Gość silaros Napisano 2 Marzec 2005 Share Napisano 2 Marzec 2005 Czesc wszystkim !!! Mam wielki problem, moim marzeniem jest stanie sie programista gier komputerowych. Caly moj problem polega na tym, ze nie wiem czego sie nauczyc (czego byc programista). Programowalem juz w Microsoft FoxPro 6 t (jezyk bazo-danowy), troszeczke poznalem WinApi i DirectX. Jesli moglibyscie wymienic wszystkie typy programistow bioracych udzial w tworzenie gier to bylbym wdzieczny. Dzieki, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 2 Marzec 2005 Share Napisano 2 Marzec 2005 Wiesz... to forum dla grafików. Nie znajdziesz tu zbyt wielu osób zajmujących się zawodowo programowaniem także odpowiedzi mogą być niekoniecznie fachowe. Weź creditsy dowolnej gry i tam będziesz miał wyszczególnione wszystkie branże- ew. przejrzyj "Postmortem" różnych gier na http://www.gamasutra.com. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert B. Napisano 3 Marzec 2005 Share Napisano 3 Marzec 2005 Zobacz na http://warsztat.pac.pl/ tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na pytania ale polecam C++, DX i co nieuniknione znajomość WINAPI, 3Ds max lub np milkshape albo całkowicie darmowy blender posiada nawet nażędzia do tworzenia gier ale ... :/ coś jeszcze hmm sam nie zrobisz dobrej gry polecam zebranie zespołu zaufanego!! Pare książek bo w internecie nie znajdziesz wszystkiego. No i zaj... dużo wytrwałości potrzebować bedziesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10log Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 Co do ksiazek to polecam "Perelki programowania gier". Naprawde warto :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAKO Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 Ja jestem bardziej grafikiem i nie znam zadnego programisty, a robienie obiektów do gier wychodzi mi całkiem spoko i właściwie szukam jakiegoś dobrago programisty z którym mógłbym coś stwozyć fajnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert B. Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 To po pierwsze nie to forum jeśli szukasz programisty po drugie mało jest osób chętnych do robienia przez hmm internet. Musisz poszukać w miejscowości poczytaj forum jest na nim pare tematów z tym zagadnieniem. A pozatym jeśli chcesz cos takiego robić to jednak J ANG i C++ to raczej przyjaciele. Może być i Basic ale to nie te same efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Wieczor Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 No i najważniejsze - jeśli chcesz robić gry profesjonalnie to... MUSISZ BYĆ NAJLEPSZY!!! Jesli masz zamiar się "pobawić" w programowanie i może coś kiedyś... to odpadasz na wstępie i daj sobie siana ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w!e8 Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 doświadczenie nabywa sie z czasem:> więc normalną siłą rzeczy jest że na wstępie jest sie begginerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Murky Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 To zalezy co do programowania gier. Czy chcesz samemu (z drobna pomoca) zajmowac sie zarowno modelowaniem obiektow jak i programowaniem enginu gry czy tylko ktores z wymienionych. Na tym forum najlepsza pomoc uzyskasz dla 1 mozliwosci, zas poszukaj forum programistycznego jak chcesz sie zajac samymi zrodlami gry (na Service for programmers jest wielu programistow, ile widza o programowniu gier nei jestem pewny :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10log Napisano 15 Marzec 2005 Share Napisano 15 Marzec 2005 Ja czegos nie rozumiem. Ogloszenia w poszukiwaniu grafikow pojawiaja sie na http://warsztat.mmogspot.pl i http://www.dimmension3.spine.pl a ogloszenia w poszukiwaniu programistow na forum max3d.pl. Tak to sie raczej nigdy nie znajdziemy ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
F/X Napisano 15 Marzec 2005 Share Napisano 15 Marzec 2005 sęk w tym, że jedna osoba nie podoła stworzeniu gry(engin, modeling itp). a robić gry jest troche bez sensu gdy nie dostajesz za to pieniądzy ponieważ taka gra nie daje ci radości z grania (ewentualnie satysfakcje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi