Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Popchnięty własnymi problemami i tym że udało mi się je rozwiązać, postanowiłem się podzielić co nieco :D

Wiec zaczynajmy :)

Pewnie wielu z Was widziało nie raz pliki *.mov w których dało się przeglądać całe wnetrze - było się tak jak by wirtualną kamerą...Taki efekt da się uzyskać w bardzo prosty sposób. (o ile dział - jeśli nie działa, omówie ten problem za chwilkę).

Strownik:

Do poprawnego działania i exportu panoramy potrzebny jeste program QuickTime, który za darmo mozna pobrać stąd >>klik

(Quick Time Alternative nie działa ;) )

Kamera:

Kamere wstawiamy tak jak tylko tego chcemy (efektowniej wygląda jesli w poblizu kamery nie ma zadnych dużych płaskich powierzchni...jak naprzykład ściana). Kamera powinna mieć dośc mały fov w granicach 35-28 tak aby obejmowała sporą przestrzeń...wpłynie to na przejrzystośc oglądanej panoramy :)

Render:

Aby wszystko działało, nie musimy nic zmieniać w naszych ustawieniach (jeśli używasz VRay'a i jeżeli masz włączonego VRayFrameBuffera - wyłącz go ! ).

Tworzymy panoramę:

Przechodzimy do menu Render > Panorama Exporter

panoramaexporter.JPG

Pojawia nam się takie oto menu

menu.JPG

z którego wybieramy - "Render..."

Pojawia się nam okienko w którym mamy do wyboru ustawienia rozdzielczości

(Proszę się nią nie sugerować, nie jest to rozdzielczośc pojedyńczej klatki, a całej apnoramy.) Dla dobrego efektu polecam wybieranie najwyższej rozdzielczości :)

W podmenu Render Output klikamy na "Files..." i szukamy miejsca dla naszej panoramy która niedługo powstanie. Nadajemy jej nazwe i rozszerzenie .mov (tylko to rozszerzenie jest w stanie wyświetlić nam panoramę). Pojawia sie menu: (przynajmniej u mnie :P)

compress.JPG

Z którego w

menu rozwijanym wybieramy : Motion JPEG A

Quality: High

i klikamy ok :D

No to teraz klikamy "Render" i...czekamy...czekamy...czekamy i jeszcze raz czekamy :d

Gdy się skończy :D i nasza panorama pojawi się w okienku zatytuowanym "Panorama Exporter Viewer" nasza Panorama jest już gotowa :D Fajnie nie? :D

A teraz ten drugi przypadek kiedy to nie działa i plik który rzekomo miał powstać w określonej przez nas ścieżce, nie powstał...

Sterownik:

Quick Time + program Pano2QTVR - którego pobierzemy za darmo stąd >>klik

Kamera i Render bez zmian.

Tworzymy panorame.

Dochodzimy krok po kroku tak jak wyżej do momentu w którym klikaliśmy na "Files..." i po prostu tego nie robimy.

Nasteonie klikamy na "Render" i znów czekamy...czekamy itd :P

Gdy juz render się skończy i pojawi sie nam okienko "Panorama Exporter Viewer", wybieramy w nim File > Export > Export Sphere i zapisujemy naszą panorame do pliku...powiedzmy .JPG gdziekolwiek :)

Odpalamy Pano2QTVR. Tworzymy nowy projekt.

W polu "Eqirectangular image" (miałem ptoblem z przepisaniem tej nazwy :P) szukamy naszego pliku JPG z naszą Panorama :)

W polu "Output filename" Wybieramy scieżkę oraz nazwę dla naszej panoramy juz pod QuickTime'a. Klikamy "Create Movie" i juz :D Panorama gotowa. (Po więcej informacji o Pano2QTVR zapraszam na ich strone i podstrone Tutorials - >>klik

Otwieramy ją za pomoca QuickTime'a i cieszymy sie tym, ze mozemy klientowi zaprezentować nowy bajer :D

Przykład takiej Panoramy możecie zobaczyć tutaj >>klik

P.S. Możecie jechac :D A co mi tam :D

P.S.2 Sorry za błędy ort, nie mam narazie Worda :P

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 10,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

pokazywalem kiedys PE w jakims moim watku 3 lata temu

Napisano

na wstepie raz jeszcze dzieki MaGuu :)

teraz problem - renderuje panorame w Vrayu (bez VFB) irr + lc. problem jest taki, ze po wyrenderowaniu poszczegolne rzuty sa jakby inaczej oswietlone, o tak:

4219807_qtvr.jpg

widac wyrazna granice pomiedzy rzutami.

chcialbym wiedziec czy mozna cos zrobic, zeby wygladalo to tak jak powinno?

dodam od razu, ze poradzilem sobie z tym przy pomocy kamerki boxowej (tak jak na poczatku kombinowalem). wyrenderowana siatke pocialem na rzuty i w takiej formie importowalem do P2QTVR. korzysc taka, ze niby jest wieksza kontrola nad rozmiarem panoramy i Vray nie traci czasu na "merging light cache passes" (co wlasnie srednio mu wychodzi w tym wypadku). jednak jesli bylby jakis sposob na ominiecie tego buga, czy cokolwiek to jest, chetnie bym go poznal :)

pozdrawiam

Napisano

ah znów to powtórzę :D

starsze wersje vraya mają bonus w postaci renderowania klatek z różną jasnością/nasyceniem. błąd ten zniknął w którejś wersji. na pewno nie ma go w 1.47.03 :)

pozdrawiam

Napisano

wstępne próby 'twierdzą' że paskudztwo nie działa z vrejowską kamerą , niestety nie działa gdyż nie wiedzieć czemu panorama exporter nie traktuje vrejowskiej kamery jako kamere... wiec dupa

generalnie problem jest z przejściem z kamery vraya na maxową (totalna kaszana kolorów)..... czemu to wszystko jest takie pogięte....

Napisano
  • Autor

a gdyby renderowac kamerą Vryjową, ale w ustawieniach Rendera, ale w zakładce Camera, wybrac Camere box? Zapisac to wszystko do jpg i uzyc tego programu Pano2QTVR ? Moze zadziała?

Napisano

Type w zakładce camera nie oddziałuje na vray phisical cam...

to może inaczej jak przejść z vray phisical na maxową kamere z zachowaniem kolorów ?

Napisano

Jak zrobić żeby po zapisaniu do pliku mov to kamera obracala sie dookoła obiektu a nie jak to ma miejsce teraz czyli wokol wlasnej osi?

Napisano

świetny program!!! totalnie c****wy ten quicktime... mam alternative i działa pieknie tzn. odpala filmiki a ten nawet włączyć sie nie chce..! mam xp 64 pewnie dlatego..ale bez jaj.

Napisano

a jak uzywacie camera correction to panorama wam wychodzi okej? bo u mnie nie.

Napisano
Jak zrobić żeby po zapisaniu do pliku mov to kamera obracala sie dookoła obiektu a nie jak to ma miejsce teraz czyli wokol wlasnej osi?

Dołączam sie do pytania , wie ktoś może jak zrobić żeby kamerka kręciła się dookoła jakiegoś obiektu ?

Napisano

a ja mam pytanie! na renderkach w quciktime na panoramie widzę dziwne seamy.. dlatego chcialbym tego pano2qtvr ale czy jest jakaś darmowa alternatywa?? :)