adek Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Serwis Softimage opublikował artykłu promujący ich oprogramowanie XSI - 10 powodów dla których warto mieć XSI. Przeczytaj artykuł tutaj
Reanimator Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Marketingowy belkot. Szczegolnie proby przytulenia sie do sculptingu, mowiac o SubD. Khh
-=S3B=- Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Marketingowy belkot. Szczegolnie proby przytulenia sie do sculptingu, mowiac o SubD. Khh Chyba chodzi o to ze mozna sobie zaimportowac model prosto z ZB ze wszystkimi detalami bez wypalania normali i XSI laskawie moze sie przy okazji nie zawiesi :)
Reanimator Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Akurat nie o to chodzilo. Mowili, ze mozna modelowac SubD jakby sculptujac. Co jest oczywiscie zwyklym poly Push/Pullem :)
piotrek Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Ciekawe, czy na moim kompie przesuwanie 10 mln polygonów będzie się odbywało w realtime.
SUPER_OkO Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Subdividy - subDividami, jest troche innych fajnych rozwiazan, ktorych zawsze w maxie brakowalo i pewnie ktorych szybko nie wprowadza.
Reanimator Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 ano jest, to fakt. Gdyby nie olbrzymie przywiazanie do animowania w majce, pewnie siedizalbym dawno w XSI.
Gość KRUChY Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 a to prawda ze jest tam ten COMPOSER ? i czy jest taki swietny jak wyglada w tym opisie?
Kris_R Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 prawda prawda :) XSI to potężny soft... nie podlega to dyskusji. Moim skromnym zdaniem deklasuje maksa a spokojnie może byś stawiany ramię w ramię z Maya. No ale to oczywiście moje zdanie ;)
Reanimator Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Krzysiu, nie prowokuj flejma w gniezdzie maxowych os! ;)
Mr Pank Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 i tak Blender będzie rządził prędzej czy później ;)
Remedy Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 W dzień po tym jak Wings3D stanie się intuicyjny. xD
Intervain Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 XSI rzadzi bez dwoch zdan - jesli chodzi o organic modeling to max moze go pocalowac w zadek... o mayi juz nie wspomne, bo sie po prostu do modelowania nie nadaje [mozna nerwy stracic]... naturalnie ma swoje wady, jak kazdy inny program a XSI 6.0 wydaje sie miec ich nieco wiecej niz 5.11... nie wiem co sie im stalo ale czasem mozna dostac szalu LOL... ogolnie powiem, ze pracuje z XSI na codzien i uwielbiam ten program :D
_michal Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Po pracy z tweak tool'em innych softów już nie ruszam, kocham tylko XSI.
xiyoung Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Jak dla mniej XSI :) jest do kitu! Bo nie ma współpracy z CAD'em...
CG_Adam_Dedyk Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Jak dla mniej XSI :) jest do kitu! Bo nie ma współpracy z CAD'em... OMG XSI pod CAD!? i co jeszcze....sam jestes do kitu...
KLICEK Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 W dzień po tym jak Wings3D stanie się intuicyjny. xD nie wiedziałem ze Blender juz rzadzi :)
Matys Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 zastanawialem sie nad zmiana oprogramowanie ale czy ktos bylby w stanie mi powiedziec ile moze zajac nauka nowego programu majac calkiem solidne umiejetnosci w maxie (mam tu na mysli samo modelowanie) ? czy sa w Tym jakeis pomocne skrypty czy video tutoriale? eventualnie zwykle tutki ? i w jakim stopniu jest on podobny do maxa czyli nazwy modyfikatorow itp hmm ? z gory dzieki za odpowiedz :-)
Reanimator Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 Podstawy w Maxie beda Ci utrudnialy poznanie XSI ;) Musisz sie zaprzec i zaopatrzyc w video tuty. XSI jest zupelnie inny niz Max. A raczej Max jest zupelnie inny niz wszystko inne.
_michal Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 Po dwóch tygodniach byłem w stanie swobodnie modelować w XSI, bez zastanawiania się w co kliknąć. XSI nie ma modyfikatorów w stylu 3dsMAX'a, co wg mnie jest jego dużą przewagą. Trzeba pamiętać, że XSI ma inną filozofię pracy niż maksio.
aspenboy Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 razem z XSI dostajesz kilka DVD treningowych, więc wystarczy obejrzeć - reszta to kwestia przestawienia na inne skróty klawiszowe i przyzwyczajenia do innego podejścia w danym pakiecie (a to już kwestia indywidualna). Tu jest niezły artykuł o różnicach między maxem a XSI: LINK
Master Kiełbaster Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 a z czego jest wykastrowana najtańsza wersja? :P
aspenboy Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 XSI Foundation XSI Essentials & XSI Advanced
Master Kiełbaster Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 hmm w najtańszej wersji zostaje tylko top 2 reasons do przesiadki :/
piotrek Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 Za maxa tyle kasy dałeś, a tu chciałbyś za darmo dostać coś znacznie lepszego?
Reanimator Napisano 10 Czerwiec 2007 Napisano 10 Czerwiec 2007 Hehe, w nowej wersji jest juz to, czego brakowalo mi w poprzedniej. Bardzo podoba mi sie polityka podlizywania uzytkownikom Majki. No to coz... podejscie numer 6 ;)
vv3k70r Napisano 10 Czerwiec 2007 Napisano 10 Czerwiec 2007 bardzo mi sie w XSI podobalja ulatwiacze i automaty (systemy lancuchowe, masowe kolzije), cala reszta tez jest latwa i przyjemna, zeby sie talatajstwo nie wywalalo na gigantycznych scenach to bylby powod do jego uzywania, a tak... pozostaje do modelwoania, mapowania i ... i to wszyskto stabilnie robia tez inne programy... jesli porownywac go do maxa odartago z pluginow to jest to juz inna liga, jesli uzywac go do wszysktiego (tak jak kilku maxow z wybranymi pluginami) to w leb bierze stabilnosc, program ktory potrafi strzelic focha o przydzial pamieci na 64gb ramu pod 4x4core to juz jest zwykla zlosliwosc wzgledem proby rozsypanai budynku z cegielek...
kuki64 Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 Hmm, czyli panowie powiadacie że warto zajrzeć do produktu softimage ?? Ja jestem beginner i dopiero zaczynam sie zagłębiać w 3d.. I tu mam pytanie...zastanawiam się nad programem... Co lepiej wybrać XSI czy może 3ds maxa?? który z programów ma lepszy, wygodniejszy interface i który ma większe mozliwości modelarskie ?? proszę o małą poradę... Dodam że chciałbym importować/eksportować do ZBrusha i może w przyszlości jakąś animacyjkę zrobić,a i jakość renderów mogłaby być dość przyzwoita ;]
piotrek Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 Miliony podobnych pytań już było. Cokolwiek nie wybierzesz, będzie dobrze.
Gordy Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 Ja uważam że nie ma jednej rzeczy do wszystkiego. XSI moim zdaniem rządzi wsród programów do modelowania. W odróżnieniu do małych jest tradycyjny (modo - nienawidze cie suko), a w porównaniu z Maxya jest fenomenalnie intuicyjny i prosty. Rendering. Hmm. MR i ostatnio Maxwell. I tyle... Symulacja. Proszę..., do tego sa lepsze secjalnie do tego stworzone bajerki. Animacja. Jak się nauczę to sie wypowiem. Textury. Tez miło aczkolwiek posiłkuję sie zewnętrznymi do celów organicznych. Apropos ZB3. Fantastycznie wychodzą bump mapki z 16bit displaców.
RA Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 Hmm, czyli panowie powiadacie że warto zajrzeć do produktu softimage ?? Ja jestem beginner i dopiero zaczynam sie zagłębiać w 3d.. I tu mam pytanie...zastanawiam się nad programem... Co lepiej wybrać XSI czy może 3ds maxa?? który z programów ma lepszy, wygodniejszy interface i który ma większe mozliwości modelarskie ?? proszę o małą poradę... Dodam że chciałbym importować/eksportować do ZBrusha i może w przyszlości jakąś animacyjkę zrobić,a i jakość renderów mogłaby być dość przyzwoita ;] Póki jesteś software'owym prawiczkiem, to przyklej się do xsi, bo... boo... tańsze może. ;) Ee, Gordy, według mnie max jest bardzo intuicyjny. Poza tym uwielbiam modyfikatory, to ma sens. Np. produkty Aliasa przyprawiają mnie o gorączkę, a chciałem już parę razy opanować workflow w StudioTools.
CG_Adam_Dedyk Napisano 14 Czerwiec 2007 Napisano 14 Czerwiec 2007 W odróżnieniu do małych jest tradycyjny (modo - nienawidze cie suko) Buhahahahahaha....no to ja powiem "i like this bitch".
batonx Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 mam takie pytanie do tych co tak zachwalaja XSI a szczególnie jego SubD czym rozni się SubD XSI od mayowego albo od Silowego? bo postanowilem wyprobowac tego XSI i jakoś nie widzę różnicy i do SubD wybralbym SILO z tych 3
Gordy Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 skoro pytasz to tłumaczenie ci tego nie wyjasni. Maya to chyba oczywiste, że beznadzieja kompletna; siatka skopana jak cholera przy przechodzeniu na kolejne poziomy. Inna wersja to permanentne subd, czyli kupa. Jedynym wyjściem jest mały scrypt, który robi subd tak jak w XSI. Silo jest na etapie mejozy. Pomówmy o aplikacjach produkcyjnie gotowych.
CG_Adam_Dedyk Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Pamietam taki artykuł na idg.pl gdzie było pisane o XSI 5 jako o programie nowej generacji do animacji co o tym myslicie,jak kto cos juz robił niech się wypowie. batonx dlaczego nie wypróbujesz modo??
Rekomendowane odpowiedzi