Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
przy blenderze to nawet ZBrush jest intuicyjny :-)

gadanie... :P

ludziom się wydaje że samo się zrobi...

ktoś mówiąc o tym że gdyby Blender kosztował nawet nie dużą kasę to wtedy by go bardziej szanowali, a tak to tylko narzekają...

przecież nikt nie zmusza do korzystania z niego... :)

kogoś kto jest zamknięty na jedno rozwiązanie nie da się przekonać do innego...

zamiast biadolić to może warto poświęcić czas na naukę... ;D

• Odpowiedzi 64
  • Wyświetleń 6,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

chcesz przekonać kierowców z kilkuletnim stażem, że pedał gazu jest na miejscu hamulca :-) Powodzenia ;P

Napisano

Chrupek - po 7 latach w Maxie przesiadłam się rok temu na Blendera i jestem zadowolona, powrót nie jest planowany. Taki ten pedał gazu :)

Mitologię uprawiacie z tym interfacem, nie jest zły, jest tylko inny. W Mayi i XSI też jest inny, i jakoś nikt tak nie narzeka.

edit:

akurat znalazłam jaki twórcy filmu napisali skrypt do drzew, od razu wypróbowałam, fajne.

Taki mój szybki teścik:

drzewora6.th.jpg

http://wiki.blender.org/index.php/Scripts/Manual/Wizards/TreeFromCurves

Edytowane przez Ania

Napisano

są dwie rzeczy w blenderze absolutnie frustrujące - brak możliwości ustawienia skrótów klawiaturowych i skróty które prowadzą do menu z innymi skrótami - to jest tak nieergonomiczne jak to tylko możliwe. W czasie modelowania po prostu szlag trafia - przełączanie między vertami edgeami poly uff masakra.

Napisano
chcesz przekonać kierowców z kilkuletnim stażem, że pedał gazu jest na miejscu hamulca :-) Powodzenia ;P

jestem bardzo ciekaw czy polskich grafików stać na maxa czy korzystają z piratów?

więc jazda kradzionym autem mnie nie interesuje i uważaj żebyś się nie rozbił jak pojedziesz zbyt szybko... ;)

a skoro ludzi stać na maxa to po co im Blender? Ktoś wykłada grubą kasę i ma pretensje że darmowy soft ma niewygodny interface?

sorry, nie kupuje tej filozofii...

Blender jest alternatywą w przypadku której nie inwestuje się kasy w soft tylko w sprzęt...

...

edit:

marcin wuu z tego co kumpel mi mówił to całkiem niedawno pojawiała się taka możliwość w maxie więc tak bardzo bym nie płakał...

co do konfiguracji skrótów to się zgodzę...

Edytowane przez floo

Napisano
Mitologię uprawiacie z tym interfacem, nie jest zły, jest tylko inny. W Mayi i XSI też jest inny, i jakoś nikt tak nie narzeka.

w xsi jest gorszy, maji nie widziałem :P

Napisano

@floo - ja nie mówię o maxie tylko o blenderze. nie ma możliwości ustawiania skrótów i skróty klawiszowe prowadzące do skrótów klawiszowych - najbadziej frustrujące rzeczy podczas modelowania w blenderze. tyle.

edit: btw max też ssie przy modelowaniu, żeby ktoś nie pomyślał że go bronię ;P

Napisano

zaraz chwila, w Blenderze przecież nie trzeba ciągle przełączać się między vertami edges i face... ;)

kolejny mit... ;P

edit:

thumb_484041edc9dd7825155442.jpg

Edytowane przez floo

Napisano

przepraszam w tym akurat przykładzie mam wspomnienia chyba z jakiejś starej wersji - w każdym razie są takie operacje które wywołuje się z menu wywoływanego ze skrótu i których nie da się wywołać bezpośrednio. to mi przeszkadza. i brak edycji skrótów mi przeszkadza. kształt interfaceu ani jego filozofia mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie jest elastyczny i łatwy do dopasowania. tylko te skróty...

Napisano

:)

na pocieszenie powiem że w kolejnej wersji 2.5 Blender ma mieć konfiguracje...

tak mi się przynajmniej wydaje...

sam miałem wiele problemów jak przesiadałem się z Mayki na Blendera...

Skróty ważna rzecz, ponieważ można dopasować program pod siebie, tak jest z Ps i Gimpem... człek szybko nabiera nawyków których ciężko się pozbyć...

Napisano

przepraszam że spytam bez kozery - jak się włącza ten sprytny tryb wybierania wszystkich elementów który pokazałeś na screenshociku?

Napisano

Interface - kwestia już szeroko gyskutowana i na tym forum i na innych - jedyna odpowiedź to: kwestia gustu. Mnie osobiście nie leży, ale jeszcze bardziej mi maya nie leży, max jest prosty, ale strasznie dużo się trzeba naklikać, xsi ok, innych nie miałem w łapkach.

Choć również z chęcią zajrzę do blendera (znowu) choćby z ciekawości co tam nowego. Ale poczekam do 2.50 ;)

Napisano

a ja kompletnie nie rozumiem co to sa "skroty prowadzace do innych skrotow" - kto mi napisze o co chodzi?