Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Miał być samochód ale pod wpływem czołgów Pioniera i MFa zdecydowałem że jednak czołg(poza tym samochodów jest stanowczo za dużo na tym forum)

Więc będzie to jak w tytule, będzie to Pantera, przez wielu uważany za najlepszy niemiecki czołg czasów II wojny światowej. To co mam do tej pory to tylko napęd gąsienic - takie koło zębate ;)

kolozebate7cr.jpg

Pozdrawiam

Darmo

• Odpowiedzi 76
  • Wyświetleń 15,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

coraz bardziej militarne forum się nam robi i bardzo dobrze no na razie mało ale model poprawny chyba bo nie wiem jak oryginał wygląda ale się przyjże i jak będzie cos źle to napisze

Napisano

ładnie, ładnie następny czołgielek

szczegółowo, tylko żeby zbyt ciężki nie wyszedł,

znając twoją dbałość o detale nie może się nie udać - powodzenia

Napisano

Malo, ale na razie w porządku. Pracuj Pracuj

Heh dawno temu zacząlem robic ten sam czolg, od tamtej pory skill wzrosl i moze czas zaczac go konczyc :)

test19qj.jpg

Napisano
  • Autor

DraB: Wtedy to będzie trzeci taki samo czołg na forum ;)

A tutaj update:

g261s2px.jpg

I jeszcze niedokończony segment gąsienic:

g261s13df.jpg

I siatka jakby kogoś interesowała

clipboard018hs.jpg

I tak musze poprawić to koło zębate bo sam nie wiem jak ale o jeden ząb za dużo mam ;)

PS: Widze że Piksar też się wziął do roboty za Pantere :)

Wytykajcie błędy jak zobaczycie.

Pozdr

Napisano
  • Autor

A teraz przerwa w apdejtach bo wyjeżdżam i będe w sobotę...

Prawie tydzień modelingu mi ucieknie.

Jak wróce od razu biorę się do roboty :)

Pozdr

Napisano

Czy ja dobrze widze ?? Segment z meshsmooth ?? Tak szalony to nie jestem nawet ja :D...

Darmo: On bedzie powielony kilkaset razy, pamietaj o tym aby jeden segment miał możliwie najmniej poly.

Pozdrawiam, Tomek.

Napisano
  • Autor

Wróciłem i się biopre do roboty.

Co do gąsienicy to w viewporcie mam ms x0 a w renderingu ms x1. A przy ms x0 taki segment ma niewiele ponad 700 polys, a o render się nie boję ;)

Myśle że komp da rade, a jak nie to trudno - zrobie nowy segment bez ms :)

Pozdr

Napisano
  Darmo napisał:
\

Co do gąsienicy to w viewporcie mam ms x0 a w renderingu ms x1. A przy ms x0 taki segment ma niewiele ponad 700 polys, a o render się nie boję ;)

\

Hhaha :D Ty faktycznie jesteś świr ;)

Dodaj kilka wiekszych i mniejszych chamferów i zrob sam smooth.

U mnie się sprawdziło :)

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Sorry za przerwe w updejtach ale odcięło mi neta, pisze ze szkoły. Prace trwają tylko nie mam jak tego wrzucić.

Cały układ gasienicowy jest już zrobiony i bryła 'nadwozia' czołgu z paroma szczegółami.

Jeśli chodzi o te gąsienice to zostałem przy Mesh smooth :) Może i świr ale troche okroiłem siatkę i zmieściłem się w 800k poly :D

Mam nadzieje że niebawem naprawią mi neta i będe mógł to wrzucić do krytyki ;)

Pozdr

Napisano
  • Autor

Ufff nareszcie internet sprawny :)

Po tygodniowej przerwie w widywaniu tego aż się zdziwiłem gdy wszedłem do WIPa, kilka czołgów :) ale to dobrze! :D

Ostatnio mało czasu bo koniec roku i trzeba z przyzwoitymi ocenami skończyć pierwszą klasę liceum, ale jeszcze kilka dni i będzie wolne :)

No ale nie ma co się usprawiedliwiać tylko pokazuje co tam wydłubałem do tej pory:

czo322g9ww.jpg

b322otnik26lt.jpg

ty32217pd.jpg

ty3220ra.jpg

Gąsienica to mesh smooth jakby ktoś się pytał.

Mam ochotę porobić jeszcze spawy ale nie wiem czy mi komp nie siądzie i narazie sobie to odpuszczam ;)

Miłego wytykania błędów :D

Pozdrawiam:)

Napisano

Nie bede wytykac bledow bo nie umiem :P Ale mam pytanie, jak robisz gasienniece, ze wszystko ladnie pasuje? :> (zabki kola zebatego w otwory)

Napisano

Bardzo ładne detale , naprawdę nie szkoda Ci tyle na gąsienice? może daj ze smoothem.Przecież to jest 800 000 poly detali , a tak to nie wiem co bedzie jak bedziesz chcial robic otoczenia itp.Póki co jest super ale dalej jestem za nie meshsmoothowaniem gąsienic.

U mnie gąsienice ważą tylko

gaski3cw.jpg

Pomyśl jeszcze nad Tym...przecież 800 000 to niektórzy całe auto robią z wnętrzem :D

Pozdrawiam.

Balas - robiąc jedno ogniwo skalujesz je odpowiednio żeby pasowało a później to tylko układanka :).

Napisano

bardzo ładnie :)

jaki masz sprzet że z ms robisz gąsienice??

aha, i jak zwykle pokaż soateczke :)

Napisano
  • Autor

Gąsienice to ja na prostych odcinkach układałem Array'em a na zakrętach ręcznie(polubiłem to i wcale nie jest to takie czasochłonne jakby się mogło wydawać) ;)

Kompa to mam takiego: Athlon XP 2800@3100, 1GB DDR 333Mhz, Radeon 9600xt.

Tutaj są siatki:

siatka25lc.jpg

siatka11nw.jpg

Pozdr

Napisano

ładnie gąski sa zrobione po mistrzowsku:) jedno co mi nie pasi to przejście osłony łoża armaty w lufę...troche to za obłe jest...przydałby sie tam jakiś chamfer chyba zeby to było mniej okrągłe....

Napisano

Bardzo ładna siatka naprawde w modelingu zrobiłeś bardzo duże postępy oby tak dalej :)

a ja mam takie pytanko skad bierzecie referki gasienic??

Napisano
  • Autor

Hynol: racja!

kliment: Dzieki!

Georgas: wystarczy w googlech wpisać nazwe czołgu i już masz setki stron, przewertować troche wystarczy i sporo zdjęć i szkiców jest :)

A tu mały upek: wierzyczke uważam za skończoną, chyba że cos sie nie zgadza ?

od razu dołączam siatke ;)

wierzyczka3ww.jpg

wierzyczkas1ce.jpg

Pozdr

Napisano

Jest bardzo dobrze ale jesli mogę wtracić moje ale...

screenshot11502003282mt.jpg

^ Albo mi sie wydaje albo ucieka w lewa strone

A mam pytania...

screenshot11502005051dw.jpg

^ Czy to jest osobny obiekt czy, jeden, bo jakos dziwna siatka :P

Bardzo ladnie wyglada render. Czym renderujesz i jakie sa mniej wiecej ustawienia sceny ?

goood work :D

pozdrawiam

Napisano
  • Autor
  Cytat
Czy to jest osobny obiekt czy, jeden, bo jakos dziwna siatka :P

No chyba na pierwszy rzut oka widac że osobny obiekt.

Render to VRay, nic specjalnego jeżeli chodzi o ustawienia, IRR + QMC a światła to direct jako słońce i delikatny skylight.

Jeszcze nie jest dobrze dopasowane ale pokaże kolejnego apdejta:

zimmerit11ma.jpg

zimmerit23ug.jpg

Pozdr

Napisano

Zimmerit za duży. W pracy Pioniera zimmerit jest w odpowiedniej skali. :)

Pozatym całkiem ładny model.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

zimmerit13nr.jpg

Powiedzcie tylko czy teraz dobry rozmiar zimmeritu, mi się wydaje że jest już lepiej ?

Napisano
  Darmo napisał:

I jeszcze niedokończony segment gąsienic:

g261s13df.jpg

I siatka jakby kogoś interesowała

clipboard018hs.jpg

O, sado-masochista ;P

Tak na serio ladnie Ci idzie, ale te segmenty moga zabic Twojego kompa...

Co do zimmeritu - jest dobrze ;>

Napisano

Zastanów się Dramo czy robić zimmerit, kupa babrania przy tym jest, przecież nie wszystkie pantery go miały.

pozdro!

Napisano
  • Autor

czo322g4ru.jpg

Podobno jeszcze za maly zimmerit ale nie wiem czy będe poprawiał, zależy od chęci ;)

Pozdrawiam

Dobranoc

Napisano

widać że robisz bardzo starannie :)

praca nabiera "kolorów" oby tak dalej i czekam na więcej :)

Napisano

siateczki na wlotach śliczne

wydaje mi sie ze karabinek jest do poprawy, otwór gdzie poruszała się lufa jest chyba za mały, lufa też wygląda na niedokończoną.

Napisano
  Darmo napisał:

...ale nie wiem czy będe poprawiała, zależy od chęci ;)

Osz...nie wiedziałem że kobietą jesteś :)

Anyway zimmerit mi tu nie bardzo pasuję ...trochę za wąski , za wysoki i za wypukły.Co do modelu podoba mi się. Czekam na update'y.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

chveti to z pośpiechu taki błąd, zapewniam że jestem w pełni chłopakiem ;-)

Co do zimmeritu to jak mówiłem, narazie tego nie bede poprawiał bo po prostu nie chce mi się ale później pewnie mi się zechce ;-)

Piksar: masz rację ;) poprawie ten karabinek

Napisano
  • Autor

Troche pogrzebałem z przodu przed wierzyczką:

czo322g36oo.jpg

dla zabawy:

czo322g1h3vu.jpg

C&C

Pocdrawiam

Darmo

Napisano

hej, modelik piekniusio idzie ;]

mam jednak pytanie natury technicznej - uzywasz bo... bu.. boelana czy jakos tak? ;] np z tylu na tych zaczepach z dziurkami?

Napisano
  • Autor

Witam!

Booleana nie używam wcale. Nie mam maxa 8 a zatem nie mam pro booleans a do zwykłego nie mam zaufania, wolę to zrobić 'ręcznie'

Pozdr

Napisano
  • Autor
  Cytat
A co to jest to czym oblepiona jest wiezyczka?

"Zimmerit - specjalna warstwa antymagnetyczna nakładana na pancerze czołgów niemieckich, która miała na celu uniemożliwienie przymocowania do kadłubów pojazdów min magnetycznych." - Wikipedia

Coś wolno mi idzie, ale się ociągam, ostatnio niepotrzebnie robiłem spawy bo i tak tego za dobrze nie widać a monotonne to było i nudne ;) ale człowiek uczy się na błędach ;)

czo322gfinedit4ht.jpg

Pozdrawiam

Napisano

ja mam takie pytanie, wlasciwie teczniczne, do czego sluzy ten taki rogalik?, jest on wyeksponowany na gornym zoomie?, pozdro: ]

Napisano

Rewelacja!! piękny model, piękne szczegóły gratuluje,aha ile jeszcze modelingu zostalo??

Napisano
  • Autor

KoMic: Właściwie to ja sam nie wiem co to jest ten rogalik, prosiłbym o odpowiedź ekspertów, kliment? ;-)

Georgas: Dzięki. A modelingu już prawie nic nie zostało,niektóre rzeczy jeszcze poprawie, i ten zimmerit, jeszcze się zastanawiam czy modelować czy displ zrobić. I przyjdzie pora na teksturowanie z którego jestem noga ale zobaczymy ;)

Napisano

Właśnie powiedzcie co to za dynks ten rogalik na wielu czołgach go się widuje, zawsze mnie to ciekawiło...