Tores Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 (edytowane) Jako zwyciężca poprzedniej minibitwy zakładam nową. Nie czekam na oficjalne zamknięcie poprzedniej, ponieważ jest weekend i termin oddawania głosów już minął a niektórzy mogą najwięcej zrobić właśnie wtedy. Tym razem będzie to sypialnia. Chciałbym aby łóżko było wymodelowane łącznie ze wszystkimi dodatkami (poduszki, koc, materac) a nie wstawione gotowe. Oto zdjęcie referencyjne a duża wersja znajduje się pod tym linkiem: Zapraszam do udziału. Edytowane 10 Styczeń 2009 przez Tores
pressenter Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Hmm, wizka do wizki, ciekawe, ciekawe. Mam nadzieję, że wreszcie znajdę czas, bo ładnie to wygląda. ;)
Filip Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 To jest jednak fotka z dużą ilością PS chyba.
mkeruj Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Chyba jednak nie zdjęcie, widziałem tą wizkę w kilku wersjach światła i kolorystyki, , nie mam pewności czy nie na everach. Nawet graty się zgadzają z niektórymi archmodelami. Sporo pracy przy tym, ja odpadam na razie.
mkeruj Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 W katalogu Ipowood jest więcej ujęć. Problem w tym, że nie można go znikąd ściągnąć, tak więc pozostaje zamówienie internetowe pocztą lub marsz do sklepu z podłogami.
Tores Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 Mam jeszcze jedno ujęcie ale nic nie wniesie do tej pracy. Wybrałem to bo w tamtym w lustrach za dużo się odbijało elementów niewidocznych. PS. Może niech się wpiszą osoby, które są chętne we wzięciu udziału w bitwie bo aż się boję, że nikt nie wystartuje.
mkeruj Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Kruca bomba, żeby nie tyle modelingu, to bym sprobował, ale to powoli robi się poza moimi możliwościami czasowo/skillowymi.
SFlogic Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Chciałem też w końcu się dołączyć ale poziom tych referek z bitwy na bitwe zbyt szybko pikuje w górę. Nie mówię, że to źle ale sporo potencjalnych uczestników już teraz odpadnie z gry. Ja zatem narazie pokibicuje i poczekam mam nadzieję na jakiś łatwiejszy exteriorek :)
t0m3k Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 to zostajemy przy tej refce czy jakas zmiana?
Tores Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 Oczywiście, że zostaje. Czasami trzeba dać z siebie wszystko żeby zdążyć na czas więc to będzie taki stres-test dla przyszłych wizualizatorów. Ci co się nie wyrobią też skorzystają bo mogą później dopracować render aby wstawić do swojego portfolio.
Fargate Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 IMO Można by wprowadzić zasadę że nie ma żadnych zmian, to co wygrany z poprzedniej przedstawi, ma być wykonane. End of story. Jak raz zmienimy bo za trudne to później zawsze się znajdzie ktoś komu coś tam nie będzie pasować i będzie chciał inna refkę. Poza tym stawiając sobie wysoko poprzeczkę zawsze się czegoś nauczysz :)
sand Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 tymbardziej, że tu w miare proste modelowanie jest/
Filip Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Ja też w to wchodzę...i dalej obstaję przy swoim że jest to fotka, choćby dlatego że widac we własciwosciach pliku że jest to aparatem robione.
Tores Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 W sumie jakby miało to komu pomóc przy modelowaniu to tutaj jest dodatkowe ujecie.
RA Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Emm, a odnośnie zasad... "Dozwolone są [...] niewielkie zmiany materiałów (np: [...] inny odcień koloru parkietu etc)"... Jeśli zmienię kolor drewna (podłogi), to będę ścigany z urzędu? :)
Fargate Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Wątpię że to przekreśli twoją możliwość wygrania w bitwie :P
RA Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Ja w życiu. Ostatnią wizkę zrobiłem chyba z 2 lata temu i to w dodatku taką, która nie przewidywała światła dziennego. ;)
Filip Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Z tymi texturami to sam nie wiem jak lepiej, mogą być niby inne, ale jak sie zrobi inne to są komentarze typu: kolory nie takie jak w referce, że odbiega od oryginału itd."
Tores Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 Filip - bo powinniśmy trzymać się kolorystyki referki. Nikt przecież nie ściga za to, że słoje na deskach są inne niż na zdjęciu. Trzeba robić zgodnie z oryginałem a drugi render możesz dać we własnej kolorystyce. Wtedy jesteś kryty na 2 strony:) Ja bym zmienił regulamin jeżeli chodzi o uczestnictwo osoby która wygrała poprzednią bitwę. Przecież nikomu nie zaszkodzi jak też weźmie udział. W końcu jesteśmy w uczciwi i nie wstawiamy już zrobionych przez nas renderów.
Filip Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Filip - bo powinniśmy trzymać się kolorystyki referki. Nikt przecież nie ściga za to, że słoje na deskach są inne niż na zdjęciu. Trzeba robić zgodnie z oryginałem a drugi render możesz dać we własnej kolorystyce. Wtedy jesteś kryty na 2 strony:) Ja bym zmienił regulamin jeżeli chodzi o uczestnictwo osoby która wygrała poprzednią bitwę. Przecież nikomu nie zaszkodzi jak też weźmie udział. W końcu jesteśmy w uczciwi i nie wstawiamy już zrobionych przez nas renderów. Z tym regulaminem to dobry pomysł, nie mam pojęcia jaki ma sens blokować zwycięzcy uczestwnictwo w kolejnej bitwie.
mkeruj Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 A mi się wydaje że dobrze jest tak jak jest.
Loki Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 jest dobrze, nie kombinujmy za dużo. Jak mówi przysłowie: "Nie naprawiaj jeśli działa"
Filip Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 No właśnie nie działa chyba do końca. Ja jestem za jakby co.
t0m3k Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 z moich obliczen wynika, ze termin mija dzisiaj... czy sie myle?
JunioR Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 nie. termin jest 20. ? lol chyba dzisiaj jest 20tego ?
trosiek Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 o kurde. fakt. sorry ;) no więc termin jest dziś... :/ tym gorzej. zapostuje ktoś jakąś prackę?
Touch Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 lol, zbiorowy walkower;) W ostatnich dwóch tematach polecieliście po prostu za mocno na detalu, a nie każdy ma przecież czas, żeby tak dłubać. Początkowe założenie tych contestów wydawało mi się nieco inne, nastawione bardziej na prostszą formę architektoniczną. Poszło chyba nieco w złą stronę;) Pozdr
SFlogic Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 Też mi się tak wydaje. Zresztą napisałem już słów kilka o tym. To więc jak? Powrót do początkowych założeń?
trosiek Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 coś prostszego... coś w stylu pierwszej referki (nieformalnej :) ) - to była szklana nadbudówka. I taki poziom powinien tutaj mniej więcej być.
Tores Napisano 20 Styczeń 2009 Autor Napisano 20 Styczeń 2009 No widać, że jednak powinienem trzymać się poprzednich wizek niż nawiązywać trudnością do ostatniej. Widzę, że nikt oprócz mnie nie pokazał czy coś zrobił ani nie napisał, że jest bliski końca więc nie ma sensu dłużej czekać. A to mój progress:
siwy Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 (edytowane) dla mnie temat mało atrakcyjny. sama refka wyglądała jak kiepska wizka. najlepsze są tematy gdzie przy minumum modelowania będzie najwięcej okazji to przybajerzenia i wykazania się a przy tym żeby była to efektowna graficzka. p.s. twój render wygląda bardzo porządnie Edytowane 20 Styczeń 2009 przez siwy
Tores Napisano 20 Styczeń 2009 Autor Napisano 20 Styczeń 2009 Siwy - o gustach się podobno nie dyskutuje. Zresztą mieliśmy odzwierciedlać fotki a nie przebajerzać je. Jak widać temat za trudny dla większości. Dla mnie najlepszym przykładem był Lis, który jak pisał zrobił poprzednią w 2 dni. Ja taki szybki nie jestem ale przez 2 dni w wolnych chwilach w pracy zrobiłem tyle co pokazałem, więc chyba nie jest tak źle z tym czasem jaki trzeba temu poświęcić.
Touch Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 Tores, porównania do Lisa, to abstrakcja, Lis to wymiatacz i jak sam pisał, korzystał również z gotowych modeli;) Ja dla przykładu bazą takich modeli nie dysponuję, więc i wszystko muszę modelować na bieżąco;) Pracując na etacie nie mam niestety takiej możliwości zdążyć ze wszystkim;)
trosiek Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 Żeby nie rozwlekać, to Tores może zaproponujesz jakąś prostą referkę? :)
t0m3k Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 osobiscie cos tam zrobilem ale z roznych przyczyn nie moglem zbyt wiele czasu poswiecic na ten projekt, dlatego proponuje przedluzenie terminu do soboty 24.01.09 do godziny 20:00 moze kilka osob zdazy skonczyc.
mkeruj Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 Zapytajcie może, czy ktokolwiek zaczął. Ja widząc tak skomplikowane wnętrze, od razu zrezygnowałem, bo nie jestem masterem modelingu a poza tym większość z nas nie podporządkowuje życia bitwie, tylko bierze w niej udział w miarę możliwości czasowych. Ja na ten przykład nie dysponuję taką ilością wolnego czasu, żeby stworzyć coś takiego. Gdyby modeling sceny zabierał kilka godzin, skusiłbym się na udział, skomplikowane wizki odpadają. Jeśli ma to polegać na modelingu, zróbmy modeling contest, jak na everach, a nie zajmujmy się wizkami. Jeśli wizki - to raczej odwzorowanie czegoś prostego, bo 10 dni to naprawdę mało czasu.
t0m3k Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 zgadam sie ze jest tutaj o wiele za duzo modelingu, IMO 80% roboty to modeling... jesli kos jeszcze potrzebuje czasu to niech pisze i moze troche to przeciagniemy
Filip Napisano 21 Styczeń 2009 Napisano 21 Styczeń 2009 (edytowane) Ja mogę w weekend dokończyć swoją bo też zacząłem, proponuję przedłużyć do poniedziałku. W minibitwie chyba nie zaszkodzi czasem zmierzyć sie z bardziej skomplikowaną vizką, na pewno stworzenie ambitniejszej vizki wyjdzie na dobre początkującym, którzy dzieki temu podołają późniejszym projektom, zleceniom, i do portfolio nie zaszkodzi wrzucić, może jedynie zwiększyć czas na wykonanie takiej vizki :). Edytowane 21 Styczeń 2009 przez Filip
Tores Napisano 21 Styczeń 2009 Autor Napisano 21 Styczeń 2009 Ja też byłbym za poniedziałkiem. Skoro poprzednią przedłużyliśmy to czemu nie tą. W sumie może zmienić trochę regulamin i dać sobie więcej czasu na bardziej skomplikowane wizki. Dodatkowo dobrze by było gdyby się wpisywały osoby w poście, które zaczynają daną bitwę. Nie będzie wtedy rozczarowań pod koniec.
Touch Napisano 21 Styczeń 2009 Napisano 21 Styczeń 2009 Więc zgłaszanie swojego udziału i dwa warianty terminów (10 dni dla prostej architektury, 14(?) dla bardziej skomplikowanych ujęć) wędruje do regulaminu?;)
t0m3k Napisano 21 Styczeń 2009 Napisano 21 Styczeń 2009 zglaszanie udzialu jak najbardziej. co do terminow to mysle ze lepiej pozostac przy 10-ciu dniach + 4 dni na glosowanie i pracowac w dwutygodniowych cyklach. wystarczy byc troche ostrozniejszym w wyborze referek :)
Tores Napisano 21 Styczeń 2009 Autor Napisano 21 Styczeń 2009 Jakby się tweety zgodził to mógłbym wystartować z wami żeby większy wybór byL PS: jadę z łóżeczkiem
Rekomendowane odpowiedzi