Napisano 2 Marzec 200916 l Jak w tytule: co trzeba wpisać, żeby sprawdzić czy istnieje nod ścieślej mówiąc fileNode o podanej nazwie?
Napisano 2 Marzec 200916 l string $szukany[] = `ls -type file "tu_nazwa_noda"`; if (size($szukany)!= 0){ select $szukany; print "jest, patrz Channel Box"; } else print "lipa, nie ma";
Napisano 3 Marzec 200916 l Autor Super dzięki! myślałem że to będzie coś prostrzego :P W MEL comands refferences znalazłem polecenie Cytat exists ale mi nie zadziałało :D dzięki raz jeszcze :) i rep dla Ciebie +
Napisano 3 Marzec 200916 l A bo widzisz, to polecenie sprawdza czy ciag znakow jest poleceniem mel albo procedura. string $nazwaJakas = "abs"; // if (`exists $nazwaJakas`) print "jest"; else print "nie ma"; Jesli zas szukasz jakiegos obiektu, czyli rowniez wezla, to mozesz sobie pozwolic na uzycie polecenia objExists ;] A tu maly przyklad: if (`objExists "file1"`) print "jest takie cos"; else print "nie ma tu tego"; Pozdr. Edytowane 3 Marzec 200916 l przez ca mel
Napisano 3 Marzec 200916 l Autor dzięki ca mel-u ;) ja to omacku tą procedurę znalazłem, pomyślałem co mi potrzebne a potem translejtnąłem na english i znalazłem ale zdziwiłbym się gdyby to zadziałało :) dzięki za pomoc! plusa już nie mogę :( bartolomeo wiem o tym, ale to musi być MEL bo sobię skrypt piszę :) właściwie to modyfikuję skrypt z heghenda żeby lepiej spełniał moje potrzeby :P mimo, że niemal nie znam podstaw to idzie całkiem nieźle a sprawdzanie czy jest już taki nod jest mi potrzebny żeby skrypt nie torzył zbędnych śmieci :) i tak zrobiłem już żeby po sobie sprzątał ale ten sposób ze sprawdzaniem jest "bardziej lepiej" ;)