Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej!

Jakich programów, innych niż 3ds max, używacie do wizualizacji 3d przy pracy komercyjnej, ( chodzi mi oczywiśćie o legalny soft i trochę tańszy od maxa:)

Pozdr

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Lightwave może być chyba jest tańszy z tego co wiem jakieś 700euro, choć nie wiem ile 3dmax kosztuje...

Napisano

cinema4d jest też tańsza

ale osobiście wybrałabym blendera.

Napisano

3dsmax viz

a jezeli bez animacji to mysle ze mozna sie zainteresowac modo, tymbardziej ze poprzednia wersja chodzi teraz za (relatywne) grosze

Napisano

3dviz, jest połowę tańszy a do wizualek ma to samo co max

Napisano

Wszystko konkretne chyba już jest wymienione, dodam tylko, że osobiście polecałbym xsi fundation (500$), z renderów jest natywny mental ray, maxwell, fryrender i niedługo ma być vray, jeśli chodzi o darmowe rendery, to nie wiem jak to wygląda.

Napisano

jeśli chodzi o darmowe renderery w stylu maxwella i fryrendera, to polecam Indigo. W stylu vraya - Kerkythea lub Sunflow. Indigo nie jest opensource (a szkoda) ale jest darmowy do wszystkich zastosowań, jak się mają licencje kekythei i sunflowa to nie wiem. A jeśli chodzi o "pakieciki" (takie duuże aplikacje typu 3dsmax) to ja wybrałbym modo, najnowsze najlepiej. Do interfejsu trzeba się przyzwyczaić, ale potem trudno znaleźć łatwiejszy do obsługi program 3d :)

Napisano
  Cytat
jak się mają licencje kekythei i sunflowa to nie wiem

przynajmniej Sunflow jest open source i free oczywiście...

Napisano

Za strykerem i tadziem. XSI. Wlasnie robie w nim wizke sali kinowej i musze przyznac ze samo modelowanie jest duuuzo bardziej intuicyjne niz w maxie - jak dla mnie oczywiscie. Moze i to kwestia przyzwyczajenia ale ja sie wlasnie do maxa nie umialem przyzwyczaic :D. Z modelerow zerknij tez na nowe Silo2. Ale tam juz niczego nie zrenderujesz...

Napisano

Nezumi - proszę cię, STREAKER, stryker mi się z stryczkiem kojarzy...

Ale wracając do tematu, to kolejnym pytaniem, na które musisz sobie odpowiedzieć, jest na jakim systemie chcesz pracować, wszystkie wyżej wymienione uruchomisz na windowsie, xsi i blendera na linuxie, a cineme, lightwave'a i modo na osx'ie

Napisano

Miałem kiedyś Strate 3D ale dawno i wtedy program był baaardzo kiepski. Szczególnie jeżeli chodzi o render. Nie wiem jak teraz... może się polepszył.