Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hejka, widziałem w kilku wątkach, że mamy na forum hardware'owych wyjadaczy. Pomyślałem więc, że może będziecie w stanie skomentować/ocenić/doradzić przy zestawie, który sobie złożyłem.

Płyty Główne - Asus Maximus Extreme X38 (Lga775) - 1 szt. - 760.00

Procesory - Core 2 Quad Q9300 QuadCore 64 Bit 2.50GHz BOX - 1 szt. - 780.00

Pamięć RAM DDR 3- OCZ Dual 2x2GB 1333MHz Gold - 1 szt. - 640.00

Dyski Twarde - Seagate Barracuda 7200.11 500GB 32MB Cache S-ATA 2 - 2 szt. - 480.00

Karty Graficzne - Asus GeForce 9800GX2 EN9800GX2/G/2DI/1G/A 1GB (256-bit) (PCI-E) - 1 szt. - 1480.00

Zasilacze - Chieftec GPS-650AB-A 650W - 1 szt. - 280.00

Nagrywarki DVD - LG H20LS 20x DVD +/-RW DL S-ATA Light Scribe Oem black - 1 szt. - 100.00

Obudowa:

Antec Three Hundred: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4153-2

Raidmax XForce: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3325-2

Chieftec BH-02-B-B-SL: http://allegro.pl/item344801483_promo_new_chieftec_midi_tower_bh_02_b_b_sl_gratis.html

Chieftec CHIEFTEC BH-01B-B-B: http://allegro.pl/item337757600_chieftec_bh_01_b_b_b_obudowa_atx_bez_zasilacza_.html

którą z nich wybrać? Zależy mi na dobrym chłodzeniu i w miarę cichej pracy wiatraczków (mieszkam w kamienicy, gdzie w lecie jest niesamowicie gorąco, a powietrze nigdy nie wpada na to, żeby sobie swobodnie przepływać po pokojach).

Czy 650W zasilacza to nie za dużo? Nie mam elektrowni pod ręką - nie wystarczyło by 400-500W?

Z góry dzięki za pomoc :)

• Odpowiedzi 61
  • Wyświetleń 7,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

fajna karta.. pozatym zmien dysk ( na cos cichszego bo oszalejesz ), zasilacz na cos normalnego ( enermax czy corsair albo nowe tagany - 500-550 ), moze cos pod ddr2 i 8gb zamiast tych 4?, do tego tansza plyta i lepszego proca mozesz wtedy dobrac

Napisano

Dawno kompa nie skladalem, ale ten komputer bardziej wyglada jak zestaw pod gracza :)

Tez bym poszedl w ddr2 i 8gb. O dziwo te 4 gb bardzo szybko topnieja w wiekszych scenach. Z zasilaczeniem to nie wiem, ale swego czasu Chieftec byl wart swojej ceny i bardzo dobrze sie trzymal.

Napisano

Zdecydowanie pamięci DDR2. Za tą samą cenę będzie dwa razy więcej, a 4GB to w cale ni tak dużo. Płyta z P35 wystarczy, a co do procka - jeśli chcesz podkręcać coś to zastanów się nad znalezieniem rewizji G0 Q6600 lub Q6700 - mają wyższe mnożniki. Jeśli nie chcesz kręcić to Q9300 będzie ok. Zasilacz 650W przy karcie 9800GX2 jest dobrym rozwiązaniem.

Mała wskazówka przy wyborze obudowy: moja ma dyski i napędy montowane na śledziach, które mają niestety lekkie luzy przez co czasem dyski wprawiają ją czasem w taki rezonans, że zagłusza nawet wiatrak z GPU. No i 12 cm wentylatorki w obudowie będą raczej mało słyszalne w szumie chłodzenia tego potwora GF 9800 :)

Napisano

M@ti chce komputer do gier - udaje, że do kompozycji ;)

Ja nie miałbym zaufana do Chiefteca. Lepiej Tagana (chyba, że coś zmieniło w ostatnim czasie).

Napisano

Nie często zmieniam komputery, więc myślę, że DDR3 jest chyba lepszym rozwiązaniem - ostatnio kupowałem kompa z DDR1, gdy wchodziły DDR2 i teraz nie mogę dokupić RAMu, a jeśli jest to jest droższy od DDR2.

Porady odnośnie zasilacza - super. Kompletnie nie znam się na firmach produkujących zasilanie i bardzo mi się to przyda - dzięki :)

Co do karty graficznej - za niedługo wchodzi Radeon z rodziny 4000 więc seria GF 9800X2 powinna potanieć. Z tego, co zauważyłem X2 powinny być wydajniejsze w pracy z maxem niż pojedyncze układy. Trochę przekopałem tych testów, benchmarków, itd.

Kompa nie mam zamiaru kręcić - mam złe wspomnienia z poprzednich moich zabaw z podkręcaniem :P

Jeszcze takie pytanko - Win XP nie będzie miał z tym problemu? Śmiga z DDR3 i quadami? (co do quadów jestem prawie pewny, że tak, a co do DDR3 to nei wiem czy ma to znaczenie, ale wolę zapytać niż pluć sobie w brodę ;) :P ).

Napisano

ja się ogólnie na sprzęcie nie znam ale ostrzegam przed nagrywarkami LG, już mam w sumię piatą w tym drugą LG H20LS, przedostatnia od razu po zakupie odmówiła posłuszeństwa, wymienili na gwarancji na drugą i już słabiej odczytuje płyty a mam ją miesiąc :/

Napisano

M@Ti tylko ze wiecej jak 8gb ramu na to nie wsadzisz wedlug mnie to strata kasy ddr3 ...

xp bez problemu tylko ze 64bit ( ang tylko )

Napisano

Marcin > tak, jak pisałem, wymieniam kompa raz na 2-3 lata, więc chcę mieć możliwość upgrade'u w tym czasie.

Ale do 18 czerwca macie czas mnei przekonywać :) Wtedy wychodzi Radek 4k (http://www.nordichardware.com/news,7743.html) i gf powinny potanieć, więc wybiorę się na zakupy ;) Podobnie z prockami: http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=3154 .

pecet> ja mam 4 nagrywarkę LG i tylko jedna padła, ale była na gwarancji.

Napisano

Chodzi o to, że chipset X38 (X48 i P35 też) nie obsługują więcej niż 8GB pamięci, więc nie będzie czego upgrade'ować. Bierz pan DDR2.

Napisano

O tego nie wiedziałem - poszedł rep. A czy produkowane są płyty na chipsetach, które obsługują DDR3 i więcej niż 8GB?

Napisano

Dawaj linka z wątkiem to się okaże czy lepiej :) Inna sprawa, że potrzebuję fakturkę raczej :)

Napisano

to widocznie mam pecha mi 2 padły na gwarnacji 2 poza, aktualna też padnie pewnie jeszcze na gwarancji ;)

Napisano

Nie mogę już Ci dac repa, ale dzięki :)

Sam nie wiem. Ta stacja za 13k mi się spodobała :) ;)

Trochę kwestia faktur mi nie leży - zawikłana sprawa ;)

Napisano

Podbijam temat ;) Nikt nic konkretnego nie napisał o obudowach, a to ważny element. Nie macie propozycji na dobrze chłodzoną, wyciszoną obudowę? Może być wielka jak lodówka ;)

Napisano

Zakładam że kogos kto oczekuje dobrze wyciszonej i chłodzonej obodowy nie muszę pytać o to ile może wydać więc moja lista propozycji jest krótka: Silverstone Temijin TJ07S

CoolerMaster Cosmos 1000

CoolerMaster cosmos 1100

LianLi PC-v2100 B

no i cymes nad cymesami chyba najlepsza dla ludzi bez skrupułów :p

Lian-LI PC343 ( tę szczególnie polecam a jakby coś to mam nawet na sprzedaż)

Napisano
Zakładam że kogos kto oczekuje dobrze wyciszonej i chłodzonej obodowy nie muszę pytać o to ile może wydać więc moja lista propozycji jest krótka: Silverstone Temijin TJ07S

CoolerMaster Cosmos 1000

CoolerMaster cosmos 1100

Moje targety :) pytanie tylko czy wloze tam INTEL S5000XVNSASR + XEON E5420A ACTIVE. byłbym wdzeczny za odpowiedz.

Napisano

krótko...

oczywiscie ze tak :) przeciez to tylko płyty extended

i jeszcze jedno... przygotuj sie na problemy z zakupem cosmosa1100

i jeszcze raz jedno :) czemu SASR a nie SATAR...?

Mam nadzieję ze pamiętasz ze SASR ma tylko dwa gniazda SATA... ?

Edytowane przez wallop

Napisano

Zmiana zamówienia: Intel Workstation Board Veronia S5000XVN - 4xSAS - PCI-E x16 - tez ma 2sata - lecz tyle mi styknie - byłem zmuszony szybko podejmować decyzje - dlatego wcześniej nie skonsultowałem z tego z Wami... zmiana zamówienia spowodowana byla gniazdem PCI-E x16 - spanikowałem ponieważ nie wiem co to za gniazdo: PCI-X

dzięki za odpowiedz w sprawie obudowy... na razie będzie śmigał na pożyczonej - skończę zlecenie i wtedy obudowa.

Napisano
Ile kasy masz na gola bude bez zasilki ?

Ile trzeba, byle rozsądnie.

wallop> a coś tańszego? :)

Napisano
Chiefteki... są naprawde niezłe i co istotne całkiem niedrogie

chlopaki z Zenfista twierdza zupelnie inaczej, od kilku lat firma sie wypalila robia zasilki z lipnych elementow.

Napisano

Mowa o obudowach, nie o zasilaczach. Poza tym ja od pierwszego komputera kupuję zasilacze Chiefteca i jakoś nie mam powodów do narzekań.

Napisano

M@ti jak najbardziej ! ja mam od 2-3 lat Chiefteca big towera dragona http://www.komputronik.pl/Obudowy/Chieftec/seria_Dragon/BigTower/Chieftec_DA_01B_D__400W/pelny,id,18974/ zasilacza sie odrazu pozbylem. Co moge o swojej obudowie powiedziec. Kiepski montaz dyskow, i dojscie do napedow, kieszeni na stacje fdd. Czasami kieszenie na dyski wpadaja w drgania co jest bardzo slyszalne. I niejest to wina zle wypoziomowanej obudowy. Pozatym jestem zadowolony.

M@ti jakbym wymienial obudowe to zdecydowanie na ta ktora zaproponowales w linku wyzej. Genialny system montazu dyskow kilka naprawde fajnych patentow ktorych brakuje mi bardzo w mojej obudowie :/.

Napisano

zwykla , nudna , gigantyczna , tandetnie czasem , srednio wykonana ';] jak potrzebujesz duzo miejsca a malo kasy to ok , stad pytanie o max kwote jaka masz na bude

ja juz bym wolal za to kupic sharkoona rebel eco 12

Napisano

zgadzam sie po czesci z wookie, najlepiej jakbys gdzies organoleptycznie sprawdzil ta obudowe. Czy ci posmakuja zastosowane w niej rozwiazania, design. Jednak przy wyborze kierowalbym sie patentami montazowymi jakie oferuje obudowa bo to ma duze znaczenie :) wyglada obudowy ma znaczenie najmniejsze (bynajmniej w moim przypadku).

Napisano

co do obudów to polecam chiefteca. Owszem design nie jest najwyższych lotów, ale to naprawde dobre obudowy w dobrej cenie. Nic nie trzeszczy, montowanie wszystkiego na zatrzaski itd. no i przede wszystkim dużo miejsca w środku, nawet w midi tower ;]

Napisano

A coś wyciszonego?? Tania, wyciszona, wygląd nie ma znaczenia, ale nie podoba mi się cały ten świecący shit ;)

Póki co skłaniam się ku temu Chieftecowi big tower :)

Napisano

Chieftec big tower jest fajny bo duży, czarny i subiektywnie ładny. Dwie takie budy świetnie spisują się w roli podstaw pod duży blat roboczy :)

Mam 3 starsze dragony od jakiś 6 lat, ale nie polecam tej serii.

Nie można zamocować dużych wentyli obudowy i ma kiepsko rozwiązane mocowanie dysków. W ogóle Chieftec ma kiepskie rozplanowanie obudów.

Big tower Chiefteca rożni się midi tower jedynie większą przestrzenią na napędy 5.25" a dyski i tak są upchnięte w przestrzeni przy mobo. Przy 2 dyskach to nie problem, ale przy większej ilości dyski kolidują z nowymi mocnymi kartami graficznymi które wystają poza obrys mobo. W dragonie by wpakować gf8800gts trzeba wymontować jeden kosz na dyski. W obudowach z szufladami na dyski wsuwane prostopadle do mobo może być problem z zamontowaniem takiej karty.

Napisano

Hmm.. w takim razie muszę szukać dalej :( Poszedł rep.

Napisano

http://www.allegro.pl/item369800425__sharkoon_rebel_12_big_tower_czarny_.html moj typ , nabylem ostatnio 9 mniejsza , wc w srodku schowany , malina , jakos ok ( ale 9 kosztuje 119 zl tylko ) , wszystkie zatoki duze a to dla mnie plus ( dyski na stabilizatorach )

szybkie montaz maja w sumie teraz wszystkie budy , i szczerze , to mnie to bardziej przeszkadzalo ;]

chcesz cicho , dobra "cicha" buda to wydatek 500-600 zl min , nie bede sie tu rozpisywal juz , a jak tanie to zainwestuje we wspomnianie stabilizatory , duuuuzo potrafia dac , dobry wentyl na proca i grafe i bedzie cicho ;]

Napisano

wallop> kilka postów wcześniej podałem do niej linka :P

zastanawiam się nad nią i nad tym Sharkoonem. W tym Chieftecu nie leży mi to, że nie jest wyciszona. Jest duża, ale czy chłodzenie będzie ok? Dyski są w sumie obok mobo tak, jak w zwykłych midi.

A odnośnie Sharkoon - zasilacz na dole to dobry pomysł? Co z ciepłem wydzielanym z zasilacza? :>

Napisano

Ad1. Sorry nie zauważylem że już podano ten link ... ale obudowa jest niezła ( a podając teraz i wczesniej jakiekolwiek typy robie to bazując na praktycznym kontakcie z tymi klockami czyli wszystkimi które są extended producentów takich jak:Lian LI , Silverstone, CoolerMaster,Antec Gigabyte oraz Chieftec. Chłodznie jest ok., montowanie napędów też ujdzie. Nieraz ją wykorzystuje dla klientów o nazwijmy to niezbyt bogatym planie finansowym ,którym niekoniecznie zależy na wygladzie a bardziej przykładają wagę do kwestji użytkowych.

Jeśli pytasz o hałas myśląc o coolerach procesorów to jest na to rozwiązanie w postaci Noctuy plus odpowiednia przejściówka na socket 771 ( standartowe coolery Xeona nie należą do supercichych).

Ad2.

Tej obudowie nie miałem okazji się przyjrzec.

Pomysł z zasilaczem na dole jest dobry , jednakze musisz zwrócic uwagę aby w zasilaczu kable zasilania 24 pin i eps12 8 pin były na tyle długie aby siegnęły górnej częsci płyty ( jesli mówimy o iNTELU 5000xvn to na górze jest sekcja 24 pin a na dole po prawej stronie sekcja 12v procesorów).

Edytowane przez wallop

Napisano
standartowe coolery Xeona nie należą do supercichych

Absolutna racja... dziś do mie przyszły 2x2,5 - pracować się nie da!! zaraz poniżej będzie wiadomo dlaczego :)

przygotuj sie na problemy z zakupem cosmosa1100

ano na to nie byłem gotowy

zenuavy6.th.jpg

obudowa będzie u mnie najszybciej pojutrze (madtech - nie wysyłają za pobraniem #$%^)... a renderzyć trzeba.

Napisano

Witam.

Zgadza sie ... sam zamówiłem u nich ( madtech) 2 sztuki. Dostawa była dzisiaj , a brakowało ich od 3 tygodni

Napisano

szimano nie gadaj że złożyłeś kompa w pudełku ?? looooool, nie moge co za determinacja do pracy :D:D

Napisano

Szybkie pytanko w temacie - którą obudowę wybrać? Trochę mi się przeciągnęły zakupy (nie było sensu kupować wcześniej, bo praktycznie przez ostatnie 2 miesiące nie włączałem swojego kompa). Dokonałem paru decyzji i zastanawiam się jeszcze nad obudową. Prawie kupiłem anteca, ale nie wiem, czy nie wolę jakiegoś biga. Pomóżcie - będą repy :)

Chieftec Big Tower: http://www.allegro.pl/search.php?string=CHIEFTEC+BIG+TOWER&country=1

Sharkoon Rebel 12: http://www.allegro.pl/search.php?string=Sharkoon+rebel+12&country=1

Antec Nine Hundreed: http://www.allegro.pl/search.php?from_form=1&string=+Antec+Nine&search_type=1&shop=0&exclude=&location_radio=1&selected_country=1&state=0&city=&price_from=&price_to=&category_radio=1&category=0&order=t&st=gtext&buy=0&listing_sel=2&listing_interval=7

Właduję do nich:

Procek: Core 2 Quad Q9400 QuadCore 64 Bit

Płyta: jeszcze zastanawiam się nad czymś dobrym (jednak pod DDR2)

Pamięć RAM: DDR 2 - OCZ Reaper EPP Dual 2x2GB 1066MHz - 2 szt.

Dyski Twarde: Seagate Barracuda 7200.11 500GB 32MB Cache S-ATA 2 - 2 szt.

Grafa: Sapphire Radeon X4870

Zasilacz: Tagan 600W (wystarczy?? )

Nagrywarka: - LG H20LS 20x DVD +/-RW DL S-ATA Light Scribe Oem black

Napisano

http://www.cooling.pl/antec-performance-one-p180,produkt,1384.html jesli opcja dolozenia nieco jeszcze alob 182 , to klasa buda na lata swietlne ;]

chief tandeta przy tej budzie , shrakoon w sumie nieco lepiej od chiefa , dobra sprawa to pod wc taka buda , rebel 9 za 1/3 rebel 12 , nie warto 12 jesli nie montujesz wc bo przeplacasz , antec z tej trojki najlepszy

600w z palcem w oku starczy ;]

Napisano

na pewno 600w wystarczy?

mam podobne aspiracje co M@Ti

Napisano

mocniejszy konfig + wc ciagnal mi tagan 430w bez problemu... wystarczy

Napisano

Nad obudową jeszcze myślę, a tymczasem zastanawiam się która płyta:

- Asus P5Q Deluxe

- Asus Rampage Formula

??

Może inny producent?

Edytowane przez User190

Napisano

a czy ta karta graf. co M@Ti bierze w pełni obsłuzy maye , tak zebym

mozna wyswietlac tekstury w czasie rzeczywistym , z swiatłami , wiecie chodzi mi oto

zeby bez renderingu moc w viewporcie miec podglad sceny oteksturowanej z wszystkimi swiatlami jakie ustawie . I drugie pytanie chodzi o zbrusza i obsługe zmapera bedzie wspołgrać ? , na co trzeba zwrocic uwage kupująć karte graficzną zebu zmaper działał

Glupie pytania ale jakoś po przebojach z intelem na laptopie nie wiem czym sie kierowac.

Napisano

Mayka, tak jak Max robiona jest pod DX, więc trzeba tylko sprawdzić, czy karta obsługuje właściwą wersję DX. Jeśli chodzi o karty na laptopie to z nimi są różne problemy, więc ciężko stwierdzić co to było. Większości gier też nie uruchomisz na lapku.

Napisano

teraz zauwazylem ze miedzy czasie zmieniłes z "Asus GeForce 9800GX2 EN9800GX2/G/2DI/1G/A 1GB (256-bit) (PCI-E)" na Sapphire Radeon X4870 czy ten radeon nie bedzie dostawał zadyszki w rozbudowanej scenie.

Wiem ze w maxie mozna wybrac czy chce sie pracować w opengl czy dx ale mayi jest chyb chyba tylko opengl lub softwarowo.

Napisano

Jeśli jest tak, jak piszesz to uderzaj w karty supportujące OGL - typu Quadro, itd.