Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 105
  • Wyświetleń 26,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeszcze jedna rada-pisales ze na pocztaku mialaes problem z ropwnomiernym oswietlenie pomieszczenia(w sumie dobre rozwiazxanie i sam stosuje vray pod sufitem)ale jezeli bedziesz mial kiedys duzy problem z oswietleniem calosci to sprobuj renderowac w exponential zamiast light c.-moze efekt nie ma takiego kopa ale z oswietleniem duzo latwiej

pozdro

Napisano
  • Autor

lukasz3d - vray pod sufitem już usunąłem, czułem się winny bo to w końcu oszustwo. Jak ktoś by chciał zrealizować tę wizkę to jakby ja oświetlił?

Teraz oświetlam samymi iesami :)

Napisano

nie rozumiem dlaczego oszustwo??:)jak udalo sie iesami to spoko ale jak mam problem z oswietleniem to czesto daje vray pod sufit(ktos mi to kiedys doradzil)i nie mam wyrzutow sumienia

Napisano
  • Autor

wyobraź sobie że robisz wizkę dla jakiegoś architekta. Prosi cię o podanie wartości mocy żarówek np w moich kinkietach na ścianie. i co mu mówisz, tak to będzie 60 W ale trzeba jeszcze wyczarować niewidzialną lampę doświetlająca pomieszczenie!!?? Wiec dlatego oszustwo. Poza tym cienie i GI wtedy pada. Ot dlatego :D pozdrowionka

Napisano

wize ze kombinujesz dalej...ale myslalem ze bedzie lepiej, troche mdło wyszło...nie pasują mi troche te elementy i ich ustawienie, ogolnie technicznie jest spoko, kolorki troche mało zróżnicowane i kontrastowe, zlewają sie...masz dużo ścian, pomyśl o oknie to rozjaśni i urozmaici wnętrze, skończy sie też problem ze światłami...sporo pracy włożyłeś...powodzenia...;]

Napisano
  • Autor

vinc okna chyba nie będzie bo takie miałem założenie od początku. Łazienka bez okien, hehe prawie jak pokój bez klamek :D dzięki pozdrowienia . Niedługo nowy update

Napisano

ales dal przyklad.....uwierz sam jestem architektem i robie wizki dla architektow(jakie robie to robie)i nikt mi nie wyskoczyl z moca zarowki-sam tez mam to gdzies-rodzaj sie liczy i klimat jaki ma byc(to moze zacznij trenowac inny renderer

Napisano
  • Autor

wg mnie lukasz wizka powinna w jak największym stopniu odpowiadać oryginałowi w rzeczywistości. Robiąc wizkę robisz ją tylko wg własne uznania? Zmieniasz światła? Dodajesz niewidzialne światłą? Więc tracisz na fotorelistyce. Nie obraź się ale chyba nie o to w tym chodzi

Napisano

no to sie juz nie udzialam mowie szczerze jak jest-na Twoim miejscu przywiazalbym wieksza uwage do AA oraz kafelkow sredniej jakosci:)

Napisano
  • Autor

No....... więc po długiej przerwie znowu zasiadłem do łazienki. A już się bałem że braknie zapału. Wiem że dałem ją do Finished gallery ale to szczegół. Krótko mówiąc działam dalej. KOMENTUJTA

ps. wybaczcie halogenki nad szafeczką :P Będzie lepiej

lazienka32iw2.jpg

Shot at 2007-07-12

Napisano

Bardzo fajnie, ale chyba dałeś zbyt dużą kompresje w jpgu i przez to nie widac detali. Halogeny nad lustrem sa jakieś poszarpane. Zmienił bym ten prysznic i dodał baterię przy wannie :D.

Napisano
  • Autor

Filip- dzięki za uwagi. Paropo rejonów wokoło halogenków to pisałem w poscie że przepraszam :D mały błąd ale już naprawiłem. Bateria będzie w swoim czasie. Kolorystycznie kafelki też wysiadają więc zmienia. Prysznic pójdzie do przeróbki. KOMENTUJTA LUDZISKA!!!

Napisano

kafelki makabrycznie plaskie, te dwie sciany (lewa i z przodu) gole i sie cala kompozycja wali przez to....

cos mi tu jeszcze nie gra ale nie wiem co...hmmm...jak sie dowiem to ci powiem;)

pozdr

Napisano

no zapal widze wielki-uwagi takie:element nad wanna za mocny do tego wnetrza a poza tym chcesz miec w lazience twoich marzen deszczownice nad wanna zasuwana folia bo mysle ze tak to zakladasz. Poziom plytek nasciennych za nisko-przy ostrzejszej kapieli scian beda zaraz mokre.Przynajmniej w strefie wanny powinny byc wyzej

Tyle pracuj dalej

pozdro

Napisano
  • Autor

Zmieniłem kolorystykę i kilka innych szczegółów. Myślę że teraz komponuje się o wiele lepiej. O wysokości kafelek pomyślę. Ale narazie chce zabrać się za zrobienie więcej szczegółów: drzwi, bidet, porządny prysznic, zasłona(szklana) itp. itd :D Pozdrawiam

lazienka34hu8.jpg

Shot at 2007-07-13

Napisano

Imo dużo lepiej ... bardzo fajnie tylko jakoś pusto po lewej(zaraz przy kamerze ) / może jakiś kwiat? ładnie by sie wpasował i "ożywił" scene .. pomyśl nad tym.

Pozdrawiam nvidia :]

Napisano

Ten ostatni o niebo lepszy :-)

Może światła zmień w tym suficie nad wanną wzdłuż ścian to poświata będzie sie lepiej komponować na ścianach

Pozdro

Napisano

Coś Ci się dalej rypie z IES'ami nad umywalką, zobacz zaraz na styku ściany z tą 'nadbudówką'. Jeśli wyostrzałeś render w PS to możliwe, że to uwydatniło ten bug. Może to za mały sampling chromu na oprawkach halogenów stąd takie low-samplowe odbicia światła. Sprawdź to.

Co do kolorystyki i układu płytek... pierwsze co mi przyszło na myśl to łazienka mojej babci, jeszcze z lat chyba 80-tych, pod koniec, z czarnymi kaflami hehe;) Źle to bardzo wygląda. Na podłodze IMO lepiej wyglądałyby duże kafle z jakimś ciekawym ornamentem na środku. Teraz jest blee i fuj;) Jak kibel z prl'u;P

Edit: Jeszcze powiedz jaka jest odległość między górną krawędzią wanny, a tą nadbudówką nad nią. Jeśli chcesz tam dać tafle szkła po łuku, to może być trochę 'niebezpieczne' mimo, że wirtualne przecież;) Przejrzyj trochę realizacji łazienek, może coś Cię zainspiruje jeszcze.

Pozdrawiam

Napisano

Lukos a w jaki sposob naprawiles te halogeny, ze nie maja takiej czarnej obwodki wokol? wlasnie robie wiza, i mam podobny problem. - nie wiem, jak sie z tym uporac...

odnosnie projektu, to mam jedna uwage odnosnie scianki instalacyjnej za toaleta - a wlasciwie jej brak. Widze, ze ciagle pracujesz nad tym, wiec ok - powodzenia... textury plytek mi sie nie podobaja... jakies sa takie nie tegez...

Napisano
  • Autor
Lukos a w jaki sposob naprawiles te halogeny, ze nie maja takiej czarnej obwodki wokol? wlasnie robie wiza, i mam podobny problem. - nie wiem, jak sie z tym uporac...

odnosnie projektu, to mam jedna uwage odnosnie scianki instalacyjnej za toaleta - a wlasciwie jej brak. Widze, ze ciagle pracujesz nad tym, wiec ok - powodzenia... textury plytek mi sie nie podobaja... jakies sa takie nie tegez...

Miałem taki problem bo, Zapomniałem dodać szybki przy halogenku która przepuszczała by światło. W środku halogena jest ies (web) przechodzi przez ściankę (szybka) która jest zrobiona z materiału Vraylight. Aha i jeszcze szybkę musisz wykluczyć w ustawieniach światła. Pozdrawiam.

Nie do końca kumam pytania co do ścianki instalacyjnej, sprecyzuj.

KOMENTUJTA

Napisano

ta kolorystyka duuużo bardziej pasuje.Jest bardzo fajnie;d.Dodaj coś po lewej stronie tak jak mówi Nvidia.

Napisano
  • Autor

Wasze życzenie jest dla mnie rozkazem. I tak powstał bidet i grzejnik. Reder roboczy. KOMENTUJTA

lazienka36ye2.jpg

Shot at 2007-07-14

Napisano

Robi sie coraz fajniej ale lustro jakoś dziwnie obraz zniekształca (ciekawe jakby ktoś w nim wyglądał ;) / coś nagle blat od tych szafek przestał mi sie podobać heh ale nawet nie wiem czemu :D (zostaw go w spokoju jeśli tobie sie podoba) Nalegałbym jeszcze na jakąś roślinkę , wiem ,że w łazience zazwyczaj ich nie ma ale czasem są i imo. by to uzupełniło tą ciemną kolorystykę.

Powodzenia i pozdrawiam ;)

Napisano

Świetna łazieneczka. Teraz zdecydowanie lepiej z bidetem, nie ma tej pustki po lewej. Ale wg. mnie z kibelka do bidetu jest troche za daleko ;)

I nie podoba mi kubek na szczoteczki, na pierwszy rzut oka lewituje a na drugi ten kolor nie pasuje.

Reszta super.

Napisano

Zdaje się,że te światła, są zbyt ostre, nie ma przejść tonalnych, przenikania itd, obicia obiektów na ścianie za bardzo widoczne ( w nie natural. way),na podłodze lepiej...reszta GIT,kawał git roboty;)

tu daję Ci światełka z mojego domku (zaobserwuj,że żadne światło nie rozprasza się w taki ostry sposób jak u Ciebie):

346wiat321ani3.jpg

Napisano

no mnie tez sie teraz bardziej podoba-z bledow ktore wymienialem wczesniej teraz nowe ale malutkie-grzejnik-masz to z jakiegos katalogu czy jak?jak te paski na 2mm z blachy grzeja?a dwa to troszku durtzy refleks na posadzce-odbija grzejnik dosc ostro.Ale ogolnie wrazenia teraz bardziej pozytywne-zmiana kolorystyki i plytek poprawiles mi samopoczucie:P

pozdro

Napisano
  • Autor

Purple dzięki wielki za rady. W najbliższym czasie poprawię te iesy. Może jutro. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Update. Roślinka narazie na roboczo. Będzie lepiej. Komentujta

lazienka41of7.jpg

Shot at 2007-07-16

Napisano

Ładnie ale...

-płytki na podłodze przy szafce są jakieś takie wydłużone

-coś jest nie tak z ies-em na mozaice

EDIT: dałeś w ogóle jakiś displace na płytki i mozaikę?

Napisano

Ja bym jeszcze na Twoim miejscu poprawił mapowanie na tych malutkich kafelkach. Raczej nie powinny się kończyć w połowie na jednej ściance i zaczynać na drugiej.

I liście rośliny wrastają z ziemi :) zamiast z korzenia.

Poza tym wszystko fajnie. Miło popatrzeć.

Czekam na finish.

Napisano

Spróbuj dać displace przynajmniej na mozaikę efekt będzie dużo lepszy.

Możesz podzielić się ustawieniami metalu z tej lampy po prawej? ;]

Napisano
  • Autor

Dawno nic nie upłem :D Zagadnijcie skąd ten widok ??? ;)

lazienka42oi9.jpg

Shot at 2007-07-17

Napisano

heh :P z fajnego miejsca dales widok :P heh

fajnie to wszystk owyglada... tylko nie podobaja mi sie troche plyki pod kabina...

jakies takie jak jakas mozaika czy cos...

podoba mi sie szyba kabiny.. jak to zrobiles ?

Napisano
  • Autor

Materiał szyby to zwykły glass + bump sparkle.

71133440eo8.jpg

Shot at 2007-07-18

21090938ab2.jpg

Shot at 2007-07-18

74201261op1.jpg

Shot at 2007-07-18

46898485nl6.jpg

Shot at 2007-07-18

HEAVEN NIE ZAPOMNIJ PODZIĘKOWAĆ :D:D

Napisano

Mnie sie bardzo podoba, fajnie ci wyszlo. Dobrze ze zmieniles te pomaranczowe plytki bo przy tych wygladaly kiepsko. Powodzenia w dalszej pracy

Napisano

mnie się też bardziej podoba,oświetlenie git!

jakieś tam małe niedogranią są,czasami to wszystko wygląda,jakbyś patrząc na pracę mróżył oczy,często szczególy nie są dopracowane,ale jak się patrzy z daleka,to wygląda bardzo dobrze...

spróbuj patrzeć jednocześnie na szczegóły,jednocześnie na cay twór,perspektywę,kadr,kompozycję globalnie-wtedy będziesz widział swoje maluczkie-acz ważne-błędy,(jak np.: ta mozajka pod prysznicem,co nie wiadomo skąd wychodzi i w jakiej płaszczyźnie,obrazek wiszący bez "cienia wpływu na ścianę" i kwiatek zbyt zielony-no niech mu się trochę udzieli światło i atmosfera łaźienki-przecież nie stoi tu przypadkiem...;)

powodzenia!

Napisano
  • Autor

purple - obiecuję że popracuję :D

W międzyczasie wrzuce jeszcze ostatni render. Obawiem się że mój zapał do tej łazienki się kończy :( (brak pomysłów)

Może wy macie jakieś pomysły co doda do łazieneczki?? Z góry dzięki

Pozdrawiam

KOMENTUJTA I POMYSŁAMI RZUCAJTA :D:D

lazienka43oz9.jpg

Shot at 2007-07-19

Napisano

Mówiłem, że te ciemne płytki w takim ułożeniu i zakomponowaniu kolorystycznym z resztą to miniona epoka, ale nieee, nie chciał nikt słuchać;P

Napisano

przygladam sie od dawna temu co sie tu dzieje .. no i jakos nudno ciagle -> drazni mnie ten plaski kaloryfer , panel hydromasazu sztywny - wejdz na strone poolspa i popatrz sobie , malo tu dynamizmu , malo dodatkow , pomieszczenie jest takie ze trzeba wykombinowac jakis ciekawy kadr...

Napisano

Jezeli to jest twoja lazienka marzen to ci wspolczuje, a w szczegolnosci, ze bedziesz musial zsiadac z tronu zeby podetrzec sobie dupe. Niestety nic sie nie trzyma kupy. Twoja panna tudziez zona zeby sobie podmyla to i owo to tez bedzie musiala przejsc przez pol lazienki hmm. Lazienka twoja zmienia sie caly czas na gorsze i powoli przeradza sie w koszmar.

Projektowanie nie polega na bezmyslnym wrzucaniu gotowych modeli sciagnietych z netu, bo komus sie wydaje, ze taki fajny render to i lazienka tez bedzie fajna, szczeniackie podejscie do tematu.

Napisano
  • Autor

Super OKO - żadnego z modelu nie ściągnąłem z neta oprócz tej rośliny w rogu. Skoro ci się nie podoba to omijaj ten wątek. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Touch - dzięki za rady, ale nie mam pomysłu jak to lepiej rozłożyć. Podpowiedz coś bardziej konkretnego. Pozdrawiam

Update:

lazienka44xh1.jpg

Shot at 2007-07-22

Napisano

Spróbuj dużych kafli na podłodze. Musiałbyś sprawdzić jak to wygląda. Albo w prostym układzie, albo w pik. Teraz jest zbyt monotonnie

Pozdr!;)