Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

No widzę ,że jest osoba , która robi taki sam modelik ... niestety , moje rendery stoją na kiepskim poziomie ;) ... ale cały czas ćwiczę ...

Tak na marginesie ... twoje rendery mentaller są rewelacyjne :) ...

też używam MR ... może coś mi możesz poradzić ? ;)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 171
  • Wyświetleń 25,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

na tych renderkach nic nie widać. pokaż większe ;]. przód wygląda dosyć dobrze, troche gorzej z tyłem (sądzą po tym jednym ujęciu). miejsce łączenia maski z przednim słupkiem ma inna krzywiznę.

oczywiście nie zapomnij pokazać siatki :P. z jakich blueprintów modelujesz ?

tak w ogóle to prosze, załóż własny wątek :P

Napisano

Nie chciałem zakładać inne wątku ,ale być może tak zrobię ... mogę oczywiście pozbyć się tych renderów jeśli chcesz.

Jeśli chodzi o tył jest dobrze ... tylko kamera ma takie ustawienia dość dziwne ;) ... jak założę wątek wrzucę kilka renderów.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

jeśli zamierzasz pokazać ich więcej to najlepiej we własnym wątku ;]. kto Ci powiedział że korzystam z mentala ?

EDIT: mój nick wcale nie jest związany z mentarayem ;]. to całkowicie inna stara historia...

Napisano
  • Autor

hehe, znowu odkopałem wątek. geometria prawie ze skończona, teraz tylko musze zając się renderkami, a przy moim sprzęcie to naprawdę boli ;] (1,5 mln trisów i chyba poly count nie wliczył w to vrayproxy :P).

dałem jeszcze poglądowy render (w takim kierunku chciałbym zmierzać), ale brakuje mi jeszcze umiejętności. na dniach powinienem wrzucić inne, starsze testy. jeśli ze studia nic nie wyjdzie, a nie wyjdzie na pewno, to zakończe na clay'u lub badziewnej mapce hdri ;P.

pozdro

c&c welcome ;P

EDIT: wersja bez kompresji

005wd5.th.jpg

Napisano

model bardzo ładny, lakier też, ale to ustawienie kamery nie bardzo

i jeszcze oba koła masz skręcone do środka:p

Napisano

Może coś więcej o tym studyjku :) ?

Model bardzo ładny i rendery powoli pięknieją :)

Napisano

Miniaturka baaardzo zachęcająca, ale cały obrazek już trochę nie bardzo. :(

Te odbicia mało subtelne, narzucają się bardzo. I przydałby się jakiś świateł do odblasku na szybie przedniej. :)

...imo

Ale materiały są spoko.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor
Miniaturka baaardzo zachęcająca, ale cały obrazek już trochę nie bardzo. :(

pierwszy render to miał służyć jedynie ukazaniu geometri (dlatego taki szybki render), natomiast drugi tak jak mówiłem miał ukazać moją koncepcję ;].

odbicia mało subtelne... hmm chodziło o pierwszy czy o drugi render ? w drugim rzeczywiscie brakuje mi czegoś na przedniej szybie.

studio to hdri z darmowego zbioru (większość z nich really sucks, tylko niektóre są dobre). jak znajde link to podeślę.

dziękuję i oczekuję na więcej fachowych uwag ;].

pierwsze dwa to maxwell (juz go dawałem na forum). liczy za długo jak dla mnie.

33tf.th.jpg

41ti2.th.jpg

i parę starszych renderków

004xk2.th.jpg

002xq1.th.jpg

001dt2.th.jpg

013we9.th.jpg

006qm9.th.jpg

Napisano

ostatni render najlepszy idź w tą stronę tło trochę zmień, to szare podłoże niech będzie większe i kolor lakieru zrób bardziej żywy

Napisano

ostatni fajny ale fajniejsze te z ulic..one sa swietne...wyglada dosc realistycznie..polecalbym takie i takie zrobic;)

jeszcze jakbys na ta ulice dodal swojego citroena albo 350 no to dopiero by bylo cudo;)

Napisano

jak dla mnie lakier ma za małą ziarnistość, tzn jet taki troche jak na resoraku:) musisz dać jakieś odbicia w nim. Tak jak w ostatnim renderku, wtedy powinno byc rewelacyjnie.

Napisano
  • Autor

dzięki za komentarze. nadal nad tym pracuję i szczerze muszę przyznać nie jestem zadowolony z efektów ;].

Napisano

o! Drugi render z drugiej serii jest spoko, dodaj trochę odbić typu wschodzące/zachodzące słońce i może jakiś delikatny dofik i będzie git. :)

No może bym jeszczę tę kamerę obniżył i popracowałbym nad mapką odbić dla płyt betonowych.

I jakoś tę bryłę wozu trzeba wyciągnąć. Kontrasty, odblaski punktowe, coś w ten deseń. :)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

014pscopyrk8.jpg

takie coś wymodziłem. gloss za jezdni za duży, ale nie chciało mi sie renderować jeszcze raz. powalczę jeszcze z texturami, zwłaszcza felg. co do poruszonej kwesti carpaintów to grain pewnie zniknie w finalu, ale nie zamierzam do zmieniać w całości.

kadr umieściłemtrochę nizej, przez to widać nieograniczone przestrzenie tilesów w tle, hmm ... trzeba coś z tym zrobić ;p.

popracowałbym nad mapką odbić dla płyt betonowych.

chodzi o to co jest na ziemi, tak ? ;]

pozdro

Napisano

Tak, odnosiło się do podłoża. :)

Tego glossa odbić betonu musisz troszku zróżnicować imo. Tak aby przy styku było bardziej "mokro", natomiast na środku płyty prawie sycho. Takie niby nic, a efekt z odpowiednim oświetleniem będzie zajebioza. ;)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hmm... myślę że lekki blur powiniem załtwić sprawę. na smcars był jeszcze naprawde dobry tutek na temat kałuż;]

jeszcze pytanie odnośnie dofa. otóż vray'owy dof 'trochę' wydłuża czas renderingu, czy nie ma możliwości dodania do pózniej np. w ps'ie. chodzi mi o metode nie wymagającą niesamowitych umiejętności, ponieważ takich nie posiadam ;]. poszukam jeszcze na googlach.

p.s zbyt dużo piszę ;].

Napisano
  • Autor

jak na razie walczę z podłozem, może jakieś 2 plane'y dojdą ( czyli scenka :P )

xxxwi9.th.jpg

i lekki retusz

xxxpsnt0.th.jpg

Napisano

na temat samochodu milcze bo jak zapewne wiadomo nie lubie nowych wuzków i na ich modelowaniu znam sie jak hezbollah na pokojowym współżyciu:) ale co wyrabiasz z podłozem to naprawde robi wrazenie...swietne te ostatnie renderki!!!!

Napisano

czy studzienka nie jest za mala?? takie wrazenie sprawia

podloze jest suuper swietne :)

pzoa

Napisano

Nie przegladalem od poczatku... Mentalem renderowane?

Renderki bardzo ladnie, zwlaszcza woda na podlozu - slicznie. Gratuluje i czekam na wiecej...;)

Napisano
  • Autor

main.php?g2_view=core%3ADownloadItem&g2_itemId=3972

tutaj studzienka jest jeszcze mniejsza ;]

render to vray.

mam taką małą prośbę. poszukuję inspiracji n/t zabudowy tej sceny. chce uzyskać efekt otwartej przestrzeni (w stylu opuszczonego pasu lotniska) , a jednocześnie muszę w jakiś sposób zakryć to wielkie,brzydkie w tle ;].

Napisano
  • Autor

dzięki, dzieki. szkoda tylko ze wymaga to dużej ilości poly ;]. limit polysów juz dawno przekroczyłem.

jak na razie zbudowałem coś takiego i chyba przy tym zostane ;P. textury wkrótce ( w klimacie podłoza).

aaapsbf1.th.jpg

Napisano

Mnie sie podoba, jest super.

Czemu kazesz nam tak dlugo czekac na kolejne updaty :P ???

Napisano

o czy ten temat znów ruszył ? czy ktos go tyllko odkopał ?

Fajny klimacik sie kroii...

...zdaje sie przybył lub pamięc mnie zawodzi.

Napisano
  • Autor

po-le-głem :P ... i to widać. biały plane + hdri zbliża się nieubłaganie.

029sp4.th.jpg

030qy2.th.jpg

031nm8.th.jpg

032ax4.th.jpg

Napisano

nieeee tylko nie plane i hdri do tego nieeee :p to już lepiej zrobić "prawdziwe studio"

Napisano

dobrze jest tylko woda się troche prześwietla, zmniejsz siłe odbić, dodaj kilka detali w scenie i będzie pięknie :)

Napisano

Cholercia, ta hdrka ładnie pracuje na lakierze ale na wodzie nie fortunnie. Zgryz albo mym pomieszał cosik z siła odbic na niej albo szukał mniej wypalonych ustawien hdrki albo ją zmienił/obrócił.

ale wyczesana sprawa podoba mi sie bardzo, ładnie wychodzi...

...ist greate place 4 my cobra :]

Wskaz adres to tam podjadę wykrecić kilka bączków, tylko wycieraczki skończę

Napisano

nom Javor dobrze napisał woda się prześwietle i ten bump na drodze za duży, tylko to wyminić dodać detali i jest dobrze

Napisano
  • Autor

po koleji:

-odbicia/mokre plamy

wszystko zależy od hdri, jedynie co mogę zrobić to ściemnić texturę dla reflecta. naprawde przy dosyć silnym żródle światła takie białe plamy się pojawiają :P

-bump

teraz jest ustawiony (nie pamiętam dokłądnie) na około 5-7.

-detale

wft ? :PPP . nie zamierzałem ich robić.

ps. ta scenka naprawdę się wam podoba ??? hmm ... lol :D . wiem, że to nie jest photoreal, ale żeby aż tak ;] ?

p.s 2

zobaczy się damusie. zapraszam na krakowski dworzec towarowy ;].