Napisano 2 Styczeń 200916 l Jak zaczynałeś czarne sylwetki? Jakiś action-line na początek czy od razu plama? Jakościowe pracki, tylko się dziwie czemu ten wątek nie doczekał się jeszcze 5 gwiazdek? Pozdro.
Napisano 2 Styczeń 200916 l Coraz lepiej Panie Farvus coraz lepiej :) Muszę się zmobilizować do większej pracy widzę. Enviro świetne.
Napisano 3 Styczeń 200916 l Autor selfu - A dzięki. Nie pomyślałem o plamie na nosie. Tobie też życze powodzenia :). serio - Przy sylwetkach od razu malowałem plamą. vrocker - Dobrze wiedzieć że coraz lepiej. Ja tego nie zauważam. Coyote - Hehe. Nie czuje się jakoś 5 gwiazkowy ale dzięki. Namalowałem gwaszem nieco losowych tekstur do wzbogacenia environmentów. Skanowanie tego zajmie mi troche czasu. Tymczasem podsyłam kolejne próby z akwarelami. Zazwyczaj kończy się porażką ale już zaczynam łapać jak tym malować :). Jeszcze musze się nauczyć jak kontrolować ostrość krawędzi.
Napisano 4 Styczeń 200916 l "zlapac", jak tym malowac to nie takie proste panie - pewnie dobrze o tym wiesz...ale technika jedna z najbardziej szlachetnych- nie da sie ukryc...fajna lezaca i stojaca pani pozdro
Napisano 4 Styczeń 200916 l Sliczne:) Mnie najbardziej pomaranczowe wlosy (mega) i z ostatnich trzecie (glowka) :)
Napisano 5 Styczeń 200916 l Przedostatnia główka rules, trzeba mieć niezłe wyczucie do tej techniki. Trzymasz dobre tempo i widać efekty, oby tak dalej.
Napisano 7 Styczeń 200916 l Autor selfu - Nie pisałem że już wszystko umiem. Akwareli można się całe życie uczyć. Coyote - Ciesze się :). Reanimator - Thnx. masz)rum - Dzięki. Niestety skończył mi się papier do akwareli. Kontynuuje jak kupie nowy. Podsyłam 3 nowe prace malowane z fotek. Ostatnia nie do końca wyszła tak jak chciałem ale poprawianie tylko pogarszało sprawę.
Napisano 7 Styczeń 200916 l świetne, szczególnie te z poprzedniego postu mi sie podobają ;] chociaż ostatnie też rewelka
Napisano 11 Styczeń 200916 l Autor Dzięki. Podsyłam nowe enviro. Nie wszystko wyszło tak jak chciałem ale przynajmniej wypróbowałem nowe tekstury.
Napisano 11 Styczeń 200916 l Fajne kolorki, na pierwszy rzut oka myślałem że to korytaż ze szklanym dachem ale później dojrzałem kolesia w rogu i się pozmieniało ;P Twoje digitale zalatują twardo analogiem, to jako komplement.
Napisano 11 Styczeń 200916 l Też miałem takie pierwsze wrażenie. Chociaż dalej twierdze że jest szklany dach i mam troche dziwne odczucie do prawej strony za to błękit na drzwiach bardzo fajny.
Napisano 11 Styczeń 200916 l Namalowane bardzo fajnie, ale faktycznie cos dziwnego sie ze skalą stalo. Te ludziki wygladaja jak liliputy w swiecie olbrzymów. Moze przez te motywy arch. jak otwor przypominajacy proporcjami drzwi, ta skrzynka, przypominajaca skrzynke na listy i dalsze motywy kojarzace sie z drzwiami, oknami. W tej sytuacji malymi ludzikami raczej nie obronisz skali, którą sobie założyłeś.
Napisano 12 Styczeń 200916 l Autor masz)rum - Dzięki. Elvans - Troche namieszałem i wyszło mało jednoznacznie. Promieniom światła chyba dałem za ostre krawędzie i czyta się to pewnie jako odblaski na szybie. leander - Dzięki. W sumie masz racje. Zazwyczaj nie poprawiam speedpaintów ale tym razem zrobiłem wyjątek. Szybka zmiana skali :).
Napisano 13 Styczeń 200916 l Autor Przy tym starałem szkicować częściowo z fotki i częściowo z głowy.
Napisano 27 Styczeń 200916 l Fajne te ostatnie szkice. Postacie rysowane plamami sa super (az by sie chcialo zobaczyc je skonczone :P) No i ten szkic z czaszka wyglada intrygujaco - klimat Doom'owy to jest to co lubie najbardziej :) Dziewczyna w tlumie wyglada jakby byla zbyt wysoka w stosunku do pozostalych ludzi na obrazku.
Napisano 30 Styczeń 200916 l Autor thirdeye - Dzięki. Postacie malowane plamami prawdopodobnie skończe. Ten z czaszką chyba też. Przyznam że w taką klasykę klasyki jaką jest Doom nigdy grałem ale lubie mieszać elementy Sci-fi i fantasy :). Na politechnice teraz mam sesje i oddaje różne referaty, eseje i inne pierdoły stąd wole nie angażować się w jakieś mega projekty. Malowałem jedynie z fotek i posemaniacs różne sylwetki postaci dla lepszego wyczucia niektórych proporcji. Wyszło mniej więcej jeden rządek dziennie :). Twarze z wyobraźni szkicowane w open canvas. Miejscami zerkałem na fotki bo mi za bardzo losowe wychodzą i czasami zbyt kreskówkowe (szczególnie w przypadku kobiet). Oprócz tuszu moim drugim ulubionym narzędziem jest gumka. Bardzo lubie wszystko przerabiać :P
Napisano 2 Luty 200916 l wow, swietnie ci idzie Farvus, bardzo dobre proporcje... w ile malujesz jedna postac? chodzi mi o te "czarne"
Napisano 2 Luty 200916 l Autor DrOcK - Dzięki. Jędną czarną postać maluje w mniej więcej 5 minut. Żeby zrównoważyć wszystkie śmiertelnie poważne autoportrety dzisiaj podsyłam coś mniej poważnego - auto-karykatura. Pozdrawiam.
Napisano 2 Luty 200916 l Świetne szkice, bardzo fajne sylwetki i szacun za twarze z głowy - sam muszę do tego przysiąść, bo z głowy zawsze mi wychodzą podobne facjaty.
Napisano 5 Luty 200916 l Autor aspenboy - Czasami po prostu wystarczy poeksperymentować z wyglądem. thirdeye - Dzięki. Wrzucam kolejną serię ćwiczeń żeby was zanudzić. Sylwetki wyglądają niepozornie ale wiele się od nich ucze. Dłonie z Burna Hogarta. I na koniec coś z głowy. Eksperymentowałem z odcieniami skóry i wyszła taka ciekawa twarz. Nie upiększałem zbytnio żeby zachować indywidualny charakter.
Napisano 5 Luty 200916 l Bardzo wypaśne dłonie, wiele osób ma z nimi propblemy, ciekawie potraktowałeś palce, takie chude ale przez to zyskały na ekspresji, sylwety też całkiem pro proporcje można szybko przyswoic nie zaprzątając sobie głowy detalem i cieniowaniem, zapewne bardzo pomocne przy twozeniu wiekszych scen z postaciami w oddali. Co do spida to twarz ciekawa, chociaż pod wzdgledem technicznym najmniej mi sie z całości podoba.
Napisano 5 Luty 200916 l jak już eksperymentujesz z kolorem skóry to zacznij od mniej nasyconych odcieni. Teraz jej twarz jest jak żarówka.
Napisano 5 Luty 200916 l Autor masz)rum - To są dłonie przerysowane z książki o anatomii dłoni. Ja tylko trzymałem się proporcji. Morbid Karbid - Faktycznie. Może troche zapędziłem się z tym kontrastem i za dużo różu. Przyda mi się ta informacja jak będe chciał zrobić świecącą twarz :). Spróbowałem różne inne wersje (dzięki suwaczkom w Photoshopie :) ) Edytowane 5 Luty 200916 l przez Farvus
Napisano 10 Luty 200916 l Autor Ostatnio ołówkiem szkicowałem spory czas temu. Troche kichowato wyszło. Na papierze gruboziarnistym jakoś zlewają się pojedyńcze kreski i traci dynamizm.
Napisano 10 Luty 200916 l Autor Marduk - Dziękuje za pocieszenie :). Szkice ołówkiem akwarelowym. Można czasami ciekawe efekty uzyskać. Wszystko na wyczucie z głowy.
Napisano 11 Luty 200916 l Autor vrocker - Dzięki. Ciesze się że jest jakiś postęp :) DrOck - Polecam. Musisz mieć tylko odpowiedni papier i dodatkowo jakiś pędzel do akwareli. Coś niewiele dały dłonie z Burna Hogartha. Postanowiłem troche zmienić styl uczenia się ich. Czarne to rysowane z różnych źródeł a przy niebieskich próbowałem troche z głowy i nieco podpatrywałem czy dobrze rysuje. Potem zmieniłem styl rysowania na taki jak przy mechanicznym rysunku konturowym (prawy dolny róg) i jakoś dwa razy łatwiej szło.
Napisano 12 Luty 200916 l ja to bym chcial zeby na mnie Double Negative czekal ;) Dobrze ci ida te lapki, ja sam wkrotce jakies raczki bede musial zaczac.
Napisano 12 Luty 200916 l Autor ttaaddeekk - Heh. Do kolesi z Massive Black to mi jeszcze bardzo daleko (zarówno geograficznie jak i pod względem umiejętności) stąd nawet nie rozważałem takiej opcji. Jakiś czas temu jednak prawie spadłem z krzesła jak zobaczyłem że Jason Manley przegląda na forum CA mój temat ze szkicownikiem (a on bardzo rzadko odwiedza szkicowniki). Zastanawiam się czy coś go właściwie zaciekawiło w moich pracach czy to może jakiś przypadek. Dr0cK - Dzięki. Dłonie to można latami męczyć i efekt będzie mało satysfakcjonujący stąd polecam ćwiczyć regularnie. Niestety nie mam czasu na szkicowanie. Podsyłam tylko WIP do jednej broni - jednoręczny pistolet maszynowy. Straciłem w połowie ochotę na wykończenie i prawie zapomniałem że mam to na dysku.
Napisano 12 Luty 200916 l Spust jest przy kciuku? Raczej nieporęczne podejście:) Ogólnie fajny design:)
Napisano 12 Luty 200916 l Autor To jest jednoręczny pistolet maszynowy stąd troche nietypowa broń pod względem kształtu. Tył broni za rączką przyczepiany jest do przedramienia. Spust natomiast jest w tym małym uchu tuż pod lufą. Odległości i proporcje są w miarę dobre bo nawet powiększyłem broń na swoim monitorze do skali 1:1 i przykładałem ręke. W profilu tego nie widać ale magazynek też jest nietypowy bo przczepiony na płasko u góry i okrągły jak w tommy gunie. Pozdrawiam. Edytowane 12 Luty 200916 l przez Farvus
Napisano 12 Luty 200916 l Bardzo fajna ta broń, szkoda że nie chcesz kończyć. Ogólnie to w twojej teczce jest tyle pracy własnej, że aż się człowiekowi samemu chce zacząć coś robić, bo się głupio robi na własne lenistwo :) To musi przynosić efekty - i przynosi...
Napisano 12 Luty 200916 l Oj racja, teczka wyjatkowo imponujaca i inspirujaca, czesto mi sie zdarza do niej wracac! Bardzo fajna bron, noiprox chyba ja odwrotnie odczytal, w realu mogloby to miec potworne konsekwencje ;)
Napisano 13 Luty 200916 l tak, co do caosci teczki to wielki podziw dla Ciebie. Widac ze sporo czasu i pracy wlozyles w rozwijanie umiejetnosci. Przewertowalem tylko teczke, ale mysle ze nie raz jeszcze tu zagladne.
Napisano 13 Luty 200916 l super, teczka, jestem pod dużym wrażeniem. Super ludzie i ilość szkiców jest imponująca.
Napisano 13 Luty 200916 l Ups sorki Farvus, chyba faktycznie źle popatrzyłem na ten karabin :) Heh.. No dość szybko byś popełnił takim karabinkiem samobójstwo Noiprox. Bardzo fajna koncept :)
Napisano 23 Marzec 200915 l Twoje akwarele robią na mnie duże wrażenie, zwłaszcza te z postaciami kobiecymi. jakoś tak delikatnie kładziesz te plamy i się tak pięknie razem zgrywają, a jednocześnie widać takie zdecydowanie w tych pociągnięciach :>
Napisano 24 Marzec 200915 l Fajnie wychodzą te koncepty broni. Ja z tej ostatniej pewnie sam bym sie postrzelił :)
Napisano 4 Sierpień 200915 l No no, Twoja teczka daje naprawdę dużego kopa do rysowania :) Wiele przydatnych linków, które teraz trzeba przestudiować :D
Napisano 29 Sierpień 201014 l Świetne wyczucie koloru. Studium dłoni naprawdę udane. Jak wyżej - daje kopa.