Napisano 15 Wrzesień 200321 l Witam wszystkich :-) Korzystając z chwili wakacji postanowiłem posiedzieć nad max-em i zrobić sobie autko, żeby mieć chociaż takie skoro nie mam w garażu. A jak już robić to jakieś fajne... i tak narodził się pomysł modeny :-) Wiem, że bez krytyki pewnie czasem się nie obejdzie, ale jeżeli macie jakieś propozycje co do scenerii, w której coś takiego mogłoby stanąć, to też chętnie wysłucham :-)
Napisano 15 Wrzesień 200321 l Hmmm... modelik troszkę skopany - załamania nad prawym światełkim i na masce... Poza tym... hmm.. wakacje już się skończyły 2 tygodnie temu!! :)
Napisano 15 Wrzesień 200321 l Nie wiem jak wygląda oryginał ;), ale jak dla mnie to tylne światła zbyt kwadratowe!!
Napisano 15 Wrzesień 200321 l Autor Załamanie... ta, ciągle coś gdzieś się załamuje :/ Tą szparę na masce zmniejszyłem, bo jakaś taka za szeroka chyba była. No ale cóż, technika jeszcze nie dopracowana :-) To może jeszcze powiem, że to jest pierwszy model, bo mnie zjecie wyjadacze :) Przedtem były tylko drobne wizualki w Autodesk Viz :) A wakacje to się skończą za dwa tygodnie :P
Napisano 17 Wrzesień 200321 l Autor Jeżeli chodziło o zewnętrzne światło, to ono jest takie kanciaste, dopiero głębiej robi się okrągłe. Ale może chodziło o coś innego? :)
Napisano 17 Wrzesień 200321 l Autor szybka próba lakieru i HDRI. Jakieś takie plamy brzydkie wychodzą a siatka jest w miarę gładka :/ Ma ktoś może jakąś fajną mapę tudzież link do niej? Byłbym wdzięczny :) pozdro :)
Napisano 17 Wrzesień 200321 l hmm pomysł niezły - - - nodelik też niczego sobie - - z niecierpliwością czekam na dalsze kroki - - - pozdrowionka
Napisano 17 Wrzesień 200321 l Autor Ale jak Cię mija na ulicy na niskim biegu i niskich obrotach, to nie brzmi tak jak wygląda :/ A na wyższych? Nie wiem, bo w mieście pewnie powyżej dwójki nie pojedziesz :) Tylko czemu aparat z plecaka tak długo się wyjmuje :( Tylko wspomnienie wakacyjne pozostało :( Scorpi... a co stanęło/stoi na przeszkodzie? Przesłać mailikiem blueprinty? :D
Napisano 18 Wrzesień 200321 l ladny modelik ale jeszcze sie sporooo napocisz zanim go skonczysz lakier do wymiany a hdri masz na www.max3d.pl i te co tam sa powinny ci spokojnie wystaczyc
Napisano 19 Wrzesień 200321 l dach jakis taki krzywy wyglada - na renderze z HRDI, poza tym te swiatla z tylu troszke bardziej okragle mimo wszystko - kto widzial ten samochod na zywo (z baaaardzo bliska) ten wie, i jeszcze te (cholera slowo mi wypadlo) - laczenia maski z dachem jakies takie krzywe - tylko prosze sie nie smiac ze nie pamietam slow, kilka miesiecy poza krajem robi swoje :P
Napisano 10 Październik 200321 l Autor Niestety poprzedni model w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach przepadł i robię całość od nowa :( Dużo tego nie ma na razie, bo szkoła się zaczęła itd. :) Jeżeli macie jakieś spostrzeżenia co do siatki to proszę się nie krępować. NIe jest za gęsta? Da się coś usprawnić? :)
Napisano 10 Październik 200321 l ładnie sie zapowiada ale czy aby niezagesto :) (z tą gestością to indywidualna sprawa)
Napisano 10 Październik 200321 l nom, wygląda nieźle ale dałoby się zrobić to samo z dwa razy mniejszej ilości polygonów :) no i trochę się obawiam o okrągłość tylnich świateł :| zamiast robić tam tak gęstą siatkę zrób je z 6-cio stronnego cylindra a meshsmooth je ładnie zaokrągli :) trzymaj się [piwo]
Napisano 12 Październik 200321 l Autor Chyba robimy na dwa sposoby... Ty od ogółu do szczegółu, a ja zderzak drugi dzień klepię i ciągle coś mi nie pasuje :) Tak więc spoko... też Ci nieźle wyjdzie pewnie i być może szybciej niż mi. Pozdr :)
Napisano 13 Październik 200321 l Ładne:) Bardzo gładkie, a przynajmniej sprawia takie wrażenie :] Tylko zderzak (dokładniej jego krawędź) wydaje się troche kanciata. Nie wiem, czy tak jest w orginale, jak jest to sorki.
Napisano 13 Październik 200321 l Autor Racja... krawędź trzeba będzie wygładzić na oko, bo na blueprincie kwadraciki widać a nie linię przy zbliżeniu i dopasować całą płaszczyznę przy dziurze na koło (ale dzisiaj chyba już mi się nie chce :)
Napisano 13 Październik 200321 l a czy to wcięcie na lampę z tyłu ma być takie kwadratowe w jednym miejscu ?? bo jakoś dziwnie to wygląda :|:)
Napisano 14 Październik 200321 l Autor Na poprzedniej stronie dałem zdjęcie z tyłu... zewnętrzny otwór nie jest okrągły
Napisano 14 Październik 200321 l no rzeczywiście, zwracam honor :D[piwo] i czekam na dalsze updaty, bo zapowiada się naprawdę dobry model :) a będziesz robił wnętrze i jakieś otoczenie ??
Napisano 14 Październik 200321 l Autor Otoczenie jak najbardziej :D NIe chciałbym zakończyć pracy na samym modelu. Wnętrze też pewnie zacznę jeżeli starczy mi cierpliwości :) Jak coś robić, to do końca i porządnie nie? :) Pozdrowienia :)
Napisano 26 Październik 200321 l Autor Jakiś update wypadałoby zrobić... szpara przy drzwiach metodą chamfer -> extrude niekoniecznie mi wyszła i nie chce mi się na razie poszczególnych wertex-ów przesuwać - zostawiam to na koniec :)
Napisano 26 Październik 200321 l już się bałem, że porzuciłeś ten projekt :) nieźle, czekam na więcej [piwo] P.S. maska z przodu wydaje się być trochę niedopasowana :|
Napisano 26 Październik 200321 l Autor Jest niedopasowana, bo to jest jeszcze osobny obiekt i chciałem tylko zobaczyć czy gdzieś szpara nie wyjdzie za duża. Muszę ją trochę zaokrąglić na dole i powinno być ok :)
Napisano 2 Listopad 200321 l Autor Wrzucę sobie renderek. Nie musicie mówić, że za felgą prześwituje podłoże, bo tam nic nie ma jeszcze :) Jutro może pojawią się boczne szyby i lusterka :)
Napisano 2 Listopad 200321 l daj zbliżenie samej felgi :) mam nadzieję, że tarcze hamulcowe też wymodelujesz :] [piwo]
Napisano 2 Listopad 200321 l Wydaje mi sie ze cos pomiedzy swiatlem a nadkolem sie gniecie. A tak to bardzo ladny modelik. Pozdro[piwo]
Napisano 2 Listopad 200321 l Przednia maska do wymiany...tzn gdzie sa wybrzusszenia?? przypatrz sie nafotki tej fury i sam zobacz ze tam sa zagiecia... pozdr
Napisano 2 Listopad 200321 l Autor Wybrzuszenia? Jakie wybrzuszenia? Chodzi o te przy lampach nad kołami? :| Jeżeli tak, to może i racja :) Btw, to obniżyłem ogólnie maskę, więc automatycznie wyszły trochę do góry i wygląda nieco lepiej. Ale render dopiero jutro :)
Napisano 13 Grudzień 200321 l Autor Zgodnie z obietnicą malutki update i zbliżenie na koło. Trochę za dużo rzeczy się zweldowało, ale to już jutro poprawię :) No i chyba jednak usunę ostrzejszą krawędź po zewnętrznej stronie przednich wlotów powietrza... strasznie to wygląda :/ Korzystając z okazji dzięki za wszystkie komentarze :)
Napisano 14 Grudzień 200321 l Autor Big problem :( Macie jakieś patenty na robienie uszczelek przy szybach? Próbowałem sposobem z tutoriala Land Rover Freelander, ale strasznie nierówna wychodzi :/ Przód już wygładziłem - renderek wieczorkiem :) Don - dużo się nie zmieniło... całość możesz zobaczyć na obrazku wyżej :P
Napisano 20 Grudzień 200321 l Co do uszczelek przy szybach , ja zamieniam granice otworu /krawędzie / na kształt shape i nadaję grubość .