kozioo Napisano 6 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2003 Prędkość renderingu?? Całkiem dobra na moim sprzęcie (aktualnie mam niestety \"tylko\" 512 mb ramu) ten przekrzywiony render robił się jakies 25 minut. W ustawieniach jest final gather samples - 1000 i antialaising 1-16. Mnie osobiście do mentala przekonała kaustyka:] Cały czas robie jakies kulki i czajniki o sobie renderuje:D PS: forda robie w maxie 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 6 Grudzień 2003 Share Napisano 6 Grudzień 2003 Kozioo, co do bumpa na reflektorze to mam strasznie nowatorski pomysł... bardzo pracochłonny ale efekt jest niesamowity... chyba aż to opatentuję... zrób w PS GIFa z białym tłem... a teraz skup się... .... najważniejsza część... narysuj na nim - uwaga, uwaga - czarną pionową kreskę... a w material editorze ustaw tylko tilling :) cholera, jak ja to wymyśliłem [hmmm][lol2];);):) pozdrawiam [piwo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 6 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2003 Loozack- nagroda nobla w dzidzinie rozwoju techniki i sztuki elektronicznej jest twoja:D:D Po prostu jeszcze dzisiaj rozwalam łużko i robie z desek ołtarz z wydrukowanym Twoim avatarem na honorowym miejscu:] A tak na serio, to myślałem o jakimś bardziej skomplikowanym bumpie, np z logiem forda na środku... Ale twój pomysł chyba nakieruje mnie na inną drogę:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 6 Grudzień 2003 Share Napisano 6 Grudzień 2003 tylko nie mów nikomu... nie chcę, żeby to się rozeszło [cfaniak] [rotfl] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2003 Męcze się z materiałami wnętrza:( Ktoś może wie jak zrobić materiał skóry?? Potrzebna mi do foteli, które oczywiście będe robił od nowa, jeśli tylko znajde troche czasu. Co do tego szarego obicia, to chyba zostanie. Fordy gt40 nie miały zbyt luksusowego wnętrza:] Tak samo jak ta plastikowa deska rozdzielcza. Jeszcze raz prosze o pomoc z materiałem skóry. PLZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 9 Grudzień 2003 Share Napisano 9 Grudzień 2003 Chodzi ci o teksturę, czy o cały materiał?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 9 Grudzień 2003 Share Napisano 9 Grudzień 2003 wydaje mi się, że wystarczy wrzucić Noise do kanału bump i poeksperymentować z tillingiem i wartością bumpa :) a kolor najlepiej ustawić na \"prawie czarny\" no i znowu trochę eksperymentów ze specularem :D pozdrawiam [piwo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 9 Grudzień 2003 Share Napisano 9 Grudzień 2003 Wszystko zależy od rodzaju skóry i efektu jaki chcesz uzyskać. Metodą prób i błędów można do wszystkiego dojść. Nois rzeczywiście dobrze się sprawdza, ale jak będziesz chciał pokazać wnętrze dokładniej to bez użycia standardowej (nie proceduralnej) tekstury się raczej nie obędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Myślę, że to już koniec modelingu samej bryły auta. Teraz dodam jakieś wycieraczki, wlew paliwa, moze w ońcu uda mi się zrobić dobre fotele (to jest prawdziwe wyyzwanie:]). Powoli zaczynam myśleć nad jakimś otoczeniem. Myślę i myślę i nie mam pomysłu:/ No i jeszcze materiał na felgach. Teraz dałem materiał chromu, i nie wygląda to najlepiej:/ Chyba powrócę do poprzedniego. Tak więc: - Prosze o pomysły na otoczenie - jaki materiał dać na felgi - czy jest jakis tutek o robieniu foteli w 3d?? [rotfl] - Jakie dać malowanie (oprócz żółtego:D) - i jeszcze jakby były zastrzeżenia co do bryły auta. Jeżeli nie będzie to welduje vertexy i zaczynam robić rzeczy asymetryczne (chyba tylko wlew paliwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don_filippo Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Pikne autko..jakies fajne otoczenie przydałoby się...:] [piwo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 No Kozio..podniosles juz swoj poziom w modelowaniu samochodow...naprawde to niezle wyglada :)) teraz moze wezmiesz sie za organike?:) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Dzięki Pablo. Co do organiki to nie wiem:/ Następna pracka, to już raczej nie będzie auto, myśle o jakiejś wizualizacji mieszkania/domu. Chciałby się pobawić materiałami i światłem. Organika... Ja nawet nic żywego nie potrafie narysować na kartce, a co tu mówić o modelowaniu:D Ale sie zastanowie i moze spróbuje. W końcu co mi szkodzi?? Ale na razie kończe forda i hummerka tez bym chciał skończyć no i jeszcze ten nioeszczęsny skorpion, który podobno wygląda jak wycieraczki (pozdro Loozack :])... Tyle do zrobienia a tak mało czasu... Jakbyście nie wiedzieli to oficjalnie właśnie uczę się chemii i matmy i WOK\'u na sprawdziany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 hehe [piwo] co do Forda to zmniejsz opony, bo prawie nachodzą na nadkole, z resztą już milion osób ci to pisało :P no i zgadzam się z Pablo, że idzie ci coraz lepiej, tak trzymaj :D a te chromowane felgi to nawet fajne :) może narazie takie zostaw, najwyżej później je zmienisz jak dojdzie otoczenie (wtedy dopiero będzie się miało co odbijać) pozdrawiam [piwo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2003 Dodałem pierwsze szczegoly. Jutro będe się męczył z wycieraczką. Jedną:] I takimi śmiesznymi częściami silnika, które wystają z tyłu (taka półeczka pod szybą). Tym razem render 800x600, co by było widać bieżnik na oponach. Przyznaje - jest dziwny:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klower Napisano 12 Grudzień 2003 Share Napisano 12 Grudzień 2003 te lustrka psuja troche, popraw material na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 13 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2003 Klower - rzeczywiście dałem na lusterka nie ten materiał:) A teraz tył. Mam problem z materiałami na lampy. Teraz to jest chyba niezbyt przekonywujące:/ Jak zrobić dobry czerwony plastik na reflektory?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 13 Grudzień 2003 Share Napisano 13 Grudzień 2003 Według mnie nie są złe :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC-Maxim Napisano 13 Grudzień 2003 Share Napisano 13 Grudzień 2003 Mi sie bardzo podobaja !!!!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hac Napisano 13 Grudzień 2003 Share Napisano 13 Grudzień 2003 fajnieeeee :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shampan Napisano 13 Grudzień 2003 Share Napisano 13 Grudzień 2003 felgi wygladaja troche jak plastikowe w zabawkach :) ale i tak podziwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 13 Grudzień 2003 Share Napisano 13 Grudzień 2003 ja się chyba przerzucę na Mentala :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 14 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2003 Nie wie ktoś jak dodać oświetlenie generowane przez mape hdri do mentala?? Bo mi cuś takiego wychodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiggles Napisano 14 Grudzień 2003 Share Napisano 14 Grudzień 2003 hehe wodny samochod :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 14 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2003 Chyba już mniej więcej ujarzmiłem to całe hdri. Tylko nie wiem, czy warto było się męczyć:/ Zaraz jeszcze dam render tyłu, tylko musi się wyrenderować. I żeby nikt nie posądził mnie o plagiat. Wycieraczka został zrobiona przez Pg a ja z niej korzystam. Tylko jest troche zmieniona. Bardziej niż trochę:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 14 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2003 No i tył. Wg mnie te rendery z hdri wyglądają beznadziejnie. Wszystko jest jakies krzywe i do kitu. Wracam do skylighta i białego plane\'a nad modelem. I dalej myślę nad otoczeniem. Jak macie jakieś pomysły to się podzielcie. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC-Maxim Napisano 14 Grudzień 2003 Share Napisano 14 Grudzień 2003 Jak dla mnie nie wyglada to zle. Ten pierwszy render jest ladniejszy niz ten drugi. Ogolnie model mi sie podoba a co do otoczenia to nie mam zabardzo pomyslow i sam robie bez otoczenia :) Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 14 Grudzień 2003 Share Napisano 14 Grudzień 2003 koniecznie muszę się nauczyć Mentala !! :D pozdrawiam [piwo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Tak to wszystko aktualnie wygląda. Bez hdri i innych niepotrzebnych pierdół. Tylko poprawie siatke na wlocie powietrza z przodu, czy co to tam jest. Piszcie jakie dać otoczenie!! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 Dynamiczny samochód potrzebuje dynamicznej scenki. Mógłbyś go umieścić np. na jakiejś wąskiej drodze na skarpie (w tle morze), albo na terenie jakiejś elektrowni wiatrowej lub słonecznej. Jak wpadnie mi do głowy jakiś bardziej oryginalny pomysł to napiszę. ps. Model bardzo fajny (to już wiesz) tylko te opony :|. No i ten materiał na felgach mi troszkę nie pasuje. [soczek] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beeper Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 a ja bym go widzial przed jakas knajpka w starym stylu w malym gorskim miasteczku :) hehe przeciwienstwa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Pomysł z kawiarenką chwycił:] Dzięki beeper. Co do sceny dynamicznej to też ciągnie i to mocno, ale na razie zabrałem się za \"statyczną\". Pierwszy render. Sciana jeszcze sie zmieni, zastanawiam sie, czy nie zrobić jakiegoś wewnętrrznego placyku, czy czegoś w tym stylu. Jeszcze pomyśle. A co do klimatu to nie wiem, czy górski:/ Bardziej ciągnie mnie do toskanii, ciepłych kolorków. Mniej więcej takich jak w scence felava. To chyba na tyle. Znowu przez maxa nie zrobiłem lekcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiggles Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 hmm mam takie pytanie- czy model samochodu skonczyles juz w 100% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Myślę, że w około 95%, bo zawsze znajdzie się coś, o czym zapomniałem:] Albo coś co przeoczyłem, a szanowni forumowicze mi to wytkną:D A tak na serio, dopuki praca jest w wip-ie, to nic nie jest skończone. Ale ze mnie filozof:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiggles Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 hmmm a mam pytanie- czy opony maja bieznik? :) bo z tego ujecia wygladaja tak jakby nie mialy ale to moze wina renderu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Jeśli chodzi o bieżnik to polecam użycie mapy displancement. Mental ray radzi sobie genialnie z tego typu mapami. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beeper Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 ogolnie o taki klimat mi chodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2003 No to update. Tak to teraz wygląda. Materiałki są raczej prowizoryczne, robione tak w 10 minutek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Proponowałbym zrobienie tego krawężnika i tych kamieni przy budynku chamferbox`em. Są one co prawda nieregularne, ale krawędzie mają za ostre. Być może tekstura to poprawi, ale aktualnie wygląda to tak jakby ktoś poustawiał pod rząd jakieś kartony (albo coś w tym stylu). [czepiam się :D] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2003 Taki renderek bez materiałów, ale za to z autem i ze zmienionymi krawężnikami. No i z maxowym drzewkiem:] Nie wiecie, gdzie można znaleźć drzewka lepszej jakości?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 hmmm po co modelowales te plytki od chodnika? nie lepiej zalatwic to bumpem? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Teraz lepiej [soczek] ps. Podświatlane podwozie ala NFS underground (ew. f&f) ??[lol2];) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2003 :D Nie, to dlatego, że nie ustawiłem opcji 2-sided dla material override. Ale efekt jest:] Co do chodnika to załatwie go bumpem albo displacem. Teraz myśle gdzie dodać jakies drzwi o okna, tak, żeby nie trzeba było modelować wnętrza:) A przynajmniej nie za dużo. Teraz idem spać. zzzzz.z.zzzz........zzzzz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. eA Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Ciekawe jaki samochod podjechalby pod TAKI kraweznik. Ladna kompozycja i swiatlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falcrum Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Widzę, że starasz się wszystko dopieścić...To badzo dobze ;) Mam nadzieję, że będzie to równie udana scena jak Mustang Batou...;) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 17 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2003 Dodałem stoliki i krzesla. Mam nadzieję, że trzymam proporcje:] Zrobiłem sobie nawet takiego boxa o wysokości człowieka:D Dalej sie zastanawiam gdzie dać te drzwi i okna:/ I jak ukryć pustą przestrzen za nimi:) Co do krawężników do w gdańsku a konkreteniej na kawałku ulicy Grunwaldzkiej są mniej więcej takie wysokie krawężniki:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Coraz ciekawiej :). Tylko te drzewko mało przekonywujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufooox Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 tak poprzednie dzewko bylo lepsze, fajnie jak narazie dawaj teksturki i jakis render przyzwoity :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beeper Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 jakos mi sie wydaje ze proporcje sa troche pomieszane, za duze te kamienie a po za tym to troche dziwna ta kawiarenka, w takim pol zamknietym obszarze... z 3 stron sciana, nie wydaje mi sie zeby to przeszlo. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felav Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Tak niech to bedzie ogrodek, albo kawiarenka we wnetrzu z duza szyba ale nie jakas wneka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shampan Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 wszystko ok, tylko krawezniki chyba nie powinny byc ulozone NA drodze tylko troche wkopane w droge:) zrozumiale napisalem? :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi