Napisano 1 Czerwiec 200717 l Witam ! Mam male pytanko, na pewno zdarzylo wam sie nieraz wspolpracowac z klientem na odleglosc. Prawdopodobnie najlepszym wtedy sposobem na przedstawienie wynikow pracy jest proste wyslanie jej przez e-mail. :) tylko co wtedy, gdy praca jest prawie skonczona ? czy isnieje mozliwosc, zeby ja dobrze zabezpieczyc przed niepozadanym wykorzystaniem przez zleceniodawce, jakie wy macie sposoby ? Ja umieszczalem bialy napis w psie z opacity 10% czy cos takiego, ale nie wiem, czy to wystarczy. bardzo prosze o rady. pozdro
Napisano 1 Czerwiec 200717 l Totalny brak zaufania nie pomoże. Chroni Cię ustawa o prawach autorskich, w razie czego, masz pliki źródłowe, a oni tylko render.
Napisano 1 Czerwiec 200717 l możesz też umieścić ze dwa poziome czarne paski z dziarskimi napisami "wszelkie prawa zastrzezone" :p to dosyć skutecznie zabezpiecza, bo ktoś musiałby się namęczyć, żeby to wymazać
Napisano 1 Czerwiec 200717 l Autor haha, tego rozwiazania to bym sie wstydzil troszke... bardzo powiedzmy :P
Napisano 1 Czerwiec 200717 l w foto sklepie można np podpisy elektroniczne dodawać do obrazków. a tak naprawde chyb najprostsze są watermarki ;]
Napisano 1 Czerwiec 200717 l Autor skala szarosci trosze uniemozliwia postrzeganie pewnych barw :D zostane przy watermarkach, dzieki za pomoc :)
Napisano 1 Czerwiec 200717 l wpadło mi jeszcze jedno rozwiązanie do głowy. Mianowicie można zrobić pdf z obrazka, który chcesz pokazać klientowi i go zabezpieczyć przed edytowaniem hasłem. W tem sposób nie będziesz musiał dawać watermarków, które w jakiś tam stopniu zamazują obraz, a render będzie zabezpieczony.
Napisano 1 Czerwiec 200717 l Jest jeszcze jedno zabezpieczenie: zrobienie z obrazka execa. To robi Infran view. co prawda da się to obejsć, ale nie jest to takie hop siup.
Napisano 1 Czerwiec 200717 l M@TI właśnie to chyba zabezpiecza też przed print screenem, ale nie jestem pewien w 100%
Napisano 1 Czerwiec 200717 l najprosciej jezeli ejst to statyczna scena pokazujesz calosc w malej rozdziałce ...a detale pokazujesz na powiekszeniach! chyba najbardziej sprawiedliwe!!
Napisano 1 Czerwiec 200717 l Autor zaciekawil mnie bardzo ten program, ktory robi plik exe, chyba poszperam w sieci i poszukam podobnych rozwiazan. :) calosc w slabej rozdzielczosci + detale w powiekszeniu, to rowniez dobra opcja, dziekuje jeszcze raz za pomoc. pozdro poszperalem w sieci i znalazlem cos takiego http://www.wnsoft.com/ zabezpiecza przed Print Screen i mozna poustawiac duzo fajnych fcji :)
Napisano 1 Czerwiec 200717 l no świetny program :) przynajmniej nie trzeba się martwić :D edit:a jednak lipa, drugi raz kliknięcie print screen... http://img110.imageshack.us/my.php?image=lipame7.jpg wystarczy tylko ramkę przesunąć w dół i już mamy po robocie :] edit: teraz ustawiłem że po ruszeniu myszką prezentacja się wyłącza więc przeniesienie tabelki na dół jest już niemożliwe :) ale fakt faktem że program jest niedopracowany
Napisano 1 Czerwiec 200717 l Autor szkoda ze wczeniej nie przeczytalem tego posta :P wyslalem pracke, coz pozostaje wierzyc w bezgraniczna ludzka uczciwosc :)
Napisano 2 Czerwiec 200717 l nie cackaj się, dawaj watermarki i ne reaguj na pyskowanie klienta o kolorach. i nie daj sie nabrac na teksty tyupu: "to ja poprosze dwie prace, na kazdej watermark gdzie indziej, bym mógł porównac kolor wszędzie". Zrobi montaz w szopie i będzie po watermarkach.
Napisano 2 Czerwiec 200717 l Co to są te watermarki? bo jeszcze nie słyszałem o takim zabezpieczeniu pracy, może jakiś przykład? :P z góry dzięki :)