Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

za jakiś czas planuje kupic nowego kompa do grafiki, zalezy mi na dobrym obracaniu w viewporcie i szybkim renderingu ( wszystkiego po troche )

i teraz taki pytanie czy SLI sie opyla? i czy zloze cos fajnego za 10tys??

oczywiscie 10 tys na calego kompa (bez monitora)

• Odpowiedzi 33
  • Wyświetleń 4,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie tyle śmiesznego, co zaskakującego;) 10k to spora suma na złożenie porządnego kompa tym bardziej jeśli nie wliczasz w to monitora i można tu tyle konfiguracji złożyć, że czytałbyś to chyba przez tydzień:) Masz spore pole manewru, a co rozśmieszyło mnie najbardziej to pytanie, czy coś fajnego za to złożysz?;) Tak, złożysz. Czy się opyla? Powiem inaczej, mając taki budżet spokojnie możesz sobie na SLI pozwolić;)

Napisano
  • Autor

zbieram to mam;) tzn juz niedlugo:D

a pytam czy sli sie opyla i czy duzo mi da, bo nie chce kasy w bloto wywalac i chce poznac jakis opinie uzytkownikow;)

Napisano

no ja tez bym na penryna czekal, bo korów już sie nie opyla:P a co to sli to bierz i nie oiglądaj sie na quadro imo

Napisano

ja jednak skusił bym sie na quadro przy takiej sumce, no chyba że 8800 w SLI to czemu nie, a czy to dużo daje ? no nie jestem pewien ... ram ? 4gb :) corsair płytka asusa i Core 2 Duo ;) ja bym jeszcze dał chłodzenie pasywne zasilacz 500W tagana = komp jak marzenie :)

Napisano

No raczej quad core to punkt wyjścia...

SLI sobie daruj...

8GB ramu, czy ile maksymalnie zmieścisz w slotach, zależy od płyty, a w tym temacie, to ja nic nie wiem...

Cholera, to jest taka suma, że jak bym coś złożył, to i tak prawie połowa by pewnie została na piwo. :D

Napisano

quad core ... no tak :D to lepszy wybór wyleciało mi z głowy a co do 8gb to pewnie już by musiał sobie kupić 4x2gb a w tym przypadku cena byłaby już naprawde wysoka ...

po drugie miałem styczność z płytką asusa (dokładnie nie pamiętam symbolu ale najwyższa półka) w której max ruszało 3gb bez ostatniej kości bo bios był za stary i nie dawał rady a nowego który by to ruszył jeszcze nie było ... więc nad tym też warto sie zastanowić albo zakupić 2x2gb ale z lepszym taktowaniem, zamiast bez sensu wchrzanić 8gb

Napisano
Cholera, to jest taka suma, że jak bym coś złożył, to i tak prawie połowa by pewnie została na piwo.

ewntualnie na tablecik, monitorek, aparacik i jabola :P

Napisano
quad core ... no tak :D to lepszy wybór wyleciało mi z głowy a co do 8gb to pewnie już by musiał sobie kupić 4x2gb a w tym przypadku cena byłaby już naprawde wysoka ...
Teraz pamiątki są tanie jak ten Masterowy jabol. ;)

Tylko brać ile się w rękach zmieści.

Napisano

Jeżeli nie będzie pracował na wielu milionach poly, to nie ma sensu brać SLI.

A ogromne ilości ścianek wytrzyma spokojnie jedna karta do 1k złotych.

Napisano

Jeśli decydujesz się na jeden procesor, dużo pamięci i SLI, tutak masz ciekawą propozycję co do płyty głównej (obsługa Intel Core2 Extreme Quadro, SLI, 4 sloty pamięci, max. pojemność pamięci 32GB(sic!))

Wracając natomiast do karty graficznej, to jeśli jesteś zapalonym graczem uważaj na karty Quadro, bo zdaję się, że nie są jeszcze kompatybilne z DirectX10, ale nie mam pewności.

Co do innych opcji, to może coś na Xeonie?;)

Edit: Co za dzień, zapomniałem linka: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Abit/Socket_775/chipset_nVidia_nForce/Abit_Fatal1ty_FP_IN9_SLI/pelny,id,37944/

;)

Napisano
Jeżeli nie będzie pracował na wielu milionach poly, to nie ma sensu brać SLI.

A ogromne ilości ścianek wytrzyma spokojnie jedna karta do 1k złotych.

a na większe ilości SLI nie pomoże bo wcześniej proc ram i dysk przestanie wyrabiać

Napisano

Procesor odpowiada za czas renderingu - im szybszy (w testach 3D Max) tym szybciej policzysz obrazek i zrobisz wiecej prob przed ostatecznym renderem. Nalezy uwazac na testy procesorow np. moj sprzet z podpisu w tescie Cinemabench jest tylko o pare sekund gorszy od Core Quad. A w tescie z Maxwell render czy V-ray wypada 2 razy gorzej.

Pamiec - ma rowniez duzy wplyw na czas renderingu. Jezeli bedziesz mial zbyt malo pamieci to procesor przy bardziej skaplikowanych scenach bedzie korzystal z dysku twardego - konsekwencja - uzycie procesora bedzie wynosilo zaledwie 10-50%. Czyli mozesz miesc super procesor, ktory nie bedzie w pelni wykorzystantwany. Musisz wiedziec czym bedziesz sie zajmowal. Dla przyklady na moim sprzecie z podpisu, na XP (ktory zjada 256MB) moge odpalic 2 pomieszczenia z pelnym umeblowaniem i bajerami typu kwiaty, dywany itd i render liczy mi sie w 1600x1200 bez problemow z pelnym obciazeniem proca.

Grafika to juz najmniej wazna rzecz. Nie moze byc za stara. Najlepiej wybrac jakas srednia z obecnie dostepnych na rynku. Moj GF 7300 spokojnie wystarcza. Chyba ze lubisz grac to szalej :)

Teraz moje propozycje

Procesor. W lipcu ukaze sie konkurencja dla Core 2 Duo, czyli 4 rdzeniowa Agena. Podbno kazdy z rdzeni ma byc 30% szybszy od rdzenia C2D co da jakies 2,6 raza lepsze wyniki w renderowaniu. Warto poczekac, zeby zobaczyc co z tego wyniknie. Mozesz tez podkrecic procesor. W przypadku C2D jest to bardzo proste i opacalne. Pare porad ze stron OC i ze swojego proca wykrzesalem 80% wiecej mocy. Minus podkrecania to pamiec, ktora bedzie musiala byc w dwuch kosciach (przy 4 sa problemy ze stabilnoscia). Pod koniec roku ma sie za tez ukazac Intel Penryn (2x2 rdzenie) ktory bedzie mial ogromne mozliwosci podkrecania i 4 rdzenie o podobnej mocy obliczeniowej co Agena.

Pamiec. Minimum 2GB (Vista zjada na dzien dobry 512MB) Ale przy twoim budrzecie polecam 2x2GB.

Grafika. Najlepiej patrzac w przyszlosc kup sobie karte wykorzystujaca DX10. Nie wiem czy warto pakowac 2000zl w GF8800. Lepiej pomysl o czyms w stylu GF 8600GT. Do podgladu w maxie jak znalazl, a kazda gra ci bedzie na tym smigac. Za rok jak stanieje 8800 do 500zl to mozesz sobie zmienic i zaoszczedzisz jakies 1500zl !!

Zastawnow sie czy bedziesz podkrecal procesor czy nie bo od tego wiele zalezy. Ja uwazam, ze warto i mozna na tym sporo zyskac za niewielkie pieniadze. Najlepiej kupowac sredniej klasy sprzet pobawic sie w OC, a za oszczedzona kase sprzedac to po roku i znowu kupic sobie cos nowszego. Na twoim miejcu nie wydawalbym calych 10k na skrzynke. Pomysl jeszcze o monitorze!!

Pozdrawiam

Napisano

ja bym powiedział że o 2 monitorach nawet bo to luksus nie z tej ziemi + koniecznie tablet jesli chcesz teksturować

Napisano

kUBASWIELGUS - co do pamięci z dwoma kośćmi to się zgadzam sam miałem przeboje z czterema a właściwie to nadal mam :p

Napisano

Skoro masz taką kasiorkię do wydania //fajnie, ja bym zastanowił się nad dwoma rzeczami -> po co? wydać 10k na kompa który za 4-6 miechów straci przynajmniej połowę wartości, po drugie pod koniec roku wchodzą nowości od Intela + nowe płyty + pełne wspomagacze pod DDR3 ;>, więc . . .

SLI to dobre rozwiązanie, choć w tym wypadku nie wiem czy do końca trafione.

Więc jeśli już pomimo wszystko planujesz wydać te 10.K zaiwestuj w dobre szybkie dyski, pamięć to 4GB i styknie // chyba że przesiądziesz się na inny os' niż XP //

naprawdę mocny zasilacz, i jakiś Quad CORE. i przede wszystkim w b.dobrą płytę.

a jeszcze lepiej idź do jakiegoś prof. sklepu i zamów sobie workstation ;).

Pozdr.

Napisano

SLI przy porgramach do grafiki nie daje KOMPLETNIE NIC no, może daje... 1% więcej :) nie kupuj SLI do grafiki!!!! jak już to Quadro!! :)

Napisano

SLI - połączenie dwóch kart graficznych ---->

"Technologia NVIDIA® SLI™ to rewolucyjne rozwiązanie pozwalające na inteligentne skalowanie wydajności podsystemu graficznego poprzez łączenie wielu rozwiązań graficznych NVIDIA w jednym systemie z chipsetem NVIDIA nForce® SLI."

http://pl.slizone.com/page/slizone_learn.html ---> tutaj więcej informacji :)

to info dla: empeck

Napisano

http://www.nvidia.com/object/quadro_sli_rendering.html

polecam lekture... podejrzewam ze jesli quadro (ktore nota bene ma byc

wlasnie do tego, nie radzi sobie z np maxem w sli ) to tym bardziej gf

nic nie da.

nie mowiac juz ze quadro do sli to sa raczej modele po 3000PLN+/sztuka

ja bym zainwestowal ta kase w dobra plyte, pamiec i np raptory czy tym

podobne, duza obudowe z zasilaczem porzadnym.

cpu i gpu jako ze starzeja sie 10 :) razy szybciej niz pozostale podzespoly

bym wybral po price/performance ratio ;), imho wole chocby i zmieniac

karte za 500 zl co 3 miesiace niz wydac 2000 raz na rok. siurek od

posiadania przez kwartal najmocniejszej karty na rynku wiecej juz nie

urosnie :)

Napisano

makler, ja wiem co to jest SLI, chodziło mi o słowo 'opyla' które na publicznym forum wyglądało niespecjalnie.

Napisano

ech, w takim razie spoko ale to mogłeś bardziej sprecyzować pytanko :)

Napisano

Z tego co mi wiadomo, to max teraz nie obsluguje/wykozystuje jeszcze SLI, dopiero ponoc kolejne wersje maxa maja jakos to zmienic i zrewolucjonizowac, takze moze taki system sie bedzie oplacal ale za jakis czas.

Napisano

Ja wiem co znaczy słowo 'opyla', ale na forum wg mnie nie należy pisać gwarą młodzieżową, ale w miarę poprawnym językiem polskim.

Napisano
Ja wiem co znaczy słowo 'opyla', ale na forum wg mnie nie należy pisać gwarą młodzieżową, ale w miarę poprawnym językiem polskim.

za młody jesteś. za mojej młodości tak się mówiło.

;)

Napisano

Za mojej też, ale głównie na podwórku :P

Poza tym, jesteś starszy o pół roku, hehe