daniel1540 Napisano 2 Marzec 2008 Napisano 2 Marzec 2008 chcialbym zaprezentowac moj przyszly model... BMW E36. Jest to moj pierwszy model wiec nie ma wysokiego poziomu wykonania...pelno krzywizn ktorych nie moge wyprostowac... :P wiele pracy przedemna... narazie tyle
JohnZi Napisano 3 Marzec 2008 Napisano 3 Marzec 2008 po pierwsze musisz sie nauczyc rownomiernie siatke rozkladac:)szczegolnie na masce to widac:)
daniel1540 Napisano 3 Marzec 2008 Autor Napisano 3 Marzec 2008 siatka to byla rowna puki nie zaczelem jej nadawac ksztaltu ^^ wszystko sie krzywi ^^ to bedzie wersja tuning bo fabrycznej nie dam rady wymodelowac :P (to pierwszy model)
daniel1540 Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 panowie jak wyciac i wykonczyc maske? tzn oddzielic od reszty karoserii... chamfer open ? czy jakos inaczej?
xaoo Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 Wybierz auto ze sceny. Nastepnie z narzedzi po prawej stronie wejdz na zakladke Modify i wlacz tryb Polygon. Wybierz Polygony tworzace maske. W zakladce Modify masz sekcje Edit Geometry. Jest tam opcja Detach. Wybierz ja i wcisnij OK. W ten sposob masz juz wycieta maske. Musisz ja tylko nieznacznie zmniejszyc by porobic przerwy miedzy elementami karoserii. Nastepniezaznacz krawedzie maski i wyciagnij je nieznacznie w dol. Pozniej zaznacz krawedzie maski i uzyj Chamfera. I juz masz ladna maske :) Mam nadzieje,ze troche to wyjasnilem. Proponuje rowniesz poszukac tutoriala o modelowani auta. Tam na pewno znajdziesz jak to zrobic. Pozdrawiam, xaoo
pecet Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 I juz masz ladna maske :) maska nie będzie ładna bo jest krzywa, zamiast detach, radze open chamfer, a potem jeszcze chamfery krawędzi, i dopiero wyciągać w dół z shiftem, szybciej i dokładniej
xaoo Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 To, ze jest krzywa to prawda, ale prosba byla o technike wiec napisalem to czego sie dowiedzialem po przerobieniu tutka :) Ja dopiero zaczynam wiec jeszcze sie nie orientuje dokladnie, wiec daniel1540 sluchaj sie profesjonalisty :) @pecet mam w takim razie do Ciebie takie male pytanko o ten open chamfer - czy on Ci lekko zmniejszy wyciety obszar tak, ze bedziesz mial przerwe miedzy blachami, czy sam musisz skalowac? I czemu najpierw chamfer a pozniej wyciaganie z Shiftem, a nie na odwrot? Jest jakis widoczny efekt w jakosci? Pozdrawiam, xaoo
pecet Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 jak robisz open chamfera, to odrazu "pomniejsza" maskę, skalowanie po detachu to niezbyt dokładny sposób, jeśli już chcesz pomniejszyć maskę to lepiej używać outline co do "chamferowania przed" to dla mnie tak jest wygodniej i szybciej ;)
daniel1540 Napisano 14 Marzec 2008 Autor Napisano 14 Marzec 2008 maly upek...skupilem sie na przodzie auta i troszeczke poprawilem ogolnie siatke. wolno idzie gdyz nie mam za duzo czasu. teraz przyjdzie tydzien wolnego to napewno cos sie poprawi :P
Kr3tz Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 teraz przyjdzie tydzien wolnego to napewno cos sie poprawi nadkola, przod i bok, maske ci oszczedze
daniel1540 Napisano 14 Marzec 2008 Autor Napisano 14 Marzec 2008 tym razem potrzebuje waszej pomocy... nie wiem jak tu siatke rozlozyc.... normalnie zero pomyslu ;/
M4rcus Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 wywal wszystkie 3katy tak mniej wiecje bym to zrobil, sry za koslawe linie, ale jestem dyskretnie wstawiony
Gość jymal Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Ja to robię tak: Układam sobie te linie na prost jak ma iść cięcie, biorę na nich chamfera 1,0 następnie środek wyrzucam, potem linie zewnętrzne dzióry przedłuzam do środka i na róg nakładam chamfer 0,01 ale nie mogę Ci podrzucić fotki bo nie jestem u siebie xD
pecet Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 może to się przyda, oprócz odpowiedniego rozłożenia musisz jeszcze naprostować siatke
daniel1540 Napisano 15 Marzec 2008 Autor Napisano 15 Marzec 2008 nie wiem co ze mna ale nie moge sie pozdbyc trojkatow w okolicach tylnej szyby proponujecie ulozenie inaczej siatki? jezeli tak to byl bym wdzieczny za pomoc
daniel1540 Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 poprawilem troszke bok i dach razem z szybami (jest nowy) bo za duzo prostowania bylo :P P.S. nadal mam problem z trojkatami na tyle
daniel1540 Napisano 19 Marzec 2008 Autor Napisano 19 Marzec 2008 widze ze watek umarl... :P nikt sie nie odzywa ;/ no coz ja sie dalej mecze... bez waszej pomocy troche ciezko idzie...
pecet Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 nie wiem co ze mna ale nie moge sie pozdbyc trojkatow w okolicach tylnej szyby proponujecie ulozenie inaczej siatki? jezeli tak to byl bym wdzieczny za pomoc a po co usówać, przecież tam bedziesz wycinał szybę to siatka Ci się jeszcze zmieni, nie wszystkie trójkąty są złe ;)
daniel1540 Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 ajj... chwila nie uwagi i znow mi sie siatka schrzanila... nie wiem co jest nie tak narazie model pozostawiam w takim stanie... za jakis czas do niego wroce... Nauczylem sie czegos o modelowaniu aut i teraz bede wiedzial jakich bledow unikac w modelu jest wiele bugow jak np przy tylniej szybie jakies antenki nie wiem z kad sie wziely... szyba przednia tez jakies bugi ma.... no i m.in brak swiatel i kol po drugiej stroniee :P
Norwag Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 te "antenki" to nic innego jak "zablakane" vertexy pousuwaj je lub zwelduj i bedzie ok
Ardeni Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 Widzę, że w dobrą strone to wszystko idzie, jest coraz lepiej ;)
daniel1540 Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 aww... :P jednak go nie zostwie chyba :P bede robil dalej skoro mowicie ze mi dobrze idzie xD
xaoo Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 Witaj, No no no, wedlug mnie jest znacznie lepiej jesli mam porownywac z tym co bylo na poczatku. Blacha nie jest pofaldowana i wyglada znacznie lepiej. Nie zostawiaj tego modelu!! Dzialaj, dzialaj inaczej nigdy go nie skonczysz. Co do tych antenek, to czy nie masz tam jakichs swobodnie wiszacych vertexow? Pozdrawiam, xaoo
daniel1540 Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 wlasnie nad nim pracuje ;] juz wiem jak to naprawic ;]
ReflectVision Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 wrzucaj modele w clayu bo nic nie widac :) mówią ze blacha nie jest krzywa .. jednak jest tylko lakier to ukrywa :) jak chcesz sie wiecej nauczyc to musisz wrzucac surowe modele zeby bylo co wytykac, no i oczywiscie wieksze rozdzielczosci
daniel1540 Napisano 23 Marzec 2008 Autor Napisano 23 Marzec 2008 w clayu tzn takie? rozdzielczosc tez wieksza :]
ReflectVision Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 w clayu bez oswietlenia i w standardowym scanlinie moze byc :) bo takie swiatla jak Ty umiesciles to ukrywaja mase bledow i pokazuja model przez zly pryzmat a nie o to chodzi, wip jest po to zeby wytykac bledy zeby modelujacy sie czegos nauczyl :)
pecet Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 najlepiej poprostu dać materiał z specularem i zrobić print screena
daniel1540 Napisano 23 Marzec 2008 Autor Napisano 23 Marzec 2008 macie racje... w clayu nie wyglada to zaciekawie... ;/
daniel1540 Napisano 25 Marzec 2008 Autor Napisano 25 Marzec 2008 Maly up.... bez swiatel,cieni i materialu wyglada to naprawde kiepsko ;/
NV Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Nie jest tragicznie :) Wywal ten spojler bo zabije ;) Szczególnie rzuca się w oko słabo wymodelowany tył . Przód ma drobne nierówności ale da się je poprawić. Natomiast tył potrzebuje chyba lekkiej przebudowy. Pozdr ;)
Norwag Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 spojlerek fajny jest tylko niepotrzebnie przeciety na polowe ;] tak jak patrze na te screeny i przez okno na bmw sasiada to wydaje mi sie ze troszke za waskie jest to twoje zescaluj je troche na boki ;]
xaoo Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Hej hej!! Najladniej z tego wszystkiego to Ci skrzydlo wyszlo :) Jak juz chcesz zeby juz tam bylo to zlacz je, aby bylo w tych dwoch kawalkach bo dziwnie to wyglada. Musisz jeszcze troche nad tylem posiedziec. Dobrze,ze widzisz,ze na takim bialym modelu bledy wychodza. Mam nadzieje,ze teraz bedziesz czescie sprawdzal w ten sposob jak Twoj model wyglada i bedziesz go poprawial na bierzaco. Pozdrawiam i zycze powodzenia w dalszej pracy, xaoo, P.S. Tylko sie nie poddawaj, bo nie jest zle! Zacisnij zeby i wyprowadz ten model.
voyager Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Paskudniejszego samochodu nie mogłeś wybrać. Jeszcze ten odpustowa, tandetna lotka jak z NFS-a xP Ale jak to mawiali starożytni de gustibus non est disputandum. Troche wychodzi plastelina. Na drzwiach, tych pionowych cosiach na lotce brakuje chamfera. Miejscami krzywo, ale pracuj i dłub, to coś może jeszcze z tego wyjdzie. A następnym razem weź jakiś fajny samochód
daniel1540 Napisano 25 Marzec 2008 Autor Napisano 25 Marzec 2008 wzielem fajny samochod... jak jakis problem to...
daniel1540 Napisano 29 Marzec 2008 Autor Napisano 29 Marzec 2008 maly upek... teraz to juz sie zaczyna zamulac kompa -.- tyl zapewne skomentujecie na beznadzieje :P troche krzywizn dopiero na renderku zauwazylem tutaj cos przy tylniej szybie wyszlo
pecet Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 nie wypowiem się o tyle bo niewiele widać, ale ogólnie niezły progress
malyboa Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 Klinkij "P" w viewporcie ... prosze ! a potem pokaz render
mowicz Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 wyglada ok, chodz miejscami jakos tak krzywo...
daniel1540 Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 jak znajdziesz chwile to pokaz gdzie... bylbym wdzieczny... malyboa specialnie dla ciebie render z perspective... ;] sorry ale nie wiedzialem ze powinno sie robic z perspective...
tob01 Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 agrotuning ,krzywawo, dziwne cos na calej dlugosci jak sie konczy tylna lampa
daniel1540 Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 agrotuning tutaj masz... na swoim pick-upie ;] nie koniecznie tobie ma sie podobac wiec nie krytykuj w ten sposob...
malyboa Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 dziękuje bardzo nareszcie to auto jakos wyglada :D szczeze to podoba mi sie aczkolwiek jeszcze troche pracy przed toba :D ... PZDR
daniel1540 Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 chociaz jeden nie narzeka xD wiem wiem prace posowaja sie malymi kroczkami ^.^
tob01 Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 tutaj masz... na swoim pick-upie ;] nie koniecznie tobie ma sie podobac wiec nie krytykuj w ten sposob... hehe ale co ma zwiesniaczone bmw do concepta pickupa? Ty (wedlug mnie) zrobiles temu bmw agrotuning, a ja nie przerobiłem żadnego samochodu tylko go wymyśliłem w mojej bujnej wyobraźni :) I raczej dajesz tu swoj projekt pod ocene, wiec nie wiem czemu denerwujes zsie gdy ocena jest negatywna... Troche samokrytyki
daniel1540 Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 samokrytyki...??? mi sie moj model podoba wiec nie bedzie samokrytyki ;]
daniel1540 Napisano 31 Marzec 2008 Autor Napisano 31 Marzec 2008 maly test lakieru... musze opanowac troche v raya... jakby by ktos byl chetny mi pomoc to mozecie zostawic PM :)
Orangegraphics Napisano 31 Marzec 2008 Napisano 31 Marzec 2008 zamiast PM polecam stronę spot3d i vraylighty
Rekomendowane odpowiedzi