Lucas Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 Yo yo, jakoś tak niedawno mnie naszło, żeby samoemu zaprojektować jakiś samochód, (oczycwiście od strony stylistycznej, bo przecież nie cały układ jezdny, silnik itp;]). Szkicu żadnego nie przedstawiam, bo takowego nie mam, ogólnie wszystko będzie powstawało raczej na bierząco - najpierw zrobię coś tak jak to sobie wyobrażam a resztę się wymysli później, tak, żeby pasowało:). Narazie mam z grubsza gotowy przód, dalsze partie są tylko ogólnym zarysem. na tym etapie oczywiście widać, że niektóre miejsca trzeba nieco wyprostować, no i chyba troszke za szeroki wyszedł, ale zastanawiam się czy tego tak nawet nie zostawić. Updaty będą rzadko... trochę to dziwne, bo matura coraz bliżej a ja za nowy model się zabrałem, ale cóż:). A teraz idę się dalej matmy uczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 taki staroświecki troche ten samochód:D troche krzywo i dziwacznie, ja napiszę tak: w wolnym czasie zastanów sie - polecam byś zrobił nawet najgorszy szkic ale zebys wiedzial o co chodzi, to bardzo pomaga w pracy, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 to zle ze nie masz szkicu,tak z glowy to moze byc ciezko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 dobre szkice podstawa....:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 12 Marzec 2006 Autor Share Napisano 12 Marzec 2006 Eh... chyba zostałem pokonany. Ok ze szkicem zobaczymy. A staroświecko to nawet chciałem żeby trochę wyglądał:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 12 Marzec 2006 Autor Share Napisano 12 Marzec 2006 No dobra, skoro tak bardzo chcecie szkice to prosze, takie na szybko, przód już mam więc w perspektywie tylko tył, który zresztą już zacząłem, narazie bez zderzaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 Ogólna bryła gotowa. Oczywiście dojdą pewnie jakieś poprawki i podziały (bo narazie karoseria od przodu do tyłu to właściwie jeden kawałek) i pewnie podłubię jeszcze w zderzakach, zwłaszcza w przednim, poniżej atrapy, bo tam coś mi nie gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 ...no w sumie to calkeim dobrze oddajesz wyglada koncepu...ale ten koncept mi tak srednio pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 15 Marzec 2006 Autor Share Napisano 15 Marzec 2006 Drobny update - dodałem szyby i podziały, nieco zwężyłem całość, lecz praktycznie nie wyczuwa się tego. Szybka próba z lakierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 szyby przyswiatłach kompletnie nie pasują, dodaj resztę lakieru wtedy bedzie mozna ocenic szyby w kabinie, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 ...ja bym jeszcze poszkicowal - bo widac ze umiesz modelowac- ale sama koncepcja jest niefajna-proporcje i krzywizny samochodu- taka bulka nieco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 17 Marzec 2006 Autor Share Napisano 17 Marzec 2006 Zrobiłem felgę, nie chciałem robić niczego zbyt wykręconego, oczywiście dojdą jeszcze śruby i opony. Hkropinski, mówisz o światlach przednich czy tylnich? A tak w ogóle, to i tak wygląd świateł może się znacznie zmienić po wymodelowaniu reflektorów, żarówek itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 sorki....ale imo stylistycznie i jesli chodzi o proporcje to model lezy...za to modeling nie jest zly:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 17 Marzec 2006 Autor Share Napisano 17 Marzec 2006 A jakieś sugestie odnośnie stylistyki?:) A w proporcji to wiem, że przede wszystkim tył za szeroki wyszedł, ale jeszcze nie wymyśliłem jak ten problem rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Tył i przód ok , środek mikry w proporcjach do reszty, może trochę go powiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 no teraz to juz troche za pozno..bo po fakcie...ogolnie cala istota formy jest troche nie ten teges...brakuje wyraznych lini dajacych charakter autu...po co taki duzy prog przed drzwiamil...automatycznie to prosi sie juz o zrobienie wiekszej kabiny...a tak swoja droga to piekno auta wlasnie czesto tworzy sie porstymi pieknymi zagieciami i ksztaltem szyb refelktorow itp...wiesz to tak na przylosc...troche krytyki nigdy nei zaszkodzi:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 zgadzam sie w 100% z miwt - brakuje charakteru- koncept wyglada nieco jak tuningowe rozwiazania bodajze wlochow - max oblosc, ale efekt jest taki ze jak sie patrzy na taki samochod to nie wiadomo jak reagowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 Dzięki, spróbuję coś z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 Trochę go wydłużyłem, lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 ...no dobry pmysl na poczatek :) - radzilbym pomyslec nad swiatlami przednimi i tylnymi -te z przodu jakos srednio mi pasuja bo bryly samochodu ktora zaczyna przypominac cos sportowego (?)- sa duze i wygladem przypominaja swiatla z renault twingo a to nie jest zbyt dobry wzorzec ;) - popatrz na linie jaka tworzy sie za przednim swiatlem nad nadkolem- krzywa- wiem ze to da sie zrobic :)- jeszcze jedno pytanie - czy twoj zamysl jest taki zeby samochod byl taki obly? (chce wiedziec czy to bylo od poczatku takie zalozenie? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 hmmm powiem ze dziwnie :) pokaz widok z gory i boku ja bym na twoim miejscu kompletnie przerobil bok samochodu bo brzydko wyglada :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 ...przy okazji popelnilem takie cos- bazowalem na twoim koncepcie jednak interpretacja jak wiadomo- kazdy ma swoja :) wiec nie wykorzystalem wszystkiego co istnieje u ciebie- raczej wybralem pare elemantow ktore posluzyly za baze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 24 Marzec 2006 Autor Share Napisano 24 Marzec 2006 Chciałem zrobić raczej obłe kształty, jak słusznie zauważyłeś. Kilka ostrzejszych linii może faktycznie się przyda, a co do świateł, to pamiętajcie, że dojdzie jeszcze cały ich środek, co pewnie znacznie zmieni ich wygląd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 31 Marzec 2006 Autor Share Napisano 31 Marzec 2006 Zacząłem robić reflektory i narazie takie coś mi wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 1 Kwiecień 2006 Share Napisano 1 Kwiecień 2006 weź się lepiej za naukę :P przód wyszedł wyjątkowo nieładnie :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 1 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2006 Czasami po nauce trzeba odreagować:), zwłaszcza po 3 lekcjach matmy w piątek:). Widzę, że opinie na temat samego conceptu raczej nienajlepsze, ale uznałem, że nie będę wprowadzał jakiś naprawdę gruntownych zmian, takie poprawianie na siłę raczej nie wyjdzie na dobre. Wolę go skończyć tak jak jest, a przy ewentualnym następnym modelu bardziej się postarać. A teraz szybkie pytanie - zmieniłem nieco przód, lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 ...chyba juz sie tobie siedzenie znudzilo nad tym samochodem :) - tak jak sadzilem - pomimo tego ze zrobiles zarowki w swiatlach, one nadal wygladaja jak od twingo ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczorzgr Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 Cześć!! nie uważasz, że przód jest zbyt masywny?? Daje wrażenie bardzo ciężkiego.Troche nie pasuje. Może spróbuj poszerzyć kabine?? jeżeli jest to możliwe. Troche przypomina porsche 911. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczorzgr Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 Cześć!! nie uważasz, że przód jest zbyt masywny?? Daje wrażenie bardzo ciężkiego.Troche nie pasuje. Może spróbuj poszerzyć kabine?? jeżeli jest to możliwe. Troche przypomina porsche 911. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dukas Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 witam..Lucas..ludkom nie pasuje bryla, poniewaz widza, ze cos jest nie tak..moze niektorzy po prostu nie umieja tego obrac w slowa..na pierszy rzut oka widac, ze proporcje sa (delikatnie rzecz ujmujac) zle..taki samochod nigdy nie mialby szans na produkcje, gdyz tyl stanowi zbyt mala czesc calosci..po prostu nie trzymalby sie w zakretach i mialby drastyczna nadsterownosc..testu "losia" (podobnie jak pierwsze masowo produkowane wersje Audi TT) raczej by nie zdal..przod jest zbyt masywny..ogolnie projekcik mie sie podoba, ale musisz troche porpacowac nad proprocjami np. przednich swiatel..(Twingo nie jest dobra referencja) ;) mysle, ze jak troche podlubiesz przy nim, to bedzie fajny samochodzik..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vany84 Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 zgadzam sie z poprzednikami. cos nie tak z proporcjami tylu do przodu. przez to wciecie w bryle pojazdu na wysokosci drzwi ma sie wrazenia jakbys zlozyl dwa przody z dwoch samochodow tylko jeden przekrecil o 180. przod zaczyna jakos wygladac ale jezeli chcesz zatrzymac takie wciecie kolo drzwi to musisz je troche bardziej okreslic. teraz nie wiadomo czy to prog, czy dziwnie zaoblona karoseria. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 7 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2006 ...chyba juz sie tobie siedzenie znudzilo nad tym samochodem :) - tak jak sadzilem - pomimo tego ze zrobiles zarowki w swiatlach, one nadal wygladaja jak od twingo ;) Spokojnie, nie znudziło się, tylko czasu brak, taki chwilowy zastój:) A za wszelkie porady dziękuję, wyciągnę wnioski i będę próbował dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 Ogólna bryła pojazdu podoba mi się ale ja bym radził zrobić jakiś ciekwaszy przód tzn. jakiś niebanalny wlot powietrza i oryginalne światła :), chyba troche przesadzacie że byłby nadsterowny i tak dalej, przecież to zależy od podzespołów a nie jak samochód wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 ...owszem pecet ale po wygladzie da sie wywnioskowac gdzie te podzespoly by sie znajdowaly a od rozkladu masy silnika, kabiny i rozstawu osi da sie co nieco powiedziec o zachowaniu- fakt ze to gdybanie ale znowu tez nie takie zupelnie bezpodstawne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Poprawek ciąg dalszy, za radą Euzebiego skróciłem nieco przód, chyba jest trochę lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2006 Update - zrobiłem tylnie lampy i obniżyłem nieco zderzak, trzeba go będzie jeszcze jakoś sensownie zagospodarować bo dużo pustej przestrzeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gedeon Napisano 20 Kwiecień 2006 Share Napisano 20 Kwiecień 2006 Ładny. Taki stary styl wozu ale widać istną nowoczesność. Bardzo superowski wózek. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czorny Napisano 20 Kwiecień 2006 Share Napisano 20 Kwiecień 2006 hmm ja bym zaproponowal szklany dach i tylnie lampy troche rozciagnac moze najpierw maly szkic a pozniej przymyslec czy dobrzy by to wygladalo :D taka moja mala sugestia :p tyl tez bym troche zmienil troche ostrzej na wysokosci swiatel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Zrobiłem oponę i ogólnie mam już koło skończone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czorny Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 o kolo bardzo ladne :D podoba mi sie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Ołkiej, myślę, że bryła jako całość już w pełni skończona, zrobiłem też klamki i lusterka - teraz już tylko dopieszczanie i wnętrze, którego szczerze mówiąc nie chce mi się, ale wypadałoby dość porządnie zrobić. Mam pytanie odnośnie atrapy - dobra jest taka, czy raczej lepiej wyglądałoby coś na kształt mniej widocznej siatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi