ozzyslip Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 zastanawialem sie czy nie dac tego do speeda ale byloby to nieprawda bo nie zrobilem tego "na speedzie". duzo czasu zajelo mi bawienie sie z vray'owymi materialami ktore i tak nie sa doskonale... coz 3ba przyac krytyke z pokora i brnac do przodu... milego jechania :PP(aha i mydlo krojone naprawde jest przezrozyste i sie swieci troche... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_D Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 gdybys nie napisał ze to mydelniczka i mydło nigdy bym na to nie wpadł ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 21 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2006 mydelniczka to moze nei mydelniczka ale szklana podstawka na mydlo do lazienki ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slayer2004 Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 ale przeźroczyste to mydlo. Powinno być matowe, kremowe, a przede wszystkim nie przeźroczyste. no chyba że to jest jakieś zmrożone mydło w płynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 21 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2006 uwierz mi to mydlo jest przeroczyste :P molgbym zrobic matowe ale krojone tak wyglada :P KRYTYKUJCIE DALEJ!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 serwus :) podstawka szklana -fajna. Ta żelowa galaretka - mniej. pozdrawiam i życze powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 bo to mydlo z biedronki:P mydelko nawet caustyke daje , ciekawe :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczuga Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 podziel się shaderami :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZiBi_PL Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 raczej mi sie niepodoba :( mydlo strasznie zepsulo scene. Mydelniczka jeszcze jako tako ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinki Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 mydelniczka w miare.. ale mydlo mydla nie przypomina za bardzo.. chyba, ze to jakies naprawde z biedronki.. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 render slaby, mydlo tez, ale mydelniczka wydaje sie byc w porzadku;) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 nie podoba mi sie, nie naturalnie wyglada cokolwiek to jest :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmo74 Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 mydelniczka w miare.. ale mydlo mydla nie przypomina za bardzo.. chyba, ze to jakies naprawde z biedronki.. :P Właśnie że gdyby było z biedronki to wyglądałoby jak mydło, tylko nie działałoby tak jak powinno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Nie czepiajcie się mydła z biedronki: co komu przeszkadza, ze jest w kropki? A tak na serio: owszem, niektóre mydła mogą i być pzrezroczyste, ale nie aż tak, wiec popracuj nad nim jeszcze. rozumiem, ze dla ciebie była to nauka kaustyki, ale... jakkolwiek mydelniczka wyszła fajnie, choc nieczytelnie z punktu widzenia usera, to mydło jest do poprawy na bank. Powalcz z materialami typu SSS, czyli mającymi własciwości wosku (chodzi o specyficzne przenikanie swiatla). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Dzieki wielkie za komentarze ;] nie bylo mnie przez te 4 dni bo bylem u cioci w niemczech :PP matrerialy zapodam jak bede miec chwilke czasu Shogun 3d: o to są materiay sss i gdzi emoge sie czegos o nich dowiedziec ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Derfalon Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Mydełko nie z biedronki ale najlepsze mydełko jakie może być, glicerynowe cięte w mydlarni z dużego bloku. Ale z was ludzie ignoranci. Czy jedyne mydło jakie znacie to jakiś szajs a la Dove, Luksja czy inny badziew. A co do pracy to tak sobie ale może to tak wyglądać w realu. Pozdrowionka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 bardziej to mydło wygląda na żelke. drób wiecej takich box`ów, pozmieniaj kolory, temat na: "żelki" i bedzie dobrze ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 Hmmm... w maxie o ile wiem jest taki materiał, jak wax... poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczuga Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 też bym sie chciał dowiedzieć co to są materialy sss... co one dają i wogóle gdzie znajdują wykorzystanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 Znacie takie narzędzia jak search? btw; mogę wam jeszcze haslowo podopwiedzieć: skin contest na ptrzyklad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 tak czytam i widzę, że nikt nie widział jeszcze mydeł krojonych. są i to nawet jeszcze bardziej przypominające galaretkę. ozzyslip: mydło jak mydło ale scena i oświetlenie kuleją. na finished to to się jeszcze nie nadaje. co so SSS: podpowiem tylko co amcie wstukiwać w google: SubSurfaceScattering Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2006 dobra dziki qwielkie wam wszystkim ale teraz koncowe pytanie ... czy to wszystko co tu podaliscie andaje sie do wykorzystania w vray'u albo jako vraymtl?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 SSS masz w Mentalu, V-ray ma odpowiednik, ale nie pamiętam nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiold Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 Tzw.LudzkaNieWiedzaNaTeamtMaterial'ow [czesta choroba, jak AIDIS]... a mydelko mi przypomina flabera... no wiecie ten stworek z wytworni Disneya no i skakal i skakal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 28 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2006 No to KTO pamieta odpowiednik sss w vray'u ? przerabialem jakis tutek o transculency czy cus i tam bym podobny efekt ale za to nie dalo sie osignac pzezroczystosci nijak :P.. WIĘC ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiold Napisano 29 Czerwiec 2006 Share Napisano 29 Czerwiec 2006 polecam: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=11688 znajdziesz tam torytoriale i pare innych madrych rzeczy na temat Subsurface Scattering Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2006 misiold ale subsurface jest pod mentala!!!! mowie wyraznie ze chodzi mi o cos podobnego w vray. cos mnie sie obilo o uszy o transculency ale nie znalazlem zadnyuch informacji na temat tego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiold Napisano 29 Czerwiec 2006 Share Napisano 29 Czerwiec 2006 spoko nie denerwoj sie... spoko civis... przejrzyj manuala do Vraya tam powino byc. Jak tam ne ma poszukaj na: http://www.vray.info/ A zwlaszcza: http://www.vray.info/links.asp?categoryID=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2006 skad mozna wziasc oficjalnego manuala do vray ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiold Napisano 29 Czerwiec 2006 Share Napisano 29 Czerwiec 2006 zobacz czy tutaj czegos przypadkiem ne ma http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/index.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 29 Czerwiec 2006 Share Napisano 29 Czerwiec 2006 [Klik] - beta materiały do V-raya. A najważniejszy egzVRayWax beta 0.8 - materiał wosku. Na mydło w sam raz. Instalacja? Rozpakuj, a potem drag and drop nad okienko max'a. Powodzenia. A jak nie podziała, to moge jutro podać przepis na materiał mydła, bo sie troche dzisiaj bawiłem. Zainspirowałeś mnie xD Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczuga Napisano 29 Czerwiec 2006 Share Napisano 29 Czerwiec 2006 ja bym z chęcią zobaczył ten tut o materiale mydła, bo nie mam zielonego pojęcia gdzie wsadzić ten plik .mzp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 30 Czerwiec 2006 Share Napisano 30 Czerwiec 2006 maczuga Instalacja: 1. Przeciągasz .mzp nad okno 3DSmax'a i "upuszczasz" plik 2. Pojawia Ci się okienko egzVRayMaterials installer i wystarczy tylko kliknąć Finish instalation 3. W Material Editorze kliknij na wybór materiału (zazwyczaj przycisk z napisem [standard] ), na samej górze będziesz miał 3 nowe materiały: egzVRayCarpaint beta 0.8; egzVRayGlass beta 0.8; egzVRayWax beta 0.8. Wybierz ten ostatni, pobaw sie ustawieniami i F9 :D Jeszcze dzisiaj wrzuce materiał mydła w VrayMtl, ale później, bo na razie jestem zajęty :/ Jeszcze taka mała uwaga. SSS w V-ray'u najlepiej wyczodzi przy włączonym GI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiold Napisano 30 Czerwiec 2006 Share Napisano 30 Czerwiec 2006 voyager???? illy voyager???? what a hell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 30 Czerwiec 2006 Share Napisano 30 Czerwiec 2006 misiold - jeśli chodzi Ci o avatar, to zmienie, bo już chyba wszystim faza na avatar illy'ego minęła xD Miałem podać przepis na mydło, to podaje: Do tego jakieś GI i gotowe I efekt: Sorki za ziarno, ale nie chciało mi sie czekać. Zwiększcie subdivs i dajcie interpolation. Do tego na moim renderze nie ma AA. Ta jasna plama to dosyć mocne śwatło pod mydłem. Ustawiłem tylko po to, zeby pokazać SSS. Mam nadzieje że pomogłem i nic nie zje...psułem. Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzyslip Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2006 dzieki wam wszystkim za pomoc :) jednak czasem slaba praca potrafi rozwinac zainteresowanei i pomoc wielu innym ;) i mnie udalo sie cos w neci wygrzebac MYDŁO W VRAY i ogolne wytlumaczenie transculency: http://www.chaosgroup.com/stuff/MtlTutorial/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 30 Czerwiec 2006 Share Napisano 30 Czerwiec 2006 voyager: z całym szacunkiem ale nie zabardzo udało ci się pokazać efekt SSS. wygląda to podobnie do odbłysku na powierzchni mydła :] ale patent niezły. w mentalu robi się to prościej: sa już gotowe shaderki SSS, ale render przez to trwa dłużej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi