Napisano 21 Czerwiec 200618 l zastanawialem sie czy nie dac tego do speeda ale byloby to nieprawda bo nie zrobilem tego "na speedzie". duzo czasu zajelo mi bawienie sie z vray'owymi materialami ktore i tak nie sa doskonale... coz 3ba przyac krytyke z pokora i brnac do przodu... milego jechania :PP(aha i mydlo krojone naprawde jest przezrozyste i sie swieci troche... )
Napisano 21 Czerwiec 200618 l gdybys nie napisał ze to mydelniczka i mydło nigdy bym na to nie wpadł ...
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Autor mydelniczka to moze nei mydelniczka ale szklana podstawka na mydlo do lazienki ;]
Napisano 21 Czerwiec 200618 l ale przeźroczyste to mydlo. Powinno być matowe, kremowe, a przede wszystkim nie przeźroczyste. no chyba że to jest jakieś zmrożone mydło w płynie.
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Autor uwierz mi to mydlo jest przeroczyste :P molgbym zrobic matowe ale krojone tak wyglada :P KRYTYKUJCIE DALEJ!!!!
Napisano 21 Czerwiec 200618 l serwus :) podstawka szklana -fajna. Ta żelowa galaretka - mniej. pozdrawiam i życze powodzenia :)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l raczej mi sie niepodoba :( mydlo strasznie zepsulo scene. Mydelniczka jeszcze jako tako ;]
Napisano 22 Czerwiec 200618 l mydelniczka w miare.. ale mydlo mydla nie przypomina za bardzo.. chyba, ze to jakies naprawde z biedronki.. :P
Napisano 22 Czerwiec 200618 l render slaby, mydlo tez, ale mydelniczka wydaje sie byc w porzadku;) pozdr
Napisano 23 Czerwiec 200618 l mydelniczka w miare.. ale mydlo mydla nie przypomina za bardzo.. chyba, ze to jakies naprawde z biedronki.. :P Właśnie że gdyby było z biedronki to wyglądałoby jak mydło, tylko nie działałoby tak jak powinno :)
Napisano 25 Czerwiec 200618 l Nie czepiajcie się mydła z biedronki: co komu przeszkadza, ze jest w kropki? A tak na serio: owszem, niektóre mydła mogą i być pzrezroczyste, ale nie aż tak, wiec popracuj nad nim jeszcze. rozumiem, ze dla ciebie była to nauka kaustyki, ale... jakkolwiek mydelniczka wyszła fajnie, choc nieczytelnie z punktu widzenia usera, to mydło jest do poprawy na bank. Powalcz z materialami typu SSS, czyli mającymi własciwości wosku (chodzi o specyficzne przenikanie swiatla).
Napisano 25 Czerwiec 200618 l Autor Dzieki wielkie za komentarze ;] nie bylo mnie przez te 4 dni bo bylem u cioci w niemczech :PP matrerialy zapodam jak bede miec chwilke czasu Shogun 3d: o to są materiay sss i gdzi emoge sie czegos o nich dowiedziec ???
Napisano 26 Czerwiec 200618 l Mydełko nie z biedronki ale najlepsze mydełko jakie może być, glicerynowe cięte w mydlarni z dużego bloku. Ale z was ludzie ignoranci. Czy jedyne mydło jakie znacie to jakiś szajs a la Dove, Luksja czy inny badziew. A co do pracy to tak sobie ale może to tak wyglądać w realu. Pozdrowionka:)
Napisano 26 Czerwiec 200618 l bardziej to mydło wygląda na żelke. drób wiecej takich box`ów, pozmieniaj kolory, temat na: "żelki" i bedzie dobrze ;]
Napisano 27 Czerwiec 200618 l też bym sie chciał dowiedzieć co to są materialy sss... co one dają i wogóle gdzie znajdują wykorzystanie?
Napisano 27 Czerwiec 200618 l Znacie takie narzędzia jak search? btw; mogę wam jeszcze haslowo podopwiedzieć: skin contest na ptrzyklad
Napisano 27 Czerwiec 200618 l tak czytam i widzę, że nikt nie widział jeszcze mydeł krojonych. są i to nawet jeszcze bardziej przypominające galaretkę. ozzyslip: mydło jak mydło ale scena i oświetlenie kuleją. na finished to to się jeszcze nie nadaje. co so SSS: podpowiem tylko co amcie wstukiwać w google: SubSurfaceScattering Pozdrawiam
Napisano 27 Czerwiec 200618 l Autor dobra dziki qwielkie wam wszystkim ale teraz koncowe pytanie ... czy to wszystko co tu podaliscie andaje sie do wykorzystania w vray'u albo jako vraymtl??
Napisano 27 Czerwiec 200618 l Tzw.LudzkaNieWiedzaNaTeamtMaterial'ow [czesta choroba, jak AIDIS]... a mydelko mi przypomina flabera... no wiecie ten stworek z wytworni Disneya no i skakal i skakal...
Napisano 28 Czerwiec 200618 l Autor No to KTO pamieta odpowiednik sss w vray'u ? przerabialem jakis tutek o transculency czy cus i tam bym podobny efekt ale za to nie dalo sie osignac pzezroczystosci nijak :P.. WIĘC ??
Napisano 29 Czerwiec 200618 l polecam: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=11688 znajdziesz tam torytoriale i pare innych madrych rzeczy na temat Subsurface Scattering
Napisano 29 Czerwiec 200618 l Autor misiold ale subsurface jest pod mentala!!!! mowie wyraznie ze chodzi mi o cos podobnego w vray. cos mnie sie obilo o uszy o transculency ale nie znalazlem zadnyuch informacji na temat tego :)
Napisano 29 Czerwiec 200618 l spoko nie denerwoj sie... spoko civis... przejrzyj manuala do Vraya tam powino byc. Jak tam ne ma poszukaj na: http://www.vray.info/ A zwlaszcza: http://www.vray.info/links.asp?categoryID=3
Napisano 29 Czerwiec 200618 l zobacz czy tutaj czegos przypadkiem ne ma http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/index.htm
Napisano 29 Czerwiec 200618 l [Klik] - beta materiały do V-raya. A najważniejszy egzVRayWax beta 0.8 - materiał wosku. Na mydło w sam raz. Instalacja? Rozpakuj, a potem drag and drop nad okienko max'a. Powodzenia. A jak nie podziała, to moge jutro podać przepis na materiał mydła, bo sie troche dzisiaj bawiłem. Zainspirowałeś mnie xD Pozdro
Napisano 29 Czerwiec 200618 l ja bym z chęcią zobaczył ten tut o materiale mydła, bo nie mam zielonego pojęcia gdzie wsadzić ten plik .mzp
Napisano 30 Czerwiec 200618 l maczuga Instalacja: 1. Przeciągasz .mzp nad okno 3DSmax'a i "upuszczasz" plik 2. Pojawia Ci się okienko egzVRayMaterials installer i wystarczy tylko kliknąć Finish instalation 3. W Material Editorze kliknij na wybór materiału (zazwyczaj przycisk z napisem [standard] ), na samej górze będziesz miał 3 nowe materiały: egzVRayCarpaint beta 0.8; egzVRayGlass beta 0.8; egzVRayWax beta 0.8. Wybierz ten ostatni, pobaw sie ustawieniami i F9 :D Jeszcze dzisiaj wrzuce materiał mydła w VrayMtl, ale później, bo na razie jestem zajęty :/ Jeszcze taka mała uwaga. SSS w V-ray'u najlepiej wyczodzi przy włączonym GI.
Napisano 30 Czerwiec 200618 l misiold - jeśli chodzi Ci o avatar, to zmienie, bo już chyba wszystim faza na avatar illy'ego minęła xD Miałem podać przepis na mydło, to podaje: Do tego jakieś GI i gotowe I efekt: Sorki za ziarno, ale nie chciało mi sie czekać. Zwiększcie subdivs i dajcie interpolation. Do tego na moim renderze nie ma AA. Ta jasna plama to dosyć mocne śwatło pod mydłem. Ustawiłem tylko po to, zeby pokazać SSS. Mam nadzieje że pomogłem i nic nie zje...psułem. Pozdrówka
Napisano 30 Czerwiec 200618 l Autor dzieki wam wszystkim za pomoc :) jednak czasem slaba praca potrafi rozwinac zainteresowanei i pomoc wielu innym ;) i mnie udalo sie cos w neci wygrzebac MYDŁO W VRAY i ogolne wytlumaczenie transculency: http://www.chaosgroup.com/stuff/MtlTutorial/
Napisano 30 Czerwiec 200618 l voyager: z całym szacunkiem ale nie zabardzo udało ci się pokazać efekt SSS. wygląda to podobnie do odbłysku na powierzchni mydła :] ale patent niezły. w mentalu robi się to prościej: sa już gotowe shaderki SSS, ale render przez to trwa dłużej. Pozdrawiam