Skocz do zawartości

Fry czy Vray 36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Fry czy Vray

• Fry
      22
    • Vray
      14

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Napisano

Helo,

dawno mnie tu nie bylo, ostatnio bawie się FRY renderem... zrobilem porownanie z FRy i Vrayem (tylko w 2 poduszki zmienilem), ktory render lepszy??

fryvsvraygs3.jpg

pozdr

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 3,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wyrenderuj taką samą scenę tymi renderami - tutaj jedna ewidentnie się różni od drugiej. :]

Napisano
  • Autor

E no jest ta sama :) w drugiej poprawilem tylko poduszki i dalem wiekszy stół :)

No i oczywiscie inne textury...w skrocie, w ktorym renderku jest lepszy klimat?

pozdr

Napisano

Chyba ustawienia materiałów są różne więc trudno porównać (np. blat we vrayu ma dużo bardziej rozmyte odbicia i jest ciemnijeszy)

Światło na kanapie lepiej się prezentuje we vrayu (nie jest tak płasko), poduszki masz ładniejsze w fry, ogólnie żeby porównać powinieneś zrobić identyczne sceny z ustawieniami jak najbardziej zbliżonymi do siebie.

Napisano
  • Autor

Tak, praca jest skonczona, po prostu zrobilem 2 rendery w roznych silnikach.

pozdr

Napisano

Dla mnie ten z Fry rendera jest przyjemniejszy. Ma miłe miękkie światło. Oczywiście oceniam tylko te dwa rendery nie mam na myśli od razu że FRY (generalnie) robi ładniejsze obrazki. Wszystko kwestia ustawień i wyczucia.

Napisano

co tu dużo mówić...wersja vrayowa jest zwyczajnie niedorobiona...tzn niedoświetlona, materiały dużo gorsze w porównaniu z tymi z fryrendera, kamera inna, trzeci zbieg...no i ten czarny stół, który nic...kompletnie nic nie odbija

Napisano
  • Autor
co tu dużo mówić...wersja vrayowa jest zwyczajnie niedorobiona...tzn niedoświetlona, materiały dużo gorsze w porównaniu z tymi z fryrendera, kamera inna, trzeci zbieg...no i ten czarny stół, który nic...kompletnie nic nie odbija

Rozumiem ze dla Ciebei idealna scena to taka gzdie WSZYSTKIE jej obiekty sa dobrze oswietlone itd tak?? w wersji Vrayowskiej sa takie materialy i oswietlenie bo takie chcialem, w scenach liczy sie KLIMAT i glownie tutaj na niego kladlem, wiec sory...

pozdr

Napisano

ehhh dajesz prace do oceny, więc prace oceniłem...klimat w obu jest podobny, więc oceniłem strone techniczną...nie mówie, że ma być wszystko doświetlone, ale na 1 planie masz stół, który jest czarną plamą, która wygląda jakby była doklejona w PSie

Napisano

Oceniając oba obrazki a nie silniki renderujące, to ten wypluty z Fry rendera wygląda lepiej.

Napisano

Hej hej,

Ja popieram opinie Ani. Zob 2 identyczne sceny. Nic w niech nie zmieniaj. Daj takie same textury i materialy i dokladnie to samo ujecie kamery i wtedy mozna cos porownywac. Inaczej taka dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Pozdrawiam,

xaoo

Napisano

bo dluzszej chwili zastanowienia stwierdzam ze lepiej wyglada render z Fry rendera, choc ten z Vraya miejscami wyglada nieco lepiej.

w kazdym razie, jakis tam klimat czuje wiec pracka na plusik

czolgiem

pionier.

Napisano

Nie ma jak porownywac bo scenki sa rozne. Ta wersja vrayowa jest tak chamsko oswietlona by wyszlo na to ze fry lepszy.

Napisano
  • Autor

Chamsko? hmm miałbyc klimat dlatego tak oswietlona... zreszta kazdy ma swoje zdanie i gust.

pozdr

Napisano
  • Autor
głos na Fry.

A jak z czasami?

Jesli chodzi o czasy to Vray wygrywa o glowe:

Vray - 40min

Fry - 2h i mogl jeszcze dluzej lecz mu przerwalem choc ISO bylo juz w miare dobre.

pozdr

Napisano

jeśli ma byc "Cieman Kanapa" to zdecydowanie vray :)

Fakt przydały by się dwie te same sceny z "podobnymi" czasowo ustawieniami ;)

Napisano

tendencyjne te ustawienia sceny.dalbys sam fry i i tak by bylo widac ze fajnie jest, bez tego dziwnego porownania.

Napisano

tylna ściana + dla fry

wazon + dla vray

kanapa + dla vraya

poduszki + dla fry

stoły - dla fry - dla vraya

czas :D + dla vraya

podliczać nie trzeba :D

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności