Napisano 6 Kwiecień 200618 l Witam Kilka osób prosiło mnie żebym pokazał im parę sztuczek z normalmapami, więc stwierdziłem że łatwiej będzie zrobić jednego videotutka dla wszystkich :) Tutorial trwa prawie 20 min, zajmuje trochę ponad 40 Mb i jest z komentarzem głosowym (podkręćcie głośniki, bo mój mikrofon jest do bani ;)) Znajdują się tam informacje jak: - Wypalić normalmapę w maxie (render to texture) - Ustawić materiał tak, aby normalmapa była poprawnie wyświetlana w viewporcie - Edytować normalmapę w photoshopie (plugin NVidii do ściągnięcia z tąd: http://developer.nvidia.com/object/nv_texture_tools.html (Adobe Photoshop Normal Map and DDS Authoring Plug-ins) - Tutorial nie przedstawia modelingu samych obiektów! Link (Filefront) Pozdrawiam wszystkich :)
Napisano 7 Kwiecień 200618 l Autor heh, spoko, cieszę się że się podoba :) Shogun -> no bez przesady ;) pozdro
Napisano 8 Kwiecień 200618 l Autor Knysha -> hmm, dziwne, było już ściągane 72 razy i nikt nie narzekał jak do tej pory :) Może robisz coś nie tak? Tzn. musisz kliknąć w tego linka lewym przyciskiem, potem wybrać opcję "free" odczekać, wpisań hasło które się pojawi (3 literowe, generowane przez Rapidshare) i już powinno śmigać :) pozdrawiam
Napisano 9 Kwiecień 200618 l Wielkie dzięki ziomuś. Wreszcie sie może zapoznam bliżej z tą techniką bo już relief mapping na choryzoncie a ja stoje w miejscu. ;)
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Nie obraź mi się tylko, ale materiał mało merytoryczny, odczuwalny brak obycia z tematem. Peace man! Pozdrawiam
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Autor Pain -> spoko oko - ale możesz rozwinąć trochę swoją myśl? Nie jestem żadnym masterem (hiehie) ale chciałem pokazać ten prosty proces, bo wiem że sporo osób ma z nim trudności (a nie wiem czemu) pozostali ;) -> Cieszę się że się przydało :D pzdr.
Napisano 10 Kwiecień 200618 l ziomus zajbis** tutek baaaaardzo mi sie podoba i bardzo pomocny dzieki stary :) tylko o co chodzi z tym usuwaniem niebieskiego??
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Autor nielot007 -> chodzi o usunięcie koloru z nakładanej warstwy, który nie ma wpływu na wygląd modelu. Kolor ten nie generuje żadnego bumpa, może natomiast (przy kolejnych warstwach) źle wpływać na normal wygenerowany z high poly. Przy zastosowaniu filtru Nvidii wygeneruje się on tam, gdzie jest puste miejsce. Można wtedy zaznaczyć go magic wandem z tolerancją 0 i skasować (delate). Np. przy obrópce pierwszej tekkstury wkleiłem ją na większy plik, aby kolor ten wygenerował się w miejscach które pozostawały puste na warstwie. Mam nadzieję że teraz jest to już jasne, jeśli nie daj znać, będę tłumaczył dalej :D pozdrawiam.
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Knysha -> hmm, dziwne, było już ściągane 72 razy i nikt nie narzekał jak do tej pory :) Może robisz coś nie tak? Tzn. musisz kliknąć w tego linka lewym przyciskiem, potem wybrać opcję "free" odczekać, wpisań hasło które się pojawi (3 literowe, generowane przez Rapidshare) i już powinno śmigać :) pozdrawiam Hehe wiem jak sciagac z rapid'a - nie ucz ojca dzieci robic ;] EDIT: Juz chodzi ;p
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Tego unwrapa mogłeś spokojnie wyrzucić (ikonka śmietniczka), info o mapowaniu trzyma editable poly (sytuacja miała by się inaczej gdybyś w tym unwrapie wprowadzał jakieś zmiany). A co do samych normal mapek to wypalanie w maxie jest bardzo mało optymalne, jest sporo darmowych softów które sobie z tym dużo lepiej radzą.
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Autor Knysha -> ;P Myślałem że nie umiesz No ale bez kitu, jak pierwszy raz z tego ściągałem to się z 10 min zastanawiałem co mam gdzie zrobić :D Więc bardzo bym się nie zdziwił jakby komuś nie wychodziło ;) lilowy (sorka) -> no problem :) Gotham -> powiedzmy że byłem zestresowany występem przed kamerami ;) Ja tam najbardziej lubię wypalać normalki w maxie, choć Mellody też jest niezłe. Czemu uważasz że wypalanie w maxie jest słabe? pozdr.
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Przy bardziej skomplikowanych modelach bywa powolne, mało poręczne i problematyczne, w niektórych przypadkach również z bliżej nie znanych mi przyczyn generuje bardzo mocno widoczne szwy (o tyle dziwnie że nie z powodu nieproporcjonalnego mapowania czy błędów w modelu- bardziej na zasadzie anomalii)... Przy czym ogólnie to słabe też nie jest (ma też swoich zwolenników), jak komuś pasuje to nie widzę problemu. A tak w ogóle to patrząc na model, wydaje mi się że niepotrzebnie bawiłeś się z cage'em, wystarczyłoby dobrać offset i zmienić metodę trafienia na closest.
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Autor heh, no o tych szwach to coś niecoś wiem ;) tej metody przez offset szczerze powiedziawszy nie znam :D Pobawię się i zobaczymy z czym to się je :) Właśnie, skoro już jesteśmy przy brakach tego tutka to wie ktoś może jak renderuje się normalmapy? Tak jak zostało to zrobione tutaj: link ztąd:http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dbb/index.php?md=topic&o=&tid=107871&pg=1 Ja pokazałem tylko jak ustawić je by były widoczne w viewporcie. Nie wiem jak ustawia się je by poprawnie się renderowały (slot bump w maps działa kiepściutko) Jakby ktoś napisał jak to zrobić byłbym wdzięczny :) pozdrawiam
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Offset znajdziesz w opcjach generowania nm (wyłączasz opcję cage). A co do pytania to w bump wrzucasz Normal Bump, a potem wskazujesz mapkę, jeśli typ normal map będzie się zgadzać to będzie wyglądać dobrze. Pozdrawiam,
Napisano 10 Kwiecień 200618 l Autor Wow, Gotham dzięki :D zadziałało, bez kitu, nie sądziłem że to takie proste :) Efekt nie jest ciągle tak dobry jak w obrazku powyżej, ale to już pewnie sprawa ustawień rendera, światła, koloru neutralnego itp. Dzięki wielkie i pozdrawiam :D
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Hej Ziomuś -dzięki za tutka i za poświęcony czas -nie smucę, że czegoś brakuje w tutku, bo to nie zlecenie tylko Twoja dobra wola, ze dzielisz się z nami swoją wiedzą -ładnie z Twojej strony mam jedno pytanko -robiłeś tutka korzystając z maxa 8, nie wiesz może czy w 7-ce "wypalanie" tych map wygląda tak samo? dzięki z góry za odpowiedź pozdrawiam !
Napisano 11 Kwiecień 200618 l ziomus moglbys zrobic jeszcze videotuta jak zrobic unwrapa tej reki :D byl bym wdzieczny :) pozdro
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Autor zaki79 -> ano, wszystkiego i tak bym nie mógł pokazać, z moim tempem to tutek pokazujący modelowanie / wypalanie / rendering trwał by pewnie z 8h. ;) Co do wypalania normalek w maxie 7.0 -> nie wiem jak to by wyglądało, przesiadłem się na 8 od razu z 5, na której nie robiłem nigdy normali. Samo wypalanie powinno tam być, natomiast raczej nie uda Ci się ustawić normalki w viewporcie, bez robienia czary mary z pluginami itp. Z tego co wiem dopiero max 8 obsługuje directX 9. W każdym razie w 7 da się to zrobić, tylko ja nie wiem jak ;) nielot007 -> hehe, może jak będę robił jakiegoś kolejnego tutka to pokaże unwrapa... Tyle że u mnie to żadan specjalna filozofia, używam do tego maxowego pelta a potem relax. Idzie szybko, no ale na pewno dało by się to zrobić dużo lepiej jeżeli poświęcił bym na to więcej czasu. Mogę polecić Ci tylko tutka z http://www.poopinmymouth.com/tutorial/tutorial.htm - UV Layout one i two - Poop robi tam bardzo dobrego ręcznego Unwarpa, na pewno lepszego niż zrobiłby pelt :) pozdrawiam
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Autor DarCon -> sprawdziłem, mi działa, musisz robić coś nie tak. Może klikasz prawy przycisk myszy i "zapisz jako"? Powinieneś kliknąć lewym przyciskiem, wybrać free i postępować dalej zgodnie z instrukcjami.
Napisano 11 Kwiecień 200618 l ziomus--> akurat ten mam :) mam tez jak tex robi wlsnie sciagam rig :D co to jest ten "maxowy" pelt i relax tzw do czego to w unwrapie :D?? sorki ze tutaj pytam ale .... :) pozdro
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Autor najprościej rzecz ujmując to są narzędzia automatycznie rozkładające Ci siatkę UVW. Ty korzystając z nich nie musisz rozkładać jej ręcznie, a jedynie zaznaczasz gdzie mają iść "szwy" na teksturze, reszta robi się sama. Jest to jedna z nowości w maxie 8 (tzn. pelt, czy relax nie jestem pewien), ale podobne rezultaty możesz uzyskać korzystając np. z Wings 3d. Sprawdź koniecznie w maxie - help -> tutorials i wyszukaj tam sobie "mapping the pants" potem wyszukaj "using the relax tool". pozdro
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Ziomuś- n/p :) Zaki79- Uważam że trzeba dbać o merytoryczną część tutów, zawsze bardzo miło że ktoś poświęca swój czas dla innych, ale sprostowania etc. powinny być na porządku dziennym, to ma swoje dobre strony także dla osób nagrywających. A co do maxa 7 to wygląda to tak samo, kwestie ich wyświetlania również. Nielot007- Uuuu, jeszcze się nie mapowało? ;) Pozdrawiam,
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Nielot007- Uuuu, jeszcze się nie mapowało? ;) hehe nie :D ale wkoncu czas zaczac :D textury tez jeszcze nigdy nie robilem :D
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Autor W sumie to zgadzam się z Gothamem co do dbania o merytoryczność tutków. Niestety większość darmowych tutoriali to chała :D Starałem się zrobić to jak najlepiej, no ale parę rzeczy można by było faktycznie poprawić. Jak znajdę chwilkę wstawię erratę w pierwszym poście jako plik graficzny - powinno rozwiać wszystkie wątpliwości. Sam nauczyłem się teraz renderować normalki - yeah ;) Więc mi też się ta krytyka przydała ;) Cóż, mogę obiecać tylko że przy następnym tutorialu postaram się uniknąć niedomówień itp. Aha - jak Gotham mówi że w 7 robi się to tak samo, to pewnie tak jest :D Jak napisałem nie używałem maxa 7, napisałem tylko jak mi się wydawało że jest XD edit -> Aha, żeby nie było wątpliowości - nie zrobiłem tego tutka bo uważam się za alphę ;) i omegę w temacie normalmap - zrobiłem go bo trudno mi było inaczej wytłumaczyć ten proces kilku moim znajomym, a nie znam żadnego innego tutka który by to dobrze przedstawiał. Udostępniam, bo inni też mogą coś z tego skorzystać. Nie znaczy to że jest on kompletny, ani że omawia wszystkie aspekty - po prostu, to co tam jest starczy by zacząć swoją przygodę z normalami :) pozdrawiam
Napisano 11 Kwiecień 200618 l Ziomus ;) pierwsze koty za płoty. Ja tam sie dowiedzialem "Jak" wybakowac normale w Maxie 8 zaki79 ja np uzywam Maxa 6 i nie chce sie poki co przesiadac.. Ale dla Maxa 5 i 6 tez jest mozliwosc bake'owania normal map. A zalatwia to plugin "Kaldera" firmy Mankua http://www.mankua.com/ Rendering tez z pomoca bitmapy "Normal Map" umieszczana w slocie Bump Pozdrowiska Szymon
Napisano 27 Kwiecień 200618 l dopiero teraz zassałem i obadałem... ziomuś masz u mnie browarka - dobra robota :) ale mam pytanie udostępnisz plik z tymi rencami? :) a jak nie to powiedz tylko czy model hp tez musi miec siateczke rozlozona
Napisano 3 Maj 200618 l Autor ognisty -> spoko, cieszę się że się przydał :] Wolał bym jednak tego pliku nie udostępniać - to w końcu mój obecny WIP :) model hp nie musi mieć rozłożonego UV. pozdrawiam
Napisano 4 Maj 200618 l ...widz że goraca rozmowa o normalach :)...ja tez mam pytanko - jak się normal mapy mają do symetrycznego mapowania - chodzi mi o sam typ normalnych bo wiem że muszą być tangent albo jakieś kombinowane object space i w czym to później przeglądać żeby działało jak należy??
Napisano 4 Maj 200618 l z tego co wiem symetryczne mapowanie odpada i nie pomoze tangent kiedys zdaje mi sie ze probowalem i cos tam wychodzilo ale nie jest zalecane stosowanie mapowania symetrycznego bo sa klopoty podczas renderowania czy cus :)
Napisano 5 Maj 200618 l no napewno nie odpada bo się tak robi np w far cryu czu innych takich - nie wiem czy miałeś cos takiego jak crytek polybumpprewiever tam są próbki dwóch generatorów obydwa symetrycznie zmapowane z normalnymi, kwestia jest taka że używają dwóch sposobów w jednym jest normalna + dodatowy plik z informacjami o symetri(chyba) a w drugim przypadku tylko normalna w formacie dds.Używaja do tego celu normalnej object space ze zamienionymi kanałami (niebieski z czerwonym o ile dobrze pamiętam) - chodzi mi o to czy jest jakis konkretny sposób postępowania czy generowania normalnych w przypadku symetri czy raczej zależy to głównie od enginu w którym sie poruszamy??
Napisano 28 Wrzesień 200618 l Bardzo fajny video tutek ale czegoś tam nie czaje. Kiedy wczytujesz mapę korzystając z shaderu metal coś tam, wszystko robię identycznie (zresztą to kilka kliknięć myszą) ale po załadowaniu na model za cholere nie widzę w view porcie efektu :( W preferencjach driver przełączony mam na Direct X, więc powinno działać. Czasem jak maxa coś palnie to wyświetla w view porcie, ale z błędami - np. światło "świeci" ujemnie.... no tak to wygląda, czarno :) Przewertowałem wszystkie tutki ale nigdzie nie skupia się uwagi na materiale, ale na samym wypalaniu normal mapy. A co trzeba zrobić by widzieć efekt bez żadnych bugów w viewporcie? Jak dotąd wstawiam normal map do bumpu - nie widać w oknie, za to daje się renderować. Ale mówiłeś w tutorialu, że tak się nie robi.
Napisano 29 Wrzesień 200618 l Chłopaki, ja to zaraz wrzuce na rapidshare, ale to ma ok. 45MB, więc potrwa to trochę... EDIT: Smacznego: :) http://rapidshare.de/files/34878450/nowytut.wmv.html