Napisano 27 Maj 200618 l Miał być samochód ale pod wpływem czołgów Pioniera i MFa zdecydowałem że jednak czołg(poza tym samochodów jest stanowczo za dużo na tym forum) Więc będzie to jak w tytule, będzie to Pantera, przez wielu uważany za najlepszy niemiecki czołg czasów II wojny światowej. To co mam do tej pory to tylko napęd gąsienic - takie koło zębate ;) Pozdrawiam Darmo
Napisano 27 Maj 200618 l hehe nieźle się zapowiada ostre wyzwanie :D.. powodzenia Narazie nie jest źlee :D
Napisano 27 Maj 200618 l coraz bardziej militarne forum się nam robi i bardzo dobrze no na razie mało ale model poprawny chyba bo nie wiem jak oryginał wygląda ale się przyjże i jak będzie cos źle to napisze
Napisano 27 Maj 200618 l ładnie, ładnie następny czołgielek szczegółowo, tylko żeby zbyt ciężki nie wyszedł, znając twoją dbałość o detale nie może się nie udać - powodzenia
Napisano 27 Maj 200618 l Malo, ale na razie w porządku. Pracuj Pracuj Heh dawno temu zacząlem robic ten sam czolg, od tamtej pory skill wzrosl i moze czas zaczac go konczyc :)
Napisano 29 Maj 200618 l Autor DraB: Wtedy to będzie trzeci taki samo czołg na forum ;) A tutaj update: I jeszcze niedokończony segment gąsienic: I siatka jakby kogoś interesowała I tak musze poprawić to koło zębate bo sam nie wiem jak ale o jeden ząb za dużo mam ;) PS: Widze że Piksar też się wziął do roboty za Pantere :) Wytykajcie błędy jak zobaczycie. Pozdr
Napisano 29 Maj 200618 l bardzo fajnie ci idzie. Widząc rozmnożenie tematu o pantrze proponuje zrobić mini bitwe pod tym ze tytułem.
Napisano 29 Maj 200618 l Autor A teraz przerwa w apdejtach bo wyjeżdżam i będe w sobotę... Prawie tydzień modelingu mi ucieknie. Jak wróce od razu biorę się do roboty :) Pozdr
Napisano 30 Maj 200618 l Czy ja dobrze widze ?? Segment z meshsmooth ?? Tak szalony to nie jestem nawet ja :D... Darmo: On bedzie powielony kilkaset razy, pamietaj o tym aby jeden segment miał możliwie najmniej poly. Pozdrawiam, Tomek.
Napisano 30 Maj 200618 l skoro juz zaczeliście to dalej dalej:) będe miał dzięki wam ostrogi do skończenia! powodzenia w dalszej pracy!:)
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Autor Wróciłem i się biopre do roboty. Co do gąsienicy to w viewporcie mam ms x0 a w renderingu ms x1. A przy ms x0 taki segment ma niewiele ponad 700 polys, a o render się nie boję ;) Myśle że komp da rade, a jak nie to trudno - zrobie nowy segment bez ms :) Pozdr
Napisano 3 Czerwiec 200618 l \ Co do gąsienicy to w viewporcie mam ms x0 a w renderingu ms x1. A przy ms x0 taki segment ma niewiele ponad 700 polys, a o render się nie boję ;) \ Hhaha :D Ty faktycznie jesteś świr ;) Dodaj kilka wiekszych i mniejszych chamferów i zrob sam smooth. U mnie się sprawdziło :) Pozdrawiam.
Napisano 8 Czerwiec 200618 l Autor Sorry za przerwe w updejtach ale odcięło mi neta, pisze ze szkoły. Prace trwają tylko nie mam jak tego wrzucić. Cały układ gasienicowy jest już zrobiony i bryła 'nadwozia' czołgu z paroma szczegółami. Jeśli chodzi o te gąsienice to zostałem przy Mesh smooth :) Może i świr ale troche okroiłem siatkę i zmieściłem się w 800k poly :D Mam nadzieje że niebawem naprawią mi neta i będe mógł to wrzucić do krytyki ;) Pozdr
Napisano 10 Czerwiec 200618 l Autor Ufff nareszcie internet sprawny :) Po tygodniowej przerwie w widywaniu tego aż się zdziwiłem gdy wszedłem do WIPa, kilka czołgów :) ale to dobrze! :D Ostatnio mało czasu bo koniec roku i trzeba z przyzwoitymi ocenami skończyć pierwszą klasę liceum, ale jeszcze kilka dni i będzie wolne :) No ale nie ma co się usprawiedliwiać tylko pokazuje co tam wydłubałem do tej pory: Gąsienica to mesh smooth jakby ktoś się pytał. Mam ochotę porobić jeszcze spawy ale nie wiem czy mi komp nie siądzie i narazie sobie to odpuszczam ;) Miłego wytykania błędów :D Pozdrawiam:)
Napisano 10 Czerwiec 200618 l Nie bede wytykac bledow bo nie umiem :P Ale mam pytanie, jak robisz gasienniece, ze wszystko ladnie pasuje? :> (zabki kola zebatego w otwory)
Napisano 10 Czerwiec 200618 l Bardzo ładne detale , naprawdę nie szkoda Ci tyle na gąsienice? może daj ze smoothem.Przecież to jest 800 000 poly detali , a tak to nie wiem co bedzie jak bedziesz chcial robic otoczenia itp.Póki co jest super ale dalej jestem za nie meshsmoothowaniem gąsienic. U mnie gąsienice ważą tylko Pomyśl jeszcze nad Tym...przecież 800 000 to niektórzy całe auto robią z wnętrzem :D Pozdrawiam. Balas - robiąc jedno ogniwo skalujesz je odpowiednio żeby pasowało a później to tylko układanka :).
Napisano 10 Czerwiec 200618 l bardzo ładnie :) jaki masz sprzet że z ms robisz gąsienice?? aha, i jak zwykle pokaż soateczke :)
Napisano 11 Czerwiec 200618 l Autor Gąsienice to ja na prostych odcinkach układałem Array'em a na zakrętach ręcznie(polubiłem to i wcale nie jest to takie czasochłonne jakby się mogło wydawać) ;) Kompa to mam takiego: Athlon XP 2800@3100, 1GB DDR 333Mhz, Radeon 9600xt. Tutaj są siatki: Pozdr
Napisano 12 Czerwiec 200618 l ładnie gąski sa zrobione po mistrzowsku:) jedno co mi nie pasi to przejście osłony łoża armaty w lufę...troche to za obłe jest...przydałby sie tam jakiś chamfer chyba zeby to było mniej okrągłe....
Napisano 12 Czerwiec 200618 l Bardzo ładna siatka naprawde w modelingu zrobiłeś bardzo duże postępy oby tak dalej :) a ja mam takie pytanko skad bierzecie referki gasienic??
Napisano 12 Czerwiec 200618 l ...... ja mam takie pytanko skad bierzecie referki gasienic?? no jak skąd?? ze skarbnicy wiedzy oczywiście..z neta!:)
Napisano 12 Czerwiec 200618 l Autor Hynol: racja! kliment: Dzieki! Georgas: wystarczy w googlech wpisać nazwe czołgu i już masz setki stron, przewertować troche wystarczy i sporo zdjęć i szkiców jest :) A tu mały upek: wierzyczke uważam za skończoną, chyba że cos sie nie zgadza ? od razu dołączam siatke ;) Pozdr
Napisano 12 Czerwiec 200618 l Jeżeli to ma być wersja D (sądząc po włazie dowódcy), to są pewne drobne różnice: http://www.missing-lynx.com/gallery/german/panther_mlipp5.jpg http://www.missing-lynx.com/gallery/german/pantherdpw_1.html
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Jest bardzo dobrze ale jesli mogę wtracić moje ale... ^ Albo mi sie wydaje albo ucieka w lewa strone A mam pytania... ^ Czy to jest osobny obiekt czy, jeden, bo jakos dziwna siatka :P Bardzo ladnie wyglada render. Czym renderujesz i jakie sa mniej wiecej ustawienia sceny ? goood work :D pozdrawiam
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Autor Czy to jest osobny obiekt czy, jeden, bo jakos dziwna siatka :P No chyba na pierwszy rzut oka widac że osobny obiekt. Render to VRay, nic specjalnego jeżeli chodzi o ustawienia, IRR + QMC a światła to direct jako słońce i delikatny skylight. Jeszcze nie jest dobrze dopasowane ale pokaże kolejnego apdejta: Pozdr
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Zimmerit za duży. W pracy Pioniera zimmerit jest w odpowiedniej skali. :) Pozatym całkiem ładny model. pozdrawiam
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Autor Powiedzcie tylko czy teraz dobry rozmiar zimmeritu, mi się wydaje że jest już lepiej ?
Napisano 14 Czerwiec 200618 l I jeszcze niedokończony segment gąsienic: I siatka jakby kogoś interesowała O, sado-masochista ;P Tak na serio ladnie Ci idzie, ale te segmenty moga zabic Twojego kompa... Co do zimmeritu - jest dobrze ;>
Napisano 15 Czerwiec 200618 l zimmerit mógłby byc jeszcze drobniejszy...dla porównania zdjęcia orginału...nie modeli bo modelarze "kłamią" czasem....
Napisano 15 Czerwiec 200618 l Zastanów się Dramo czy robić zimmerit, kupa babrania przy tym jest, przecież nie wszystkie pantery go miały. pozdro!
Napisano 16 Czerwiec 200618 l Autor Podobno jeszcze za maly zimmerit ale nie wiem czy będe poprawiał, zależy od chęci ;) Pozdrawiam Dobranoc
Napisano 16 Czerwiec 200618 l widać że robisz bardzo starannie :) praca nabiera "kolorów" oby tak dalej i czekam na więcej :)
Napisano 20 Czerwiec 200618 l siateczki na wlotach śliczne wydaje mi sie ze karabinek jest do poprawy, otwór gdzie poruszała się lufa jest chyba za mały, lufa też wygląda na niedokończoną.
Napisano 20 Czerwiec 200618 l ...ale nie wiem czy będe poprawiała, zależy od chęci ;) Osz...nie wiedziałem że kobietą jesteś :) Anyway zimmerit mi tu nie bardzo pasuję ...trochę za wąski , za wysoki i za wypukły.Co do modelu podoba mi się. Czekam na update'y. Pozdrawiam.
Napisano 20 Czerwiec 200618 l Autor chveti to z pośpiechu taki błąd, zapewniam że jestem w pełni chłopakiem ;-) Co do zimmeritu to jak mówiłem, narazie tego nie bede poprawiał bo po prostu nie chce mi się ale później pewnie mi się zechce ;-) Piksar: masz rację ;) poprawie ten karabinek
Napisano 25 Czerwiec 200618 l Autor Troche pogrzebałem z przodu przed wierzyczką: dla zabawy: C&C Pocdrawiam Darmo
Napisano 25 Czerwiec 200618 l hej, modelik piekniusio idzie ;] mam jednak pytanie natury technicznej - uzywasz bo... bu.. boelana czy jakos tak? ;] np z tylu na tych zaczepach z dziurkami?
Napisano 25 Czerwiec 200618 l Autor Witam! Booleana nie używam wcale. Nie mam maxa 8 a zatem nie mam pro booleans a do zwykłego nie mam zaufania, wolę to zrobić 'ręcznie' Pozdr
Napisano 25 Czerwiec 200618 l Bardzo ladnie Ci idzie:) Tylko czekac na texturki zostalo:) A co to jest to czym oblepiona jest wiezyczka?
Napisano 27 Czerwiec 200618 l Autor A co to jest to czym oblepiona jest wiezyczka? "Zimmerit - specjalna warstwa antymagnetyczna nakładana na pancerze czołgów niemieckich, która miała na celu uniemożliwienie przymocowania do kadłubów pojazdów min magnetycznych." - Wikipedia Coś wolno mi idzie, ale się ociągam, ostatnio niepotrzebnie robiłem spawy bo i tak tego za dobrze nie widać a monotonne to było i nudne ;) ale człowiek uczy się na błędach ;) Pozdrawiam
Napisano 28 Czerwiec 200618 l ja mam takie pytanie, wlasciwie teczniczne, do czego sluzy ten taki rogalik?, jest on wyeksponowany na gornym zoomie?, pozdro: ]
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Rewelacja!! piękny model, piękne szczegóły gratuluje,aha ile jeszcze modelingu zostalo??
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Autor KoMic: Właściwie to ja sam nie wiem co to jest ten rogalik, prosiłbym o odpowiedź ekspertów, kliment? ;-) Georgas: Dzięki. A modelingu już prawie nic nie zostało,niektóre rzeczy jeszcze poprawie, i ten zimmerit, jeszcze się zastanawiam czy modelować czy displ zrobić. I przyjdzie pora na teksturowanie z którego jestem noga ale zobaczymy ;)
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Właśnie powiedzcie co to za dynks ten rogalik na wielu czołgach go się widuje, zawsze mnie to ciekawiło...