Jump to content

Wykonanie cieczy. Jak?

Recommended Posts

Posted

Czy ktos ma pomysł lub wie jak wykonać ciecz? Jakąś wode, mleko czy sok. Chodzi o to by można było animować,a ciecz by przybierała krztałt naczynia do którego się ją wlewa, czy w którym się znajduje :D Mnie się wydaje że za pomocą systemu cząsteczek. Ale jak?

Z góry dzięki.

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja bym sienajpierw zastanowił, co ta ciesz ma robic, i jaką masz moc obliczeniową :)

pluginy to na prawde fajna rzecz, ale potrafiazachechłać maszynę...

Przy prostych rzeczach proponuję zapoznać się z Morferem, Booleanami i edytorem materiałów ;)

Pozdrawiam

Posted

To ma być animka przelewanej się cieczy (dajmy tu zwykłej wody) z butelki do szklanki. A co do mocy obliczeniowej to nie wiem. Mam Celerona 1200, grafika (strasznie słaba więc nie bijcie) Savage S3 32MB, i 512MB ramku. A co do tego pluginu to go ściągnełem. Ale jest to tylko wersja demo i występuja błędy jakies i zamyka maxa

Guest Raffaello
Posted

blado widzę to animkę na twoim sprzęciku zabiją cię renderki pojedyńczych klatek ale do odważnych świat należy więc działaj

Posted

Nie robiłem nigdy niec takiego w sumie, dwie rzeczy, przy których mógłbyś poeksperymentować to Flex - tego jestem mniej pewien (nie wiem jak z przelewaniem, widziałem scenkę, bodaj w features maxa5, jak zachowuje się ciecz w szklance pod wpływem ruszania szklanką), drugi pomysł to metaparticiles, ale też nie wiem, jak to będzie z realnością odwzorowania... Kombinuj. Obie metody to jatka dla sprzętu... :(. Acha, pogrzeb w reactorze, może tam coś się znajdzie...

Posted

W reactorze wody nie przelejesz. Można tam tylko symulować unoszenie się ciał na powierzchni i falowanie lustra wody. Ale przelewania nie zrobisz.

Posted

Czy szklanka i butelka będą przezroczyste? jeżeli nie to zwykłe cząsteczki jako metabale. Powierzchnie zamarkujesz wtedy flexem. I gotowe:D

Zapewniam że będzie to około 10 razy szybciej niż realflow.

Ten ostatni plugin to prawdziwy symulator rzeczywistości można by go używać na zajęciach z fizyki :D

Posted

Hehe... Butelka i szklanka ma być przeźroczysta. Jeśli chodzi o wyobrarzenie sobie tego to np. w Shrek 1 jest jak nalewają do butelki mleko!(Chcieli w nim utopić Ciasteczko :) ) Dzięki Hindus. Jak będe potrzebował pomocy to z pewnością do Ciebie się zwróce :] Ale jak narazie na swój sprzęt nie narzekam. Choć jak wczoraj zrobiłem ponad 3000 Sphere bez rzednej textury to mi się tak ścinał że wogóle nie dało sie nic robić :] A tym real flow się może pobawie :] Dzięki!

Posted

Ściągnołem se realflow do maxa 5 i wygląda tak:

menu.jpg

Nie wiem co dalej mam z tym zrobić. Próbowałem jakiś opcji, przyłączałem obiekty, renderowałem i nic. Nie wiem kompletnie jak się tym obsłurzyć. Jak byście mogli mi wytłumaczyć na skromny początek, a obiecuje że powstenie jakiś małe dziełko z tego :]

Posted

Ja z chęcią pomoge. Nie chce się chwalić ale Real Flow'a mam nieźle opanowanego. Convict mogę Ci spokojnie pomóc ale lepiej na GG bo tu bedizemy forum zaśmiecać. Jest co tłumaczyć:P.Okno które zamiesciłes wyzej to tylko czesc pluginow. reszta tam gdzie reactor. tam wlasnie jest "scene data saver" -> konwertuje scenke maxa do realflow. Dalej w realu w pliku robisz import->importSD scene. Nalewo od napisu scale(na górnym pasku) wybierasz 3dsmax. Scale na 0.01. i to juz koniec importowania. dalej wstawiasz emiter. (prawe okienko) masz tam różne kształty do wyboru. Pojawia sie w scence.W tym samym okienku masz (3 guzik od lewej)siły dzialajace w scence wybierasz gravity. U góry klikasz scene tree i klikasz ad all->done. w export central zaznaczasz "ptaszka" przy circle(lub inny emiter),done. Teraz ACTION prawy dolny róg ekranu. Czeksz "troszke" przechodzissz do maxa i otwierasz to okineko co dałes na załaczniku. wybierasz NL prticles 2 klikasz gdziekolwiek w scence(najblizej srodka, ale i tak samo rtafi we wlasciwe miejsce). W prawym okinku robisz select file sequence. Szukasz katalogu real flowa->scenes->praticles->klikasz 2x na circle00001, w ustawieniach wybierasz meta particles(particles type). Rozmiar czasteczek ustaw około 20-25. Tam gdzie meta ustawiasz tension na 5 render na 5(musisz odznaczyc ptaszka) to tyle reszta na GG 9300980.

Posted

Acha. Jak exportujesz z maxa(scene data saver) musisz wrzucic plik do katalogu realflow->scenes->objects. Inaczej nie wczyta. Życzę szczęścia przy renderowaniu:P Ja sobie daję spokuj przy 5000-7000 particlesów. POZDRAWIAM GG masz:P

Posted

Przecież realflow może zrobić z cząsteczek obiekt (mesha) więc nie ma problemu przy renderowaniu. Problemem jest to wszystko najpierw w RF policzyć :D