Gość totutotam Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Witam. Poszukuję taniego (do ok 1500zł)/darmowego, przyjaznego w obsłudze i przyzwoitych możliwościach programu do modelingu. Czy możecie mi coś zasugerować? Ogólnie znam 3dsMaxa i mi się podoba ale nie odpowiada mi cenowo... Zależy mi głównie na modelingu (mesze low poly) i wygodnym teksturowaniu. Będę wdzięczny za wasze dobre rady:) Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Wings, swietny i darmowy ale tylko do modelowania. No i Blender, ciezko o nim nie slyszec ostatnio :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość totutotam Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 dzięki mirach Wings nawet fajny i prosty. Mirach a wiesz czy można tam definiować własne skróty lub ikonki, bo z tego co zauważyłem za każdym razem jak wykonuje operację na krawędzi,punkcie,scianie muszę wcisnąć prawy guzik,potem wybrać operację (np:move,rotate) a następnie oś (x,y,z,free,normal). Czy można to jakoś uprościć? [np. wciskam m:move a potem np f5 i moge ruszać tylko po osi X...to chyba nie jest strasznie trudne programistycznie...dla kogoś kto juz zrobił program 3d..tak mi się wydaje) P.S. A może Max mnie za bardzo rozpieścił?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 O to musisz pomeczyc Klicka, on tu jest specem Wingsowym, ja z Wingsem sie rozstalem odkad wpadlem w vizki, wiec juz nie pamietam jak tam ze skrotami bywalo. Pamietam za to ze calkiem przystpeny manual w pdfie byl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 Jest jeszcze Gmax - uboga i darmowa wersja maxa. Zapisuje pliki tylko w swoim natywnym formacie, ale jest skrypt eksportujący siatki do .OBJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość totutotam Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Dzięki za odzew:) arev - z tego co przeczytałem na stronie Autodesku: "As of October 6, 2005, Autodesk will no longer offer Gmax® software as a stand-alone product" czyli na polski rozumiem to tak: "walcie się i płaćcie nam za pełnego Maxa" :) Natomiast jest pod wrażeniem BLENDERA - jest naprawdę fajny(jak już się załapie filozofię obsługi) i dużo może :D. Apropos mam pytanie: jak w Blenderze włączyć coś co w Maxie nazywa się "Snap/Vertex", żeby np. dwa szczęściany ustawić obok siebie (ale nie Align'em)? Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 totutotam, Gmax jest do pobrania z http://www.turbosquid.com . Autodesk po prostu przestał rozwijać ten program, ale korzystanie z ostatniej wersji jest całkiem legalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertus Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Pobrac gmaxa mozna ale juz z otrzymaniem od nich klucza aktywacyjnego mialem spory problem i ostatecznie mi go nie przyslali mimo wyslania 2 maili :) edit: mysle ze warto sie zainteresowac blenderem, z poczatku trudno sie przyzwyczaic do interface'u ale jesli chodzi o lowpoly to ma 80% potrzebnych narzedzi i naprawde mozna w nim sprawnie modelowac po pewnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Ja kupiłem Silo 2... jego nowa wersja 2.11 wymiata. http://www.nevercenter.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Z tego co pamietam to XSI mial jakas tania wersje do modelowania, z darmowych to wings i Blender, Gmax'em nie zawracaj sobie glowy, bo juz go wycofali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Podobno Wings jest super do polymodelingu ale jak chcesz cos wiecej to Blender. Co do skrotow w Wingsie to podswietlasz opcje (np move) w menu i klikasz "/" lub "insert" a potem przycisk pod ktora ma byc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 30 Sierpień 2008 Share Napisano 30 Sierpień 2008 Porownujac ceny.. Modo jest nawet "tani" (kilka stow mniej niz 2k pln, chyba) i swietny. To bylo najlepsze 30 dni mojego zycia (w sensie uzywania triala ofkoz;)) Carre mozesz miec za jakies 6 stow z daz3d.com, ale nigdy nie widzilem jej w akcji. Oczywiscie za darmo tez bedziesz mial pelna satysfakcje - blender/wings. Gud lak, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLADE Napisano 30 Sierpień 2008 Share Napisano 30 Sierpień 2008 totutotam snapa włączasz ikoną podkowy jest na pasku. nie testowałem działania w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi