Ricardov Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 (edytowane) Witam. Jestem początkującym tableto maniakiem i ,że tak powiem zaczynam od szkiców podsyłam Wam jeden do oceny i w miarę możliwości sugestie kolorystyczne poprosiłbym:] Istnieje tez mozliwosc pozostania w wersji czern-biel Edytowane 28 Marzec 2009 przez Ricardov
lisu Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 ... i w miarę możliwości sugestie kolorystyczne poprosiłbym:] najpierw zrób moze dobry szkic, bo teraz mordka ma się nijak do reszty głowy, przede wszystkim jest za mała ;) dalej zobaczymy
Ricardov Napisano 22 Marzec 2009 Autor Napisano 22 Marzec 2009 nie wiem co dokladnie miales na mysli piszac: najpierw zrób moze dobry szkic bo jeszcze nie zapoznalem sie z kryteriami co dla kogo jest szkicem...tym bardziej w grafice 2d, wiec przedstawim cos takeigo...moze udalo sie trafic :D To jest szkic?
lordbiernac Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 maykowi nie chodzilo o to czym formalnie jest szkic i czy rozni sie czyms w tradycyjnych mediach i digitalu (2d czy 3d). chodzilo mu o to, ze szkic nie jest dobry, bo mordka, ktora sobie koles "zdejmuje" jest za mala w stosunku do reszty ciala- czyli chodzi o tresc, a nie o forme.....:)
zeet Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 Określenie proporcji postaci , kadru i kompozycji do tego jest przydatny szkic i jak te sprawy są uchwycone prawidłowo a w tym wypadku nie są :) można nakładać cieniowanie i detale . Proporcje głowy , ucięta ręką , cała postać trzeba przesunąć bardziej w lewo albo zrobić szerszy format-kadr , ramię i plecy bardzo dziwnie wyglądają .
Ricardov Napisano 22 Marzec 2009 Autor Napisano 22 Marzec 2009 Dzięki. Postaram sie cos z tym zrobic. U mnie z kompozycja nigdy nie było najlepiej...ale zobaczymy. Skorzystam z Waszych rad i zobaczymy co dzis naskrobie:] Czy przy szkicu wchodzic w znaczące szczeguły?
Ricardov Napisano 22 Marzec 2009 Autor Napisano 22 Marzec 2009 (edytowane) Moze teraz coś kompozycyjnie lepiej? Troche pozmienialem to co zasugerowaliscie. Edytowane 23 Marzec 2009 przez Ricardov
Ricardov Napisano 23 Marzec 2009 Autor Napisano 23 Marzec 2009 Witojcie:)Tak dla odświeżenia wątku dorzucam kolejny szkic. troche tez rozpocząłem kolor ale strasznie dużo czasu mi to zajmuje:/ nie ogarniam koloru do konca...
rondo Napisano 23 Marzec 2009 Napisano 23 Marzec 2009 Gdy dodajesz kolor i cienie to staraj sie unikać zaczerniania, kazdy inny kolor bedzie dobry: granat, ciemny fiolet etc; zwykłe zaciemnianie kolorów zeby uzyskać cień to popularna pułapka na wszystkich, którzy zaczynają bawić sie kolorem w szopie. Później można tez pomyśleć nad jakimś innym kolorem światła niż biel, ale wszystko po kolei.
Ricardov Napisano 24 Marzec 2009 Autor Napisano 24 Marzec 2009 (edytowane) Dzieki:] za porade. Masz w sumie racje...przez to nie wydaja sie realistyczne te zaciemnione miejsca...jeszcze do tego dochodzi kolor odbity od sąsiadującej powierzchni iii jak to wszystko ogarnac:/..:D musze potrenowac te kolorki...a tak w miedzy czasie dorzucę szkic. Edytowane 25 Marzec 2009 przez Ricardov
Ricardov Napisano 28 Marzec 2009 Autor Napisano 28 Marzec 2009 (edytowane) witam. dorzucam kolejny szkic moze cos sie ruszy:P jakieś sugestie...podpowiedzi mile widziane. Edytowane 28 Marzec 2009 przez Ricardov
Lucek Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 Stopy za małe i tylek za nisko. Poza tym szyjka jak u gąski nie pasuje do klaty.Tyle moge powiedziec
Ricardov Napisano 28 Marzec 2009 Autor Napisano 28 Marzec 2009 Dzieki chociaz Ktoś sie zainteresował...wiem ze trudno tu spojrzeć na takie słabe prace w otoczeniu takich prac jakie pokazuje np.Omen i poswiecic chociaz troche czasu. Wezme to pod uwagę i dokonam popraw.
Rembik Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 Mam pytanie, czy to wszystko, to wip: Człowiek bez twarzy, czy twoja teczka? Bo nie wiem, jak mam się odnieść do nich w kontekście nazwy wątku... pozdrawiam. Co do słabości, to chyba wina, że rysujesz głównie z głowy, bez żadnych pomocy w formie zdjęć, czy też z natury.
Coyote Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 albo masz wyłączoną opcje w photoshopie albo talbet masz zle skonfigurowany bo rysujesz takimi plackami jak byś nie miał poziomu nacisku...
SBT77 Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 albo masz wyłączoną opcje w photoshopie albo talbet masz zle skonfigurowany bo rysujesz takimi plackami jak byś nie miał poziomu nacisku... Przypuszczam że to nie szopa tylko GIMP. Przynajmniej wygląda na GIMPa.
Ricardov Napisano 28 Marzec 2009 Autor Napisano 28 Marzec 2009 Mam pytanie, czy to wszystko, to wip: Człowiek bez twarzy, czy twoja teczka?... To sa ogolnie moje prace rozpoczete..a ze nie mam pojecia jak zmienic nazwe watku:/... to nadal jest : Czlowiek bez twarzy ...Co do słabości, to chyba wina, że rysujesz głównie z głowy, bez żadnych pomocy w formie zdjęć, czy też z natury. rysuje z głowy poniewaz stwierdzilem ze jakbym rysowal ze zdjecia to bylyby to prace malo autorskie...wrecz przerysowane...dobrym pomyslem by byl model..ale to nierealne. Chyba ze o inny sposob przerysowywania Ci chodzi? ..albo masz wyłączoną opcje w photoshopie...bo rysujesz takimi plackami jak byś nie miał poziomu nacisku... z załozenia w tej pracy chcialem popracowac troche plama... z wyraznym zroznicowaniem poziomow szarosci...ale daloby i rade zrobic to tak zeby przjscia pomiedzy szarosciami byly delikatne i plynne. Dzieki za zainteresowanie. p.s. prosilbym o przyblizenie sposobu rysowania ze zdjec?? jakis tutorial?? bo trudno mi to jest wyobrazic sobie?? mialbym wrzucic zdjecie jako tlo i pracowac na warstwie wyzszej?? NIe ze bym byl jakis ciemny... ale non kapiszi..:d pracuje w photoshopie.
Coyote Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 To sa ogolnie moje prace rozpoczete..a ze nie mam pojecia jak zmienic nazwe watku:/... to nadal jest : Czlowiek bez twarzy wyślij zaawansowane w opcji edytuj poza tym jest to gdzieś opisane na forum a co do tutków poszukaj na forum i guglu jest tego masa :)
RaVirr Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 W tym ostatnim za bardzo nie widać czy ten rycerzyk ma zbroje czy to są mięśnie. Z tego co zauważyłem nie ma żadnego rozróżnienia między materiałami. Pracuj! http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=53213 może Ci się przydać :)
Ricardov Napisano 30 Marzec 2009 Autor Napisano 30 Marzec 2009 (edytowane) no to dorzucam mojego rycerzyka po malych poprawkach..moze udalo mi sie juz skonczyc:] to juz Wam zostawiam do oceny...: Edytowane 30 Marzec 2009 przez Ricardov
IN Flaamess Napisano 30 Marzec 2009 Napisano 30 Marzec 2009 za bardzo go wymuskales ptrzy uzycia blura czy czego tam ....ja sie staram troskze bardziej tak malarsko, pokombinuj z pedzlem 100% twardosci i wygladzanie na koncach . JA takim maluje. Blur tlyko w uzasadnionych przypadkach :)
Rekomendowane odpowiedzi