kylo25 Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Hej! Jakich programów, innych niż 3ds max, używacie do wizualizacji 3d przy pracy komercyjnej, ( chodzi mi oczywiśćie o legalny soft i trochę tańszy od maxa:) Pozdr
tadzio Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 XSI jest sporo tanszy. Blender darmowy. pozdr
floo Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Lightwave może być chyba jest tańszy z tego co wiem jakieś 700euro, choć nie wiem ile 3dmax kosztuje...
Ania Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 cinema4d jest też tańsza ale osobiście wybrałabym blendera.
ttaaddeekk Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 3dsmax viz a jezeli bez animacji to mysle ze mozna sie zainteresowac modo, tymbardziej ze poprzednia wersja chodzi teraz za (relatywne) grosze
siwy Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 3dviz, jest połowę tańszy a do wizualek ma to samo co max
streaker Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Wszystko konkretne chyba już jest wymienione, dodam tylko, że osobiście polecałbym xsi fundation (500$), z renderów jest natywny mental ray, maxwell, fryrender i niedługo ma być vray, jeśli chodzi o darmowe rendery, to nie wiem jak to wygląda.
maczuga Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 jeśli chodzi o darmowe renderery w stylu maxwella i fryrendera, to polecam Indigo. W stylu vraya - Kerkythea lub Sunflow. Indigo nie jest opensource (a szkoda) ale jest darmowy do wszystkich zastosowań, jak się mają licencje kekythei i sunflowa to nie wiem. A jeśli chodzi o "pakieciki" (takie duuże aplikacje typu 3dsmax) to ja wybrałbym modo, najnowsze najlepiej. Do interfejsu trzeba się przyzwyczaić, ale potem trudno znaleźć łatwiejszy do obsługi program 3d :)
SYmek Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 jak się mają licencje kekythei i sunflowa to nie wiem przynajmniej Sunflow jest open source i free oczywiście...
Nezumi Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 Za strykerem i tadziem. XSI. Wlasnie robie w nim wizke sali kinowej i musze przyznac ze samo modelowanie jest duuuzo bardziej intuicyjne niz w maxie - jak dla mnie oczywiscie. Moze i to kwestia przyzwyczajenia ale ja sie wlasnie do maxa nie umialem przyzwyczaic :D. Z modelerow zerknij tez na nowe Silo2. Ale tam juz niczego nie zrenderujesz...
streaker Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 Nezumi - proszę cię, STREAKER, stryker mi się z stryczkiem kojarzy... Ale wracając do tematu, to kolejnym pytaniem, na które musisz sobie odpowiedzieć, jest na jakim systemie chcesz pracować, wszystkie wyżej wymienione uruchomisz na windowsie, xsi i blendera na linuxie, a cineme, lightwave'a i modo na osx'ie
Nerwer Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 A słyszał ktoś może o STRATA 3D? Podobno dobry program.
deha21 Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 Miałem kiedyś Strate 3D ale dawno i wtedy program był baaardzo kiepski. Szczególnie jeżeli chodzi o render. Nie wiem jak teraz... może się polepszył.
Rekomendowane odpowiedzi