Napisano 13 Październik 200519 l Elo, elo. Znalazłem dzisiaj trochę czasu i postanowiłem sobie coś wyrzeźbić (ostatnio robiłem to 4 latka temu - więc conieco sie pozapominało). Praca wykonana z gliny rzeźbiarskiej - równiutkie 15 cm wysokości :D Praca jeszce nie skończona - zabrakło mi materiału :/ Na razie mam cos takiego - co o tym sądzicie - nie uzywałem żadnych referek ani projektów - taka sobie szybka robótka z głowy :) (no moze nie taka szybka - 4 godziny). Pozdr giorgione
Napisano 13 Październik 200519 l great!! super to wyglada...... ile dales za ta gline rzezbiarska?? i gdzie takie cos mozna kupic?? tez bym obie porzezbil ;) ps. u mnie na polce stoi czaszka zrobiona z plasteliny :D pozdro
Napisano 13 Październik 200519 l Autor glina - w peiwrszym lepszym sklepie malarskim - kosztowała całe 5,5o zł, aż 520 g :D:D
Napisano 13 Październik 200519 l imo świetne... coś czuje że sobie poeksperymentuje z gliną bo z gipsem cieniutko szło :D fajne chamfery///
Napisano 14 Październik 200519 l osssstre ostre panie Giorgione :) szacun, że taki szczegół w glinie zrobiłeś
Napisano 14 Październik 200519 l Autor gegeg scyzorykiem mozna wiele zdziałac jak tylko sie chce - jak już wcześniej wspomniałem modle nie jest skończony - teraz ma 15 cm - ostatecznie dchciałbym zrobić w wysokości 30 cm - kończyny dolne jeszce dojda - poprawię jeszcze twarzyczkę i dokończe lewą ręke - to samo tyczy się płetwy na plecach - no i ogólnie musze dokończyć tył figurki - jak tylko będzie materiał od razu biore sie do roboty :D Wielkie dzieki za Wasze opinie i rady. Pozdrawiam Giorgione
Napisano 14 Październik 200519 l giorgione--> dzieki za info wlasnie sobie kupilem glin(k)e :D dalem za 5kg 15 zeta :) ciekawe co z tego wyjdzie jeszcze raz piekny "model" :) pozdro
Napisano 14 Październik 200519 l Bardzo fajny model. Kiedys tez sie zastanawialem czy nie sprobowac no ale brak "undo" odstrasza.
Napisano 14 Październik 200519 l pieknie...tyle powiem...e tam undo...programy to nie wszytko:)...liczy sie wyobraznia i umiejetnosci... pozdrawiam
Napisano 15 Październik 200519 l Autor General Straw - dokładnie - opcja undo byłaby super :D - też mi jej brakuje chveti - racja :D Leru - skad wiedziałeś??? też tak zrobiłem :D - co przedstawia poniższa fota miwt - masz rację Dzięki za oponie chłopaki, w przyszłym tygodniu kolejny upload - kaska na glinkę już jest, więc będzie z czego robić. pozdrowionka giorgione
Napisano 15 Październik 200519 l WOOOW!!!! respect. Aż też na coś takiego nachodzi ochota. Może w długie zimowe wieczory się pobawię? Masz jakieś strony z tutkami? :P wspaniała robota. zrób ładną klimatyczną fotkę na tapetę, pliiis!
Napisano 15 Październik 200519 l Spoko, kiedys bawiłem się gliną ale niemodelarską tylko "rzeczną" :] - nawet mi to wychodziło jakos (zrobiłem słonia) próbowałem nawet wypalac ale ognisko do którego wrzuciłem słonia nic niedało :] pojakims czasie sie rozleciał. Jaki z tego morał... ? niema to jak bułka z masłem. pozdro
Napisano 15 Październik 200519 l UUUUUUUUU nielot aż tyle kupiłeś??!! Kurcze!!! Słabo nie jest ;D HaHa ale wy zabawni jestescie. Powodznenia i bardzo ładna figurka ;)
Napisano 15 Październik 200519 l trochę się z tym babrałem (i dalej zamierzam ;) ) i niejedna rzecz mi już nie wyszła w obrębie jednej figurki. scinanie to chyba najlepszy sposób żeby to przerobić, zważywszy, że materiał nie jest doskonały i się wysusza, kruszy itd. Anyway - smutna ta pani wygląda po undo :]
Napisano 18 Październik 200519 l Autor Leru - ta pani jest zamyślona -jak ty yś sie czuł wyglądając tak jak ona???? :D Nom, troszkę sie pobawiłem nową gliną :) Oto, co mi wyszło: Oczywiście jeszcze wiele do zrobienia - zwłaszcza dłonie, macki i pióra we włosach. Pozdr giorgione
Napisano 18 Październik 200519 l świetne, świetne giorgione dolne partie wyglądają masywnie, pióra też, ale to dodaje tylko tej rzeźbie życia :) rewelka w sumie nie wiem jak bym się czuł bez twarzy :] pozdrawiam
Napisano 19 Październik 200519 l WItam!! piekna robota........ mam pytanie uzywasz do tego jakis "narzedzi" jak tak (zakladam ze tak palcami byloby ciezko) to jakimi?? aha i jak zaczales ja robic chodzi o poze zrobiles z "drutu" poze........ czy odrazu, z gliny robiles na "zywo" poze i inne detale ?? :) pozdro
Napisano 19 Październik 200519 l Autor Dzięki leru :D nielot007 - zrobiłem bład i nie zrobiłem konstrukcji z drutu - na razie jedę na żywca z gliny. A jeśli chodzi o narzędzia standardowy kozik :D i igła - czasami paznokcie (no ale to w drastycznych sytuacjach). Tak sądzę, ze dzisaij powinienem skończyć. Jak tylko będzie gotowa od razu wyśle na forum :) Wielkie dzięki za komentarze. pozdrówka giorgione
Napisano 19 Październik 200519 l Master...:) Miło zobaczyć modeling w naturalnym medium, sam kiedyś próbowałem się bawić gliną ale bez porównania...:) Piękny detal i kompozycja. Będziesz wypalał ?
Napisano 19 Październik 200519 l giorgione--> dzieki za odpowiedz :) jeszcze jedno malutnkie pytanie nooba to co teraz widzimy na obrazkach to jest zaschniete czy nie?? bo kurde nie wiem jak robic :)(nie mam pojecia) czy robic pierw "baze" sotawic zeby wyschla i pozniej dodajac gline, robic detale i elementy np. twarzy?? ps. juz sie nie moge doczekac finished :D pozdro
Napisano 19 Październik 200519 l Autor ja proponuje wsjo do razu robic - bo później są wielkiee problemy - świeża glina zaczyna odchodzić od suchych elementów ;/ - cały czas się z tym borykam - w domu nie mam odpowiedniego miesjaca by przechować glinę, w wilgotnym odpowietrzonym miejscu ;/ W szkole zawsze początki modelu przykrywalismy workami foliowymi i starliśmy siś zabrywać dopływ powietrza - przed skończeniuem pracy jeszce ją lekko spryskiwalismy spryskiwaczem - wtedy nawet po tygodniu mielismy super glinkę.
Napisano 19 Październik 200519 l ok dzieki ja narazie robie glowe i wkladam ja do foli(woreczka) i juz 4 dzien jest "swieza" :) czyli nie zaschnieta!!
Napisano 19 Październik 200519 l giorigone -> to może jakimś dużym słoikiem to zakrywać i przykrywać, żeby słońce nie wysuszało ? Sucha glina nie jest ciekawa :/
Napisano 19 Październik 200519 l Autor giorigone -> to może jakimś dużym słoikiem to zakrywać i przykrywać, żeby słońce nie wysuszało ? Sucha glina nie jest ciekawa :/ hmmm. no nie wiem - w tych ostatnich fotkach górna część figurki juz jest sucha - nie przykrywałem jej i sobie wyschła:/ ale to nie problem wziąść spryskiwacz i lekko spryskać. Ostatecznie figurkę i tak zostawie do wyscjnięcia. Wieczorem kolejny upload. KLICEK - dzięki :) pozdr giorgione
Napisano 19 Październik 200519 l niezła dłubanka, ładna poza, statuetkowa taka:) polecam drewniane narzędzia domowej roboty maczane w wodzie, bardzo ułatwia to prace. Najlepiej na lekko zaschniętej figurce(teraz to gorna czesc figurki jak rozumiem) dłubać wtedy detal. A ochrona przed zasychaniem ..jest kilka sposobów ja przykrywam mokrą ścierką i sobie czeka w warunkach takich wilgotnych i pobiera ta wode ze ścierki i pobiera i nie zasycha na jakiś czas to rozwiązanie jest dobre. Czekam na updaty powodzenia;)
Napisano 20 Październik 200519 l Autor Dobra pracka skończona :) I troszkę detali: Całość zajęła koło 14 godzin. Nie ze wszystkiego jestem zadowolony - no ale to przez moja nieuwagę wyszło jak wyszło :/ pozdrawiam Giorgione
Napisano 20 Październik 200519 l Analogowy ZBrush ;) Bardzo ładnie. Tylko tą krechę na prawej piersi być poprawił.
Napisano 20 Październik 200519 l Analogowy ZBrush ;) Do czego to doszło....:D Rzeźba piękna, gratulacje ukończenia, teraz jeszcze porządne fotki i będzie super :) Pozdrawiam
Napisano 20 Październik 200519 l glina - naprwde fana rzecz. Bardzo plastyczna. Ogolnie fajnie Ci to wyszlo, chociaz anatomia wola o pomste do nieba :P