Chris_3d Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 Małe jest piękne , ale jakie małe musi byc by było piękne? To jest moja pierwsza bitwa , pierwszy raz startuje w zawodach 3D mam nadzieje iz dobrze zrozumiałem temat.:D Narazie cel mojej pracy. Mam do dyspozycji Blendera no i chec pokazania że ten program to nie tylko do zabawy.
Levus Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 Fajny zamiar! Ma w dechę tę trąbkę:) A to będzie w grayskali czy nasycisz cudownymi barwami?? Powodzenia!
Chris_3d Napisano 4 Kwiecień 2007 Autor Napisano 4 Kwiecień 2007 Trabka wdeche to sie zgadza co do koloru pomyslimy najpierw muszę zacząc modelowac. Mam nie wiele czasu a dłubania troche jest. Nie wiele bo co drugi dzień pracuje po 12godz:( to mi daje 15 dni jak dobrze policzylem:)
Destroyer Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 no ciekawie się zapowiada, masz zamiar zrobić taki detal? to prawie już poziom atomowy :) sporo dłubania powodzenia :P
Levus Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 [...]to mi daje 15 dni jak dobrze policzylem:) Spoko, jak jeden z kolegów na forum gdzieś napisał: "Dużo kawy pić, to przede wszystkim. Dużo kawy..":) ...i zdążysz:)
Intervain Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 pomysl super, moznaby fajnie wykorzystac mapowanie wlosow do tych cudakow na jego glowie... :)
ETA Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 Pomysł ekstra:) mam nadzieje, że zdążysz to wymodelować... Powodzenia i wytrwałości, niech moc będzie z tobą!!!
Chris_3d Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 3 godziny szukania jakiś referenci i skończyłem z 2 zdjeciami nijak majacymi sie do siebie. No to chyba pierwotne załozenie by odwzorowac nature w 100% juz na poczatku "dalo w łep". Jako tako perspektywa i wymiary utrzymane . to na tyle po 3godzinach poszukiwań 2 ustawien i 30min modelowania:mad: Do poprawy siatka oka , i zarys ale juz czas spac i do roboty.
Chris_3d Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 15 dni oczyms chyba zapomniałem :( . Na moim sprzęcie sam render to ze 3dni :) Moge odpalic Drugiego Blendera (kiedys leciałem na 4 , 2 renderowały animacje do stronki Flesh'owej a na pozostalych konczylem prace ) ale komfort pracy juz nie ten przy rzeźbieniu (ala ZBRUSH tylko lepszy:) mozna edytowac siatke ) juz sie PC sypie i swiatło przygasa:) Naturo złosliwa na 11 do roboty a tu zostało jeszcze 5min do końca 01renderu No nic do 23
Chris_3d Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 No jak na 12 godzin czekania to nie bardzo jestem zadowolony , no nic jutro na 16 do roboty to moze ustawie jakoś to swiatlo
Gość _Kreska_ Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 jeny, 12h a nie min? cos strasznie dlugo. ale model fajnie sie zapowiada, juz fidac podobieństwo. tylko oczy chyba z gesto wylozone tymi kulkami malymi.
Chris_3d Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 Wiedziałem brak zdjec detali mnie zgubi. Przeciez to oko to jak z innej bajki. Spowrotem do modelowania.
Chris_3d Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 jeny, 12h a nie min? cos strasznie dlugo. Przeczytaj poprzedniego posta włączylem render przed wyjsciem do roboty a zarzuciłem Full GI a przy tej iloscji poly i jakieś 10min ale ja musiałem wyjsc do roboty wiec czekałem na efekt 12godz. Dobre oko podajesz czas renderu prawie co do minuty:D
Chris_3d Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 No te teraz mozna zacząc dłubanie 10000 "piórek" do ustawienia. No ale mam jeszcze "całe :)" 12dni.
Chris_3d Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 Panowie pomocy, wiem zachwalam Blendera ale nawet najlepszt program nie zrobi niczego sam :(, Czy na prawdę muszę kazde piórko recznie dłubac? Blender ma fynkcję pokrywania powieszchni innym objektem np:. oko . Dobra siatka zeto trójkątów jeden przycisk i już jest pokryta kulami , szejscianami no po prostu cuda , chciałem pujsc na łatwizne i zrobic tak piórka ale no jak widac na oku zero warjacji wszystko idealnie. Hair też odpada bo maxymalna szerokośc włosa to taka jak na renderze powyzej czyli cieniutko. No zostało mi jeszcze układanie wszystkich "widocznych" piórek recznie ale to masakra dopiero 5% a mi już sie mieni w oczach. Jakieś pomysły?
Chris_3d Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Napisano 7 Kwiecień 2007 No Coż pomocy z nikąd wiec siedze i dłubie, dłóbie i siedze, i już noc no nic ciąg dalszy dłubania jutro:)
JohnZi Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 to oko robisz z meshsmoothem? bo widzialem na necie kiedys making offa jakiejs tam muchy, no i koles tam scattera zastosowal:)
ETA Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 Ładnie ale zdaje mi się, czy jest trochę zbyt rozmyte??
Chris_3d Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 Nie , jak już dłubie to dłubie ok2000 kuleczek na scieżkach oka. Dobra siatka i leci. Tylko jak masz łączenia T to robią sie takie , takie cosiki jak na dole oka muszę to poprawić, musisz mnieć 100% Quady jeden poly Triangle i już zonk. MeshSmoothem a jak niby on to zrobił?? Jak ktoś mądry powiedział jest wiele sposobów na obdarcie niedzwiedzia ze skóry:D.
Chris_3d Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 Ładnie ale zdaje mi się, czy jest trochę zbyt rozmyte?? Prawde mówiąc nigdy nie robiłem czegoś takiego (włosy , sierśc czy takie tam to jest mój chrzest bojowy) więc gdy znikąd nie było podpowiedzi zaczołem układać poly na siadce i pózniej nałożyłem tex . Końce wydają się rozmyte bo tex za duża a poly za małe wiec ładna fala przy scisku x4 robi się jak poszarpane włosy. Jak narazie to zadowolony jestem z języka materiał mi podpasił jak ta lala:D. Mam jeszcze trochę czasu , i pare sposobów do wypróbowania, na razie to wygląda tak. Jak Wam się to widzi??
llaalluuss Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 moj kumpel kiedys robill cos podobnego i uzywal HAIR & FUR z funkcja ze zamiast zwyklych wlosow podstawil wymodelowanego splina. mysle ze jezeli by wymodelowal kilka piorek moglby byc ciekawy efekt
Chris_3d Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 Dzieki. Wiem z Fury i Hair poszło by łatwiej ale nie rusze 3dsmax , to ma być praca w BLENDERZE, No nic pokombinuje teras podkładałem tylko prostego poly i próbowałem go otexturować ale jak widać efekt jaki jest taki jest, spróbuje z gotowymi piórkami może wtedy się zbliże. Jeszcze raz dzieki. To taka beta wersja czy wogóle jestem blisko.
tadzio Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 dziwnie troszke wyglada jakby piorka mial ;) pozdr.
Intervain Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 nie mam pojecia czy w blenderze sie da ale w xsi mozna podlaczyc teksture do indywidualnych wlosow wiec mozna uzyskac ciekawy efekt, prawie jak z poly tyle ze hurtowo ;)... narazie idzie calkiem niezle czy ty to bedziesz robil w kolorze? ta wersja czarno biala z referki wyglada calkiem ciekawie...
Chris_3d Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Najpierw moodel i materiały pózniej zastanowie się nad kolorami. Mnie też podoba się taka kolorystyka jak na referce, i chyba tak zostanie.
avalanche Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 nie wiem bo w blenderze malo sie bawilem ale moze by sprowbowac tak dla kazdej jednej poly zrobic pluginem powielenie poly a poki co ladnie wychodzi ps.w blenderze robic to jest istna katorga ;)
Chris_3d Napisano 11 Kwiecień 2007 Autor Napisano 11 Kwiecień 2007 Dzieki Męcze się i męcze i co dzień nowy sposób, no i nic nie wychodzi a wydaje się takie proste. Polecam wersje HD na 32'' TV "Dupe urywa" P.S. ten Filmik to jeden szejscian i pare dumy(empty) do kontrolowania powielenia. Mnie powala . jak zresztą wszystko w Blenderze. !!Tylko znać sposób.!!
Chris_3d Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 Nie chcę jak najbardziej zbliżyć sie do tego makro. A co to ma być? Jeżeli to miał być jakiś owad to oczy coś nie takie. No i tutaj nie ma tych cholernych "piórek" Ale dzieki
mookie Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 To jest właśnie motyl, ale inny gatunek. Co do pracy - piórka za bardzo leżą, powinny być raczej zaczesane w kierunku ciała owada. Intryguje mnie te oko... Jeśli nałożyłeś nań teksturę Bump, to jakoś zbiega się ona w kąciku oka. Nie wiem, czy jest to skończony efekt, czy też zostawiłeś to na razie tak, jak jest.
Chris_3d Napisano 14 Kwiecień 2007 Autor Napisano 14 Kwiecień 2007 Oj wiem wiem te piórka:( No ale co mam zrobić jak nie mam pojęcia jak je ułożyć. Tz jak mają wyglądać no to przecież mam na referce ale jak to uytskać w Blenderze to już inna bajka. Co do oka to nie Normal(bump) po prostu 2000Spher:D NA razie kończe na tym, no nic do końca jeszcze trochę czasu wiec może mnie coś jeszcze natchnie. (Na razie mam inny projekt do skończenia i jest pilniejszy nazywa się PRACA LICENCJACKA a czas ucieka)
Rekomendowane odpowiedzi