Napisano 14 Luty 200916 l Zachęcam do zapoznania się z produktami firmy Aviary (aviary.com). Aviary wypuściło i udostępniło za darmo pierwszy przeglądarkowy edytor wektorowy - Raven. Naprawdę warto sprawdzić jego możliwości. Zachęcam również do obejrzenia filmów wideo na blogu Aviary.com. Warto przeczytać: Wpis na blogu poświęcony edytorowi wektorowemu Raven Oficjalna strona produktu na stronie Aviary.com Zachęcam do przejrzenia pozostałych narzędzi tej firmy: Peacock Visual Laboratory Phoenix Image Editor Toucan Color Palettes Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=512
Napisano 14 Luty 200916 l Wygląda ciekawie mimo to sądzę że bardziej w przyszłości przyda mi się Corel Draw ;)
Napisano 14 Luty 200916 l A ja mam mieszane uczucia co do oprogramowania dostępnego online. Jakoś wolę tradycyjnie mieć zainstalowany soft na kompie. Nie trafia do mnie taka idea jak wyżej.
Napisano 15 Luty 200916 l No fajnie, można robić jajka na wielkanoc... Szkoda, że nie przyda się na wigilię. :)
Napisano 15 Luty 200916 l Autor To prawda, że w tej chwili jeszcze narzedzie dostępne z przeglądarki nie zastąpi takiego Photoshopa czy Illustratora, ale to się naprawde może zmienić. Rozwój w tej kwestii jest dość duży. Nawet Adobe przecież uderzyło w ten segment rynku.
Napisano 15 Luty 200916 l Fajna zabawka, ale skoro działa w przeglądarce to pewnie pożera sporo zasobów :) Po za tym i tak trzeba to ściągnąć zanim zacznie się pracować tak jak normalną aplikacje więc po co to wszystko?
Napisano 15 Luty 200916 l Hmm po dłuższej chwili zastanowienia kiedy Firefox (zdaje się 3.2) będzie posiadać narzędzie do odpalania programów webowych jak normalne, to Peacock i Tukan mogą być bardzo przydatne :P Ciekawe czy po wersji beta,będą płatne ;]
Napisano 15 Luty 200916 l Przyznam szczerze, że nie do końca widzę sens w robieniu tego typu aplikacji. Może to ma za zadanie dać narzędzia grafikowi nie zależnie gdzie jest i na jakim kompie siedzi (byle by był net)...innego wytłumaczenie nie widze... Edytowane 15 Luty 200916 l przez CzAk1
Napisano 15 Luty 200916 l CzAk1 też nie do końca bo i tak tą aplikacje trzeba najpierw ściągnąć tak jak każdy inny darmowy program. Dlatego sam się głowie, w jakim celu ma być to aplikacja działająca w przeglądarce.
Napisano 15 Luty 200916 l Mam wrażenie, że to działa na zasadzie: byle wymyślić urzadzenie/soft, a user sam się znajdzie:
Napisano 15 Luty 200916 l Podobno zarówno i Google, i Microsoft zmierzają do tego, że programów się nie instaluje, tylko wszsytko uruchamia się on-line. To jest idea systemu operacyjnego, który jest stale podłaczony do Internetu. Wygląda to podobnie, jak teraz google-docs. Wszsytko się robi on-line -- przez aplikacje internetowe. Może nie przez przeglądarkę, jak wspomniane google-docs czy ten program, ale od czegoś trzeba zacząć.
Napisano 15 Luty 200916 l IMHO to nic dobrego (może poza "ceną" takiego softu. Przynajmniej nie w Polsce gdzie nie zawsze wiesz czy " zastaniesz" internet wtedy kiedy będziesz chcieć i druga rzecz to wielkie i nowe możliwości dla "miłych" którzy lubią Ci coś w kompie namieszać. Ja w każdym razie mówię dziękuję.
Napisano 15 Luty 200916 l Apropos google-docs, to podobno idea na razie się nie przyjmuje. Jak google sprawdzało, średni czas pracy użytkownika to 15 min. Czyli odpala program, testuje przez 15 min. i już nigdy więcej do niego nie wraca. No chyba, że coś się ostatnio zmieniło.
Napisano 15 Luty 200916 l Jedna z technologii ktora sie probuje wprowadzic "BO MOZNA". Jedyne co gdzies tam mi swita to byc moze... pragnienie jakiegos konkretnego ograniczenia piractwa w przyszlosci? No bo wszystkie te aplikacyjki poki co to gadzety do zabawy jak sie komus nudzi. I to bardzo.
Napisano 16 Luty 200916 l Troche nie podoba mi się taka koncepcja "wszystko przez internet". Czasem wole miec jednak ta płytkę i sobie zainstalowac na kompie sam jak mi sie chce. Wydaje mi sie to bardziej materialne. Taka wizja systemu operacyjnego osadzonego na necie kojaży mi sie z Matrixem albo Skynetem z Terminatora....mówiąc wprost: nic dobrego. Może to być jedynie kolejny krok do szpiegowania uzytkowników...gdzie, kiedy, na jakie strony wchodzą, z jakich aplikacji kozystają...jak długo. No i kolejna furtka dla spamerów i hakerów... ;/ Jestem raczej pesymistą...
Napisano 16 Luty 200916 l Też mi się nie bardzo ta idea podoba, ale nie piszcie, że to furtka dla hackerów(crackerów), bo niiby jak? Co do szpiegowania, to i owszem. ;) Ale i tak korporacje wiedzą, żę używasz ich softu, bo jest przecież dzisiaj tzw. rejestracja po zainstalowaniu.
Napisano 16 Luty 200916 l jest przecież dzisiaj tzw. rejestracja po zainstalowaniu. A czasem nawet przed o_O Corel wymaga zalogowania się u nich w serwisie przed zainstalowaniem softu...