Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Elo, elo.

Znalazłem dzisiaj trochę czasu i postanowiłem sobie coś wyrzeźbić (ostatnio robiłem to 4 latka temu - więc conieco sie pozapominało).

Praca wykonana z gliny rzeźbiarskiej - równiutkie 15 cm wysokości :D

Praca jeszce nie skończona - zabrakło mi materiału :/

Na razie mam cos takiego - co o tym sądzicie - nie uzywałem żadnych referek ani projektów - taka sobie szybka robótka z głowy :) (no moze nie taka szybka - 4 godziny).

syrena1.jpg

syrena2.jpg

syrena3.jpg

Pozdr

giorgione

• Odpowiedzi 36
  • Wyświetleń 4,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

great!!

super to wyglada......

ile dales za ta gline rzezbiarska??

i gdzie takie cos mozna kupic??

tez bym obie porzezbil ;)

ps. u mnie na polce stoi czaszka zrobiona z plasteliny :D

pozdro

Napisano
  • Autor

glina - w peiwrszym lepszym sklepie malarskim - kosztowała całe 5,5o zł, aż 520 g :D:D

Napisano

imo świetne...

coś czuje że sobie poeksperymentuje z gliną bo z gipsem cieniutko szło :D

fajne chamfery///

Napisano

osssstre ostre panie Giorgione :)

szacun, że taki szczegół w glinie zrobiłeś

Napisano
  • Autor

gegeg scyzorykiem mozna wiele zdziałac jak tylko sie chce - jak już wcześniej wspomniałem modle nie jest skończony - teraz ma 15 cm - ostatecznie dchciałbym zrobić w wysokości 30 cm - kończyny dolne jeszce dojda - poprawię jeszcze twarzyczkę i dokończe lewą ręke - to samo tyczy się płetwy na plecach - no i ogólnie musze dokończyć tył figurki - jak tylko będzie materiał od razu biore sie do roboty :D

Wielkie dzieki za Wasze opinie i rady.

Pozdrawiam

Giorgione

Napisano

giorgione--> dzieki za info wlasnie sobie kupilem glin(k)e :D

dalem za 5kg 15 zeta :)

ciekawe co z tego wyjdzie

jeszcze raz piekny "model" :)

pozdro

Napisano

chveti -> tak, odcinasz twarz i jedziesz od nowa :]

Napisano

pieknie...tyle powiem...e tam undo...programy to nie wszytko:)...liczy sie wyobraznia i umiejetnosci...

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

General Straw - dokładnie - opcja undo byłaby super :D - też mi jej brakuje

chveti - racja :D

Leru - skad wiedziałeś???

też tak zrobiłem :D - co przedstawia poniższa fota

syrenaprzed.jpg

miwt - masz rację

Dzięki za oponie chłopaki, w przyszłym tygodniu kolejny upload - kaska na glinkę już jest, więc będzie z czego robić.

synrenaprzed.jpg

pozdrowionka

giorgione

Napisano

WOOOW!!!!

respect. Aż też na coś takiego nachodzi ochota. Może w długie zimowe wieczory się pobawię? Masz jakieś strony z tutkami? :P

wspaniała robota. zrób ładną klimatyczną fotkę na tapetę, pliiis!

Napisano

Spoko, kiedys bawiłem się gliną ale niemodelarską tylko "rzeczną" :] - nawet mi to wychodziło jakos (zrobiłem słonia) próbowałem nawet wypalac ale ognisko do którego wrzuciłem słonia nic niedało :] pojakims czasie sie rozleciał. Jaki z tego morał... ? niema to jak bułka z masłem. pozdro

Napisano

UUUUUUUUU nielot aż tyle kupiłeś??!! Kurcze!!! Słabo nie jest ;D HaHa ale wy zabawni jestescie. Powodznenia i bardzo ładna figurka ;)

Napisano

trochę się z tym babrałem (i dalej zamierzam ;) ) i niejedna rzecz mi już nie wyszła w obrębie jednej figurki.

scinanie to chyba najlepszy sposób żeby to przerobić, zważywszy, że materiał nie jest doskonały i się wysusza, kruszy itd.

Anyway - smutna ta pani wygląda po undo :]

Napisano
  • Autor

Leru - ta pani jest zamyślona -jak ty yś sie czuł wyglądając tak jak ona???? :D

Nom, troszkę sie pobawiłem nową gliną :)

Oto, co mi wyszło:

syrena4.jpg

syrena5.jpg

syrena6.jpg

Oczywiście jeszcze wiele do zrobienia - zwłaszcza dłonie, macki i pióra we włosach.

Pozdr

giorgione

Napisano

świetne, świetne giorgione dolne partie wyglądają masywnie, pióra też, ale to dodaje tylko tej rzeźbie życia :) rewelka

w sumie nie wiem jak bym się czuł bez twarzy :]

pozdrawiam

Napisano

WItam!!

piekna robota........

mam pytanie uzywasz do tego jakis "narzedzi" jak tak (zakladam ze tak palcami byloby ciezko) to jakimi?? aha i jak zaczales ja robic chodzi o poze zrobiles z "drutu" poze........ czy odrazu, z gliny robiles na "zywo" poze i inne detale ?? :)

pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki leru :D

nielot007 - zrobiłem bład i nie zrobiłem konstrukcji z drutu - na razie jedę na żywca z gliny.

A jeśli chodzi o narzędzia standardowy kozik :D i igła - czasami paznokcie (no ale to w drastycznych sytuacjach).

Tak sądzę, ze dzisaij powinienem skończyć. Jak tylko będzie gotowa od razu wyśle na forum :)

Wielkie dzięki za komentarze.

pozdrówka

giorgione

Napisano

Master...:)

Miło zobaczyć modeling w naturalnym medium, sam kiedyś próbowałem się bawić gliną ale bez porównania...:) Piękny detal i kompozycja. Będziesz wypalał ?

Napisano

giorgione--> dzieki za odpowiedz :) jeszcze jedno malutnkie pytanie nooba

to co teraz widzimy na obrazkach to jest zaschniete czy nie?? bo kurde nie wiem jak robic :)(nie mam pojecia) czy robic pierw "baze" sotawic zeby wyschla i pozniej dodajac gline, robic detale i elementy np. twarzy??

ps. juz sie nie moge doczekac finished :D

pozdro

Napisano
  • Autor

ja proponuje wsjo do razu robic - bo później są wielkiee problemy - świeża glina zaczyna odchodzić od suchych elementów ;/ - cały czas się z tym borykam - w domu nie mam odpowiedniego miesjaca by przechować glinę, w wilgotnym odpowietrzonym miejscu ;/

W szkole zawsze początki modelu przykrywalismy workami foliowymi i starliśmy siś zabrywać dopływ powietrza - przed skończeniuem pracy jeszce ją lekko spryskiwalismy spryskiwaczem - wtedy nawet po tygodniu mielismy super glinkę.

Napisano

ok dzieki

ja narazie robie glowe i wkladam ja do foli(woreczka) i juz 4 dzien jest "swieza" :) czyli nie zaschnieta!!

Napisano

giorigone -> to może jakimś dużym słoikiem to zakrywać i przykrywać, żeby słońce nie wysuszało ? Sucha glina nie jest ciekawa :/

Napisano
  • Autor
giorigone -> to może jakimś dużym słoikiem to zakrywać i przykrywać, żeby słońce nie wysuszało ? Sucha glina nie jest ciekawa :/

hmmm. no nie wiem - w tych ostatnich fotkach górna część figurki juz jest sucha - nie przykrywałem jej i sobie wyschła:/

ale to nie problem wziąść spryskiwacz i lekko spryskać. Ostatecznie figurkę i tak zostawie do wyscjnięcia.

Wieczorem kolejny upload.

KLICEK - dzięki :)

pozdr

giorgione

Napisano

niezła dłubanka, ładna poza, statuetkowa taka:)

polecam drewniane narzędzia domowej roboty maczane w wodzie,

bardzo ułatwia to prace. Najlepiej na lekko zaschniętej

figurce(teraz to gorna czesc figurki jak rozumiem) dłubać wtedy detal.

A ochrona przed zasychaniem ..jest kilka sposobów ja przykrywam mokrą ścierką i sobie czeka w warunkach takich wilgotnych i pobiera ta wode ze ścierki i pobiera i nie zasycha na jakiś czas to rozwiązanie jest dobre.

Czekam na updaty

powodzenia;)

Napisano
  • Autor

Dobra pracka skończona :)

syrena7.jpg

syrena8.jpg

syrena11.jpg

syrena12.jpg

syrena13.jpg

I troszkę detali:

syrena9.jpg

syrena10.jpg

Całość zajęła koło 14 godzin.

Nie ze wszystkiego jestem zadowolony - no ale to przez moja nieuwagę wyszło jak wyszło :/

pozdrawiam

Giorgione

Napisano

Analogowy ZBrush ;)

Bardzo ładnie. Tylko tą krechę na prawej piersi być poprawił.

Napisano
Analogowy ZBrush ;)

Do czego to doszło....:D

Rzeźba piękna, gratulacje ukończenia, teraz jeszcze porządne fotki i będzie super :)

Pozdrawiam

Napisano

glina - naprwde fana rzecz. Bardzo plastyczna.

Ogolnie fajnie Ci to wyszlo, chociaz anatomia wola o pomste do nieba :P