tweety Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Witam Po ostatnim Zlocie we Wrocławiu przybyło w archiwum sporo fajnych zdjęć. Jedno z nich spodobało mi się w sposób szczególny. I to tak bardzo, że postanowiłem sobie zwizualizować coś takiego: Ale że nie lubię czegoś robić sam więc pobijmy się trochę tak dla lepszej motywacji :) Temat MiniBitwy to: Jak najdokładniejsze odwzorowanie rzeczywistości uchwyconej na powyższym zdjęciu. Czyli próba okiełznania żywiołów jakimi są kaustyki i SSS w scenie nocnej :] Temat imo dość klimatyczny i wyzywający nawet dla najlepszych grafików! Kilka prostych reguł które zawsze można ewewntulanie zmienić: 1. Grafikę należy wykonać w dowolnym programie do 3D. 2. Nalezy zachować podobne proporcje jak i kształt obiektów w scenie. 3. Zabronione jest dodwanie jakichkolwiek nowych przedmiotów. 4. Post w Photoshopie jest dopuszczalny ale tylko w granicach rozsądku: bez domalowywania kaustyk czy SSS. 5. Bitwa ta istnieje tylko po to żebyśmy mogli się czegoś nauczyć. nieliczcie więc na nagrody. Jakby co to mogę komuś wysłać moje zdjęcie :D Powodzenia tak więc jest już nas trochę: no i uaktualniam listę uczestników: tweety Vorek Marcin 121 mkk3a infero kozioo Lukasz_S SWRSC konradb2 Mam nadzieję, ze ktoś się jeszcze dołączy :D [++] jakby ktoś miał jakiś pomysł to piszcie śmiało :] Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Nie pozostaje mi nic tylko wrzucić speeda którego zrobiłem zaraz po tym jak pomysł takowy się pojawił :) Szerze, nie spodziewałem się że bitwa naprawdę wystartuje ale mi się pomysł podoba a jako że nie ma terminu a u mnie już jedna mini-bitwa na karku, postanowiłem wystartować :) to tylko speedzik, mały test więc nie jest idealnie ;] render oczywiście w mentalu, soft: 3ds max 6 Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 nice nice :) co do terminu to jest ale tylko termin zgłoszeń: do końca miesiąca czyli do 31.03.2006. co jest panowie (i panie). śpicie? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 fajnie fajnie ale lepiej by bylo aby ktos zrobil sceneke (ta wyzej) i wtedy bylaby zabawa vorku :) moglbys pokazac screna z vievportow z maxa bo ciekaawi mnie jak swiatelko umiesciles i jakie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 eee... jak by była już dostępna scenka to nicic z zabawy. cały wic polega na tym, żeby zacząć zrobić scenkę od podstaw aż po finał. zresztą modelling takiego świecznika to naprwdę szybka sprawa :) [++] światełko to pewnie 2x mrAreaOmni :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leru Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Tweety -> Your wish - is my command :D http://www.olsztyn.mm.pl/~leru/zlot/duuuze.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 moglbys pokazac screna z vievportow z maxa bo ciekaawi mnie jak swiatelko umiesciles i jakie :) tak jak tweety pisze, żadnych cudów, 2x mr area omni. Umieszczone nad świeczkami, oczywiście w finale to się zmieni, gdyż źródło światła jest wewnątrz świeczników a kaustyki nie są tak ostre, wręcz słabo widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 scenka wygląda prosto ale pozornie bo jest tu dużo efektów, według mnie ciężkie zadanie więc tym bardziej POWODZENIA chłopaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Ooo ja też się spróbuje. Dzisiaj się zapisuje a za parę dni, bo mam jeszcze jedną prackę do dokończenia, przyśle co tam naskrobałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 termin koncwy (deadline) jest bliżej nieokreślony. w sumie każdy zaprezentuje swoje prace na forum wtedy kiedy uzna że osiągnął fotorealizm. tak więc jest już nas trzech: tweety Vorek Marcin 121 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk3a Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 tak więc jest już nas czterech: tweety Vorek Marcin 121 mkk3a ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizz Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 Fajna bitwa :) ps. Vorek masz Maca czy to tylko taka skóra windy ? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 Ho Ho ! No wkoncu fajny temacik na bitwe :D Real real bardzo czesto bede tu wpadał :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infero Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 He he, fajne, też spróbuję swych marnych sił. (Wczoraj dopiero się skapnąłem o co chodzi w mentalu ;) ) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 No to jest tutaj wstęp do mojego arcydzieła:DDD. Nie będe się wypowiadał ile zajeło mi zrobienie tego, bo musiałbym podać z nauką materiałów mentala i podstaw caustyków, a to było sporo czasu. Może wieczorem zrobię ostatni model i zacznę lepiej kombinować ze światłem. PS użyłem w końcu raytrace na szkło, ale to przepuszcza minimalną ilość światła. Teraz jest lepiej bo cienie osłabiłem. Jest jakiś parametr odpowiedzialny za przepuszczalność światła w raytrayce gdy się ma normalne mocne cienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 ps. Vorek masz Maca czy to tylko taka skóra windy ? :> A widziałeś kiedyś maxa na macu ?;] Lukasz_S - zgadza się, 2 znicze i popielniczka. Mnie narazie grypka rozłożyła więc minibitwy wszelakie muszą parę dni poczekać. Ale jak wrócę to możecie zacząć się bać ;] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizz Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Vorek szczerze mówiąć to nie widziałem bo na maxie sie nie znam :P ( modo na maca jest :D ) Dawajcie te scenki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 chyba też się pobawie ;) jak na razie same glossy i SSS. Zabrudzenia i kaustyki dojdą na osobnych passach raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk3a Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 no kozioo, calkiem ładnie pokaz siateczke (szczegolnie popielniczka mnie interesuje) Vorek - a skad taką skorke mozna skombinować? ile waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 15 Marzec 2006 Autor Share Napisano 15 Marzec 2006 marcin121: jeszcze sporo jest pracy ;) kozioo: very nice! widzę, że zainteresowanie coraz większe :) no i uaktualniam listę uczestników: tweety Vorek Marcin 121 mkk3a infero kozioo Lukasz_S jakiś renderek podrzucę dopiero w poniedziałek bo "niestety" znów złapałem zleconko :D Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 ja sie pisze na to, ale zaczne battle dopiero za tydzien :) Odrazu mowie ze bedzie MentalRay. Pozzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 16 Marzec 2006 Autor Share Napisano 16 Marzec 2006 lista uaktualniona. witam na placu boju. w sumie to chyba wszyscy wyrenderują to w Mentalu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość konradb2 Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Ja bym się chętnie również przyłączył. Na razie mam takie coś : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 16 Marzec 2006 Autor Share Napisano 16 Marzec 2006 lista uaktualniona: tweety Vorek Marcin 121 mkk3a infero kozioo Lukasz_S SWRSC konradb2 witam w bitwie. powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Czego używacie do zrobienia ognia w świeczkach? Macie jakiś tutorial czy jakieś pluginy? Ok i oto kolejna część pracki. Wiem, że sporo elementów jest jeszcze ostro naciągana i brakuje im, ale wciąż pracuje nad tym. Vorek szybki jesteś z odpowiedziami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 można wymodelować, można domalować w shopie, można pluginem, można PF'em lub innymi cząsteczkami...Tutaj to i tak ma bardzo małe znaczenie bo płomień będzie prześwietlony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Taki mały mix:> Render z kanałem alpha złożony z fotką w PSie. Moim najwiekszym problemem jest zbyt ciemne szkło. Nie mam specjalnie pomysłu co z tym zrobic. PS: renderer to vray PPS: Siatka to nic ciekawego, na razie nie ma czego pokazywac;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 19 Marzec 2006 Share Napisano 19 Marzec 2006 Bardzo fajny render kozioo. Na tym co przedstawiam praktycznie kończą się moje umiejętności. Jak się jeszcze czegoś naucze to dorzuce tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Busiu Napisano 19 Marzec 2006 Share Napisano 19 Marzec 2006 Bardzo fajny ... szkoda ze tu obiektem są tylko 2 szklanki nic więcej... Jasli robic scene odwzorowującą to w całosci bez uzycia zjęci, przynajmniej mi sie tak wydaje. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infero Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 No a to ja ;) Zrobliłem co prawda odbicia, ale ich nie wyrenderowałem, jestem niecierpliwy ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 20 Marzec 2006 Autor Share Napisano 20 Marzec 2006 widzę, że zainteresowanie spore a pomysłodawca śpi :) dzisiaj 30min fajrant w pracy to ustawiłem scenkę i można zabierać się za materiały: aha: popielniczki jeszcze nie mam, ale jutro też zrobię sobie fajrant ;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 a juz mialem opier*** cie za ta popielniczke :D trzymam kciuki :) do nastepnego fajrantu :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 eee szczerze to nie wiem co Ty tam zrobiles... :/ moze bez fotki to zrob Wszystko oprócz tła? Oczywiscie przez szkło widac podłozony obrazek, co nie zmienia faktu ze geometria jest na swoim miejscu. Wydaje mi sie ze to dobrze, że nie widać rozbieżnosci między renderem a obrazkiem;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Podejście drugie, Mental Ray:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
y2d Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Lukasz_S: piekne, vray zadziwia mnie z kazdym dniem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 czyli co skonczyles juz??(lukasz_s) bo efekt wedlug mnie nie zaciekawy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infero Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Wszystko pikne, ale... jakoś tak tego oryginalnego zdjęcia nie przypomina ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infero Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 A to mała poprawka.... i znowu nic mi nie wyszło ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infero Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Panowie, wrzucajcie coś, czuję się taki samotny... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 26 Marzec 2006 Autor Share Napisano 26 Marzec 2006 mamy cię przytulić? :] ech... brak terminu trochę rozleniwia ale postaram się cosik ruszyć w tym tygodniu. jak na razie nie jest źle. popracuj nad kształtem wosku i nad texturą stołu. tiling nie przejdzie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infero Napisano 27 Marzec 2006 Share Napisano 27 Marzec 2006 Dobra, ja też na moment przerywam robotkę ;) Ach, te zmęczenie oczu po godz. 1.45... będę musiał ten płomyk wreszcie porządnie zrobić i tę durną popielniczke porządnie ukształtować od nowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi