Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Siema Chce se kupic dysk 250 gb , jakiej firmy byscie polecili, mysle ze Seagate sa dobre :) pozdrawiam
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l My艣le, 偶e stereotypujesz :D Ostatnie dyski Samsunga bij膮 wszystkie inne wydajno艣ci膮 (a ich trwa艂o艣膰 zawsze by艂a na wysokim poziomie). Bierz nowego Samsunga i cze艣膰. Cisza, szybko艣膰, niska temperatura, niezawodno艣膰. Nie, nie jestem przedstawicielem Samsunga. :)
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l seagate mi pad艂 po 2-3 tyg (te偶 250 GB na SATA II), w nocy zacz膮艂 szlifowa膰 jak szalony i po zawisie windowsa ju偶 si臋 nie odpali艂. Kumpel ze sklepu odradza艂 mi seagate`y i chyba mia艂 racj臋. Dosta艂em w ramach gwarancji WD`ka i sprawuje si臋 艣wietnie, o wiele cichszy i mniej si臋 grzeje :) 聽 Z mojej strony oczywiscie mog臋 odradzi膰 seagate`y ;]
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Marcin ma racj臋. Ostatnimi czasy (od ponad roku), ci膮g艂e problemy z 偶ywotno艣ci膮 dysk贸w Seagate. Te偶 mam WD (to co mnie wkurza to jego temperatura - jest wysoka, Samsungi s膮 przynajmniej 2 razy ch艂odniejsze) i jest cichy, naprawd臋 cichy. P贸ki co nie mog臋 narzeka膰. Zreszt膮 swego czasu by艂y najszybsze wi臋c... ;)
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l mi te偶 seagate 320 po 3 miechach sie posypa艂 teraz mam tylko WD g艂贸wnie dlatego 偶e te艅sze :P i narazie sie nie sypi膮
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l tez mam wd 250 i jestem bardzo zadowolony, jest chyba ciut glosniejszy podczas rozruchu kompa na samym stacie po wcisnieciu "on", a potem poprostu go nie slychac ;) 聽 Aktualnie mam 2 dyski jeden wd jeden sigejt i umnie wd jest chlodniejszy o 2 stopnie od sigejta wd : 39 sigejt : 41 聽 Obydwa maja podobne parametry
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l ja mam du偶o twardych dysk贸w (oko艂o 30) a przez kilkana艣cie lat siedzenia w kompach wyrobi艂em sobie zdanie 偶e najlepsze s膮 WD potem d艂ugo nic, potem by艂o Quantum (seria big foot) a dopiero Seagate Mam jeszcze jedno zboczenie, wi臋cej mniejszych ni偶 mniej wi臋kszych tylko WD - mia艂em jed膮 awari臋 na 10-12 problem贸w z Seagatem (serwis Seagate nie odbiera telefon贸w odemnie)
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l O takie co艣 mam i jestem bardzo zadowolony. http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=19939 聽 Tym bardziej, 偶e dysk musi uci膮gn膮膰 3 komputery w sieci domowej (mp3, filmy, seriale, instale, drivery). 聽 PS: A Seagate, to by艂 super, ale par臋 lat temu.
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l A ja mam dwa seagaty i jednego samsunga, wszystkie s膮 ok. W zasadzie z 偶adnym nie mia艂em problem贸w.
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Mi wszyscy odradzali Samsunga, ale go zakupi艂em i sprawuje sie 艣wietnie. Jest szybki i jak narazie niezawodny (od roku :)) Jedyna (ma艂a) wada, to 偶e jest troche g艂o艣ny czasami.
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Autor dzieki za komentraze ;) wiecie ja mam Seagete juz 3-4 lat i nigdy mi sie nie zepsol :) fakt ze 3-4 lat temu go kupilem :D nie wiem jak jest teraz z tymi dyskami, cena nie gra roli aby byl z niego zadowolony. No to kupuje WD :D chyba ...
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Z tego co sie orientuj臋 to technologiczne r贸偶nice s膮 minimalne, sam 艣migam na barracudach zaje藕dzi艂em juz kilka ale UWAGA - z powody przerw w podawaniu napi臋cia z zasilacza po wymianie zasilacza nowy komplet 4 dysk贸w 艣miga bez problemu. a i serwis wymienia艂 mi 3 dyski pod rz膮d bez pi艣ni臋cia s艂owem.
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Ja na Segate przesiedzialem od 1,2 Gb, pozniej mialem 8GB WD, teraz mam 40 Seagate i 160 WD, WD kupilem bo byl tanszy, musze przyznac ze jedyne co mnie w nim denerwuje to to jest strasznie glo艣ny, przed oblo偶eniem go piank膮 pracowa艂 jak kosiarka :) No i przykro slyszec ze Sygate sie sypie, bo mialem o tych dyskach bardzo dobre zdanie.
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l M贸j WD jest niemal nies艂yszalny (trzeba przy艂o偶y膰 ucho do obudowy), natomiast do艣膰 gor膮cy (120GB) - nie wierzcie systemowym wska藕nikom tylko w艂asnej d艂oni. Widz臋, 偶e ma艂o kto wspomina o Samsungach. Fakt, kiedy艣 by艂y do艣膰 powolne, ale od zawsze ciche i ch艂odne a tak偶e niezawodne - dzisiaj s膮 r贸wnie偶 najwydajniejsze (m贸wi臋 o dyskach 7200).
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Ja mam u siebie samsunga i hitachi. Obydwa praktycznie nies艂yszalne:) Jedynie od czasu do czasu stuknie g艂owica, ale to dotyczy wszystkich produkowanych dysk贸w. Co do cichych dysk贸w western digital to pierwszy raz o takim ewenemencie s艂ysze ;) Wszystkie WDki kt贸re mia艂em (nie tylko ja, znajomi tez narzekali) by艂y potwornie g艂o艣ne. No ale mo偶e trafiaj膮 si臋 lepsze sztuki. Z samsungami zreszt膮 jest podobnie - tyle 偶e ciche sztuki s膮 norm膮, g艂o艣ne to wyj膮tki. Jedyne dyski o kt贸rych nie s艂ysza艂em z艂ego s艂owa to Hitachi, kt贸re polecam z czystym sumieniem ;)
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Autor to mi namieszaliscie :) chyyba walne sade ktory dysk najczesciej kupowany i polecany :D
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l pozwole sobie sie podlaczyc do tematu, ale z nieco innym problemem. mianowicie, jak polecacie partycjonowac dyski o wielkosciach rzedu wspomnianych 250GB? najbardziej pasowala by mi jedna literka dysku dla calego dysku. czy dobrym rozwiazaniem jest sformatowac i zostawic takiego giganta? czy mimo wszystko sformatowac na kilka mniejszych? czy ew. sformatowac na pare partycji a potem je wirtualnie polaczyc w jedna literke? (tu pytanie jak to sie robi w win xp?)
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l Nie polecam jednej partycji z kilku powod贸w. Jakakolwiek operacja wymagaj膮ca sprawdzenia struktry danych na partycji poch艂onie zdecydowanie wi臋cej czasu, po drugie operacje na tablicy plik贸w b臋d膮 du偶o wolniejsze, bo wszystkie pliki na dysku b臋d膮 w jednej wielkiej tablicy alokacji. W ko艅cu awaria partycji wy艂膮cza z u偶ytku ca艂y dysk. Same minusy. Podziel to na 4 partycje i gra muzyka. Nie s艂ysza艂em o 艂膮czeniu partycji w jedn膮 wirtualn膮 (ale kto wie...).
Napisano 7 Grudzie艅 200618 l ja mam 320 jako jedn膮 partycje z danymi i 40 na system jakby pad艂 to sie nie martwie :) na tym z danymi nie experymenuje tylko S.M.A.R.T. sprawdzam czy jeszcze dzia艂a :)
Napisano 8 Grudzie艅 200618 l kengi: jedna partycja to samob贸jstwo, nawet je艣li nie masz na niej postawionej winzgrozy czy innego OS. 聽 po p贸艂 roku b臋dziesz chcia艂 zrobi膰 defragmentacj臋 czy przelecie膰to jakim艣 disc doctorem to poczekasz sobie ze dwa dni. a w razie padaki dysku czeka ci臋 d艂uga艣ne odzyskiwanie danych... 聽 poza tym faktycznie jak pisze Remedy: padnie ci partycja i co wtedy? serwisowanie za 500 pln tylko po to, 偶eby odzyska膰 wszystkie nawet te niepotrzebne dane ? 聽 ja mam obecnie zaledwie 80GB ale i tak podzieli艂em to na 5 partycji: 1 systemowa i 4 na reszt臋. w tym na jednej trzymam tylko grafik臋 na innej muzyk臋, filmy, instalki, reszta to ma艂e dyski zapasowe na backupy i testy. 聽 Poza tym kiedy艣 pad艂 mi Seagate 10GB z bardzo wa偶nymi rzeczami i od tamtej pory jako艣 raz na miesi膮c czy dwa zgrywam co wa偶niejsze na CD/DVD. 聽 Pozdrawiam
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto