Hindus Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Model : Nielot Render : Hindus Testowałem asg (szyby) i lakier. Jedno i drugi nie podoba mi się :] ale jeszcze nad tym popracuje. Zero obróbek odnosnie kontrastu, usuwania noisu etc jedyny dodatek to wyostrzenie (pierwszy) i black&white(ostatni) Podziękowania dla nielot'a Scena : 4multilight, render 6godzin. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naeq Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 ej sorki, wceśniej mnie odpychałt bardzo mocno czasy w MAxwell'u, ale jak widze wasze czasy z testó, to moge powiedzieć ze są dość zadowalające, co prawda małe rozdzielczości, no ale jakość wszystkiego 100 procentowo zadowalająca no i jakie łądne efekty... brawo maxwell render !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordy Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 SL=14 7h 1 przebieg do coop. Pozmieniałem dalej materiały; trochę. Światło tym razem też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Hindus Też mi się nie podoba ani lakier ani szyby, walcz dalej ;) Gordy Materiały jakieś takie nie bardzo ale ogólnie fajne Mam do was pytanko a mianowicie jak zrobić material sss, ddaje do zwyklego materialu sss gdzie sa 2 wartości po 0,5 to niby to ale... jak leci render to niema sss :( wiecie czemu?> Aha, jeszcze jedno, wiecie gdzie mogę znalesc jakieś fajne modele do testów oczywiście za free?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Odnosnie SSS oficjalna odpowiedz : I personally don't think SSS is working properly... I'll be bringing it up with the team next week, but so far I think people's SSS attempts are only successful because they're attenuation-based, rough transmissives. Hindus no mnie tez sie nie podoba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 grunt ze noise mały ;) reszte sie poprawi :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Kurcze tak patrze na te noisy itp. i stwierdzam ze to dodaje uroku renderkom;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubu Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Hindus caly czas czekalem na car painta spod maxwella(bo tylko o to mi chodzilo ;) ), a ty tu takie cos mi wystawiasz ;) MI tez sie nie podoba, ale chyba poprawisz?? Aczkolwiek widzialem juz ladny studyjny render (maxwell'owy) autka na ever i nie powiem byl piekny :) No to czekam nadal na ladnego car painta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim mee Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 ja najpierw pojmę scanlina może :). Fajnie że się tym zajęliście, chociaż kilku procesorowe kombajniki chyba by się nie przydały .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 kolejne testy : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Pierwszy :eek: Georgas poka ustawienia SSS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Materiał pochodzi z biblioteczki C:\Program Files\Next Limit\Maxwell\materials database\mxm files\ateam special\jdhill\la_red.mxm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 bardziej to wygląda na przezroczystośćniżna sss :( szczególnie ten drugi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 SL 14 (3h) Wszytskie materialy to MXM, nie sa na tym renderku rewelacyjne - caly czas nad nimi siedze zeby zczaic o co chodzi :) Oswietelenie 3 emitery Lekka korektka w PS Oswietlenie HDRI SL 12 (40 min) Przy uzyciu HDRI nie moglem kontrlowac MXI za pomoca ML :( Jeden emiter 30 min Flushlight 30 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 i jeszcze jeden : TrojkaT musisz jeszcze nad lamtopem popracować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 , ładnie szczególnie ostatni :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w!e8 Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 oj ładne, ładne :) a powiedzcie mi panowie - bo jakoś w maxwellu nie jestem na bieżąco, z wyjątkiem tego co było w mam newsa, jednym słowem - biernie oglądam poczynania w tym renderze :P I takie pytanko, jest mozliwosc bejkowania map - np lightmap, Ambient occlusion i innych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 trojkat->ten flash to jakaś opcja maxwella czy poprostu umieściłeś emiter obok kamery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 nie to nie opcja to poprostu rodzaj ustawiania sceny - świateł itd - zazwyczaj jedno źródło światła :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 heja to ja wrzuce takie tam tesciki niby studio, stareńki model z ZBrusza, materialy : diffuse ,copper na oczy SL9 20 minut athlonx2 3800 1,5G ram powiekszony do 150 metrow szczurek, ptaszki tak dla skali wrzucone (chyba jeszcze za duze sa) i material kiepskawy SL9 37minut pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 myszka faina i ta duza tez :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grimor Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Bardzo fajne !! Jak tak patrze na wasze renderki i prędkości to łezka mi sie w oku kręci że mam tak wolnego kompa ze taka scenka by sie u mnei renderowala ze 2 h :( :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GramiYoe Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 jak jzu mowilem redner piekne a model Klicka niesamoiwty :D Tescik HDR - 10 min - oswietlenie tylko HDR :) Nie samowita sprawa z tym jest mozna wylaczac wlaczac backround, reflection, ustawiac nateznia :D bajer Mam pytanko....co i jak trzeba poustawiać żeby można było z tym backgroundem sie bawić itp...no i gdzie? Jakoś nie moge tego odkryć :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 GramiYoe F10 zakladka Render - MXI/HDR channel. Oczywiscie zeby tego uzywac musisz utworzucprzykladowo jakies MXI. Start/uruchom wpisz cmd potem mxcl -d :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demigod Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 mam pytnanko do maxwell userow :] powiedzmy robie jakos scene w maxie zapisuje plik mxi i czy jak wrzuce go do studia (maxwellowego) ale na Macu czy bedzie dzialalo hmmm bo wszystko mam oprocz maxwella pod maca :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GramiYoe Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 GramiYoe F10 zakladka Render - MXI/HDR channel. Oczywiscie zeby tego uzywac musisz utworzucprzykladowo jakies MXI. Start/uruchom wpisz cmd potem mxcl -d :) No tak...Tak robie... w background chanel. I gdzie potem to mozna wylaczac wlaczac....?? Tylko w Maxie przed renderem? Mam na mysli czy to sie da potem robic juz po renderingu jak ze zmiana swiatel ml....? Bo wlasnie ze swiatelkami sie bawie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 GramiYoe nie nie mozna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Świetne te testy... Dziś wkońcu dołącze do testerów, jak tylko uda mi sie opanować cooperative rendering :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 Male - w imieniu wszystkich userów z tego wątku - dziękujemy :) w takim razie czekamy 4u :) Świetny ten mxed - test materiałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordy Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 No Hindus, wypalasz mi oczy tym cudeńkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GramiYoe Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Jako że nie widze żeby ktoś testował pod kątem architektury, to dorzucę swoje... Troche duże ale chciałem sprawdzić ile mi to będzie szło orientacyjnie Rend Testowy ok 7,5h sl 14,59 Światlo Emitter D65 (Intensity 7000 i kolor lekko żółtawy) z Plane'a 30x30... (ale troche zle wyszlo bo chcialem ostre cienie..... zna ktoś może na to przepis?) + Physical Sky (bez skylight) - Da sie rególować natężenie w ml :) A o to mi chodzilo. Troche tekstury cegły oraz szyb nie wyszly, no i te drzewka beee, no ale to testy :) Pozdrawiam Ps. Jak by ktoś wiedział jak to poprawić ogólnie, jakieś złote rady itp. to niech daje znać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 No pieknie pieknie, a ja dopiero poznaje maxwella od niedawna i mam pytanko dosc....dziwne;] Otoz mam jakas scenke w maxie. Ustawiam sobie w nim texturki swiatla kamere itp. No i renderuje. I teraz pytanie (nie spadnijcie z krzeseł:)) Po co jest studio? Jak robicie renderki to gołą scene (ze swiatlami, bez?) wrzucacie do studia i tam robicie reszte (texturki itp,no bo jest wygodniej?) i renderujecie z poziomu studia (3dviewport -> render) czy po ustawieniu wszystkiego znowu do maxa i tam render?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 ja renderuje z poziomu wiersza polecan (start-uruchom-cmd) po wyłaczeniu softów które by mogły mi obciążac sprzet - zawsze to przyrost mocy - po co mien odpalone studio badz maxa zeby walnac render :) O studiu było juz pisane pare stron wczesniej - nextlimit chciał byc niezależny dlatego jest studio :) ma wiele rzeczy których nie oferuje np 3dsmax :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Ja mam taką prośbę do Was Czy mogli byście mi ( i innym nowym userom Maxwella ) pomóc w rozszyfrowaniu maxwell material editor'a?? np do czego służy Attenuation distance, Nd, co to jest coating itd. tylko prosze was nie dawajcie po ang ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Georgas: http://www.maxwellrender.com/MaxwellUserManual.pdf nie narzekaj ze po ang. tylko wez slownik i troche sie pomecz :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Czyli generalnie w maxie robimy wszystko, i jesli chcemy cos bardziej wyimaginowanego to walimy do studia tak?;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 nie - to zależy kto co woli :) jeden robi w tym drugi woli w tym - studio daje większa swobode. Odnosnie shaderów to link MF powinien wystarczyc na poczatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grimor Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 MF ja tez musze opanowac cooperative MXI render jak cos to pisz gg:9240300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldack Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 jak tak dalej pojdzie to wszyscy zapomna o Vray'u:P... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 A ja tak przegladam caly ten wątek i moze jestem slepy, a moze stary, ale naprawde nie wiem przy czym tutaj sie tak podniecac. Obrazki nie sa wcale hiper super, nie bija mega realizmem, maja szum, i prawde mowiac sporo ladniejszych technicznie, wykonanych za pomoca innych rendererow lezy na sieci. Nie wiem naprawde chlopaki czym sie tak jaracie. Moze mi ktos wytlumaczy? Nie chce wbijac kija w mrowisko, poprostu nie rozumiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Obrazki nie sa wcale hiper super, nie bija mega realizmem, maja szum, i prawde mowiac sporo ladniejszych technicznie, wykonanych za pomoca innych rendererow lezy na sieci. Nie wiem naprawde chlopaki czym sie tak jaracie. Moze mi ktos wytlumaczy? Nie chce wbijac kija w mrowisko, poprostu nie rozumiem:) Jak to wczesniej ktos pisal to sa testy, ludziska wymienaja doswiadczenia. Na prawdziwe renderki przyjdzie czas jak skill wiekszy bedzie. Pozdro;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 traitor - daj spokój przecie temat jest jasny - testy :) nikt sie tutaj niczym nie jara - nikt tez nei bedzie wrzucał jako stetu hipe-super pracki - - tak samo jak light contest - nikt sie tam nie jara tylko testuje - to go nie wbijaj :) nikt nie każe Ci tu zaglądac ;) poprostu wymieniamy się doświadczeniami spostrzeżeniami itd - w light contest ktos sie jara vrayem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Otwieram scenke w Studiu potem chce do niego importowac scenke i sie chrzani cos, nie ktore elementy tego obiektu sa gdzie indziej niz powinny byc - sprawdzal to juz ktos ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 Otwieram scenke w Studiu potem chce do niego importowac scenke i sie chrzani cos, nie ktore elementy tego obiektu sa gdzie indziej niz powinny byc - sprawdzal to juz ktos Też tak miałem jak miałem złą skale w maxie ustawioną ale jak wszystko dobrze poustwiałem to przestało mi rozrzucac w studiu obiekty - tak z ciekawości - po co ci studio skoro używasz maxa ? jest pare ułatwien ale to nie powód aby sie przesiadać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 hindus wiem :) ja sie nigdzie nie przesidam poprostu niekiedy korzystam z tego ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Jak uruchomić funkcję multilight. Krok po kroku jeśli można. "CIEMNOŚĆ WIDZĘ" ech :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 f10 - render - system - enable multilight (czy jakos tak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Hindus: tak poprostu pytam, bo zdziwilo mnie, gdy wrzucales dokladnie tak jak mowisz, testowe screeny, to publika krzyczy, ze niesamowite i piekne:) Dlatego szukalem co w tym takiego pieknego i niesamowitego:) poprostu. Jestem taki urwany z choinki jezeli chodzi o maxwella dlatego pytalem. No ale dobra nie drąże:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 No krzyczy bo niektorych rzeczy w becie nie bylo;] Pozdrawiam. Edit: No i jak tez sobie prztestowałem clipa, HDRI oraz sunlighta;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Dzięki za info,to ustawienie w Maxie ,ale czy multilight włączę też z poziomu Maxwell studio? I jak w -M Studio- w widoku 2 D włączyć podziałkę,liczby mm,cm,metry wyswietlają się na siatce ,skalowanie obiektu jest wtedy bardziej precyzyjne,raz mi to odpaliło po wprowadzeniu modelu,może to dane przypisane do modelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi