Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Siema

Chce se kupic dysk 250 gb , jakiej firmy byscie polecili, mysle ze Seagate sa dobre :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 20
  • Wy艣wietle艅 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

My艣le, 偶e stereotypujesz :D

Ostatnie dyski Samsunga bij膮 wszystkie inne wydajno艣ci膮 (a ich trwa艂o艣膰 zawsze by艂a na wysokim poziomie). Bierz nowego Samsunga i cze艣膰. Cisza, szybko艣膰, niska temperatura, niezawodno艣膰. Nie, nie jestem przedstawicielem Samsunga. :)

Napisano

seagate mi pad艂 po 2-3 tyg (te偶 250 GB na SATA II), w nocy zacz膮艂 szlifowa膰 jak szalony i po zawisie windowsa ju偶 si臋 nie odpali艂. Kumpel ze sklepu odradza艂 mi seagate`y i chyba mia艂 racj臋. Dosta艂em w ramach gwarancji WD`ka i sprawuje si臋 艣wietnie, o wiele cichszy i mniej si臋 grzeje :)

Z mojej strony oczywiscie mog臋 odradzi膰 seagate`y ;]

Napisano

Marcin ma racj臋. Ostatnimi czasy (od ponad roku), ci膮g艂e problemy z 偶ywotno艣ci膮 dysk贸w Seagate. Te偶 mam WD (to co mnie wkurza to jego temperatura - jest wysoka, Samsungi s膮 przynajmniej 2 razy ch艂odniejsze) i jest cichy, naprawd臋 cichy. P贸ki co nie mog臋 narzeka膰. Zreszt膮 swego czasu by艂y najszybsze wi臋c... ;)

Napisano

tez mam wd 250 i jestem bardzo zadowolony, jest chyba ciut glosniejszy podczas rozruchu kompa na samym stacie po wcisnieciu "on", a potem poprostu go nie slychac ;)

Aktualnie mam 2 dyski jeden wd jeden sigejt i umnie wd jest chlodniejszy o 2 stopnie od sigejta

wd : 39

sigejt : 41

Obydwa maja podobne parametry

Napisano

ja mam du偶o twardych dysk贸w (oko艂o 30) a przez kilkana艣cie lat siedzenia w kompach wyrobi艂em sobie zdanie 偶e najlepsze s膮 WD potem d艂ugo nic, potem by艂o Quantum (seria big foot) a dopiero Seagate

Mam jeszcze jedno zboczenie, wi臋cej mniejszych ni偶 mniej wi臋kszych

tylko WD - mia艂em jed膮 awari臋 na 10-12 problem贸w z Seagatem (serwis Seagate nie odbiera telefon贸w odemnie)

Napisano

O takie co艣 mam i jestem bardzo zadowolony.

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=19939

Tym bardziej, 偶e dysk musi uci膮gn膮膰 3 komputery w sieci domowej (mp3, filmy, seriale, instale, drivery).

PS: A Seagate, to by艂 super, ale par臋 lat temu.

Napisano

A ja mam dwa seagaty i jednego samsunga, wszystkie s膮 ok. W zasadzie z 偶adnym nie mia艂em problem贸w.

Napisano

Mi wszyscy odradzali Samsunga, ale go zakupi艂em i sprawuje sie 艣wietnie. Jest szybki i jak narazie niezawodny (od roku :))

Jedyna (ma艂a) wada, to 偶e jest troche g艂o艣ny czasami.

Napisano
  • Autor

dzieki za komentraze ;) wiecie ja mam Seagete juz 3-4 lat i nigdy mi sie nie zepsol :) fakt ze 3-4 lat temu go kupilem :D nie wiem jak jest teraz z tymi dyskami, cena nie gra roli aby byl z niego zadowolony. No to kupuje WD :D chyba ...

Napisano

Z tego co sie orientuj臋 to technologiczne r贸偶nice s膮 minimalne, sam 艣migam na barracudach zaje藕dzi艂em juz kilka ale UWAGA - z powody przerw w podawaniu napi臋cia z zasilacza po wymianie zasilacza nowy komplet 4 dysk贸w 艣miga bez problemu.

a i serwis wymienia艂 mi 3 dyski pod rz膮d bez pi艣ni臋cia s艂owem.

Napisano

Ja na Segate przesiedzialem od 1,2 Gb, pozniej mialem 8GB WD, teraz mam 40 Seagate i 160 WD, WD kupilem bo byl tanszy, musze przyznac ze jedyne co mnie w nim denerwuje to to jest strasznie glo艣ny, przed oblo偶eniem go piank膮 pracowa艂 jak kosiarka :) No i przykro slyszec ze Sygate sie sypie, bo mialem o tych dyskach bardzo dobre zdanie.

Napisano

M贸j WD jest niemal nies艂yszalny (trzeba przy艂o偶y膰 ucho do obudowy), natomiast do艣膰 gor膮cy (120GB) - nie wierzcie systemowym wska藕nikom tylko w艂asnej d艂oni. Widz臋, 偶e ma艂o kto wspomina o Samsungach. Fakt, kiedy艣 by艂y do艣膰 powolne, ale od zawsze ciche i ch艂odne a tak偶e niezawodne - dzisiaj s膮 r贸wnie偶 najwydajniejsze (m贸wi臋 o dyskach 7200).

Napisano

Ja mam u siebie samsunga i hitachi. Obydwa praktycznie nies艂yszalne:) Jedynie od czasu do czasu stuknie g艂owica, ale to dotyczy wszystkich produkowanych dysk贸w. Co do cichych dysk贸w western digital to pierwszy raz o takim ewenemencie s艂ysze ;) Wszystkie WDki kt贸re mia艂em (nie tylko ja, znajomi tez narzekali) by艂y potwornie g艂o艣ne. No ale mo偶e trafiaj膮 si臋 lepsze sztuki. Z samsungami zreszt膮 jest podobnie - tyle 偶e ciche sztuki s膮 norm膮, g艂o艣ne to wyj膮tki. Jedyne dyski o kt贸rych nie s艂ysza艂em z艂ego s艂owa to Hitachi, kt贸re polecam z czystym sumieniem ;)

Napisano
  • Autor

to mi namieszaliscie :) chyyba walne sade ktory dysk najczesciej kupowany i polecany :D

Napisano

pozwole sobie sie podlaczyc do tematu, ale z nieco innym problemem.

mianowicie, jak polecacie partycjonowac dyski o wielkosciach rzedu wspomnianych 250GB?

najbardziej pasowala by mi jedna literka dysku dla calego dysku.

czy dobrym rozwiazaniem jest sformatowac i zostawic takiego giganta?

czy mimo wszystko sformatowac na kilka mniejszych?

czy ew. sformatowac na pare partycji a potem je wirtualnie polaczyc w jedna literke? (tu pytanie jak to sie robi w win xp?)

Napisano

Nie polecam jednej partycji z kilku powod贸w. Jakakolwiek operacja wymagaj膮ca sprawdzenia struktry danych na partycji poch艂onie zdecydowanie wi臋cej czasu, po drugie operacje na tablicy plik贸w b臋d膮 du偶o wolniejsze, bo wszystkie pliki na dysku b臋d膮 w jednej wielkiej tablicy alokacji. W ko艅cu awaria partycji wy艂膮cza z u偶ytku ca艂y dysk. Same minusy. Podziel to na 4 partycje i gra muzyka. Nie s艂ysza艂em o 艂膮czeniu partycji w jedn膮 wirtualn膮 (ale kto wie...).

Napisano

ja mam 320 jako jedn膮 partycje z danymi i 40 na system jakby pad艂 to sie nie martwie :) na tym z danymi nie experymenuje tylko S.M.A.R.T. sprawdzam czy jeszcze dzia艂a :)

Napisano

kengi: jedna partycja to samob贸jstwo, nawet je艣li nie masz na niej postawionej winzgrozy czy innego OS.

po p贸艂 roku b臋dziesz chcia艂 zrobi膰 defragmentacj臋 czy przelecie膰to jakim艣 disc doctorem to poczekasz sobie ze dwa dni. a w razie padaki dysku czeka ci臋 d艂uga艣ne odzyskiwanie danych...

poza tym faktycznie jak pisze Remedy: padnie ci partycja i co wtedy? serwisowanie za 500 pln tylko po to, 偶eby odzyska膰 wszystkie nawet te niepotrzebne dane ?

ja mam obecnie zaledwie 80GB ale i tak podzieli艂em to na 5 partycji: 1 systemowa i 4 na reszt臋. w tym na jednej trzymam tylko grafik臋 na innej muzyk臋, filmy, instalki, reszta to ma艂e dyski zapasowe na backupy i testy.

Poza tym kiedy艣 pad艂 mi Seagate 10GB z bardzo wa偶nymi rzeczami i od tamtej pory jako艣 raz na miesi膮c czy dwa zgrywam co wa偶niejsze na CD/DVD.

Pozdrawiam

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci