KrzysiekB. Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym otworzyć nowy temat związany z moim nowym projektem;), mianowicie zabrałem sie za wymodelowanie jednego z polskich szybowców SZD 22 Mucha std. Z racji, ze jestem jeszcze poczatkujacym uzytkownikiem maxa licze na wasza w miare mozliwosci pomoc w tym temacie :) Tyle udalo mi sie do tej pory zrobic (2 dni modelowania): Pozdrawiam serdecznie!. Edytowane 13 Grudzień 2008 przez KrzysiekB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 Witam, zapoznaj się proszę z zasadami działu wip: każdy temat powinien być poprzedzony odpowiednią nazwą: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=34619 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 27 Listopad 2008 Autor Share Napisano 27 Listopad 2008 to prosze o usunięcie tego tematu, a ja zaloze go na nowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 W edycji watku > zawansowane mozesz zmienic temat, nie trzba usuwac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Ozga Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 OK, wracając do modelu :) Przeczytaj kilka tutoriali o modelowaniu, bo to jest prosta bryła, a szczerze mówiąc widać, że dopiero zaczynasz. Na pewno nie znasz wielu narzędzi, które znacznie ułatwiłyby Ci pracę, a tutoriale pomogą Ci poznać wiele z nich. Tutaj jest ich sporo, poświęć im troszkę czasu, a na pewno nie będziesz żałował :) Nie używaj TurboSmooth ani MeshSmooth kiedy prezentujesz prace na forum (WIP), bo będzie łatwiej o jakieś wskazówki dla Ciebie. Na razie tyle, w razie problemów - pytaj. Pozdrawiam i życzę powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 Ok, dzięki za wskazówki, jak zrobie coś więcej, to postaram sie jak najszybciej to pokazac;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 czas na update... - wymodelowałem ster wysokości - poprawiłem ster kierunku - "zaokrągliłem" kadłub - poprawiłem nieco siatke kadłubu wygląda lepie?, czy nie specjalnie? : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khatake Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 tylna lotka (mam nadzieje ze to tak sie nazywa...)...ta na ogonie ;p ma strasznie gęstą siatkę i niczemu to nie służy. samo zaokrąglenie jej na dole możesz zrobić używając o wiele mniejszej ilości loopów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 tylna lotka (mam nadzieje ze to tak sie nazywa...)...ta na ogonie ;p ma strasznie gęstą siatkę i niczemu to nie służy. samo zaokrąglenie jej na dole możesz zrobić używając o wiele mniejszej ilości loopów. to jest ster kierunku:), lotki są na skrzydłach:)... właśnie nie wiedziałem jakim sposobem wymodelowac ten element, ale juz prawie to zrobiłem, jutro pokaze jak;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 no to czekam na up. całkiem ambitny projekt jak na początek. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 (edytowane) ...update nr. 3 poprawiony ster kierunku, niestety, jak użyje funkcji smooth dla poszczególnych polygon'ów, to dzieją się z nimi dziwne rzeczy..., może wykąbinuje jak to naprawić, a narazie jest bez żadnych upiększaczy: --------- tak wygląda wstępny model;) Edytowane 29 Listopad 2008 przez KrzysiekB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Dzieja się dziwne rzeczy bo nie uzywasz bevel na krawędziach. A jeśli jestes maxowcem to chyba chamfer ale ręki sobie nie dam uciąć. Modeluj dalej=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Coraz lepiej ale popracuj jeszcze nad tyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 (edytowane) A jeśli jestes maxowcem to chyba chamfer Modeluj dalej=) to mam tego nie uzywac? Edytowane 29 Listopad 2008 przez KrzysiekB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 Mam pewien problem... cos pewnie przypadkowo wcisnąłem i teraz nie moge obracac obiektów, ani ich przesowac... da sie tylko jak wisuje wartosci w okna X;Y;Z ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Daj screena jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 (edytowane) Z tego co się domyslam to wyłączyłeś sobie tzw. gizmo, czyli te kolorowe strzałki. Można je włączyć na 2 sposoby: Sposób 1. menu Customize --> Preferences..., wchodzisz w zakładkę Gizmos i zaznaczasz On w górnym lewym rogu Sposób 2. naciśnij X EDIT: mała poprawka... Edytowane 29 Listopad 2008 przez goran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 Z tego co się domyslam to wyłączyłeś sobie tzw. gizmo, czyli te kolorowe strzałki. Można je włączyć na 2 sposoby: Sposób 1. menu Customize --> Preferences..., wchodzisz w zakładkę Gizmos i zaznaczasz On w górnym lewym rogu Sposób 2. naciśnij X EDIT: mała poprawka... i jeden i drugi sposob działa;), dzieki!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Nie ma sprawy. Sam się na tym czasem zawieszałem, więc znam na pamięć. Dziergaj dalej, dorzuć trochę detalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 no to zaczeły się pierwsze schody... nie mam zielonego pojęcia, jak wymodelowac ten zaznaczony element ( te polaczenie steru z kadlubem) ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2008 hmm.. czyli bede musiał mordować się z tym sam;p.. No nic, moze jakos sobie z tym poradze;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 1 Grudzień 2008 Share Napisano 1 Grudzień 2008 KrzysiekB- napisz do mnie na gg to ci podpowiem moze coś. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2008 wzmodelowalem polaczenie statecznika poziomego z kadlubem.. to z czym mialem problem. Bez znacznej pomocy użytkownika kliment woroszyłow nie poradziłbym sobie z tym;). Także wielkie Dzięki!;) postaram się częsciej coś tutaj wrzucać;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 No o wiele lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 13 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2008 Update ... dodałem pare detali, poprawiłem ogon, wykończenia skrzydeł : i zabrałem się za kabine: Ale to dopiero poczatek;) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 14 Grudzień 2008 Share Napisano 14 Grudzień 2008 Lepiej byś chyba zrobił robiąc kabine jako osobną bryłę, nie musiałbyś uzależniać siatki od siatki kadlub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekb89 Napisano 14 Grudzień 2008 Share Napisano 14 Grudzień 2008 tak jak mówi goran łatwiej ci by było wtedy ale jak już tak zrobiłeś to zostaw ale na przyszłość wygodniej ci będzie robić osobny obiekt:) pozdrawiam fajnie wygląda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2008 Lepiej byś chyba zrobił robiąc kabine jako osobną bryłę, nie musiałbyś uzależniać siatki od siatki kadlub I tak właśnie robie;), zaznaczyłem wszystkie polygony w srodku, potem dałem Detach jako osobny obiekt i dopiero to modyfikuje;).. Narazie to co mam wygląda jak gole drewno;p, aaaale bedzie lepiej!;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 21 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2008 tablice przyrządów tez oddzieliłem od reszty, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 22 Grudzień 2008 Share Napisano 22 Grudzień 2008 Nie znam się na przyrządach, ale strasznie uboga jak na razie ta tablica. Zamień te kolorowe bryły na coś konkretnego, powinno być lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2008 to sa narazie elementy pomocnicze;) wszystko w swoim czasie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 24 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2008 ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamillM Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 Fajnie, że wchodzisz w detale. W końcu coś innego niż samochody czy interior :D Ciekaw jestem końcowego efektu, powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 25 Luty 2009 Autor Share Napisano 25 Luty 2009 Witam wszystkich po dłuższej przerwie!. Niestety.. Ta moja w zasadzie pierwsza większa praca nie ruszy ani kroku dalej... Podczas mojej nieobecności w domu komputer przeszedł totalnego formata.. i w związku z tym, wszystkie pliki związane z maxem poszly z dymem.. nie udało mi sie ich juz odzyskac przeroznymi programami. Tak więc dziękuje za podpowiedzi, i jak sie zmotywuje na nowo, to umieszcze w tym dziale forum jakis nowy początek pracy;) Pozdrawiam!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.funky Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 Szkoda, ze tak to wyszlo... Zdarzylo mi sie wykonac tym szybowcem sporo lotow swego czasu. Moze tym razem zrobisz jakis inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekB. Napisano 26 Luty 2009 Autor Share Napisano 26 Luty 2009 Jak znajde czas i chęci, to następny będzie Pirat V;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi