Napisano 21 Marzec 200915 l Witam, może ktoś mi udzieli odpowiedzi, gdzie znajdę tanio jakiś dobry i TANI skaner 3d w cenie od 50 do 150 zł? :rolleyes:
Napisano 21 Marzec 200915 l Poszukaj w Biedronce. W ostatniej gazetce był. Co prawda jakiejś chińskiej firmy DoIT A do czego ci potrzebny?
Napisano 21 Marzec 200915 l Znam typa co sam zrobił skaner 3d ale kosztowało go to 10 euro (poważnie pisze) czyli chyba nie ten przedział cenowy :/
Napisano 21 Marzec 200915 l był jakiś projekt nawet działając skanera 3d. części to: kamerka internetowa, laserek bazarowy, soczewka cylindryczna, 2 plansze do zkalibrowania, + programik gościa co to składał, było nawet chyba open source. ale gdzie teraz tego szukać nie wiem jak wygoogluje to podam. działało to tak że po ciemku po skalibrowaniu widoku z kamery przelatywałeś przez obiekt światłem lasera przepuszczonym przez soczewke co dawało płaską linie. obracało się obiekt i jeszcze raz programik to zbierał i składał, no w tej wersji co widziałem to trzeba było jeszcze siatke miejscami podłatać ale jakość do ceny i tak niezła wychodziła ;]
Napisano 21 Marzec 200915 l Ja jeszcze szukam wachadłowca razem z zestawem rakiet do wystrzelenia w przestrzeń - przedział cenowy do 600zł, może trochę więcej. Te z biedronki odpadają, bo podobno osłony termiczne lubią się odrywać (NASA się już na nich przejechało), a w tych z żabki jest strasznie ciasno i nie ma miejsca na bagaż... I przy okazji - nie wiecie gdzie tanio można wynajać kosmodrom ? (najlepiej jakby sie dało dogadać 'za flache') ?
Napisano 21 Marzec 200915 l Tu można poczytać o takim skanerku własnej roboty http://www.chromecow.com/MadScience/3DScanner/3DScan.htm czy też tutaj http://www.muellerr.ch/engineering/laserscanner/default.htm a najlepiej to tu http://www.google.pl/search?hl=pl&q=home+made+3d+scanner&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=home+made+3d+scanne jak się chce to się da :D
Napisano 22 Marzec 200915 l Ja jeszcze szukam wachadłowca razem z zestawem rakiet do wystrzelenia w przestrzeń - przedział cenowy do 600zł, może trochę więcej. Te z biedronki odpadają, bo podobno osłony termiczne lubią się odrywać (NASA się już na nich przejechało), a w tych z żabki jest strasznie ciasno i nie ma miejsca na bagaż... I przy okazji - nie wiecie gdzie tanio można wynajać kosmodrom ? (najlepiej jakby sie dało dogadać 'za flache') ? Wal na priva, to Ci odsprzedam swoją rakietę. Tylko po zimie trzeba będzie dopompować wodoru... skk. PS Tani kosmodrom jest w Celestynowie, na działkach.
Napisano 22 Marzec 200915 l Jak dobrze pamietam to Master Kielbaster zlozyz sobie taki open sourcowy skaner, jakosc modeli ktore z tego wychodzily odbiegala "troszke" od normy, ale fajna zabawka byla. Chyyyba w renderach testowych mozna znalesc to. Dunablaster: przykro mi, ale dobry skaner 3d to tak dopiero od 200zl sie zaczyna.
Napisano 22 Marzec 200915 l Ale te po dwieście mają rozdzielczość do 8 vertexów i 6 polygonów na model, więc raczej do mniej skomplikowanych rzeczy.
Napisano 23 Marzec 200915 l ...mają rozdzielczość do 8 vertexów i 6 polygonów ..... Ja bym się nie śmiał co do możliwości sprzętów homemade stosunek jakość / cena nie do pobicia tu możliwości dobrego sprzętu, który można znaleźć w niejednym domu a tu darmowy pogram do kompilacji obiektu http://www.david-laserscanner.com/?section=Downloads :)
Napisano 23 Marzec 200915 l Autor Towar z biedronki jest dosłownie śmieszny. Czy macie konkrety, jak złożyć skanerka? Niezłe, projektor i cyfrówka! ja wolałbym bardzo tani domowy skaner i do tego oprogramowanie za friko. Dzięki, gonre za naprawdę ciekawe materiały :) Rep.. (Tu naprawdę tanio i jeszcze za euro xD) mirach 200 zł to jeszcze nie problem, gorzej jeśli 600 zł. a tak to ja moglbym zeskanować parę rzeczy do wizek. by ułatwić sobie pracę z modelami. Edytowane 23 Marzec 200915 l przez Camel
Napisano 23 Marzec 200915 l Towar z biedronki jest dosłownie śmieszny. Czy macie konkrety, jak złożyć skanerka? Niezłe, projektor i cyfrówka! ja wolałbym bardzo tani domowy skaner i do tego oprogramowanie za friko. Master kielbaster zrobil kiedys taki skaner przy uzyciu (jak dobrze pamietam) kamerki z lego, efekt byl ciekawy, mozna to zobaczyc w poczatkowych testach renderu, chociaz takie cos to bardziej jako ciekawostka niz cos powazniejszego, poza tym za takie pieniadze za ktore Ty bys wolal to nic nie znajdziesz. edit: Po co ci skanowac rzeczy do wizek ? Krzesla bedziesz skanowal czy wazony ktore po wypaleniu beda wazyly 100000000000000000 poly ? A ogolnie to wcale ci nie ulatwi pracy, bo jakos modeli jest poprostu srednia.
Napisano 23 Marzec 200915 l edit: Po co ci skanowac rzeczy do wizek ? Krzesla bedziesz skanowal czy wazony ktore po wypaleniu beda wazyly 100000000000000000 poly ? A ogolnie to wcale ci nie ulatwi pracy, bo jakos modeli jest poprostu srednia. A teraz jeszcze pomyśl, że na jakimś modelu trzeba by zrobić unwrapa :D
Napisano 23 Marzec 200915 l gonre: wiesz, home made a firma made to troche 2 rozne rzeczy. Ten filmik z ThingLab mowi o skanerze ponizej 10k dolarow, troszke to wiecej niz skaner ktory zrobil sobie Master Kielbaster, i ktory rzeczywiscie mial dokladnosc mniej wiecej taka jak mowi Hynol. I nie chodzi mi tu o smianie sie z tego, ale trzeba sobie uswiadomic ze za 100 zl nie zrobisz skanera do "zeskanowania sobie paru rzeczy do vizek". Moze za 10 lat. Dunablaster: polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia :)
Napisano 23 Marzec 200915 l A teraz jeszcze pomyśl, że na jakimś modelu trzeba by zrobić unwrapa :D :D przesuniecie takiego modelu w scenie to juz bedzie wyczyn :D Mirach- z ta ironia dobre, dobre. Ciekawa stronka ogolnie ;)
Napisano 23 Marzec 200915 l Autor Koledzy, dajcie spokój :) w ogóle chcialem z ciekawości sprawę przedyskutować, bym coś wiedział więcej i pomyslał czy zakup skanera będzie rozsądnym przedsięwzięciem :D:D:D Ironia ironią, bawienie się unwrapem na takich durnych skanach mnie zniechęca, temat zamknięty i pozdro!!! ;D streaker jestem zbyt leniwy żebym modelował do interiorów bzdety jak telefon komórkowy :D dosyć, nie ma sprawy :P po prostu dochodzę do wniosku że męczenie sie przy modelowaniu jest lepsze niż śmieszny skaning. Edytowane 23 Marzec 200915 l przez Camel
Napisano 23 Marzec 200915 l Ja jeszcze szukam wachadłowca razem z zestawem rakiet do wystrzelenia w przestrzeń - przedział cenowy do 600zł, może trochę więcej. Te z biedronki odpadają, bo podobno osłony termiczne lubią się odrywać (NASA się już na nich przejechało), a w tych z żabki jest strasznie ciasno i nie ma miejsca na bagaż... I przy okazji - nie wiecie gdzie tanio można wynajać kosmodrom ? (najlepiej jakby sie dało dogadać 'za flache') ? jak masz flachę to przy ładnej pogodzie z każdego ogródka działkowego jesteś w stanie wystartować. przydają się czasem boostery typu "Nalewka Lipa z miodem", bo mają niezły ciąg początkowy, i są nie drogie. Odrzucasz je po wyczerpaniu paliwa (samą powłokę takiego boostera da się odzyskać i wymienić w sklepie osiedlowym na nowe zatankowane, za dopłatą, o ile nie ulegnie uszkodzeniu podczas odrzucenia) Jak już boostery się "wypalą" to przechodzisz na główny napęd i osiągasz 1 kosmiczną w jakies 20 minut. Da się zwalczyć grawitację za mniej niż 25zł (2x4.85 + 14zł) :)
Napisano 23 Marzec 200915 l Mi już przyszedł z Hongkongu laser liniowy do Davidscannera:D Jeszcze do zestawu muszę kupić nieco lepszą kamerkę i minutnik do jajek (pełna powaga) i będę testował. Jak sprawdzę to się podzielę wrażeniami;)
Napisano 23 Marzec 200915 l Autor Mi już przyszedł z Hongkongu laser liniowy do Davidscannera:D Jeszcze do zestawu muszę kupić nieco lepszą kamerkę i minutnik do jajek (pełna powaga) i będę testował. Jak sprawdzę to się podzielę wrażeniami;) OK! Podziel się tymi wrażeniami, czekam :D a Loki, a czy Ty przypadkiem w tym wątku picujesz nie na temat!? :rolleyes:
Napisano 23 Marzec 200915 l serwus :) e, dunablaster - Oni tak gadają bo Ci pewnie zazdroszczą ! pozdrawiam i zycze powodzenia :) :::: EDIT :::: heh, Loki - dokladnie. Kiedys mawiano ze wszystko sie moze zdazyc, trzeba cos tylko zazyc :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 23 Marzec 200915 l Autor serwus :) e, dunablaster - Oni tak gadają bo Ci pewnie zazdroszczą ! pozdrawiam i zycze powodzenia :) :::: EDIT :::: heh, Loki - dokladnie. Kiedys mawiano ze wszystko sie moze zdazyc, trzeba cos tylko zazyc :) pozdrawiam i zycze powodzenia :) Ty, serwus :D fajne masz animacje na swej stronce, bwahaha :)