Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Jestem początkującym tableto maniakiem i ,że tak powiem zaczynam od szkiców podsyłam Wam jeden do oceny i w miarę możliwości sugestie kolorystyczne poprosiłbym:] Istnieje tez mozliwosc pozostania w wersji czern-biel

koles.th.jpg

Edytowane przez Ricardov

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 36,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
... i w miarę możliwości sugestie kolorystyczne poprosiłbym:]

najpierw zrób moze dobry szkic, bo teraz mordka ma się nijak do reszty głowy, przede wszystkim jest za mała ;)

dalej zobaczymy

Napisano
  • Autor

nie wiem co dokladnie miales na mysli piszac:

najpierw zrób moze dobry szkic
bo jeszcze nie zapoznalem sie z kryteriami co dla kogo jest szkicem...tym bardziej w grafice 2d, wiec przedstawim cos takeigo...moze udalo sie trafic :D

mordka.th.jpg

To jest szkic?

Napisano

maykowi nie chodzilo o to czym formalnie jest szkic i czy rozni sie czyms w tradycyjnych mediach i digitalu (2d czy 3d). chodzilo mu o to, ze szkic nie jest dobry, bo mordka, ktora sobie koles "zdejmuje" jest za mala w stosunku do reszty ciala- czyli chodzi o tresc, a nie o forme.....:)

Napisano

Określenie proporcji postaci , kadru i kompozycji do tego jest przydatny szkic i jak te sprawy są uchwycone prawidłowo a w tym wypadku nie są :)

można nakładać cieniowanie i detale .

Proporcje głowy , ucięta ręką , cała postać trzeba przesunąć bardziej w lewo albo zrobić szerszy format-kadr , ramię i plecy bardzo dziwnie wyglądają .

mordkacopy.th.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki. Postaram sie cos z tym zrobic. U mnie z kompozycja nigdy nie było najlepiej...ale zobaczymy. Skorzystam z Waszych rad i zobaczymy co dzis naskrobie:] Czy przy szkicu wchodzic w znaczące szczeguły?

Napisano
  • Autor

Moze teraz coś kompozycyjnie lepiej? Troche pozmienialem to co zasugerowaliscie.

mordka1.th.jpg

Edytowane przez Ricardov

Napisano
  • Autor

Witojcie:)Tak dla odświeżenia wątku dorzucam kolejny szkic.

redb.th.jpg

troche tez rozpocząłem kolor ale strasznie dużo czasu mi to zajmuje:/ nie ogarniam koloru do konca...

Napisano

Gdy dodajesz kolor i cienie to staraj sie unikać zaczerniania, kazdy inny kolor bedzie dobry: granat, ciemny fiolet etc; zwykłe zaciemnianie kolorów zeby uzyskać cień to popularna pułapka na wszystkich, którzy zaczynają bawić sie kolorem w szopie.

Później można tez pomyśleć nad jakimś innym kolorem światła niż biel, ale wszystko po kolei.

Napisano
  • Autor

Dzieki:] za porade. Masz w sumie racje...przez to nie wydaja sie realistyczne te zaciemnione miejsca...jeszcze do tego dochodzi kolor odbity od sąsiadującej powierzchni iii jak to wszystko ogarnac:/..:D musze potrenowac te kolorki...a tak w miedzy czasie dorzucę szkic.

ziomekkopia.th.jpg

kotek2.th.jpg

Edytowane przez Ricardov

Napisano
  • Autor

witam. dorzucam kolejny szkic moze cos sie ruszy:P

ziomek2.th.jpg

jakieś sugestie...podpowiedzi mile widziane.

w2008.png

Edytowane przez Ricardov

Napisano

Stopy za małe i tylek za nisko. Poza tym szyjka jak u gąski nie pasuje do klaty.Tyle moge powiedziec

Napisano
  • Autor

Dzieki chociaz Ktoś sie zainteresował...wiem ze trudno tu spojrzeć na takie słabe prace w otoczeniu takich prac jakie pokazuje np.Omen i poswiecic chociaz troche czasu.

Wezme to pod uwagę i dokonam popraw.

Napisano

Mam pytanie, czy to wszystko, to wip: Człowiek bez twarzy, czy twoja teczka? Bo nie wiem, jak mam się odnieść do nich w kontekście nazwy wątku... pozdrawiam. Co do słabości, to chyba wina, że rysujesz głównie z głowy, bez żadnych pomocy w formie zdjęć, czy też z natury.

Napisano

albo masz wyłączoną opcje w photoshopie albo talbet masz zle skonfigurowany bo rysujesz takimi plackami jak byś nie miał poziomu nacisku...

Napisano
albo masz wyłączoną opcje w photoshopie albo talbet masz zle skonfigurowany bo rysujesz takimi plackami jak byś nie miał poziomu nacisku...

Przypuszczam że to nie szopa tylko GIMP. Przynajmniej wygląda na GIMPa.

Napisano
  • Autor
Mam pytanie, czy to wszystko, to wip: Człowiek bez twarzy, czy twoja teczka?...

To sa ogolnie moje prace rozpoczete..a ze nie mam pojecia jak zmienic nazwe watku:/... to nadal jest : Czlowiek bez twarzy

...Co do słabości, to chyba wina, że rysujesz głównie z głowy, bez żadnych pomocy w formie zdjęć, czy też z natury.

rysuje z głowy poniewaz stwierdzilem ze jakbym rysowal ze zdjecia to bylyby to prace malo autorskie...wrecz przerysowane...dobrym pomyslem by byl model..ale to nierealne. Chyba ze o inny sposob przerysowywania Ci chodzi?

..albo masz wyłączoną opcje w photoshopie...bo rysujesz takimi plackami jak byś nie miał poziomu nacisku...

z załozenia w tej pracy chcialem popracowac troche plama... z wyraznym zroznicowaniem poziomow szarosci...ale daloby i rade zrobic to tak zeby przjscia pomiedzy szarosciami byly delikatne i plynne.

Dzieki za zainteresowanie.

p.s. prosilbym o przyblizenie sposobu rysowania ze zdjec?? jakis tutorial?? bo trudno mi to jest wyobrazic sobie?? mialbym wrzucic zdjecie jako tlo i pracowac na warstwie wyzszej?? NIe ze bym byl jakis ciemny... ale non kapiszi..:d

pracuje w photoshopie.

Napisano
To sa ogolnie moje prace rozpoczete..a ze nie mam pojecia jak zmienic nazwe watku:/... to nadal jest : Czlowiek bez twarzy

wyślij zaawansowane w opcji edytuj poza tym jest to gdzieś opisane na forum

a co do tutków poszukaj na forum i guglu jest tego masa :)

Napisano
  • Autor

no to dorzucam mojego rycerzyka po malych poprawkach..moze udalo mi sie juz skonczyc:] to juz Wam zostawiam do oceny...:

rycerz2t.th.jpg

Edytowane przez Ricardov

Napisano

za bardzo go wymuskales ptrzy uzycia blura czy czego tam ....ja sie staram troskze bardziej tak malarsko, pokombinuj z pedzlem 100% twardosci i wygladzanie na koncach . JA takim maluje. Blur tlyko w uzasadnionych przypadkach :)