Napisano 27 Listopad 200816 l Witam wszystkich. Chciałbym otworzyć nowy temat związany z moim nowym projektem;), mianowicie zabrałem sie za wymodelowanie jednego z polskich szybowców SZD 22 Mucha std. Z racji, ze jestem jeszcze poczatkujacym uzytkownikiem maxa licze na wasza w miare mozliwosci pomoc w tym temacie :) Tyle udalo mi sie do tej pory zrobic (2 dni modelowania): Pozdrawiam serdecznie!. Edytowane 13 Grudzień 200816 l przez KrzysiekB.
Napisano 27 Listopad 200816 l Witam, zapoznaj się proszę z zasadami działu wip: każdy temat powinien być poprzedzony odpowiednią nazwą: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=34619 Pozdrawiam
Napisano 27 Listopad 200816 l OK, wracając do modelu :) Przeczytaj kilka tutoriali o modelowaniu, bo to jest prosta bryła, a szczerze mówiąc widać, że dopiero zaczynasz. Na pewno nie znasz wielu narzędzi, które znacznie ułatwiłyby Ci pracę, a tutoriale pomogą Ci poznać wiele z nich. Tutaj jest ich sporo, poświęć im troszkę czasu, a na pewno nie będziesz żałował :) Nie używaj TurboSmooth ani MeshSmooth kiedy prezentujesz prace na forum (WIP), bo będzie łatwiej o jakieś wskazówki dla Ciebie. Na razie tyle, w razie problemów - pytaj. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Napisano 28 Listopad 200816 l Autor Ok, dzięki za wskazówki, jak zrobie coś więcej, to postaram sie jak najszybciej to pokazac;)
Napisano 28 Listopad 200816 l Autor czas na update... - wymodelowałem ster wysokości - poprawiłem ster kierunku - "zaokrągliłem" kadłub - poprawiłem nieco siatke kadłubu wygląda lepie?, czy nie specjalnie? : )
Napisano 28 Listopad 200816 l tylna lotka (mam nadzieje ze to tak sie nazywa...)...ta na ogonie ;p ma strasznie gęstą siatkę i niczemu to nie służy. samo zaokrąglenie jej na dole możesz zrobić używając o wiele mniejszej ilości loopów.
Napisano 28 Listopad 200816 l Autor tylna lotka (mam nadzieje ze to tak sie nazywa...)...ta na ogonie ;p ma strasznie gęstą siatkę i niczemu to nie służy. samo zaokrąglenie jej na dole możesz zrobić używając o wiele mniejszej ilości loopów. to jest ster kierunku:), lotki są na skrzydłach:)... właśnie nie wiedziałem jakim sposobem wymodelowac ten element, ale juz prawie to zrobiłem, jutro pokaze jak;)
Napisano 28 Listopad 200816 l no to czekam na up. całkiem ambitny projekt jak na początek. pozdrawiam
Napisano 28 Listopad 200816 l Autor ...update nr. 3 poprawiony ster kierunku, niestety, jak użyje funkcji smooth dla poszczególnych polygon'ów, to dzieją się z nimi dziwne rzeczy..., może wykąbinuje jak to naprawić, a narazie jest bez żadnych upiększaczy: --------- tak wygląda wstępny model;) Edytowane 29 Listopad 200816 l przez KrzysiekB.
Napisano 29 Listopad 200816 l Dzieja się dziwne rzeczy bo nie uzywasz bevel na krawędziach. A jeśli jestes maxowcem to chyba chamfer ale ręki sobie nie dam uciąć. Modeluj dalej=)
Napisano 29 Listopad 200816 l Autor A jeśli jestes maxowcem to chyba chamfer Modeluj dalej=) to mam tego nie uzywac? Edytowane 29 Listopad 200816 l przez KrzysiekB.
Napisano 29 Listopad 200816 l Autor Mam pewien problem... cos pewnie przypadkowo wcisnąłem i teraz nie moge obracac obiektów, ani ich przesowac... da sie tylko jak wisuje wartosci w okna X;Y;Z ;/
Napisano 29 Listopad 200816 l Z tego co się domyslam to wyłączyłeś sobie tzw. gizmo, czyli te kolorowe strzałki. Można je włączyć na 2 sposoby: Sposób 1. menu Customize --> Preferences..., wchodzisz w zakładkę Gizmos i zaznaczasz On w górnym lewym rogu Sposób 2. naciśnij X EDIT: mała poprawka... Edytowane 29 Listopad 200816 l przez goran
Napisano 29 Listopad 200816 l Autor Z tego co się domyslam to wyłączyłeś sobie tzw. gizmo, czyli te kolorowe strzałki. Można je włączyć na 2 sposoby: Sposób 1. menu Customize --> Preferences..., wchodzisz w zakładkę Gizmos i zaznaczasz On w górnym lewym rogu Sposób 2. naciśnij X EDIT: mała poprawka... i jeden i drugi sposob działa;), dzieki!:)
Napisano 29 Listopad 200816 l Nie ma sprawy. Sam się na tym czasem zawieszałem, więc znam na pamięć. Dziergaj dalej, dorzuć trochę detalu.
Napisano 29 Listopad 200816 l Autor no to zaczeły się pierwsze schody... nie mam zielonego pojęcia, jak wymodelowac ten zaznaczony element ( te polaczenie steru z kadlubem) ;/
Napisano 1 Grudzień 200816 l Autor hmm.. czyli bede musiał mordować się z tym sam;p.. No nic, moze jakos sobie z tym poradze;)
Napisano 4 Grudzień 200816 l Autor wzmodelowalem polaczenie statecznika poziomego z kadlubem.. to z czym mialem problem. Bez znacznej pomocy użytkownika kliment woroszyłow nie poradziłbym sobie z tym;). Także wielkie Dzięki!;) postaram się częsciej coś tutaj wrzucać;)
Napisano 13 Grudzień 200816 l Autor Update ... dodałem pare detali, poprawiłem ogon, wykończenia skrzydeł : i zabrałem się za kabine: Ale to dopiero poczatek;) Pozdrawiam!
Napisano 14 Grudzień 200816 l Lepiej byś chyba zrobił robiąc kabine jako osobną bryłę, nie musiałbyś uzależniać siatki od siatki kadlub
Napisano 14 Grudzień 200816 l tak jak mówi goran łatwiej ci by było wtedy ale jak już tak zrobiłeś to zostaw ale na przyszłość wygodniej ci będzie robić osobny obiekt:) pozdrawiam fajnie wygląda :)
Napisano 14 Grudzień 200816 l Autor Lepiej byś chyba zrobił robiąc kabine jako osobną bryłę, nie musiałbyś uzależniać siatki od siatki kadlub I tak właśnie robie;), zaznaczyłem wszystkie polygony w srodku, potem dałem Detach jako osobny obiekt i dopiero to modyfikuje;).. Narazie to co mam wygląda jak gole drewno;p, aaaale bedzie lepiej!;) Pozdrawiam
Napisano 22 Grudzień 200816 l Nie znam się na przyrządach, ale strasznie uboga jak na razie ta tablica. Zamień te kolorowe bryły na coś konkretnego, powinno być lepiej.
Napisano 24 Grudzień 200816 l Fajnie, że wchodzisz w detale. W końcu coś innego niż samochody czy interior :D Ciekaw jestem końcowego efektu, powodzenia.
Napisano 25 Luty 200916 l Autor Witam wszystkich po dłuższej przerwie!. Niestety.. Ta moja w zasadzie pierwsza większa praca nie ruszy ani kroku dalej... Podczas mojej nieobecności w domu komputer przeszedł totalnego formata.. i w związku z tym, wszystkie pliki związane z maxem poszly z dymem.. nie udało mi sie ich juz odzyskac przeroznymi programami. Tak więc dziękuje za podpowiedzi, i jak sie zmotywuje na nowo, to umieszcze w tym dziale forum jakis nowy początek pracy;) Pozdrawiam!.
Napisano 25 Luty 200916 l Szkoda, ze tak to wyszlo... Zdarzylo mi sie wykonac tym szybowcem sporo lotow swego czasu. Moze tym razem zrobisz jakis inny?