Napisano 19 Kwiecień 200618 l hm imo kontynuuj to co teraz studia sa najlepsza forma przekazu piekna samochodu:)...inaczej musialbys budowac scenke a to potem nie jest latwo jA fajnie oswietlic itp jedyne nad czym bym pracowal to jeszcze nad swiatlem w scenie tzn nad oznymi wariantami zeby nie koniecznie bylo tak ciemno:)...ale nie chce nic narzucac bo to kwestia gustu:) powodzenia
Napisano 20 Kwiecień 200618 l niebieski ładniejszy, tło trochę jaśniejsze i było by idealnie jak dla mnie
Napisano 20 Kwiecień 200618 l studio.hdr ?? ;) Jak bedziesz na gadulcu to sie odezwij jak mozesz. Ladnie :)
Napisano 22 Kwiecień 200618 l Autor ktoś może wie (lub spotkał się z tym) co to za bug na środku ? pojawia się przy imporcie z rhino na igs'y.
Napisano 22 Kwiecień 200618 l Ładne logo ;) Twoje ;) MOze zwykly import pomoze ?? Bo ja tam sie nie znam ;)
Napisano 22 Kwiecień 200618 l nie lepiej bylo ja w maxie wymodelowac?? niebyloby problemow z importem ;)
Napisano 22 Kwiecień 200618 l Autor bubu, pewnie pomoże, tylko poli trochę import wymaga ;] nielot007, imho w rhino wygodniej ;] nadal nikt nie wie jak się tego pozbyć ?
Napisano 22 Kwiecień 200618 l no na rhino się nie znam zagadaj do kome, Bzyka, hindus’a albo RA, ale sama felga nie ładna może zmień ją
Napisano 1 Maj 200618 l Bardzo fajna felga. Teraz tylko jakiś ciekawy materiał i będzie piknie. :) pozdrawiam
Napisano 2 Maj 200618 l Autor teraz pracuję nad oponą. ktoś zna fajne displace mapy na bieżnik i bok opony ;] ? ------ ------
Napisano 2 Maj 200618 l Autor szukałem, ale po zmianie szacie graficznej na smcars nie mogę znależc wszystkich interesujących plików :/.
Napisano 2 Maj 200618 l http://www.cg-cars.com/forum/showthread.php?t=1187 tylko dwa boki opony ale za to w wieelkiej rozdzialce. EDIT: http://www.cg-cars.com/forum/showthread.php?t=387 biezniki
Napisano 10 Maj 200618 l Autor ... a jednak się da. textury mogą się jeszcze zmienić. pora w końcu skończyć ten model ;]
Napisano 10 Maj 200618 l no no śliczna felunia i oponka:) tylko co to za czarny bug pod literkami ES na górze ??
Napisano 10 Maj 200618 l Autor sam nie wiem co to jest ;]. pojawia się jedynie przy displaceowym mapowaniu ustawionym na '2d mapping'. z daleka i przy ciemnym shaderze nikt go nie zauważy ;] qba - textura 'toyo' w druga stronę ? hmm... czy obrócić bieżnik o 180 stopni ? tutek może się pojawi ;P
Napisano 10 Maj 200618 l no bardzo ładnie to jak już wiesz jak robić oponki z displacem to czekam na jakiegoś tutka:D
Napisano 10 Maj 200618 l chyba qbie chodzi o to że bump boku opony powinien mieć odwrotną wartość (to co jest wupukłe powinno być wklęsłe) ale moge się mylic :P
Napisano 13 Maj 200618 l Autor mini-tutorial 1. Przypisujemy odpowiednie id polygonom (2 dla boku i 1 dla bieznika opony). 2. Dodajemy UVW map dwa razy: - pierwszy z mapowaniem typu planar zmieniamy 'map channel' na 2, po to by zgadzało się z id przypisanym polygonom, które zamierzamy mapować;]) -drugi z mapowaniem typu cylindar tutaj nie zmieniamy 'map channel' ponieważ 1 to ta wartośc która nas interesuje. zauważ, że poszeżyłem nieco obszar mapowania (top view). 3.Nadajemy materiał 'multi/sub-object'. rózne kanały diffuse przypisane są odpowiednim polygonom. 4.Do materiału z id 1 ładujemy mapę do kanału bump'a. 5. To samo robimy dla drugiego materiału z tą różnicą, że zmieniamy tutaj 'map channel' na 2. bump na około 10. 6. Dodajemy modyfikator 'VrayDispalcementMod'. Texturę bieżnika (z material nr 1) kopiujemy jako 'instance' do Texmap w 'common params'. 7. zmieniamy diffuse w obydwu materiałach na ten sam. uwagi: textura z bierznikiem musi byc odpowiednio szeroka (czarny obszar). w przeciwnym wypadku displace zadziała także na bok bieżnika, co jest efektem niepożadanym ;]. w załączniku finished model ;]. mile widziane wszelkie pytania i sugestie wszelkie pytania i sugestie.
Napisano 13 Maj 200618 l duzo dluzej sie to renderuje ? bo wlasnie robie opone i nie wiem czy lepeij zrobic tym sposobem czy modelowac ...
Napisano 13 Maj 200618 l Autor trochę dłużej niż przy zwykłym poly modellingu, ale musisz wziąść pod uwagę że tak szczegółowo zrobiona opona za pomocą poli też będzie się długo ładowała do render'a. a na wykonanie opona za pomocą dispalce'a nie trzeba dużo czasu ;].
Napisano 13 Maj 200618 l a jakich rozmiarow te glowna texture na bierznik robic tak zeby bylo dobrze ? mozesz zarzucic jakims przykladowym jpg-iem
Napisano 13 Maj 200618 l dzięki maentaller za tutka na pewno się przyda ej na punkty zasłużył przyznawać
Napisano 13 Maj 200618 l No kończ z tą oponą (ładną zresztą) i dawaj karoserię z lakierem. ;) pozdrawiam
Napisano 13 Maj 200618 l Cześć, bardzo bardzo ciekawy sposób na bieżnik. Później ewentualnie Twój komputer może mieć problem z geometrią, chyba, że VRay lepiej radzi sobie z displacementem.
Napisano 13 Maj 200618 l Vray robi displacement dopiero w fazie renderingu, dlatego przgotowanie do niego troche trwa. :) EDIT: Marcin_ps
Napisano 13 Maj 200618 l Autor Marcin_ps, im textura większa tym displace może być dokładniejszy. vray jakoś sobie radzi, z 512mb RAMu spokojnie uciągnie ;]. czas przygotowania do renderingu wynoszący nawet te 2-3 minuty (z finalną sceną) chyba nie zrobi żadnej różnicy ;] ? info o displace : http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/displMod_params.htm texture examples: http://img70.imageshack.us/my.php?image=1x9hr.jpg --- http://img70.imageshack.us/my.php?image=resizetoyoproxest1r9jb.jpg jakieś poważne update'y przewiduje dopiero pod koniec tygodnia ;]. sorki. p.s tylko nie mówcie, że się obijam ;PPP
Napisano 13 Maj 200618 l Marcin_ps- w boxsterze są chyba opony bridgestone potenza. jak mi się skończy renderować to machne szybki tutorial jak zrobić displacement mape bieżnika w 3d studio max:D o ile to ma sens;] pozdrawiam
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Autor wymaga to co prawda jeszcze trochę pracy, ale zamieszczam dla motywacji ;]
Napisano 3 Czerwiec 200618 l dobrze ze nie dzialam czesto w 3d bo bym sie juz stad wyniosl za slaby na was jestem:(
Napisano 10 Czerwiec 200618 l Autor na razie jeszcze nie, ponieważ poprawiam błedy;]. pokazuje też parę renderów( jeszcze na starym modelu), nie patrzcie na model tylko na render i krytykujcie... :P. muszę jeszcze dodac parę detali np. klamki, ale czekam z tym na póżniej, bo dodam je z poziomu edit poly.
Napisano 10 Czerwiec 200618 l ostatni render najładnieszy fajny efekt uzyskałeś minimalnie jaśniej i bedzie super moim zdaniem