tadzio Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 ale czad z tym HDR :) bardzo fajne:) musze sobie w koncu aparat kupic:) pozdr
tweety Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 uwaga! user falcom miał tutaj dwie fotki. zostały usunięte z powodu przekroczenia wielkości postowanego obrazka. proszę na przyszłość o przeczytanie zasad jakie sa w dziale fotografia. Pozdrawiam
illy Napisano 28 Maj 2007 Autor Napisano 28 Maj 2007 łe, myslalem ze tweety jakiegos hdr wrzucil, a on tylko grozi ;/
tweety Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 nie bawię się w HDR :] i nie grożę tylko upominam :]
tweety Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 kto jest taki zły dla illusia? powiedz kto cie krzywdzi? ;*
SoAd Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 A jakiego programu uzywacie , ze wam nie wywala napisow jak Photomatix?
SoAd Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Juz mi sie udalo: Pierwsze próby, teraz już wiem co robić, a czego nie :) Ważka Bajzel Klucze Kowadlo Kwiatek I nie ma kwiatka :D Wiem ze za duze iso mialem ustawione, ale zauwazyłem dopiero na kompie :(
Kuciel Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 to ostatnie to jakas tragedia embos czy co ?
illy Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 ostatnie przesadzil z wygladzaniem swiatla :) drugie jakies dziwne bo wszystko jasne a widok za oknem przepalony (az dziw jak na hdr) a klucze mi sie podobaja
SoAd Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Faktycznie jakaś przeginka z tym kwiatem była :P Była i nima... W drugim chyba miałem ustawiony za mały skok ev bo tylko 0,5, dobrze myśle?
Loozack Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Witam, świetny topic, zachęcił mnie do spróbowania swoich sił w tej technice, bo mimo że widziałem już kiedyś tego typu zdjęcia to nawet nie przypuszczałem, że samemu tak łatwo uzyskać podobny efekt, dzięki Illy za oświecenie ;) A poniżej moje pierwsze próby (Canon A510 + statyw): oryginał: hdr (3 zdjęcia, skok co 2EV, obróbka Photomatix + PS): --- oryginał: hdr (5 zdjęć, skok co 1EV, obróbka Photomatix + PS minimalnie): Pozdrawiam. P.S. Mam nadzieję, że wątek troche ożyje, zwłaszcza że ostatnio jest idealna pogoda na zdjęcia w plenerze.
Loozack Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 no fakt, zmęczone troche ale nie chciało mi się wyjmować nowego ;)
Loozack Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Kolejna porcja, tym razem trochę truskawek ;) Smacznego. P.S. Wszystkie powyższe zdjęcia były składane z 5-ciu przy skoku co 1EV (od -2EV do +2EV) oraz obrabiane w PSie.
Drakula Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Soad, nie chcesz sie pozbyc tabliczki soltysa? :)
Fargate Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 moje pierwsze podejście na poważnie do fotografii :) Panasonic DMC-LZ5 (oba złożone z 3 zdjęć) i jeszcze to
colgatte Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Już się nie dziwię, dlaczego na WPP masa jest HDRów właśnie - na powyższym nawet hotel Mercure wygląda na obdrapaną komunistyczną pamiątkę. Fajne zdjecie, Arturros.
illy Napisano 15 Lipiec 2007 Autor Napisano 15 Lipiec 2007 tez robilem tam kiedys fotki, ale gdzies wcielo, pozatym ja bylem w nocy ;/
arturros Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 ja bylem przy zachmurzonym niebie niestety dlatego pokazalem ta fotke w takich barwach a chcialem sie wybrac przy pelnym sloneczku zeby ukazac maximum kolorow co zapewne uczynie dzisiaj albo jutro :) a noca tam tez jest ciekawie przeciez;) pozdro:)
1nS Napisano 26 Lipiec 2007 Napisano 26 Lipiec 2007 Retusz na stare zdjęcie. Pytanie mam. Jak składacie te 3-5 ileśtam zdjęć w 1 i gdzie w 400D jest opcja AEB, bo jak narazie robię 3 z ręcznie zmienianą ekspozycją :(
colgatte Napisano 26 Lipiec 2007 Napisano 26 Lipiec 2007 MENU (ten przycisk po lewej od ekranu) --> ikona aparatu z nr 2 --> pierwsza pozycja to AEB. KRęcąć kółkiem nastaw wybierasz różnice ekspozycji. Wtedy pojawia Ci się ikonka na wyświetloaczu trzecz prostokątów, czarnego, w paski i białego, to znaczy, że robisz z tą opcją. Żeby zrobić trzy pod rząd z różną eksp. wystarczy trzymać dłużej spust migawki. A co do składania ich, to używamy photomatrixa, halo, na początku topica są linki i miejsce, z którego można pobrać program.
illy Napisano 26 Lipiec 2007 Autor Napisano 26 Lipiec 2007 A co do składania ich, to używamy photomatrixa Photomatix!
1nS Napisano 26 Lipiec 2007 Napisano 26 Lipiec 2007 Sprawdzałem te linki, ale to akurat mi umknęło :( Dzięki za info.
arturros Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 w ps od wersji cs2 mozna juz tez sklejac hdr:)
1nS Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 w ps od wersji cs2 mozna juz tez sklejac hdr:) Oto powiedz jak :)
arturros Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 nie pamietam dokladnie bo tym sie bawilem u kumpla ale to bylo bodajrze FILE=>scripts=>merge to HDR albo cos takiego. napewno bylo pod FILE. poszukaj a znajdziesz:) edit: dokladnie tak to jest:) File>Automate>Merge to HD a tutaj masz tutka fajnego :] http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/high-dynamic-range.htm
1nS Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 No właśnie przesukiwałem Google ze smutkiem, bo myślałem, że znów trafię na naciągaczy z plug-in'ami za $20, ale ta opcja jest już w "stock'owym" CS2 wieć jupi :) zrobię fotke za oknem, bo nie mam czasu iść dalej :) Zrobiłem kilka zdjęć i jedno minimalnie poruszyłem i to już bardzo widać... Trochę poprawiłem, ale miejscami powychodziły bardzo "funky" kolory i muszę stwierdzić, że Photomatix w tym miejscu wygrywa (jak narazie) :> Ok mój dzisiejszy eksperyment z HDR: Te programy dziwnie modyfikują niektóre obiekty i dodają dziwne efekty np. na tym moim w miejscu tych rur nad torami po prawej widać jakieś stożki światła... tego tam nie było na żadnym ze zdjęć...
colgatte Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Lumpy, podobają mi się tory, tylko chyba jednak ciut przegiąłeś z przekrzywieniem ich, natomiast druga fota taka zwykła, nie widać, że to hdr na moje oko. Hehe tak patrzę teraz, to na tym poniższym zdjęciu też chyba średnio widać. :D Tero jo:
illy Napisano 30 Lipiec 2007 Autor Napisano 30 Lipiec 2007 mialem kiedys takiego misia nazywalem go Miszka
Robertus Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Też kiedyś liznołem nieco tematu. Pojechałem ostro ale wrzucam. Foto sprzed prawie roku. Technicznie: RAW wywołany chyba na 5 exp + Photomatix Dzień za dniem
1nS Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Jeśli patrzeć od strony foto to fakt, za dużo bajerów, a jeśli patrzeć od strony graficznej to wygląda to jak konkretny obraz.
Loozack Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 Patrz na to jak na fotografię HDR a zobaczysz całą jej esencję ;) Pozdrawiam
AGmakonts Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 Robertus to ciut za bardzo spłaszczyłeś jednek hdr mimo wszystko też powinno mieć 3 wymiar
Rekomendowane odpowiedzi