Napisano 28 Grudzień 200717 l Hi. Chce wyjechaz z Polski, najlepiej do Koln, albo Londka Zdroju. Macie jakies doswiadczenia z poszukiwaniem tam pracy innej, niz na zmywaku? Jakis branzowy serwis ogloszeniowy, poza CGTalk? Pytanie jest proste i dosyc konkretne, dlatego za rady w stylu "zrob reela i sie pokazuj" z gory dziekuje. ;) Chetnie za to poslucham czyjejs historii wlasnej.
Napisano 28 Grudzień 200717 l Cześć, no ja jadę pod koniec stycznia do england :) - u mnie to było tak, że kumpel się odezwał i spytał się czy bym nie chciał porobić tam. wysłaliśmy PFy, zaprosili nas na rozmowę, ustaliliśmy warunki no i dogadaliśmy żeby nam trochę czasu jeszcze dali na zorganizowanie się i jedziemy. Więc chyba najlepiej przez znajomości ;) Ale z drugiej strony jakbyśmy po prostu wysłali tam PFy bez żadnej protekcji to pewnie to samo by było. Powodzenia :)
Napisano 28 Grudzień 200717 l dokladnie staraj sie przez znajomych, albo lepiej od razu uderzaj do firm, nigdy przez serwisy typu cgtalk, strata czasu :) powodzenia w szukaniu pracy, szkoda ze polska traci swietnego animatora, powodzenia
Napisano 28 Grudzień 200717 l nigdy przez serwisy typu cgtalk Przez cgtalk to moze nie, ale ja wyslalem z ogloszenia znalezionego na evermotion. Bez znajomosci itp, i sie udalo :) Co prawda wczesniej chyba przez miesiac albo i ciut wiecej wysylalem CV na roznorakie ogloszenia w wiekszosci z mizernym rezultatem...
Napisano 28 Grudzień 200717 l Tak mi się przypomniało że mam linki do ciekawych postów ;) Też trochę szukałem przed lotem na rozmowę kwalifikacyjną: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=15861&page=40 (post Tridenta) i tu: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=33747 sporo jest o zagranicy.
Napisano 29 Grudzień 200717 l Autor O, dzieki chlopaki :) Ziomus, placili Ci za przelot itp.? Mnie zastanawia, czy to, ze biora ludzi z polski to znak, ze: a). jestesmy tacy dobrzy b). nie ma komu pracowac z angoli c). malo/mniej kasy bierzemy d). all above Mirach: napisz cos wiecej prosze. Chetnie obaczylbym tez w jakich firmach sie zatrudniliscie, jaka branza, jakiej wielkosci, itp. Moze byc na priva ;) Klicor: dzieki, ale chyba troche przesadziles ;)
Napisano 29 Grudzień 200717 l Hm, w skrocie. Pierw pojechalem na rozmowe, przejazd ja placilem, na szczescie loty rezerwowane z wyprzedzeniem nie kosztowaly mnie za wiele. Hotel oplacila mi firma. Potem jak juz zdecydowalem sie tam pojechac mialem ustalone ze przez 2 tygodnie placa mi za hotel zebym mial czas szukac mieszkania na spokojnie. Trafilem do branzy wizkowej, troche zielonawy w tym jestem, ale spodobaly sie moje modeling skills :) Co do tego dlaczego wg mnie mnie wzieli a nie angoli to w moim przypadku na 99% dlatego ze nie ma angoli na miejscu (zyje sobie w malutenkim miasteczku na uboczu uk). Co do zarobkow, podejzalem payslip wspolpracownika, ktory jest w firmie dluzej, no i ma odpowiednie wyksztalcenie (nie to co ja :D ) i zarabia jakies 10% wiecej odemnie. Wiec nie czuje sie wykozystywany na tle rasowym :) Firma malutka, paroosobowa, rozwijajaca sie (w zasadzie wraz z moim przyjazdem zmienialismy biuro na wieksze itp) sorry ze tak chaotycznie, dopiero sie obudzilem i jeszcze kawa nie zaczela dzialac... :) pozdrawiam Mirach
Napisano 29 Grudzień 200717 l Autor Thanks for sharing ;) No wlasnie kurde... mi bardzo bardzo zalezy na tym, zeby byc w Londynie. Az nie biore pod uwage innej mozliwosci:/
Napisano 29 Grudzień 200717 l Mi trochę na odwrót, zapłacili za przelot, ale za hotel nie :P kumpel, który już trochę siedzi w tej firmie opowiadał że na rozmowie kwalifikacyjnej zaproponował im stawkę o 40% niższą niż zarabia przeciętny pracownik z angli, bo zależało mu na robocie. Zatrudnili go i podnieśli kasę do wysokości przeciętnego wynagrodzenia... Tak więc raczej nie chodzi o to że mniej bierzemy - jeżeli coś nam obcinają to z powodu angielskiego i możliwych problemów z komunikacją. Przy relokacji dobrze jest poprosić o zakwaterowanie w hotelu i tzw. relocation bonus (kasa ekstra na start). U mnie branża game art of coz, firma również trochę na uboczu, ale całkiem sporawa :) edit -> to powysyłaj PFy do firm londyńskich :D
Napisano 29 Grudzień 200717 l ziomus--> a mozna widziec jaka firma(nazwa) ? :) i czemu przez cgt nie ?
Napisano 29 Grudzień 200717 l Autor Czas kleic reela... Najgorsze, ze ja zawsze robilem wszystko, nie poswiecalem czasu jedynie na animacje, a z tego mam skleic anim-reela. Bummer. :)
Napisano 29 Grudzień 200717 l a gdzie repy? ;) heheeh Nielot -> wolałbym nie pisać na forum, jak Ci bardzo zależy na tym info to zagadaj na gg.
Napisano 29 Grudzień 200717 l No wlasnie kurde... mi bardzo bardzo zalezy na tym, zeby byc w Londynie Hm, mi zalezalo dokladnie na odwrot :) Mialem 2 bardzo podbne oferty, za bardzo podobna kase. Problem byl taki ze w londynie ta kasa byla marna, a na prowicji - gdzie siedze, robi sie calkiem wystarczajaca :) Duzo tez grzebalem po ogloszeniach na cgarchitect, moze polaz po jakis forach "animejszyn only" czy cos w tym stylu :)
Napisano 30 Grudzień 200717 l nie wiem czemu wszystkim zależy tak bardzo na pracy w Londynie czy Dublinie, czar Londynu szybko mija i większość osób odzyskuje rozsądek i przeprowadza sie do mniejszych miast, nie warto przepłacać no chyba ze chodzi o odwiedzenie rodziny i znajomych :P bardziej sie opłaca na początku pracować w mniejszych miastach i mniejszych firmach niż na odwrót
Napisano 30 Grudzień 200717 l Autor Powiedzial najbardziej doswiadczony pracownik ;> Ja mam swoje osobiste powody, natomiast ciekaw jestem skad czerpiesz statystyki na temat pryskajacego czaru i ewakuujacych sie z londynu ludziach ;)
Napisano 30 Grudzień 200717 l jak każdy porządny polak mam pól rodziny i większość znajomych w Anglii i słyszę trochę od nich, jeśli natomiast masz swoje osobiste powody to rozumiem ale sam przyznasz ze masa dzieciaków w moim wieku porywa sie na największe miasta głównie z tego powodu że są to największe miasta a opłaca sie bardziej pracować w tych mniejszych a co do mojego doświadczenia to są jeszcze bardziej doświadczeni pracownicy ode mnie na tym forum, którzy ośmielają sie podzielić swoją opinią ;>
Napisano 19 Styczeń 200817 l Polecilbym ci poszukac robotki w przemysle growym. Wieczny niedobor ludzi, w kazdej wlasciwie dziedzinie. Dobre miejsce na start za granica. Osobioscie szukalbym przez wyspecjalizowane firmy rekruterskie zajmujace sie tylko i wylacznie ta branza. Osobiscie polecic moge np.: http://www.change-job.com (Dylan Davies - koles z dzialu Art, bardzo sensowny). Firmy te maja czesto lepsze przebicie niz ofety wysylane osobiscie (chociaz wysylac samemu do konkretnych firm tez nie zaszkodzi). Acha - dobrze zdecydowac sie na jedna konkretna dziedzine. Modeler, animator, textury, koncepty, level design, etc. "Czlowiek orkiestra" nie ma za bardzo czego szukac ;) A co do unikania Londynu to zdania sa podzielone... wiadomo jest najdrozszym miastem w UK, wiec zarabiajac te same pieniadze "zycie" zjada ci ich duuuza czesc. Mieszkajac w miescie mniejszym, jest latwiej, taniej (glownie mieszkania) ale i potem prestiz w CV jednak mniejszy. Wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac. Czy jechac na krotszy czas zeby sobie dorobic, czy moze plan na dluzsza kariere tam. Co do wyjazdu i kosztow to najczesciej robia interview telefoniczne, wiec nie ma dramatu (oni dzwonia ;) ). Czasem chca pogadac potem jeszcze raz osobiscie, a czasem nie i zapraszaja od razu na poklad :) PZdr
Napisano 21 Styczeń 200817 l ja probowałem w londynie, szukalem przez gumtree.co.uk w dziale grafika komputerowa/moda, nie ma zbyt wiele ogłoszen ale na 2 CV jakie zdazylem wyslac zanim powrociłem dostałem jedno zaproszenie na rozmowe. Oczywiscie lipa bo pojechalem bez portfolio do angli ale coż. Z takich spostrzezen to standard firmy budził respekt, nie ma syfu, ładne buirka i dywan czysty, klimatyzacja nawet w korytarzu, to nie to co u mnie w pokoju (biurze :D ). Oczywiscie jak sam stwierdzisz najwiecej ofert jest na DTP alebo poprostu wektorki.
Napisano 28 Styczeń 200817 l jak ktos szuka to polecam jeszcze http://www.anderselite.com co prawda agencja ale czasami maja ciekawe oferty, ja znalazlem prace przez CGArchitect mirach napisz kolo jakiego wiekszego miasta w UK jestes (moze hrabstwo Lancashire?)
Napisano 28 Styczeń 200817 l Hehe, ciezko bedzie mi napisac jakies wieksze miasto w poblizu. Powiedzmy ze Plymouth, ale to i tak jakies 2h pociagiem odemnie :) Zasiedzialem sie na zachodnim krancu Kornwalli.
Napisano 28 Styczeń 200817 l dobrze tez jest napisac do jakis grup arch np w uk jest ich sporo a czesto szukaja grafikow od wizek tylko trzeba miec tak z 2 lata doswiadczenia zeby moc w czym wybierac bo ofert jest sporo :)
Napisano 28 Styczeń 200817 l mirach - Kornwalia... chyba najlepsze miejsce do mieszkania w UK a przynajmniej najcieplejsze :)
Napisano 28 Styczeń 200817 l Mam palmy za oknem w pracy, a w ten weekend lazilem po polu w podkoszulku :D Ale moze nie bede robil offtopa z pogoda :) Co do szukania po grupach arch to wg mnie niezly pomysl. Zwlaszcza ze mialem okazje zobaczyc co niektorzy architekci tutaj uwazaja za wizke i tym ludzia szczenki opadaja jak widza nawet marnawa wizke z max+vray :)
Napisano 28 Styczeń 200817 l he mirach super tam masz gdzie mieszkasz, u nas tez pogoda fajna, wczoraj dzien wiosenny byl fajna pogoda, polnoc tam to kaszana jest ;p (z pogoda oczywiscie) A i z tymi wizkami to tez racja. widzialem taki syf ktory ludzie w tych firmach uwazali za super render :]
Napisano 29 Styczeń 200817 l jak lipne rendery przechodzą to jest nadzieja :D to mi dodało otuchy jak cholerka :D lipne nie lipne w każdym razie trzeba mieć dużo takich projektów w portfolio żeby mysleć choćby o wysłaniu CV?
Napisano 29 Styczeń 200817 l moze nie az tak lipne i nie kazdy na nie leci, poprostu zdazaja sie, poza tym nie chodzi tylko o rendery ale o sam projekt jak to zrobisz i w jakim czasie
Napisano 29 Styczeń 200817 l lipne nie lipne w każdym razie trzeba mieć dużo takich projektów w portfolio żeby mysleć choćby o wysłaniu CV? Hm, rzuc sobie okiem na moja strone. Za wiele tych projektow to tam nie ma, a typowych arhitektonicznych wizek to juz prawie w ogole. Ale na rozmowie pokazalem ze wiem co to vray i jak sie go obsluguje, i o co chodzi w wizkach (tu musze przyznac ze BARDZO pomoglo mi sledzenie watkow na max3d.pl, o wizkach i oswietleniu), i jakos poszlo. Wzieli mnie jako modelera, a teraz siedze i ustawiam swiatla i robie textury :D hcpiter ma tez racje z czasami. w zasadzie nikogo chyba nie zachecisz pieknym stillem kiedy powiesz ze robiles go przez 2 miesiace.
Napisano 6 Luty 200817 l nie no faktycznie , portfolio porownuja z moim "portfolio" to impomujace, a napisz jak dlugo robiles np to biuro
Napisano 11 Luty 200817 l zna ktos firme rendertime z angolii? (tj anglii;)) jak cos to plz, kontakt na prv
Napisano 11 Luty 200817 l zna ktos firme rendertime z angolii? (tj anglii;)) jak cos to plz, kontakt na prv ja znam :) a o jakie informacje sie rozchodzi? czy isnieje tak, istnieje :)