THE MANYSH TRAFO Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 tak . to jest to co mozna podziwiac . mi osobiscie sie podoba jest perfekt jak masz tam jakies bugi to po texturkach i tak nic nie bedzie widac ale boje sie ze mozesz zawalic ten piekny model jak zaczniesz dodawac textury ............. i co dalej jakas scena bedzie ...........bitwa o UK albo cos ???
kliment woroszyłow Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Wydaje mi się, że ... blach wyginać tutaj nie ma co. Fajter mógłby zrobić otwarte chłodnice, wypuszczone klapy, opuszczony ster kierunku ..... Jesli mi czas pozwoli to wrzuce foty ukazujace co mam na mysli, nie zgodze sie co do sugerowanej "idealności" poszycia ,na fotkach które wam pokaze to dokładnie widac, masz oczywiscie racje, to nie był sowiecki Ił 2 ciosany z grubsza siekierką, ale tez bez przesady:).........za to dokładnie trafiłes iceboy z chłodnicami, klapami itd....dodatkowo na lotkach i sterze kierunku dodałbym lekkie podgiecia sugerujące istniejące ozebrobawnie pod poszyciem....fighter , słowem..pracuj pracuj. model ma wszelkie podstawy by jeszcze zyskać.
polka dot Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 przepraszam, ale czy Ił 2 nie był czeski?
_iceboy Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Heh ;) Il2 to była prawdziwa Radziecka repceptura! tanio i DUŻO DŻUO i jeszcze więcej. Najbardziej znana konstukcja pana Illuszyna. Panie woroszyłow, jeśli chodzi o poszycie sterów to zgadzam się! nie bardzo wiedziałem oco dokładnie chodzi ;]. Aby model zyskał to gdybym umiał i bawił się w 3d (a mam takie chęci) to: -ugiął bym opony -otworzył chłodnice -otworzył luk w 4 segmęcie kadłuba ukazujący radio (chodzi o ten na którym zawsze bellkenkreuze były malowane) -opóścił klapy i ster wyokości (z czym wiąże się odchylony drażek sterowy w kabinie !!) -zrobił fakturę poszycia płutnem na sterach wysokości i na lotkach... niestety z sterem kierunku było to różnie były kryte aluminium (z podłużnicami na zewnątrz konstukcji ) oraz płucienne, co do tego kiedy były jakie produkowane trzeba by poszukać. -delikatnie poluźnił antenę... one nie były tak idealnie napięte, i dodał na antenie ilizatory. Jeżeli będziesz się bawił konkretniej można by go troszkę otworzyć ;] okapotowanie silnika, kokpit, ew. jakieś luki inspekcyjne. Pozdrawiam
FF Napisano 24 Grudzień 2005 Autor Napisano 24 Grudzień 2005 Widzę że sie tu rozhulaliście, na razie chce skończyć to co było pierwotnie założone a potem będę się zastanawiał nad radiem(!), silnikiem i czego tam byście jeszcze nie chcieli:P Na razie nie staram sie myśleć o teksturowaniu bo to mnie przytłacza... Może was to przerazi ale to będzie moje pierwsze prawdziwe teksturowanie w życiu:( Mam zamiar wspomóc się tekstura z gry IŁ-2 Sturmovik bo akurat do tego samolotu im wyszła... Co do izolatorów to oczywiście, zrobi je. Może jeszcze zdążę zrobić to podwozie przed wigilią. A tak przy okazji, wszystkiego najlepszego.
_iceboy Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Oj ale co do sterów, sprawidzłem publikacje. Płucienne stery na meserszmicie skończyły się w 41 roku razm z wersja F4 . Sprawdziłem w kilku monografiach, wersja G ma metalowe/być może płucienne ALE ! nie ma wgłębień tylko posiada na sterach podłużnice nitowane na blasze do konstrukcji steru ! Więc żadnych wglębień , tylko nitowane podłużnice ;), niestety planów nie mogę zeskanować gdyż nie mam skanera... Ale fajter napisał że robi samolot o numerze W.nr. 163306. Poszperałęm troszkę po sieci i znalazłem troszkę ciekawostek o tym kompletnym egzemplażu. Jest to Messerschmitt którego fundacja "Polskie Orły" wydobyła z jeziora i odrestaurowała. Niestety ma on sporo błędów jak. między innymi zły kołpak, zaszpachlowane linie podziałowe na kadłubie, i PRZEDEWSZYSKIM MALOWANIE ;(... zupełna fikcja. Pare ciekawych miejsc związanych z Mietkiem "rott 3" http://www.yumodel.co.yu/batajnica_air_show/poland/red3.htm http://therapist109.tripod.com/walkaround/163306/163306.htm Jak widać na zdjęciach są stery, mają one poszycie płucienne ale odrestaurowane w muzeum krakowskim. Widać te nity które były i wzdłóż tych żeberek były donitowywane podłużnice do powieżchni sterowej. Pozdrawiam p.s wesołych świąt!
mus_Spajder Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Widze że na krawędzie natarcia skrzydeł nie ma spojlerów. Jeżeli chceż użyć tekstur z ił-2 to w ił-2 fb i wyższych teksturki są w dwa razy wyżych rozdzielczościach (1024x1024). Niedokładne łączenie blach oraz ich falowanie jest obowiązkowe pisałem już o tym wcześniej. Można by było jeszcze pomyśleć o dodatkowym zbiorniku paliwa lub o dodatkowym uzbrojeniu dodało by to smaczku modelowi.
FF Napisano 24 Grudzień 2005 Autor Napisano 24 Grudzień 2005 Mam zamiar skorzystac własnie z tekstury z FB a dokładnie Void. Jak ją dopasuje to zrobienie reszty to już piece of cake bo już kilka tekstur do Iłka zrobiłem.
kliment woroszyłow Napisano 25 Grudzień 2005 Napisano 25 Grudzień 2005 No to wrzucam obiecane foty. Ale kilka słów przedmowy na wiekszości z nich widac ze blacha nie była idealnie gładka, szczególnie w miejscach nitowania, ale nie tylko. Zdjęcia są z wersji G-2 trop co prawda ale róznice wielkie między wersja twoją Fighter a tym co na zdjęciach nie są. Wrzuciłem więcej fotek by dac szerszy poglad. jako bonus fotka brzucha z zaciekami oleju i wygląd wnęk na gleń główna i ona sama. POZDRAWIAM.
mus_Spajder Napisano 25 Grudzień 2005 Napisano 25 Grudzień 2005 kliment woroszyłow- ty w ogródku masz tego bf-109, że masz tyle fotek? Jeżeli tak to zmień na zimówki i chyba będzie trzeba dolać parenaście litrów oleju. Myśle że temat pofalowań blach jest zamknięty.
FF Napisano 25 Grudzień 2005 Autor Napisano 25 Grudzień 2005 Dzieki za zdjęcia. Nie wiem czy temat jest zamknięty bo sam nie wiem czy bede robił te pofalowania. Chyba jestem jeszcze za mało doświadczony. Rander od dołu i podwozie z bliska. Aha, Kliment, mozesz wyjść na chwile na podwórko i zrobic zdjęcie tak żeby było widac skąd doką idzie ta rurka na goleni:)
kliment woroszyłow Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 moge, ale jestem w pracy wiec do ogródka z aparatem udam sie jutro:) koła są rozumiem "WIP-owe"? Wneki uszczegółowisz czy zostaną takie?
FF Napisano 26 Grudzień 2005 Autor Napisano 26 Grudzień 2005 Wnęki mam zamiar dopracować. A koła to zastanawiam się nad nowymi, bardziej dokładnymi. I jeszcze osłony podwozia bedzie trzeba wytłoczyc od srodka.
kliment woroszyłow Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 ..a co do goleni to chodzi ci o ten przewód hydrauliczny tak? tak czy owak jako rzekłem, jutro. :)
kliment woroszyłow Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 oki doki byłem w ogródku i po kolei...wspomniany przewód przy goleni głównej , tabliczka 'znamionowa" :), wygląd anteny Fug 16 i jej połączenie z kadłubem oraz zawiasy flapsów.
FF Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 Update. Podwozie główne skończone. Resztę szczegółów trzeba będzie zrobić na teksturze bo jak chciałem zrobić dziury to sie wszystko odkształca. Bieżnika nie będzie jak na zdjęciach bo nie ma być.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Jest lepiej niz poprawnie!! :) Tzn wg mnie bo ja sie na samolotach nie znam za bardzo ;P
FF Napisano 4 Styczeń 2006 Autor Napisano 4 Styczeń 2006 Zacząłem dłubać przy kokpicie, na razie zrobiłem owiewkę. Nie mogę sobie poradzie z tym bugiem (chyba widac o co chodzi). Będę jeszcze walczył ale jak nic nie działam to se dam z nim spokój.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 To daj siatke ja Ci problema rozwiaze :D
mrkrzysiek Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 no Wiktor Ci pomoze:P a model fajny starasz się to widać
chudy Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 z tego co widać to najprawdopodobniej są powielone wertexy, dlatego sie tak robi. może pokaż siatke bez ms
..:: WIKTOR ::.. Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 qrcze myslalem ze masz inny model siatki - w tym przypadku ciezko bedzie ale pomysle jutro i Ci to moze jakos narysuje :) Ale chudy ma tez troche racji...!!
FF Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 Werteksy na pewno nie są powielone. Przyczyną jest to ze ten jeden kant z którego "wydostaje" się bug musi być ostry i z tąd to odkształecenie na poligonie. Siatka bęz ms nie różni sie zbytnio.
FF Napisano 13 Styczeń 2006 Autor Napisano 13 Styczeń 2006 Mam poważny problem!! Zacząłem się bawić w tekstury i wszystko było fajnie do pewnego momentu. W UVW Unwrap pozmieniałem nieco siatkę jednej strony kadłuba i nie mam pojęcia co zrobić żeby siatka drugiej strony była jej odbiciem symetrycznym. Nie chce robić tego na oko a nie mogę dodać modyfikatora UVW przed Symmetric bo tekstura nie ma być symetryczna. POMOCY!!
Gość _Kreska_ Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 poradziles sobie z unwarpem? bo cos apdejtow nie widac a model super, chetnie zobaczylbym jakies teksturki.
FF Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 _Kreska_-dzieki. Na tym etapie sobie poradziełem. Znalazem tutka do teksturowania samolotów z wykozystaniem animacji (!). Na razie tylko tyle. Kamuflaz powinien byc na drugim skrzydle no ale to wystarczy zrobic lustrzane odbicie.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Zapowiada sie calkiem calkiem :) No z ta farba swietny pomysl :) Jak szalec to szlec :>
slayer2004 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 A czy mógłbyś dać linka do tego tutoriala ?
FF Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 Oto tutorial: http://www.military-meshes.com/forums/articles.php?action=viewarticle&artid=10 Sposób nr2
slayer2004 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 No extra wychodzi. Bardzo mi się podoba :) PS. świetna strona na której był ten tutorial .
sysol Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 No model mistrzostwo tekstury szykują się mistrzowskie !! PRACA NA WYSOKIM POZIOMIE !!:] Czekam na efekt końcowy...
razor1988 Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 W tych miejscach gdzie odpada farba widać jakby było dziurawo ale to chyba wina tła. Pomysł jest świetny i ogólnie wyszło wyśmienicie pzdr. :D
_iceboy Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 Jak na razie wygląda to okazale... aczkolwiek brak jakiegokolwiek brudzingu który jest zdecydowanie bardziej potrzebny aniżeli te odrapania na każdej lini podziałowej... Pamiętaj farba schodziła tylko tam gdzie miała ku temu podstawy: elementy ruchome i miejsca gdzie chodziła obłusga naziemna oraz pilot. Zrób na razie takim stylem jak robisz... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieje że bedzie onitowanie? Pozdrawiam
FF Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Napisano 21 Styczeń 2006 Jest onitowanie, a co do odrapań nawet jezeli nie sa potrzebne to fajnie wygladają:) Coraz bardziej zaczyna wygladać jak blacha... Proszę o rady co jeszcze można tu zrobić. Mam jeszcze zamiar poprawić odbicia tak zeby odpryski farby bardziej odbijały światło. Pozdrawiam!
..:: WIKTOR ::.. Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 no wlasnie :) Zrob tak jak mowisz z tymi odbiciami gdzie sa odpryski. A ogolnie co tu duzo mowic... Mióóóód!! :) Nity sa wporzadku. Wg mnie jestes na bardzo dobrej drodze do koncowego sukcesu :>
kliment woroszyłow Napisano 22 Styczeń 2006 Napisano 22 Styczeń 2006 zaczyna wyglądać...jakos sobie radzisz widze:)
FF Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 Update: Lewe światło jest zielone ale to sie szybko poprawi. kliment - dzieki ze wykazałeś tyle cierpliwości nauczając mnie:)
sysol Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 hmmm no że go troszke pobrudziłeś wygląda naprawde super ten znaczek niemiecki na dole skrzydła nie za duży aby ?? bo tak jakoś mi sie w oczy rzucił, ale może tak ma być pracuj pracuj!!:] Powodzenia
FF Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 "Znaczek" nie moze byc za gruby bo uzywałem specjalnej trzcionki do pisania takich znaczków:P
Knysha Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Coraz ladniej, coraz ladniej ;>. Dodaj wiecej brudu ;>
David14 Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 no fajnie Ci idzie, kurde może byś spróbował animke zrobić?? walka np. z sptfire albo mustangiem, oczywiście meser musiał by wygrać :-P
FF Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 Cieszy mnie ze model się podoba. I mam prosbe, jak ktoś znalazł, albo ma materiał płótna, taki zwykły tylko żeby wyraźnie było widać włókna proszę kontakt. Na GG albo linka niech da.
Rekomendowane odpowiedzi