, ze sniegiem skylight + photometric area + jakas hdr, plus 3 photo omni w srodku. Troche wiecej fotonow 3x wiecej niz default, ale nadal lipa bo kropelki troche zageszczaja. 2:47h Wschod slonca skylight + photo 10min, ustawienia niemal defaultowe BTW ten budynek cos zle przeskalowany jest, pietro wychodzi cos kolo 1,5m? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 a te schody po prawej ?? 2h + s = 60-65 cm powinno byc :) fajny pomysl z tym deszczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubu Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 Render brazil sky light mult=1 direct mult=1 samples:min=1 max=2 GI shade rate min= -1 max=0 View rate=20 sec rate=7 reszta normalnie czas= 9 min 30s. W sumie ustawienia to takie same jak moj post wcześniej tyle, że zminiłem mat szyb i kolorki świtełek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reVis Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 Dobra na dzisiaj mam dość. To mój pierwszy spotkanie z V-ray i była ciekawa zabawa. Na razie nie jestem w stanie napisać co zmieniłem, raczej uczyłem sie metodą prób i błędów. W każdym razie są dwa światła: area omni na zewnątrz i omni w środku. Czas ok 6:30 min. A i nie ma szyb... jeszcze nie wiem jak to wszystko ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Kosiorek Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 hdr i fg-0,2 i 0.01-samplow 1000; czas 45:13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 18 Marzec 2005 Share Napisano 18 Marzec 2005 Tomek no teraz ladnie, wtedy za cciemny ten rog budynku byl wedlug mnie. I lepszy material szyby jesli wogule tam cos jest... to wazne, bez tego obrazek duzo traci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Marzec 2005 Autor Share Napisano 18 Marzec 2005 hmm no wszyscy fajnie fajnie ;] tylko pamietajcie o jednym ... bardzo zadko sie zdaza zeby ktos wam zlecil viz. z symulacją deszczu , mgły itp ... to taki bajer i watpie zeby sie w tym fachu przydal ... bardziej liczy sie czysty pogodny dzień i wyexponowana symulacja nocna ... boby - w twojej ostatniej (tej z takim pochmurnym wieczorem) pracy jest zle oswietlona ;] nie dosc ze na background slonce chowa sie za budynkiem w chmurach to i sam ooswietlenie wyglada jak studyjne ... ;] ale reszta ok .. .w szczegolnosci pierwsze ... pamietajcie ze wnetrze jest widocznei glownie w obszarach cienia ... tam gdzie jest oswietlone okno ciezko cos zobaczyc w srodku ogladajcie duzo fotografi budynkow ... starajcie sie wychwycic kolory ... zazwyczaj w viz wymagany jest ten ostry cien na elewacji ... widoczny ... wiec tak samo jak bajery z deszczem warto opanowac polaczenie skylight i direct (czy tam IES sun) ja moze dzis sie troche wezme do roboty i cos dam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sickiziu Napisano 18 Marzec 2005 Share Napisano 18 Marzec 2005 neutralnie bez bajerow.skylight + direct 0.2 ustawienia: ph.p.s.:500; ph.p.l:40k; decay 1.9; fg:300 rad:3-0.5;sampling 1-4, filtr mitchell czas:46m4sek troche nudne wyszlo jakies... drugi shot - ph.p.s:120,rad:0.18 fg:180 rad:1.8-0.12, reszta bez zmian czas:26min26sek. 2mromni w srodku, jeden na schodach. btw gladko wyszlo a tu nagle jakby przepalone piksele wyskoczyly na scianie. wierd...moze przez te setne w radiusach.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 18 Marzec 2005 Share Napisano 18 Marzec 2005 no wiem, zgadzam sie z Toba :) nienaturalnie strasznie wyszlo... juz bylem zmeczony przy tym 3cim ;) heh ale i tak bardzo duzo sie nauczylem w tym watku. takze dzieki za niego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOOMEL Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 Hej wszystkim .Jestem zupelnie nowy i troche zielony, ale postanowilem przylaczyc sie do waszej zabawy .Moje ustawienia vray to min/max rate -3/1 clr tresh 0,3 nrm 0,4 hsph 50 inter 20 --- światła --- hdri + direct light 0,6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 łohoho ile ci się irradiance produkowała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOOMEL Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 irradiance 217,7 s (640 x 480),a calosc 234,6 s . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curka Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 witam wszystkich. przede wszystkim gratuluje watku - bardzo udany i pouczajacy :] tylko strasznie meski! (nie zauwazylam tu w kazdym razie zadnej pani...) wprowadzam wiec pierwastek zenski,bo rownowaga musi byc! ;) oto moje "dzielo",bez zadnych wygibasow po prostu: brazil skylight (lekko niebieski) 0,9 (brazil shadows) jeden direct (lekko zolty) 0,88 image sampling min:1/max:2 czas renderingu niestety umknal mi ale sadze ze nie wiecej niz 15minut (640x480) no i mam pytanie.skad te syfy pokazane na drugim obrazku? jak sie tego pozbyc? probowalam samplingiem,ale nie wychodzilo...bu :/ prosze o komentarze. dziekuje :] pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubu Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 Co do tych syfów to u mnie troszkę, ale naprawdę troszkę (znaczy powiem, że było lepiej niż normalnie, a i sampling u mnie nie pomagał): GI shade rate min= -1 max=0, ale też coś złego mi tam się dzieje ;( (strone wcześniej i 2 strony wcześniej są moje "domki" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordi Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 witam wszystkich wrzucam swoje wypociny. W okanch dwa vray light i direct light. troche duzo sie renderowalo niestety ale niewiem ktore ustawienia mozna by zmniejszyc zeby przyspieszyc. a i zastanawiam sie na ile by sie skrocil czas renderingu na szybszej maszynie. bede wdzieczny za uwagi na moj rendering. pozdrawiam kordi ps. co do zalacznikow to mam zalaczac orginal renderingu czy zmniejszac jakosc? teraz musialem pogorszyc jakosc zeby sie zmiescilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 ustawienia irr mapy to masz akurat niskie, kompa masz b podobnego do mojego wiec dziwie sie ze az 4h :) ustawienia materialow moga miec jeszcze duze znaczenie, oraz subdivs dla vraylightow- mniejsze. moze zmieniales cos w QMC samplerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordi Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 aco to to QMC? najdlozej mi liczy prewass-y. a co do subdiv dla swiatel to zmniejszylem do 6 i rendering trwal 3h45m wiec niezbyt sie skrocil. co do ustawien to mam na vraylight-ach liczbe fotonow zwiekszana ze standardowych 150 do 600. a moze ten dlogi cas renderingu to problem to w ustawieniach global photon map? pozdrawiam kordi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 w photonmapie na predkosc irrmapy ma wplyw convert i retrace tresh ale masz 0 wiec nierozumiem czemu tak dlugo. mozesz udostepnic swoj plik .max ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doppelganger Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 ja stawiam na fotonki; jak się nimi bawię to zawsze są wolne, choć sam w tym raczkuję :/ zmniejszyłbym może 'search dist' i zwiększył 'max density', ale nie wiem jak to się odbije na jakości. próbowałeś może potraktować secondary bounces lightmap'ą? dla mnie masz spoko ustawienia; pewnie renderując oglądałeś jakiś film, stąd długi czas renderu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 hmmm ... u mnie liczy pohoton mapę, nawet przy astronomicznych wartościach, tak szybko że muszę bardzo chcieć aby ją zobaczyć ... są zdecydowanie szybsze od lightmapy, chociaż bardziej zawodne, dlatego nie mogłem ich użyć w externalu :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 eee nie znacie sie na fotonach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordi Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 probowalem renderowc jeszcze raz ale wszystkei materialy zmienilem na jeden taki jak sciany. renderowalo sie 1,5h wiec mysle ze to moze kewestia materialow byloa. juz 1,5 jest chyba do zniesienia jak myslicie? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 bobby - może po prostu fotony lubią mój komputer? Ja się im nie dziwię, też go lubię . :] kordi - i tak sądzę, że robisz coś nie tak... może masz ustawione np. Low priority Thread w system, może masz ustawione delone triangilation/density (best) no nie wiem, antyaliasing zbyt wysoki, wszystko podnosi czas renderingu :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doppelganger Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 hmm to chyba normalne, że na 1 materiale szybciej idzie render niż gdy kombinujesz z kilkoma, bardziej skomplikowanymi materiałami; 1,5h przy tej rozdziałce to ja na swoim kompie byłbym bardzo happy, choć ja mam tylko 'durnia' 700 :( Salvator: jak to ci liczy szybko przy astronomicznych wartościach? u mnie, żeby jako tako oświatlić scenę muszę wypluć kilkaset do kilku tysięcy 'diffuse subdivs' na światło; każda setka fotonów po prpstu zabija mi kompa; chcąc uzyskać podobną jakość rendera, tylko z lightmapą na 'sec. bounc.' dostaje znacznie ciekawsze czasy przy podobnej jakości obrazka. ale jak pisałem wcześniej, zaczynam dopiero się bawić i mogę coś mieszać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 nie z twoimi ustawieniami. u mnie sie to liczylo 20min, tez mam 256 ramu i minimalnie szybszy procek 1,6 ghz. takze najlepiej by bylo jakbys dal scenke swoja i wtedy bedzie mozna sprawdzic. salvator nie przekonales mnie jakos :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi