Napisano 28 Maj 200717 l ale czad z tym HDR :) bardzo fajne:) musze sobie w koncu aparat kupic:) pozdr
Napisano 28 Maj 200717 l uwaga! user falcom miał tutaj dwie fotki. zostały usunięte z powodu przekroczenia wielkości postowanego obrazka. proszę na przyszłość o przeczytanie zasad jakie sa w dziale fotografia. Pozdrawiam
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Juz mi sie udalo: Pierwsze próby, teraz już wiem co robić, a czego nie :) Ważka Bajzel Klucze Kowadlo Kwiatek I nie ma kwiatka :D Wiem ze za duze iso mialem ustawione, ale zauwazyłem dopiero na kompie :(
Napisano 6 Czerwiec 200717 l Autor ostatnie przesadzil z wygladzaniem swiatla :) drugie jakies dziwne bo wszystko jasne a widok za oknem przepalony (az dziw jak na hdr) a klucze mi sie podobaja
Napisano 6 Czerwiec 200717 l Faktycznie jakaś przeginka z tym kwiatem była :P Była i nima... W drugim chyba miałem ustawiony za mały skok ev bo tylko 0,5, dobrze myśle?
Napisano 7 Czerwiec 200717 l Witam, świetny topic, zachęcił mnie do spróbowania swoich sił w tej technice, bo mimo że widziałem już kiedyś tego typu zdjęcia to nawet nie przypuszczałem, że samemu tak łatwo uzyskać podobny efekt, dzięki Illy za oświecenie ;) A poniżej moje pierwsze próby (Canon A510 + statyw): oryginał: hdr (3 zdjęcia, skok co 2EV, obróbka Photomatix + PS): --- oryginał: hdr (5 zdjęć, skok co 1EV, obróbka Photomatix + PS minimalnie): Pozdrawiam. P.S. Mam nadzieję, że wątek troche ożyje, zwłaszcza że ostatnio jest idealna pogoda na zdjęcia w plenerze.
Napisano 8 Czerwiec 200717 l Kolejna porcja, tym razem trochę truskawek ;) Smacznego. P.S. Wszystkie powyższe zdjęcia były składane z 5-ciu przy skoku co 1EV (od -2EV do +2EV) oraz obrabiane w PSie.
Napisano 17 Czerwiec 200717 l moje pierwsze podejście na poważnie do fotografii :) Panasonic DMC-LZ5 (oba złożone z 3 zdjęć) i jeszcze to
Napisano 15 Lipiec 200717 l Już się nie dziwię, dlaczego na WPP masa jest HDRów właśnie - na powyższym nawet hotel Mercure wygląda na obdrapaną komunistyczną pamiątkę. Fajne zdjecie, Arturros.
Napisano 15 Lipiec 200717 l Autor tez robilem tam kiedys fotki, ale gdzies wcielo, pozatym ja bylem w nocy ;/
Napisano 15 Lipiec 200717 l ja bylem przy zachmurzonym niebie niestety dlatego pokazalem ta fotke w takich barwach a chcialem sie wybrac przy pelnym sloneczku zeby ukazac maximum kolorow co zapewne uczynie dzisiaj albo jutro :) a noca tam tez jest ciekawie przeciez;) pozdro:)
Napisano 26 Lipiec 200717 l Retusz na stare zdjęcie. Pytanie mam. Jak składacie te 3-5 ileśtam zdjęć w 1 i gdzie w 400D jest opcja AEB, bo jak narazie robię 3 z ręcznie zmienianą ekspozycją :(
Napisano 26 Lipiec 200717 l MENU (ten przycisk po lewej od ekranu) --> ikona aparatu z nr 2 --> pierwsza pozycja to AEB. KRęcąć kółkiem nastaw wybierasz różnice ekspozycji. Wtedy pojawia Ci się ikonka na wyświetloaczu trzecz prostokątów, czarnego, w paski i białego, to znaczy, że robisz z tą opcją. Żeby zrobić trzy pod rząd z różną eksp. wystarczy trzymać dłużej spust migawki. A co do składania ich, to używamy photomatrixa, halo, na początku topica są linki i miejsce, z którego można pobrać program.
Napisano 27 Lipiec 200717 l nie pamietam dokladnie bo tym sie bawilem u kumpla ale to bylo bodajrze FILE=>scripts=>merge to HDR albo cos takiego. napewno bylo pod FILE. poszukaj a znajdziesz:) edit: dokladnie tak to jest:) File>Automate>Merge to HD a tutaj masz tutka fajnego :] http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/high-dynamic-range.htm
Napisano 27 Lipiec 200717 l No właśnie przesukiwałem Google ze smutkiem, bo myślałem, że znów trafię na naciągaczy z plug-in'ami za $20, ale ta opcja jest już w "stock'owym" CS2 wieć jupi :) zrobię fotke za oknem, bo nie mam czasu iść dalej :) Zrobiłem kilka zdjęć i jedno minimalnie poruszyłem i to już bardzo widać... Trochę poprawiłem, ale miejscami powychodziły bardzo "funky" kolory i muszę stwierdzić, że Photomatix w tym miejscu wygrywa (jak narazie) :> Ok mój dzisiejszy eksperyment z HDR: Te programy dziwnie modyfikują niektóre obiekty i dodają dziwne efekty np. na tym moim w miejscu tych rur nad torami po prawej widać jakieś stożki światła... tego tam nie było na żadnym ze zdjęć...
Napisano 30 Lipiec 200717 l Lumpy, podobają mi się tory, tylko chyba jednak ciut przegiąłeś z przekrzywieniem ich, natomiast druga fota taka zwykła, nie widać, że to hdr na moje oko. Hehe tak patrzę teraz, to na tym poniższym zdjęciu też chyba średnio widać. :D Tero jo:
Napisano 16 Sierpień 200717 l Też kiedyś liznołem nieco tematu. Pojechałem ostro ale wrzucam. Foto sprzed prawie roku. Technicznie: RAW wywołany chyba na 5 exp + Photomatix Dzień za dniem
Napisano 16 Sierpień 200717 l Jeśli patrzeć od strony foto to fakt, za dużo bajerów, a jeśli patrzeć od strony graficznej to wygląda to jak konkretny obraz.
Napisano 17 Sierpień 200717 l Patrz na to jak na fotografię HDR a zobaczysz całą jej esencję ;) Pozdrawiam
Napisano 17 Sierpień 200717 l Robertus to ciut za bardzo spłaszczyłeś jednek hdr mimo wszystko też powinno mieć 3 wymiar