Napisano 26 Grudzień 200816 l Witam! niedlugo skladam nowy komputer - przedewszystkim do grafiki - i mam dylemat: jak wiecie chcac kupic najnowszego intela i7 trzeba wybrac plyte glowna obslugujaca socket 1366. ok nie ma problemu - tyle ze plyty z S1366 maja zawsze pamieci ddr3. Wszyscy wiemy ze do grafiki liczy sie bardziej pojemnosc pamieci niz ich superszybkosc tak wiec w cenie 2gb ddr3 mialbym 8gb ddr2. nie mam nieograniczonych funduszy dlatego prosilbym o poradę - co wybrać - Core i7 i mniej ddr3, czy slabszy procesor i wiecej ddr2? pozdr
Napisano 26 Grudzień 200816 l nie wiem czy jest sens pozostawac przy starej platformie. ddr3 w końcu ztanieja i wtedy zawsze będziesz mógl dokupić pamięci. poza tym zalezy jaką grafiką dokładnie sie zajmujesz. poczekajmy na opinie speców :)
Napisano 27 Grudzień 200816 l Pierdoły gadacie panowie :) Ile twoja płytka z ddr3 może pomieścić ramu? Jeśli 16GB a Ciebie na to nie stać, to czy nie lepiej kupić płytę z max 16GB obsługiwanej pamięci i zapełnić ją na maxa pamięciami DDR2? Wtedy dylemat rozbudowy odpada, masz szybszego kompa (2x więcej ramu) i kasa zostaje w portfelu. Poza tym DDR3 to czysty marketing - popatrz na testy: http://www.frazpc.pl/artykuly/547/DDR2/vs/DDR3 , http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/ddr2_vs_ddr3/ . Mogą być taktowane 2x więcej niż DDR2, ale co z tego, skoro mają też 2 x większy czas dostępu do pamięci? W efekcie ich prędkość działania jest praktycznie identyczna z DDR2. To trochę jak z PCI Express i PCI Express 2.0, które różnią się tylko nieznacznie napięciem na szynie.. ale ile ta dwójka zarobiła! :)
Napisano 27 Grudzień 200816 l No tak, M@ti, tylko że kolega w tą swoją świetną nową starą płytę nie wsadzi nic mocniejszego od quada na s775. Innymi słowy - kupi sprzęt bez możliwości rozbudowania w przyszłości. Będzie miał dużo ramu i proca dzisiaj szybkiego, ale czy za 2 lata będzie mu on wystarczał? Decyzja należy do niego...
Napisano 27 Grudzień 200816 l Mnie doświadczenie nauczyło (20 lat z pecetami), że nie warto kupowac sprzętu z możliwością rozbudowy - nie warto (poza złączem do grafy). Lepiej kupic raz dobre nie koniecznie najnowsze rozwiązanie, zapakowac ile się da i już. Potem i tak są problemy z rozbudową (np. po dwu latach). Przy obecnej szybkości zmiany typów socketów itd nie sposób kupic PC z "przyszłością". Tyle od emeryta zaczynającego od PC XT 2MHz
Napisano 27 Grudzień 200816 l Rzadko się zdarza, ze rozbudowa wychodzi poza dokupienie RAMu :) Mam podobne doświadczenia jak piksar.. z tym, ze nieco krótszy przebieg ;)
Napisano 27 Grudzień 200816 l A ja zmieniełem proca. Przypaliłem C2D E6400 i w to miejsce zamieniłem się z małą dopłatą na Q6600. No i dowaliłem ramu.
Napisano 27 Grudzień 200816 l Widzisz, gdybyś miał zapełniony cały obsługiwany RAM to nie trzeba by dokupować :) A gdyby Q6600 nie był już tak mocno promowany to zapłaciłbyś za niego mniej :) Oczywiście wszystko jest względne - to zależy jak bardzo an topie chcesz mieć sprzęt... ale jak wiadomo topowy sprzęt kosztuje :)
Napisano 27 Grudzień 200816 l Spoko luz, ale kiedy kupowałem C2D (jednego ze słabszych), kosztował on 950zł i nie stać mnie wtedy było na kupowanie quada za 2400. Po jakimś czasie dopłaciłem 400 zł i zamieniłem go na quada. Jeśli w tym momencie miałbym kupować sprzęt, kupiłbym i7 właśnie najsłabszego a po 1,5 roku zmienił go na mocniejszy za małe pieniądze.
Napisano 27 Grudzień 200816 l serwus :) jesli chodzi o kase, to w gre raczej nie wchodzi sprzecik na intelu i7. Co prawda sam procesor nie jest koszmarnie drogi ( niedawno kosztowal pk. 1100 - nie wiem jak teraz), ale plyta pod niego tez kosztuje prawie tyle ( absolutnie najtansza jaka wizdialem kosztowala 900 pln, ale obslugiwala maksymalnie 12 bg ramu). Mam u siebie maszynke na quadzie - tym z 12 mb cache - procek daje rade, a plyta na chipsecie p45 obsluguje 16 gb ramu - wiec powinno wystarczyc . sprzecik jest bardzo ok. To najnowszy chipset dla socketqa 775. Nastepne to juz sa te 1366. Polecam. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 27 Grudzień 200816 l Autor czyli nie inwestowac w nehalema tylko np q9550, brac tansza plyte i wiecej ramu? pozdro ps. dzieki za wasza pomoc:)
Napisano 27 Grudzień 200816 l serwus :) tak naprawde, to zalezy od tego co dokladnie robisz i na jakim etapie/poziomie jestes , jaki ma teraz sprzecior, jak duzo jestes w stanie wydac, za jaki czas znowu bedziesz mogl sobie pozwolic - i na jak duzy wydatek. Troche nie wypada o to wszystko wypytywac - ale to wlasnie sa czynniki ktore sa tu kluczowe. Jak masz nadwyzke kasy, to sobie odloz - i za jakis czas zrobisz sobie upgrade sprzetu. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 28 Grudzień 200816 l Autor to ma byc dobra decyzja tak wiec napisze co nieco: - komputer ktory zloze bedzie musial mi wystarczyc na jakies 4-5 lat - fundusze jakie chce przeznaczyc to okolo 5000 złotych bez monitora - komputer bedzie uzywany przedewszystkim do grafiki - max, ps, aae - stopień zaawansowania... trudno okreslic, jednak dorabiam zleceniami - nie ukrywam, ze czasami chetnie odpaliłbym sobie undercovera czy gothica:D pozdrawiam
Napisano 28 Grudzień 200816 l Pierwsze dwa punkty się wykluczają. Wyobraź sobie, że pięć lat temu kupiłeś jakiś mocny model Pentium 4. Niestety, dzisiaj byłby to szajs (przynajmniej w kwestii grafiki). O pierwszym punkcie możesz więc zapomnieć. Dalej, jeśli "tylko czasem dorabiasz" drobnymi zleceniami to pewnie nie są to jakieś super skomplikowane sceny z setkami drzew. Jeśli wciąż odkrywasz tajniki oświetlenia, tworzenia shaderów, etc. to nie potrzebujesz np. 8 GB RAMu. Nawet 4 wystarczą, byleby scenka z kolejnymi parametrami świateł szybko się liczyła. Mając szybki procesor nauka idzie łatwiej. Jeśli natomiast wiesz już wszystko, możesz określi ile pamięci pochłonie scenka z trzema tysiącami drzew w proxy,etc. to pewnie przyda ci się stacja z większą ilością RAM. W tym momencie ciężko będzie pogodzić to z punktem drugim bo jakoś nie ywobrażam sobie żeby ktoś potrzebował (tak naprawdę, nie tylko "bardzo chciał mieć") np. 16GB pamięci, a nie był w stanie wydać na całą stację np. 8 tysięcy. Skoro nie orientujesz się czego naprawdę ci potrzeba, to najprawdopodobniej wystarczy ci zestaw na S1366 z np. 4GB RAM i niezłą kartą graficzną. Sam wyczujesz moment, gdy taka konfiguracja przestanie wystarczać (nie do grania, ale do zarabiania na kieliszek chlebka :).
Napisano 28 Grudzień 200816 l Arev - też myślałem, że jak będę miał 4GB to nigdy w życiu nie zapcham, a życie szybko zweryfikowało ten pogląd. Może 16 to już swoboda, ale 8 robi się w tej chwili tylko podwyższonym standardem.
Napisano 28 Grudzień 200816 l Taki "standard" to jedynie zawyżona potrzeba. Jeśli z głową operuje się dostępnymi narzędziami typu proxy, czy instancing to te 4GB pamięci spokojnie wystarczą do zgłębienia w/w zagadnień, jak i całej reszty. Gdy większa ilość pamięci staje się koniecznością - przy czym prze konieczność rozumiem stworzenie obrazu, za który ktoś zapłaci, a nie pracy do portfolio, czy obrazka dla dziewczyny - jesteśmy już, raczej, na takim etapie, że dokupienie kilku gigabajtów RAM można sobie spokojnie wrzucić w koszty.
Napisano 28 Grudzień 200816 l na dobra sprawe za 5k mozna zlozyc komputer i na s1366 i 8gb ramu:) po prostu odpusc sobie gtx280 albo 4870x2:) pozdr
Napisano 28 Grudzień 200816 l Płyty na S1366 mają trójkanałową obsługę pamięci, wiec żeby wykorzystać w pełni możliwości tej platformy musisz mieć 3 lub 6 kości pamięci.
Napisano 28 Grudzień 200816 l wlasnie - tak jak pisze serif jednak jest tez plyta intela (teoretycznie najwydajniejsza:)) ktora jest 4-kanalowa
Napisano 28 Grudzień 200816 l wlasnie - tak jak pisze serif jednak jest tez plyta intela (teoretycznie najwydajniejsza:)) ktora jest 4-kanalowa Ta płyta jest trójkanałowa z dodatkowym slotem umożliwiającym zastosowanie pamięci dwukanałowych. Tylko po co wydawać kasę na dwukrotnie droższą od dotychczasowych platformę nie korzystając z pełni możliwości tej nowej.
Napisano 28 Grudzień 200816 l Tez sie ostatnio rozgladam za i7core, troche czytam tu i tam i od ladnych paru lat skladam PCty, to sie wypowiem: - ten piekny plan kupna kompa na 5 lat nie wypali. Lepiej juz kupic kompa za jakies 3k, takiego ze sredniej polki, a za 2 lata kupic nastepnego za 3k ze sredniej polki. W studiu mamy pare BOXXow kupionych walsnie jakies 4-5 lat temu, w tym momencie glownie stoja i marnuja prad, ich wydajnosc w porownaniu z nowymi maszynami lezy i kwiczy - dobrze powiadaja ludy ze platforma i7c ma wykozystywac DDR3 trojkanalowo. Dlatego o pamieci trza myslec bardziej w kategoriach 3, 6, 12 giga. Jednak z googli wynika ze ta 3 kanalowosc w renderach jakis mega wydajnosci nie daje. http://www.trustedreviews.com/cpu-memory/review/2008/11/04/Intel-Core-i7-Performance-Analysis/p4 (chodzi mi o cinebench) - jesli mi sie nic nie poplatalo, to i7c ma hyperthreading, czyli 8 bucketow w renderze :) Oczywiscie to nie bedzie to samo co 2 x quad, ale szpanowac mozna. summa summarum, bo tak sobie pisac dlugo mozna :) - pogooglaj nad testami wydajnosci, ostatnio jest wielki hype na i7c (sam w niego troche wpadlem :) ) i jest tego masa, w wielu z tych testow jest wlasnie o aplikacjach 3d. - za te 5k to raczej nie bedziesz mial za duzego wyboru przy skladaniu i7c, zostaniesz na tym co bedzie najtansze. Teoretycznie i tak powinno to byc ciut wydajniejsze niz stare quady, ale ja glowy nie dam :) pozdrawiam
Napisano 28 Grudzień 200816 l serwus :) mirach slusznie prawi. I powiem Ci, ze przy tym co opisaes, to nawet uz nie zerkaj w kierunku niczego na socket 775. Komp na 4-5 lat to nierealna sprawa. - ale tym sie teraz nie przejmuj. Za 5 lat moc tego swojego i7 bedziesz mial w telefonie :d hehheh. Podpowiem tez, ze staraj sie znalezc firmy/sklepy, ktore dadza Ci dluuuuga gwarancje na podzespoly - to sie przyda. Odnosnie ramu, to faktycznie 4 gb powinno stykac .Chyba ze zaczniesz robic anmacje do hdtv - to wtedy i 12 gb , to niewiele -ale na to jeszcze przyjdzie czas. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 28 Grudzień 200816 l ja bym chwile poczekał aż 1366 spadnie z cena w dół bo za 1 miech będą na pewno taniutkie jak z każdą płytka na nowym sockecie...
Napisano 30 Grudzień 200816 l Autor dzieki za odpowiedzi, zdecyduje sie chyba na 1366, ale zakupie go pod koniec stycznia tak czy siak dopiero wtedy bede mial pieniadze... Edytowane 31 Grudzień 200816 l przez leroo
Napisano 30 Grudzień 200816 l Ehhh a ja przekornie powiem, że za te 5 tysięcy kupiłbym dwie stacje na Quadach np 6600 czy troche nowszych, nie pamiętam jakie mają oznaczenia :P. Tylko, że w moim przypadku potrzebuje moc obliczeniową do renderowania głównie. Więc tak naprawde, z resztą tak jak ktoś wcześniej napisał, musisz wiedzieć do czego głównie potrzebujesz komputer. i7core to dalej nowinka, która właśnie z tego względu jest droższa. Kupowanie komputera na 4-5 lat...Hmmmm no to sie kompletnie mija z celem. Może inaczej. Patrząc na to jak szybko zmienia się technologia to komputer, który kupisz teraz za mniej niż rok w większym czy mniejszym stopniu będzie przestarzały ;] Znam to z autopsji. Rok temu kupiłem komputer na Quadzie. Wydałem na niego jakieś 4 tysiące. Ostatnio ktoś bardzo podobną stację sprzedawał za ekhmm 800zł ;] Więc podsumowując. Jeżeli potrzebujesz mocy do renderowania to ja bym kupił 2 stacje na Quadach z dużą ilością ramu. Jedną przeznaczył tylko do renderingu (czyli słaba grafika), drugą do pracy i rozrywki (czyli grafika mocna :P). Tyle ode mnie. Pozdr.
Napisano 11 Styczeń 200916 l Autor chudy-> moj pokoj by raczej tego nie wytrzyma - chodzi o wydzielanie ciepła:) dlatego tez zapewne zdecyduje sie na i7 po obnizkach cen ktore maja byc w styczniu. mam jeszcze taką watpliwosc - plyty na x58 sa przeznaczone na ram 3-kanałowe. czesto mozna spotkac zestawy gdzie sprzedaje sie ram 3x2gb. ale takie 6gb to sie obawiam ze moze byc pozniej malo, a fundusze pozwalaja mi na jakies 8gb. dlatego tez pytam czystaloby sie cos (jakies skoki wydajności, zmniejszenie wydajnosci itd) jeżeli na plyte x58 wstawil bym 4 kostki np po 2gb? pozdrawiam
Napisano 11 Styczeń 200916 l Nadal do konca nie znam skali twoich projektow, ale tak dla przykladu. Na 4 GB ramu bylismy w stanie zrobic animacje bizness parku, z 8 wydetalowanymi budynkami oraz masa drzew i samochodow. Jesli robisz wieksze projekty, i nie stac cie na dokupienie ramu to cos jest nie tak :) A tak jak pisalem wczesniej, to ze ram idzie 3 kanalowo, prawie nie ma wplywu na szybkosc renderingu. Widzialem ze sprzedaja i7c z 4 lub 8 gb ramu, wiec pewnie dziala. PS. Znalazlem obrazek ze starych testow. Ta scenka to maaaasa drzew zrobionach na instance. Tez sie renderuje na 4 gb ramu.
Napisano 11 Styczeń 200916 l co wybrać - Core i7 i mniej ddr3, czy slabszy procesor i wiecej ddr2? pozdr Moim zdaniem placenie dwa razy wiekszej sumy za to zeby komputer byl 20% szybszy to lekka przesada. W tej sytuacji kupilbym 2 xeony serii 54xx. Cena tez dwa razy wieksza ale przyrost mocy 90%. Pozdrawiam!