Napisano 1 Wrzesień 200816 l Hej Od jakiegos czasu komp mi sie wiesza, jak wlaczam film, czy youtube wrzucam i jak dam na pelny ekran zawsze sie powiesi itd. Co myslicice cos z karta grafincza :) ? do wymiany ? pozdro
Napisano 1 Wrzesień 200816 l Sproboj wyjac/poprzemieniac kostki ramu, ostatnio komp mi sie wieszal i okazalo sie ze jedna kostka byla do wymiany, a nie dysk, jak podejzewalem.
Napisano 1 Wrzesień 200816 l Autor dobra pomzieniam te kostki a potem jak dalej ebdzie wieszac dam update sterownikow
Napisano 1 Wrzesień 200816 l albo wytłumacz mu że zycie wcale nie jest takie ciężkie, że są i jasne strony, może się wtedy nie bedzie wieszał :| a tak apropos i bardziej serio, chce zadac pytanko w dosyć podobnym tonie, chcialem nagrac pare video tutków, ale za każdym razem gdy włączam jakiś screen recorder (camtasia, fraps) komp poprostu sie resetuje, wymienialem stery, kodeki reinstalowalem, nadal to samo :| może ktoś miał podobny problem?
Napisano 1 Wrzesień 200816 l Autor chlopaki niestety nie pomoglo :( sprobuje jeszcze od nowa system postawic ?
Napisano 1 Wrzesień 200816 l najlepiej jakbyś miał starą karte graficzną i sprawdzić, ale to raczej nie to, dla mnie to błąd systemowy...
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Zasilacz, dysk, chłodzenie CPU... Wszsytko właściwie może mieć na to wpływ. Nie ma w tej cudownej Vista jakiegoś loga, w którym zapisywane są takie zdarzenia?
Napisano 3 Wrzesień 200816 l A pamięci tylko przełożyłeś, czy też wyciągałeś każdą kość i sprawdzałeś? Ja stawiam na pamięci. U mnie kiedy padła jedna kość działo się to samo. Komp się restartował, aplikacje się wieszały. Przetestuj pamięci jakimś programem, na przykład Memtest86+ 2.01 albo GoldMemory 5.07. Warto też zainteresować się pakietem Hiren's BootCD 9.5. Od groma programów diagnostycznych między innymi. Bardzo praktyczna rzecz. Pozdrawiam;)
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Autor Touch no jutro to sprawdze :) Mamba ogolnie sie wiesza wszedzie. Dzis nawet jak stawialem system to sie powiesil gdy wpisywalem koncowe dane :)
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Czy przy wieszaniu występuje jakiś blue screen? A może jakieś artefakty na ekranie przed wieszaniem? Te drugie by wskazywały na winę GPU. Póki co ciężko odgadnąć gdy jedynym symptomem jest "zwis". Może napiszesz coś o komputerze?
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Jeśli masz Vistę i podejrzewasz problem z pamięcią to przy odpaleniu płyty jest coś takiego co się nazywa Test Pamięci czy coś w podobie// z reguły zwiechy przy odtwarzaniu filmów, mogą powodować niezgodności Instalowanych Kodeków. Pisz co i jak masz. //Pozdr.
Napisano 6 Wrzesień 200816 l Autor No niestety komp sie dalej wieszza i znow musze z nim walczyc ;( arev nie poprostu sie wiesza i komp piszczy komp AMD Athlon 3.0 Gforce 4 1,5 Gbram sproboje te programy sciagnac i zobaczyc co kolega wczesniej pisal
Napisano 6 Wrzesień 200816 l Autor No niestety komp sie dalej wieszza i znow musze z nim walczyc ;( arev nie poprostu sie wiesza i komp piszczy komp AMD Athlon 3.0 Gforce 4 1,5 Gbram sproboje te programy sciagnac i zobaczyc co kolega wczesniej pisal
Napisano 6 Wrzesień 200816 l kiedyś czytałem ze konkretne piski oznaczają awarię czegoś. Ja stawiam na gpu. U mnie komp się wieszał przez kartę wifi (mam desktopa). Ale nie wiem czy piszczał bo nie mam glosniczka podłączonego :) Był kompletny freeze i musialem resetować, ale czasem też się odwieszał.
Napisano 6 Wrzesień 200816 l kiedyś czytałem ze konkretne piski oznaczają awarię czegoś. Ja stawiam na gpu. U mnie komp się wieszał przez kartę wifi (mam desktopa). Ale nie wiem czy piszczał bo nie mam glosniczka podłączonego :) Był kompletny freeze i musialem resetować, ale czasem też się odwieszał.
Napisano 6 Wrzesień 200816 l http://mkb.jogger.pl/2008/06/13/komunikaty-dzwiekowe-biosa/ może to Ci pomoże w ustaleniu co jest nie tak:)
Napisano 6 Wrzesień 200816 l http://mkb.jogger.pl/2008/06/13/komunikaty-dzwiekowe-biosa/ może to Ci pomoże w ustaleniu co jest nie tak:)
Napisano 6 Wrzesień 200816 l BIOS na ogół piszczy jak coś złego dzieje się z pamięcią lub procesorem. imo wszystko awaria grafiki jest najbardziej prawdopodobna. Czas wymienić leciwą maszynę :D
Napisano 6 Wrzesień 200816 l BIOS na ogół piszczy jak coś złego dzieje się z pamięcią lub procesorem. imo wszystko awaria grafiki jest najbardziej prawdopodobna. Czas wymienić leciwą maszynę :D
Napisano 9 Wrzesień 200816 l Autor arev raczej nie wymienie mam w miare dobry sprzet mi wystraczy :) mysle ze jednak to winna dysku jak to sprawdzic ? pozdro
Napisano 9 Wrzesień 200816 l Spróbuj programu HDD Health 2.1.159, w każdym razie jakiegoś, który oferuje możliwość odczytania info ze S.M.A.R.T'a. Co do ewentualnych komunikatów i błędów, info na pewno znajdziesz w necie. Pozdr
Napisano 10 Wrzesień 200816 l Autor dzieki Touch ;) program za wiele nie pokazuje ale to zawsze cos pozdro
Napisano 21 Wrzesień 200816 l Autor ok sprawdziwlem pamiec ram i jest z nia wszystko git pozostalo jeszacze grafika plyta glowna na konuc dyski jakies pomysly jak to sprawdzic :)?
Napisano 21 Wrzesień 200816 l nie czytałem, ale wiatraczki wszystkie działają ? radiatorki poprawione ? śmigło w zasilaczu działa ?
Napisano 21 Wrzesień 200816 l Mi się ostatnio tak wieszał, okazało się, że kondensatory na płycie głównej spuchły...a później nawet się wylały.
Napisano 21 Wrzesień 200816 l dyski łatwo sprawdzić. odłączasz je, wkładasz jakiegoś linuxa na live cd i jak sie nie wiesza to wiemy co najprawdopodobniej jest przyczyna.
Napisano 21 Wrzesień 200816 l Sprawdź czy napięcia z zasilacza są w porządku, miałem coś podobnego kiedyś i byla to wina zasilacza.
Napisano 27 Wrzesień 200816 l Autor trosiek podaj nazwe linuxa to sciagne? fargate jak mam to sprawdzic ? piksar tak na procesorze dzialaja i dodatkowe 3 w kompie tez :) nie wiem tylko jak z wiatraczkiem na karcie graficznej chveti lol :)
Napisano 28 Wrzesień 200816 l np ubuntu. Nawet możesz za darmo zamówić i ci przyślą do domu. napięcia wiem że na pewno możesz sprawdzić w biosie. Programami też chyba się da, ale nie dam sobie głowy uciąć.
Napisano 29 Wrzesień 200816 l Napiecia mierzone programami i w biosie mozna sobie o kant ..... rozbic. Znajmemu tez sie wieszal komp. Raz zaraz po wlaczeniu, czasami potrafil dzialac normalnie przez tydz. i po wylaczeniu juz sie nie chcial wlaczyc itp. Wymienil zasilacz i wszystko wrocilo do normy ;] Wiec popros jakas dobra dusze niech pozyczy Ci zasliacz na pare dni i ta czesc tez wyeliminujesz.
Napisano 29 Wrzesień 200816 l Autor Witam No wiec narazie bez zmian. Wrzucilem Linuxa przy odlaczonych dyskach, komp sie nie powiesil ale wyskoczyl jakis zamazany ekran i tzreba bylo restart. Postanowilem postawic od nowa system, zawiesza sie przy ustawieniu nazwy komputera czasu itd. ( koncowej czesci instalacji systemi) i to za kazdym razem. Poszedlem porzyczylem dysk postawilem system i w tym samym miejscu sie powiesilo jak na moich poprzednich dwoch dyskach. Poszedlem porzyczylem zasilacz podlaczylem i znow to samo w tym samym miejscu sie wiesza jak wyzej pisalem. System Linux nie wiesza kompa ale wyskakuje zamazany ekranik i trzeba restart. Pozostalo do sprawdzenia Karta graficzna i plyta glowna ?? Co o ttym myslicie ?? Siedzie wlasnie na linuxie dziala ale jak go zostawie na dluzszy czas to sie pwoiesi ( bedzie zamazany obraz na erkanie ) Porczye jutro od kuzyna karte graficzna i monitor bo ma jeszcze taka z przed 5 lat bo ja mam u siebie w monitorze torche inne wejscie i zobaczymy czy to jest przyczyna ;( Czemu nie wiesza sie komputer tak jak pod windowsem ? Edytowane 29 Wrzesień 200816 l przez TrojkaT
Napisano 29 Wrzesień 200816 l wygląda na kartę grafiki... tylko martwię się czy niedługo nie będziesz musiał wymienić płyty głównej. takie zawiechy nie dzieją się bez powodu... czasem to reakcja ochronna przed zniszczeniem podzespołów. :/ pozdrawiam.
Napisano 2 Październik 200816 l Autor zanioslem wczoraj kompa do serwisu, poszedlem dzis zobaczyc jak sie sprawy maja, powiedzieli mi ze u nich ani razu sie nie powiesil :) wracam do domu podlaczam i co chwila zwiecha :) nie wiem o co tu chodzi ...
Napisano 2 Październik 200816 l Fałszywy prąd w gniazdku masz :D A serwisy to czarodziejskie miejsca - "u nich działa" zawsze ;)
Napisano 2 Październik 200816 l Autor hehe to tez juz wykluczylem jutro osobiscie przy mnie wlaczam ten komputer :) bo mozliwe ze wogule nie wlaczali - takie dziwne czasy
Napisano 3 Październik 200816 l to mi przypomniało coś... kiedyś miałem kompa który wieszał się przez Włączającą się i Wyłączającą LODÓWKĘ... UPS powinien pomóc... pozdrawiam.
Napisano 3 Październik 200816 l Heh, miałem podobną sytuację. Skoki napięcia spowodowane przez agregat lodówki resetowały mi urządzenia podpięte do USB - klawiaturkę i modem. Ale to dość łatwe do zidentyfikowania było. Kupiłem nową lodówkę i jest ok :D
Napisano 3 Październik 200816 l Autor chlopaki to tez wyeliminowalem bylem z kompem u kuzyna i bylo to samo :) komp jest walsnie w innym sewisie wiec zobaczymy ...
Napisano 3 Październik 200816 l a co z dyskiem twardym? A może to kontroler na płycie? Ja w zeszły piątek składałem kompa z kur*ami na ustach i co się okazało? 1 dysk od WD robił konkretną borutę aż w końcu w ogóle się nie załączał, a na drugim zdrowym WD nie dało się postawić systemu :) Pożyczyłem seagate'a i wszystko bangla - wszystko na sata2
Napisano 7 Październik 200816 l Autor Juz sie wyjasnilo, komp nadaje sie do wywalenia :) poszly ramy i plyta glowna do wymiany. I tak wariat chodzil 4 lata 24h i tyle renderow zrobilem ze ohoho :) tzreba bedzie nowego kupic, jak narazie siedze na laptopie. dzieki wszystkim za pomoc